1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Národná transfúzna služba SR

NTS SRZásobuje nemocnice najvzácnejšou tekutinou

Štátna príspevková organizácia Národná transfúzna služba SR plní komplexné úlohy súvisiace s darovaním krvi a produkciou krvných prípravkov najvyššej kvality a bezpečnosti pre pacientov v nemocničných zariadeniach. Po troch rokoch, ktoré boli výrazne poznačené pandémiou, sa aktuálne NTS v počte darcov aj odberov dostáva na úroveň spred roku 2020.

Pre porovnanie, kým v rokoch 2020 – 2021 evidovala priemerne okolo 11-tisíc odberov celej krvi mesačne, v roku 2023 zaznamenáva okolo 13,5-tisíc odberov mesačne. V porovnaní s predpandemickými rokmi ide o mierne zvýšenie mesačného priemeru. Rastie aj počet prvodarcov, ktorý je v aktuálnom roku priemerne na úrovni približne 1300 za mesiac. V roku 2022 NTS zrealizovala takmer 150-tisíc odberov celej krvi a 8-tisíc odberov krvnej plazmy. K 30. júnu 2023 má 561 zamestnancov. Viac o poslaní, novinkách či plánoch Národnej transfúznej služby SR prezrádza v exkluzívnom rozhovore pre Priemysel Dnes jej riaditeľ Ing. Ivan Oleár, MBA.

Poslaním NTS SR je zachraňovanie ľudských životov pomocou krvi od darcov. Máte dostatok krvi pre všetky krvné skupiny?

Ročne vykonáme v priemere 160-tisíc odberov celej krvi. Stav darcovskej základne aktuálne postačuje na to, aby sme dokázali počas roka plynule zásobovať nemocničné zariadenia na území Slovenska transfúznymi prípravkami. Naším cieľom do budúcnosti je oslovovať mladú generáciu, vychovávať ich k darcovstvu krvi a plynule tak zabezpečovať darcovskú generačnú obmenu. Dnes tvoria najpočetnejšiu základňu darcovia vo vekovej kategórii od 45 do 55 rokov. Percentuálne zastúpenie darcov krvi podľa krvných skupín na Slovensku je nasledovné: A 47 %, 0 41 %, B 8,5 % a AB 3,5 %.

Zvýšil nový online objednávkový systém počet darcov v NTS? V čom spočívajú jeho hlavné výhody?

Nový objednávkový systém ponúka darcom v prvom rade väčší komfort pri manažovaní svojho času a rezerváciách termínov. Najväčšou výhodou objednávkového systému je, že darca si môže sám podľa vlastného uváženia kedykoľvek vytvoriť rezerváciu na vybraný termín v rámci voľných odberových kapacít. Tento výber je flexibilný a v prípade potreby ho môže zmeniť alebo zrušiť. Odbery tak idú plynulejšie a v čakárňach na odberných centrách NTS SR sa zbytočne nehromadia darcovia krvi. Systém zároveň v nemalej miere odbremeňuje evidenčný personál, keďže počas pandémie sme v záujme minimalizácie hromadenia darcov v čakárňach zaviedli systém objednávania darcov krvi telefonicky.

Nárast počtu darcov, ktorý evidujeme v posledných rokoch, však nemôžeme jednoznačne pripísať iba novému objednávkovému systému. V októbri 2022 sme spolu s ním spustili aj nový web NTS SR, kde má verejnosť možnosť vidieť aktuálny stav zásob krvi. Okrem toho sme rozšírili našu komunikáciu aj na sociálne siete – Facebook a Instagram, ktoré sú v súčasnosti veľmi silnými komunikačnými kanálmi, čo cítime hlavne keď poklesnú zásoby krvných prípravkov. Darcovia krvi sú úžasní, veľmi promptne sa dokážu zmobilizovať, čím nám pomáhajú rýchlo reagovať a doplniť zásoby do takej miery, že môžeme plynulo pokračovať v zásobovaní nemocničných zariadení a v zachraňovaní životov.

Vedeli by ste nám predstaviť novinku, ktorou je Zóna darcu krvi?

Ide o nástroj určený pre darcov, ktorí poskytujú krv najmä na odberných centrách NTS SR a výjazdových odberoch, ktoré zabezpečujú naše mobilné odberové tímy. Registrácia a prihlásenie sú možné na webe www.ntssr.sk a priamo v natívnej mobilnej aplikácii NTS SR, ktorá je s podporou služieb Google dostupná pre platformy iOS a Android. Hlavnými funkciami, ktoré ponúka Zóna darcu, sú možnosť jednoduchého manažmentu termínov odberov celej krvi a krvnej plazmy, sledovanie počtu dní do najbližšieho možného odberu, história odberov s detailnými informáciami o odbere (výsledky krvného obrazu, krvný tlak, čas a trvanie odberu), elektronický preukaz darcu krvi, počet evidovaných odberov a zostávajúci počet odberov potrebných na získanie najbližšieho ocenenia Slovenského Červeného kríža (Jánskeho plakety, Kňazovického medaila) za bezpríspevkové darcovstvo krvi.

WHO vyhlásila ako Svetový deň darcov krvi 14. jún. Ako ste ho oslávili tento rok?

Témou tohtoročného Svetového dňa darcov krvi bolo „Daruj krv, daruj plazmu, zdieľaj život, zdieľaj často“. Hlavným cieľom osláv bolo poďakovať jednotlivcom, ktorí darujú krv, za ich humánny a život zachraňujúci skutok, a zároveň povzbudiť ľudí, aby sa stali darcami krvi. Kampaň upriamila pozornosť aj na pacientov, ktorí potrebujú celoživotnú podporu formou transfúznych liekov a zdôraznila úlohu, ktorú môže zohrať každý jednotlivec vďaka darovaniu krvi alebo plazmy. NTS opäť zdôraznila potrebu pravidelného darovania krvi a plazmy z dôvodu udržania dostatočných zásob transfúznych prípravkov, ktoré by mali byť kedykoľvek a kdekoľvek k dispozícii. A to tak, aby všetci pacienti, ktorí ich potrebujú, mohli dostať včas náležitú liečbu.

Pri tejto príležitosti Národná transfúzna služba SR zorganizovala na všetkých svojich odberných centrách Deň otvorených dverí. Návštevníci mali na našich pracoviskách možnosť darovať krv a oboznámiť sa s činnosťou našej spoločnosti. Na Deň otvorených dverí prišlo celkovo 1130 darcov, pričom 112 z nich bolo prvodarcov. Svetový deň darcov krvi pokračoval počas celého mesiaca jún, kedy sa vykonávali aj mobilné odbery, keďže záujem zo strany firiem o darovanie krvi pri tejto výnimočnej príležitosti bol obrovský.

Letné obdobie je z hľadiska darovania krvi najkritickejším obdobím, kedy je zvýšené riziko úrazovosti. Ako sa vám v tomto období darí zabezpečiť dostatok krvi a jej zložiek?

V súčasnosti sme v polovici letných prázdnin, čo sa prejavuje aj na stave zásob krvných prípravkov. Každoročne evidujeme počas letných mesiacov pokles darcov krvi, čo je spôsobené najmä tým, že ľudia cestujú do zahraničia a po návrate domov často nemôžu hneď darovať krv, a to z dôvodu dočasného vylúčenia z darovania krvi práve v dôsledku cestovania. Tieto dočasné vylúčenia môžu byť od jedného až do šiestich mesiacov v závislosti od toho, z akej krajiny sa darca krvi vrátil. Okrem cestovania sú to taktiež vysoké denné teploty, ktoré počas leta odrádzajú darcov. V súčasnosti evidujeme hraničné stavy zásob pri všetkých krvných skupinách s negatívnym Rh faktorom. Napriek tomu nemocničné zariadenia na území SR zatiaľ zásobujeme plynule na základe ich objednávok.

V čom je špecifické darovanie krvnej plazmy, tzv. plazmaferéza?

Pri odbere krvnej plazmy preteká krv sterilnou ihlou zo žily darcu do uzavretého jednorazového systému hadičiek odberového setu. Darcovi odoberieme 600 ml krvnej plazmy, čo trvá asi 45 minút. Veľmi zjednodušene povedané, pri odbere krvnej plazmy sa darcovi odoberá iba krvná plazma, nie celá krv ako pri odbere krvi. V centrifúge sa krv odstredí, čím sa plazma oddelí od ostatných zložiek krvi. Potom sa tieto krvné zložky vrátia tou istou ihlou naspäť do tela darcu a plazma odteká do odberového vaku. Počítačom riadený aferetický prístroj odoberá krv a odvádza plazmu veľmi šetrným spôsobom.

Investovali ste v poslednej dobe do modernizácie vybavenia, napr. do odberných staníc, chladiacich boxov či rôznych druhov prístrojov?

Aktuálne sme spokojní s prístrojmi, ktoré využívame na odber či spracovanie krvi. Nebránime sa však ani novým trendom či inováciám v našom segmente. Pravidelne sa stretávame s potenciálnymi dodávateľmi a diskutujeme možnosti zefektívnenia našich služieb s cieľom zabezpečiť transfúzne lieky najvyššej kvality a bezpečnosti v požadovanom rozsahu.

Aké sú vaše plány na druhý polrok 2023?

Radi by sme významne zvýšili penetráciu mobilnej aplikácie NTS SR medzi našimi darcami, aby sme im umožnili lepší užívateľský zážitok v procese darovania. Pracujeme na postupnej integrácii nášho webu so sociálnymi sieťami a finalizujeme prípravu dátového rozhrania k digitalizácii dotazníka darcu na webe a mobilným aplikáciám. Ďalšie úsilie budeme venovať implementácii projektu Rozvoj governance a úrovne kybernetickej bezpečnosti v NTS SR.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...