1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

NAFTA, a.s.

Prioritou je spoľahlivá a bezpečná prevádzka

NAFTA, a.s., je operátorom najväčšieho komplexu podzemných zásobníkov na Slovensku. Má rozsiahle skúsenosti v oblasti skladovania a budovania podzemných zásobníkov zemného plynu a zároveň je slovenským lídrom v prieskume a ťažbe uhľovodíkov. Ako medzinárodná spoločnosť aktívne pôsobí v krajinách strednej Európy a svoje dlhoročné know-how uplatňuje okrem Slovenska aj v Českej republike, Nemecku, Rakúsku a na Ukrajine.

NAFTA vo viacerých krajinách prevádzkuje podzemné zásobníky s celkovou skladovacou kapacitou približne 60 TWh, realizuje prieskumné činnosti a aktívne sa zúčastňuje projektov na skladovanie energie z obnoviteľných zdrojov. Hlavným cieľom spoločnosti je rozširovať kľúčové činnosti doma a v zahraničí. V rozhovore s generálnym riaditeľom Ing. Martinom Bartošovičom približujeme viaceré domáce a medzinárodné projekty, na ktorých sa NAFTA, a.s., podieľa.

Ako aktuálne vyzerá prieskum a ťažba uhľovodíkov? Aký je váš podiel v skladovaní plynu na Slovensku?

V oblasti prieskumu a ťažby uhľovodíkov je našou snahou získať ďalšie uhľovodíky na ťažbu. NAFTA má vlastné geologické a povrchové kompetenčné centrá s know-how na medzinárodnej úrovni a my ich znalosti chceme využiť na identifikovanie potenciálu pre rozvoj existujúcich ložísk, ale najmä pre získanie prístupu k novým ložiskám a ťažbe. Máme medzinárodné projekty na Slovensku so zahraničnými partnermi, alebo projekty s partnermi v zahraničí. Napríklad v okolí mesta Trnava sme s partnerom zo skupiny Vermilion Energy zrealizovali najväčší 3D seizmický prieskum o rozlohe 250 km² a tento rok plánujeme prieskumné vrty. V minulom roku sme získali ďalšie prieskumné územie – Topoľčany a prieskumné územie Beša, kde chceme overiť potenciál prieskumu a ťažby uhľovodíkov v ďalšej časti tohto regiónu.

Vlani ste uskutočnili akvizíciu podzemných zásobníkov zemného plynu v Nemecku. Nakoľko sa zvýšili vaše kapacity?

Akvizíciu podzemných zásobníkov vnímame ako významnú strategickú investíciu a úspešný krok k rozšíreniu našich aktivít v oblasti podzemného skladovania zemného plynu na nemecký trh. Pri všetkých zahraničných aktivitách je naším cieľom predovšetkým využiť odborné a dlhoročné skúsenosti v kľúčových činnostiach a stať sa európskym hráčom v oblasti podzemného skladovania zemného plynu. Úspešnou zahraničnou akvizíciou sa zvýšila skladovacia kapacita NAFTA na 60 TWh, čím sme sa stali 6. najväčším prevádzkovateľom zásobníkov zemného plynu v Európe.

Veľké ambície máte na Ukrajine. Nemáte obavy z nestabilného politického a ekonomického prostredia?

Na západnej Ukrajine spolupracujeme so spoločnosťou Cub Energy. V oblasti Užhorodu, po vykonanom 3D seizmickom meraní na ploche 118 km², prebieha príprava na realizáciu prieskumných vrtov. Vo výhľade máme ďalšiu spoluprácu, tentokrát na východnej Ukrajine. Spolu so spoločnosťou EP Power Europe sa plánujeme zamerať na overenie geologického potenciálu v tomto regióne. V projekte budeme vystupovať ako technický operátor s dlhoročnými skúsenosťami v prieskume a ťažbe uhľovodíkov. Veríme, že situácia na Ukrajine sa stabilizuje. Krajina má predpoklady na systém štandardnej európskej demokracie.

Aké sú vaše ďalšie projekty medzinárodnej spolupráce?

V budúcnosti máme záujem realizovať podobné významné zahraničné projekty, nadväzovať na medzinárodné spolupráce a pokračovať v nastavenom trende rastu kľúčových činností. Pri všetkých zahraničných aktivitách sa v prvom rade zameriavame na efektívne uplatnenie skúseností, ktoré naša spoločnosť získala dlhoročným pôsobením. Preto náš tím odborníkov kontinuálne vyhľadáva a dlhodobo spolupracuje na identifikácii zaujímavých projektov v zahraničí. Pri zhodnotení príležitostí prihliada na stratégiu spoločnosti a rôzne výberové kritériá jednotlivých projektov. Svoju pozornosť zameriava hlavne na geologickú, technickú, legislatívnu a ekonomickú stránku potenciálnych projektov.

Dlhodobou prioritou pre spoločnosť sú investície do bezpečnosti a automatizácie. Môžete ich priblížiť?

V uplynulom roku sme vykonali viacero významných investičných aktivít zameraných na bezpečnosť našich prevádzok a automatizáciu stredísk. Investičné akcie boli zamerané na inštaláciu podpovrchových bezpečnostných ventilov na sondách zásobníka, bezpečnostných ventilov na prípojkách sond a na obnovu riadiaceho systému. V rámci projektu automatizácie začali byť vzdialene riadené ďalšie prevádzky vrátane rozsiahlej kompresorovej stanice na jednom z našich prevádzkových centier. Spoľahlivá a bezpečná prevádzka je pre nás trvalou prioritou, preto v investíciách na zvyšovanie bezpečnosti, modernizácie a automatizácie budeme pokračovať aj naďalej.

V minulom roku ste sa pripojili k vodíkovej iniciatíve. Čo pre vás znamená?

Cieľom vodíkovej iniciatívy bolo osloviť členské krajiny EÚ, priemyselných partnerov a energetické subjekty pre podporu vodíka z obnoviteľných zdrojov. V zmysle Parížskej klimatickej dohody z roku 2015 a rozvoja obnoviteľných zdrojov vnímame vodík ako potenciálny nástroj pre ďalší rozvoj plynárenstva do budúcnosti, respektíve ako prostriedok pre „ozelenenie“ zemného plynu. Preto túto iniciatívu vnímame pozitívne a rozhodli sme sa k nej pripojiť. V danej oblasti sme aktívni už dlhší čas, v minulosti sme boli partnerom projektu skladovania energie vo forme vodíka v Rakúsku (Sun Storage), a rovnako sa snažíme pripraviť resp. spolupracovať na ďalších podobných projektoch.

Spomínate obnoviteľné zdroje energie. Ako sa táto problematika dá zlúčiť s vašou činnosťou?

Podzemné zásobníky plynu vytvárajú veľký potenciál pre skladovanie energie z rôznych zdrojov. NAFTA má vďaka podzemným zásobníkom príležitosť rozvíjať svoju kompetenciu aj v oblasti inovatívneho skladovania energie z obnoviteľných zdrojov. Dnes sa totiž elektrina vyrobená z obnoviteľných zdrojov dá skladovať len v obmedzenej miere, preto ostáva často nevyužitá. NAFTA patrí medzi inovátorov, ktorí testujú uskladňovanie energie vyrobenej z obnoviteľných zdrojov v podzemných zásobníkoch zemného plynu. Práve takýmto projektom bol Underground Sun Storage, na ktorom sme spolupracovali s partnerom zo spoločnosti RAG. Cieľom projektu bolo preveriť možnosti uskladnenia zelenej energie vo forme zmesi zemného plynu a vodíka v poréznych podzemných zásobníkoch. Projekt Sun Storage ukázal, že skladovanie vodíka v zmesi so zemným plynom je technicky uskutočniteľné aj v poréznom type ložísk.

Máme vo výhľade ďalší podobný projekt, tzv. veľkokapacitné úložisko energie pre bezpečné skladovanie zmesi zemného plynu a vodíka na Slovensku. Projekt má ambíciu priniesť metodiku a komplexný súbor dát o možnostiach skladovania použiteľných pre široké spektrum lokalít. Naším zámerom je získať finančné prostriedky aj z verejných zdrojov, keďže projekt bude mať významný prínos pre celý energetický trh.

Vo všetkých aktivitách uplatňujete zodpovedné podnikanie. Jeho súčasťou je aj podpora verejnoprospešných projektov. Môžete ich priblížiť?

Ide o verejnoprospešné projekty týkajúce sa komunitného rozvoja a životného prostredia, vzdelávania a kultúry, zdravia, rodiny a športu. V rámci týchto projektov je naším cieľom podporiť rôzne obecné, ale aj medzinárodné kultúrne, spoločenské a športové podujatia. Prispievame k organizácii obecných osláv či hudobných podujatí. V oblasti kultúrneho rozvoja sme sa podieľali na renovácii kultúrnych pamiatok, podporili sme hodové slávnosti, kultúrne podujatia a festivaly. Naše sponzorské aktivity boli zamerané aj na komunitný a regionálny rozvoj renováciou obecných budov, kultúrnych domov a vzdelávacích inštitúcií v pôsobiacich regiónoch. Prispeli sme k zvýšeniu bezpečnosti a kvality života občanov rekonštrukciou obecnej komunikácie, inštaláciou meračov rýchlosti či obnovou turistických a cyklistických trás.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...