1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

MTA Slovakia, s.r.o.

mta sk 18Kľúčom je kvalita

MTA Slovakia, s.r.o., je súčasťou globálnej skupiny MTA založenej pred vyše 60 rokmi, ktorej centrála sa nachádza v Taliansku. Firma sa špecializuje na elektronické a elektromechanické riešenia pre automobilový priemysel. Skupina na celom svete zamestnáva vyše 1400 zamestnancov a dosahuje obrat na úrovni 200 miliónov eur.

Prvý závod skupiny mimo územia Talianska bol vybudovaný v brazílskom Sao Paulo v roku 1994. O 10 rokov neskôr došlo k vytvoreniu novej európskej základne na Slovensku. Do dnešného dňa má firma 10 prevádzok od Indie, cez Čínu, až po Mexiko a Maroko. Slovenský závod v Bánovciach nad Bebravou vyrába prevažne široký sortiment poistkových skriniek pre automobily a na celkovom počte zamestnancov aj celkovom obrate firmy sa podieľa približne jednou štvrtinou. V posledných rokoch závod zaznamenáva ročný nárast obratu na úrovni zhruba 20 %. Claudio Revello, konateľ spoločnosti MTA Slovakia, si našiel čas, aby odpovedal na niekoľko otázok časopisu Priemysel Dnes.

Závod v Bánovciach nad Bebravou vznikol v roku 2004. Pôvodne sa jednalo o relatívne malú prevádzku, v ktorej sa montovali elektromechanické komponenty pre výrobcov automobilov. V roku 2008 bol spustený program rozširovania závodu, ktorý začal zakúpením pozemku s rozlohou 38 500 m2 a vybudovaním novej výrobnej haly s rozlohou 3500 m2. O niekoľko rokov neskôr (v roku 2011) rast pokračoval ďalej a nová budova bola rozšírená o ďalších 6-tisíc m2. Následne v roku 2015 spoločnosť získala ďalší pozemok s rozlohou 40-tisíc m2 pre druhú halu, s cieľom vyvíjať nové procesy pre klientov. Jedným z nich je tvarovanie plastov vstrekovaním, na ktoré je Claudio Revello obzvlášť hrdý. Počas iba šiestich mesiacov bola nová hala postavená a pripravená na používanie: kancelárske priestory, výrobné priestory, sklad, nové výrobné linky – všetko bolo pripravené v rekordnom čase na základe odozvy od klientov firmy.

Zákazníci a kľúčové služby

Ako už sme spomenuli, kľúčovými výrobkami v Bánovciach nad Bebravou sú poistkové skrinky pre automobily, a to samostatné aj kombinované, ktoré sa na celkovom obrate MTA Slovakia podieľajú približne 80 %. Zamestnanci však vyrábajú aj batériové svorky, konektory, terminály a rozvodné skrinky. Tieto výrobky sú určené pre rozličných klientov v Európe, Ázii, Spojených štátoch a severnej Afrike, a montujú sa do vozidiel koncernov BMW, PSA, FCA, Renault a ďalších známych globálnych značiek.

Pre firmu MTA je kvalita výrobku najdôležitejším parametrom. Ako hovorí Claudio Revello, „pôsobenie na automobilovom trhu nás naučilo, že kvalita je dôležitá, všetci naši zákazníci majú takmer nulovú toleranciu chybovosti. V Bánovciach nad Bebravou používame na všetkých linkách systémy automatickej kontroly kvality, vrátane komplexných vizuálnych systémov. Všetky hotové výrobky prechádzajú dôkladnou kontrolou, aby bolo zaručené, že vyhovujú špecifikáciám a sú pripravené na expedíciu.“

V rámci zlepšovania kvality firma využíva interný vzdelávací tím, ktorý zodpovedá za zaškolenie nových operátorov a za prípravu na mieru šitých školiacich programov pre každého zamestnanca. Tento tím má každoročne k dispozícii prostriedky vo výške 50-tisíc eur, ktoré investuje do zlepšovania zručností a vedomostí zamestnancov prostredníctvom externých odborných kurzov, ktoré sa venujú kľúčovým technológiám a podnikovému manažmentu. Okrem toho zamestnanci MTA pravidelne navštevujú kľúčových zákazníkov s cieľom budovať silné partnerské vzťahy, lepšie pochopiť ich problémy a na základe toho vedieť poskytnúť lepšie riešenia.

Prečo Slovensko?

V rokoch 2003 a 2004 firma MTA hľadala v strednej Európe vhodnú lokalitu pre rozšírenie svojich prevádzok. V tej dobe mala prevádzky len v Codogne a Brazílii, toto mala byť jej prvá expanzia v rámci Európskej únie. Aj keď do úvahy pripadali Česká republika aj Slovensko, nakoniec padlo rozhodnutie investovať na Slovensku, vďaka nasledujúcim kľúčovým výhodám:
•    Ako veľmi dôležitá bola vnímaná výhodná zemepisná poloha ponúkajúca vynikajúce logistické spojenie s Rakúskom a Poľskom.
•    V krajine bolo výborné podnikateľské prostredie pre výrobu, hlavne v automobilovom priemysle.
•    Slovenský pracovný trh ponúkal zamestnancov s vhodnou kvalifikáciou a okamžite dostupnú pracovnú silu.
•    Prevádzkové náklady boli nízke.
•    Slovenské zákony a regulačné prostredie nekládli toľko byrokratických prekážok ako v mnohých iných krajinách.

Ľudia: vzácna surovina

Určite nebudeme ďaleko od pravdy ak povieme, že nábor a udržanie zamestnancov sú čoraz náročnejšie vo všetkých odvetviach priemyslu, a platí to predovšetkým v strednej Európe, kde napredujúca industrializácia znižuje úroveň nezamestnanosti a spôsobuje nedostatok pracovníkov. S týmto problémom posledné dva roky bojuje aj MTA. Zameriava sa na rôzne aktivity, ktoré majú prilákať nových a zároveň si udržať už existujúcich zamestnancov. Pre MTA je kľúčom stabilita a dobré pracovné podmienky, vrátane:
•    Ponuky pracovných zmlúv na dobu neurčitú pre nových zamestnancov namiesto zmlúv len na konkrétny projekt.
•    Používania priamych odporúčaní namiesto využívania neosobných personálnych agentúr.
•    Podpora a rozvoj existujúcich zamestnancov tak, aby dokázali zaplniť uvoľnené pozície vo firme, napr. postup z pozície operátora na pozíciu vedúceho tímu je v MTA celkom bežný.
•    Firma miestnym študentom ponúka letnú pracovnú prax v trvaní 2 až 3 mesiacov, a snaží sa tak pripravovať si budúcich zamestnancov.
•    Okrem bežnej mzdy vypláca firma aj odmeny a vyššie príplatky za prácu nadčas a počas nočných zmien.
•    Výrazné je tiež zameranie na vytváranie vynikajúcich pracovných podmienok – dobrej atmosféry, vhodných teplôt a nízkej úrovne hluku.

Doteraz bola firma vzhľadom na slovenský pracovný trh v relatívne dobrej pozícii. Hlavným problémom, ktorý sa uvedené opatrenia snažia odstraňovať, je hľadanie nových operátorov montáže. Ak sa však už niekto vo firme zamestná, podľa skúseností MTA v nej obvykle zostáva dlhodobo.

Ochrana životného prostredia

Starostlivosť o životné prostredie je jednou z kľúčových hodnôt MTA v celosvetovom meradle. Aj závod v Bánovciach nad Bebravou si trvalo udržiava certifikáciu podľa normy ISO 14001. Miestny manažér BOZP so zameraním na životné prostredie a zelené podnikanie zabezpečuje, aby prevádzka neprodukovala znečisťujúce látky, aby odpad z výroby bol triedený a pripravovaný na recykláciu, napr. plastový odpad vznikajúci v procese tvarovania vstrekovaním (ak to umožňuje koncový zákazník), a aby emisie boli pod zákonnými limitmi. Spoločnosť má vlastný zásobník vody, kde zachytáva dažďovú vodu z okolia závodu, pomocou ktorej zavlažuje zeleň v areáli a šetrí tak pitnú vodu.

Hlavnou prioritou MTA Slovakia počas nasledujúcich 5 rokov bude ďalšie zvyšovanie výrobnej kapacity. Za týmto účelom sa na roky 2018 a 2019 pripravujú nové projekty spolupráce s niektorými prestížnymi výrobcami. Spoločnosť plánuje rozšíriť existujúce výrobné plochy, bude pokračovať v budovaní svojej reputácie ako lojálneho partnera automobilového priemyslu a chce ďalej zvyšovať objem obchodu so svojimi klientmi v rámci EÚ, hlavne v Nemecku. Ako sa vyjadril Claudio Revello, „našim zákazníkom chceme ponúknuť naše vyše 60-ročné know-how a skúsenosti.“

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...