1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

MicroStep, spol. s r.o.

Microstep 18Významný výrobca rezacích strojov stavia na automatizáciu a digitalizáciu

MicroStep je slovenským výrobcom a dodávateľom multifunkčných CNC strojov na delenie materiálov plazmou, laserom, kyslíkom, vodným lúčom a vysokootáčkovým vretenom. Ich stroje umožňujú kombinovať viaceré technologické procesy a spracovávať rôzne typy polotovarov, ako sú plechy, rúry, profily a kupoly.

Popri rezaní môžu byť vybavené tiež príslušenstvom na popisovanie, vŕtanie, závitovanie či frézovanie. Okrem samotných strojov dodáva MicroStep vlastný CAM a CAPP softvér ako aj automatizačné a digitalizačné riešenia. Cez sieť autorizovaných predajcov a dcérskych spoločností má firma zastúpenie v 58 krajinách sveta, pričom vyše 95 % produkcie je určenej na export. V oblasti úkosového rezania patrí MicroStep medzi najvýznamnejších svetových výrobcov.

Koncom mája tohto roka sa spoločnosť predstavila potenciálnym partnerom aj širokej verejnosti na Medzinárodnom strojárskom veľtrhu v Nitre. 28. ročník priniesol novinky z oblasti spracovania kovov (zvárania, rezania, automatizácie a mechanizácie). Samotný veľtrh potvrdil nastúpený trend popularizácie rezania vláknovými lasermi, ktoré tvorili absolútnu väčšinu exponátov z oblasti CNC rezania. Viac nám, nielen o veľtrhu, prezradil v inšpiratívnom rozhovore marketingový riaditeľ spoločnosti MicroStep Michal Kováč, ktorý pod Zoborom vystúpil aj v tematickom bloku „Inovácie vo zváraní“.

Naposledy robil časopis Priemysel Dnes so zástupcami vašej spoločnosti rozhovor presne pred rokom. Akými novinkami sa odvtedy môžete pochváliť? Ako sa vašej firme aktuálne darí po náročnom roku 2022?

Napriek objektívne ťažším časom máme tento rok plné ruky práce. Cestu ako sa aj naďalej presadzovať vidíme nielen v zdokonaľovaní strojov, ale aj v prinášaní riešení automatizácie a monitorovania výroby s cieľom zlepšiť procesy u našich zákazníkov. Vďaka inováciám a možnostiam, ktoré priniesli digitálne technológie, prechádza výrobná sféra celosvetovo dynamickým vývojom, a to vo viacerých oblastiach. Cieľom je jej neustále zefektívňovanie pomocou softvérovej a hardvérovej automatizácie a tiež redukciou počtu operácií potrebných na výrobu konkrétneho produktu. Naši zákazníci chcú vyrábať viac a lacnejšie, ale zároveň konzistentnejšie, zavádzať systémové riešenia na zníženie chybovosti, zvýšenie prietoku výroby a zlepšenie plynulosti materiálového toku. Vďaka digitálnym technológiám je umožnený veľký posun v tejto oblasti, štandardizované rozhrania uľahčujú výmenu dát, interoperabilitu a tiež centrálnu správu výrobných procesov. Relatívne jednoduchá integrácia senzorov zasa umožňuje kontinuálny zber a vyhodnocovanie prevádzkových dát za účelom predikcie a diagnostiky.

Tieto trendy sú dnes realitou a kľúčové pre výrobcov je vedieť sa adaptovať, v ideálnom prípade aj spoluurčovať smer vývoja. MicroStep je dodávateľom nielen strojov, ale aj softvérových riešení. Minulý rok sme ohlásili softvérovú platformu CyberFab, ktorej súčasťou je CAPP systém na správu výrobných objednávok a manažovanie činnosti strojov – CyberFab Manager. Ide o univerzálnejší systém umožňujúci správu a sledovanie stavu dielov z výrobných objednávok naprieč viacerými pracoviskami – po rezaní nasleduje napr. ohraňovanie, odihlovanie, kompletovanie, zváranie. CyberFab Manager poskytuje pre všetky pracoviská interaktívne rozhrania s inštrukciami pre obsluhu a manažuje tiež logistiku dielov medzi pracoviskami. Modelové nasadenie tejto aplikácie už beží v našom výrobnom závode v Partizánskom.

Vaše produktové portfólio zahŕňa špičkové stroje na delenie materiálov rozmanitými technológiami, s množstvom doplnkových funkcií ako sú vŕtanie, rezanie závitov či popisovanie dielcov. Na akých zaujímavých zákazkách v súčasnosti pracujete a pre akých zákazníkov?

Ako som už načrtol, snažíme sa o komplexný pohľad. Rezací stroj, ktorý si zákazník kúpi, nie je izolovaným pracovným prostriedkom, predstavuje len jeden technologický krok vo výrobe. Zákazník, ktorý hľadá rezací stroj, potrebuje spravidla vyrezané diely aj čistiť, ohýbať alebo zvárať. MicroStep ako výrobca strojov s vlastným vývojom riadiacich systémov, CAM softvéru, CAPP aplikácií a digitalizačných riešení má dobré predpoklady na dodávanie celého procesu výroby zváraných zostáv aj jeho manažovanie. Preto sme tento rok do nášho portfólia zaradili aj hydraulické a elektrické ohraňovacie lisy – produktový rad MSBend – a ručné laserové zváračky FlexiWeld. Sú to zariadenia dodávané pod značkou MicroStep v spolupráci s vybranými dodávateľmi. Naďalej budujeme aj portfólio vlastných zariadení na skladovanie materiálu vo vežových zásobníkoch s podávačmi, systémy automatickej nakládky materiálu na rezacie stroje a tiež automatického triedenia dielov, integrujeme roboty na manipuláciu s materiálom a pracovnými nástrojmi, a tiež na rezanie a zváranie. Pre jednoduchšie aplikácie s nedostatkom miesta sme na trh uviedli nový produkt – rotačné nakladacie rameno JC, ktoré slúži na nakládku materiálu na rezací stôl, spravidla výmenný stôl laserového stroja, a prípadne aj na jeho vykládku.

Okrem vývojových projektov sa, samozrejme, primárne venujeme našej hlavnej činnosti – dodávkam multifunkčných rezacích strojov. V poslednom období sa môžeme pochváliť inštaláciou unikátneho stroja na rezanie dien tlakových nádob až do priemeru 6 metrov, a to pre najväčšieho amerického výrobcu za studena lisovaných kupol, firmu Brighton Tru-Edge. Pripravuje sa tiež výroba 40-metrového laserového stroja pre zákazníka z Austrálie a prebieha tiež montáž vyše 15 metrov širokého plazmového rezacieho portálu v lodenici v škótskom Glasgowe. Práve v týchto dňoch sme boli vybratí ako dodávateľ veľkorozmerného rezacieho stroja pre lodenicu Harland & Wolff v Severnom Írsku, v ktorej bol vyrobený aj Titanic.

Spoločnosť MicroStep má zastúpenie v 58 krajinách sveta. Okrem domáceho trhu nájdeme rezacie stroje tejto značky takmer všade, aj za oceánom. Ktoré krajiny sú pre vás z obchodného hľadiska najvýznamnejšie? Plánujete rozširovať vaše exportné trhy?

Súčasťou našej obchodnej stratégie je mať čo najrovnomernejšie globálne pokrytie, ktoré nám má zaručiť čo najlepšie vybalansovanie príjmu objednávok, keďže objednávky nás živia. Naša schopnosť presadiť sa na rôznych trhoch závisí okrem našich interných faktorov, tzn. kvality našich predajcov, aj od ekonomickej aktivity v danej oblasti, na ktorú majú vplyv hospodárske cykly, geopolitická situácia, obchodné politiky alebo konkurenčný boj. Zo skúsenosti – trhy sa správajú teritoriálne odlišne – keď je niekde rast, inde môže byť stagnácia či pokles. Pre nás je preto dôležité mať silné zastúpenia v čo najviac krajinách, pretože potrebujeme každý mesiac naplniť výrobu. Nie je pritom podstatné, z ktorého (fungujúceho) trhu príde objednávka. Na rozdiel od niektorých konkurentov nemáme rôzne verzie toho istého stroja – kvalitnejší pre vyspelé trhy a „nákladovo optimalizovaný“ pre rozvojové krajiny. Každý náš zákazník dostáva rovnako vysokú kvalitu.

V momentálnej situácii je pre nás logická väčšia orientácia na západné trhy. Ťažiskom sú krajiny EÚ a historicky sú najsilnejšie nemecky hovoriace krajiny, kde pracuje vyše 30 % všetkých našich vyrobených strojov. V minulom roku sa náš podiel vývozu do regiónu DACH pohyboval až na úrovni 45 %. Momentálne Nemecko trochu oslabuje, vnímame však zvýšenú aktivitu na ostatných tradičných trhoch EÚ ako napr. Taliansko, Španielsko či Škandinávia, ale aj v stredoeurópskom priestore. Hovorí sa, že doma nikto nie je prorokom. Chcel by som ale aj touto cestou povzbudiť slovenských výrobcov, aby si pozreli naše riešenia, radi prídeme na konzultáciu. Napriek tomu, že drvivú väčšinu produkcie momentálne vyvážame (> 95 %), na Slovensku sme dodali už 300 strojov a sme po Nemecku krajina s druhým najväčším počtom strojov MicroStep. Perspektívne, v strednodobom horizonte, vidíme najväčšie možnosti rozvoja na anglosaských trhoch, predovšetkým v USA, kam postupne čoraz viac prenikáme. Máme rozrobených viacero väčších zákaziek v USA, Veľkej Británii a Austrálii.

Koncom mája ste na Medzinárodnom strojárskom veľtrhu v Nitre predstavili v tematickom bloku „Inovácie vo zváraní“ trendy v oblasti automatizovanej prípravy zvarových plôch na rezacích strojoch. Môžete tieto trendy konkretizovať? Čím ste divákov zaujali?

Kľúčovou technológiou MicroStep je automatizovaná príprava zvarových plôch pomocou presného rezania úkosov, čiže skosených hrán, a to do plechov, rúr, kupol a iných polotovarov. Na dosahovanie vysokej presnosti a konzistentnosti rezania počas niekoľkoročnej doby životnosti rezacieho stroja (pokojne aj 10 a viac rokov) sme vyvinuli technológiu ACTG, ktorú má MicroStep patentovanú. Vďaka jej univerzálnosti dosahujeme vynikajúce výsledky v úkosovaní všetkými energolúčovými technológiami – plazmou, laserom, vodným lúčom aj kyslíkom. O úspešnosti tejto technológie svedčí aj fakt, že už niekoľko rokov dodáva MicroStep vyše 50 % strojov s úkosovými hlavami, čo je v porovnaní s konkurenciou vysoké číslo. A to je presne ten trend, na ktorý ste sa pýtali. MicroStep pomohol etablovať automatizované úkosovanie plazmou v celosvetovom meradle, a o to isté sa teraz snažíme s laserom.

Spomínaný veľtrh aj vaša spoločnosť potvrdili nastúpený trend popularizácie rezania vláknovými lasermi, ktoré tvorili absolútnu väčšinu exponátov z oblasti CNC rezania. Akú budúcnosť má tento typ rezania a v čom spočívajú jeho výhody oproti iným druhom rezania?

Vláknový laser začal budiť vážnejší záujem okolo roku 2008. Odvtedy prešiel výrazným vývojom a jeho trhový podiel iba rastie. MicroStep predstavil prvý stroj na rezanie vláknovým laserom koncom roka 2010, po dekáde skúseností s vývojom a dodávkami strojov na rezanie CO2 lasermi, čiže začínali sme s bohatými skúsenosťami. Vláknový laser má zhruba desaťkrát kratšiu vlnovú dĺžku lúča. Vďaka tomu možno dosiahnuť v ohnisku rezacej hlavy menší priemer lúča, čo umožňuje napr. rýchlejšie rezanie tenkých materiálov. Z hľadiska výrobcu strojov je podstatnou výhodou to, že laser je vedený optickým vláknom, ktoré je ohybné, čo umožňuje oveľa jednoduchšiu konštrukciu stroja a možnosť stavať stroje veľkých rozmerov (veľké aj desiatky metrov). Z hľadiska užívateľa je táto technológia oveľa jednoduchšia na údržbu a predovšetkým predstavuje enormnú úsporu nákladov na prevádzku stroja, až v rozmedzí 40 – 50 %. Od počiatočných výkonov 1,5 kW sme sa za dekádu a niečo dostali už na 30 kW – zdroje s takýmto výkonom už umožňujú rezanie hrubších ocelí – 30, 35 alebo 40 mm, čím výrazne konkurujú plazme.

Voči plazme má laser výhodu menšej tepelne ovplyvnenej zóny, ostrejších hrán rezu a možnosť rezania menších, detailnejších kontúr. Pre istú oblasť kovospracujúceho priemyslu vidíme trend, že vláknový laser môže úplne nahradiť plazmu. MicroStep si za 12 rokov vybudoval celé portfólio strojov na rezanie vláknovým laserom – na kolmé rezanie, rezanie pod uhlom, rezanie plechov, rúr aj uzavretých profilov s rôznymi možnosťami automatizácie nakládky, vykládky a triedenia. Dodávame stroje od malých rozmerov 1 x 2 m až po 50 metrové stroje, od cenovo dostupných verzií až po komplexné multifunkčné stroje kombinujúce úkosové rezanie s vŕtaním a značením. Najnovším prírastkom je stroj MSF Pro-X s karbónovým portálom, ktorý vďaka 40-% redukcii hmotnosti a novému interpolátoru pohybov umožňuje dosahovať vysokú dynamiku a zároveň stabilné rezné hrany aj na jemných kontúrach.

S najnovším produktom FlexiWeld preniká MicroStep aj do oblasti ručného laserového zvárania. Vďaka stabilite procesu a relatívnej jednoduchosti obsluhy je rýchlo sa etablujúcim trendom vo zváraní tenkých materiálov. V čom sú ešte jeho pozitíva a pre koho je primárne tento výrobok určený?

Ručné laserové zváranie je relatívne novou technológiou, ktorá si vďaka svojej jednoduchosti získava enormnú popularitu. Proces zvárania je ľahko naučiteľný, človek spraví obstojný zvar doslova po pár pokusoch, a zváračku dokáže autonómne používať po krátkom tréningu – spravidla trvá dva dni. K zváračke sú špeciálne tvarované dýzy pre rôzne typy zvarov, ktoré ju robia univerzálnou a navádzajú pohyb zvárača v štrbine. Väčšina zariadení na trhu dokáže okrem zvárania aj čistiť materiál laserom použitím tej istej zváracej pištole. Ručné laserové zváranie je určené na tenké materiály do 4 mm. Keďže ide o vláknový laser, ktorý predstavuje bezpečnostné riziko nezvratného poškodenia zraku, je potrebné dodržať všetky bezpečnostné pokyny, mať ochranné prostriedky, a zváracie pracovisko musí byť predovšetkým uzavreté v kabíne, ktorá zabráni preniknutiu lúča do okolitej haly. MicroStep ponúka zváračky s výkonmi 1 kW, 1,5 kW a 2 kW. Určené sú pre kohokoľvek, kto chce robiť kvalitné a konzistentné zvary.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...