1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

MicroStep, spol. s r.o.

Microstep 18Industry 4.0 prináša na naše produkty nové požiadavky

„Aby sme dokázali udržať a aj zlepšovať svoju pozíciu na trhu, musíme neustále zdokonaľovať svoju vývojovú a výrobnú základňu. Je to nekončiaci sa proces kontinuálnej inovácie,“ aj tieto slová použil v rozhovore s Priemyslom Dnes Ing. Alexander Varga, Csc., riaditeľ a predseda dozornej rady spoločnosti MicroStep, spol. s r.o., renomovaný výrobca a dodávateľ CNC strojov na delenie materiálov plazmou, laserom, autogénom, vodným lúčom a vysokootáčkovým vretenom.

Firma so zastúpením v 48 krajinách sveta a s vyše 95-% podielom exportu patrí v oblasti plazmového rezania dokonca medzi najväčších svetových výrobcov. Aj preto bol rozhovor o jej výrobnom portfóliu a trendoch v oblasti delenia materiálov špecifickými technológiami veľmi zaujímavý a inšpiratívny.

S akými víziami a plánmi ste vstúpili do novej dekády? Čo bude pre vás prioritou a na čo sa budete najviac sústrediť v roku 2020?

Rok 2020 predstavuje 30. rok existencie firmy MicroStep, spol. s r.o. Vstupujeme do neho so stabilným portfóliom produktov, ale vedomí si toho, že požiadavky zákazníkov na tieto produkty sú stále vyššie a vyššie. Aj v roku 2020 sa preto budeme prioritne sústreďovať na inovácie týchto produktov s cieľom zvyšovania ich spoľahlivosti a rozširovania ich funkcionalít. Naše produkty sú do veľkej miery zákaznícky orientované a mnohé nové požiadavky prinášajú aj projekty pre konkrétnych zákazníkov. Postupne, ako sa stávame etablovanejším výrobcom strojov na delenie materiálov energolúčovými technológiami, sú tieto projekty rozsiahlejšie, komplexnejšie, a sú spojené s vývojom nových modulov. Snažíme sa tento vývoj smerovať tak, aby novovznikajúce moduly boli v našich produktoch všeobecne využiteľné a nepredstavovali iba jednoúčelové riešenie. Taktiež rastie tlak na automatizáciu systémov s cieľom minimalizácie potrebných zásahov obsluhy do rezacieho procesu.

S akým rozpočtom budete tento rok hospodáriť? Kam poputuje najväčší obnos peňazí a do ktorých oblastí sa chystáte investovať?

V roku 2018 a 2019 sme investovali do rozšírenia a modernizácie výrobných priestorov v našich výrobných závodoch v Partizánskom a Hriňovej. V minulom roku sme inštalovali novú CNC frézu s pracovným rozsahom 12 x 2 m, prioritne určenú na presné opracovanie portálov a bočných vedení našich strojov. Tento proces modernizácie výrobnej základne bude pokračovať aj v roku 2020. Našou snahou je v roku 2020 robotizovať niektoré zváracie procesy vo výrobe, čo má za úlohu naša vlastná vývojová základňa.

Ste absolútnou špičkou na Slovensku v oblasti výroby a dodávok CNC strojov na delenie materiálov špecifickými technológiami. Aké novinky ponúkate svojim zákazníkom a aké trendy budete v tomto smere raziť do budúcna?

Zákazníkom ponúkame vyzreté portfólio rezacích strojov pre všetky energolúčové rezacie technológie. Stroje môžu byť osadené aj ich kombináciou a doplnkovými technológiami vŕtania, rezania závitov, popisovania, rezania rúr a profilov, pričom konkrétnu zostavu určujú požiadavky zákazníka. V našich produktoch je na špičkovej úrovni zvládnutá technológia úkosového rezania potrebná pre vytváranie zvarových plôch na dielcoch. Novinkou v tejto oblasti sú úkosové rezacie hlavy pre plazmové, ako aj kyslíkové rezanie so zabudovaným líniovým skenerom umožňujúcim presné zameranie dielcov a dodatočné rezanie úkosov na vopred kolmo vyrezaných dielcoch. Ide o originálnu technológiu, ktorú žiadny výrobca rezacích strojov neponúka a významne rozširuje technologické možnosti rezacieho stroja. Veľkou výhodou je, že aplikácia tohto skenera umožní zvýšiť aj presnosť rezania rúr a profilov v prípade, ak je stroj časťou na rezanie týchto útvarov vybavený.

Trendy v oblasti rezacích systémov smerujú k vyššej automatizácii obsluhy. Rastú požiadavky na doplnenie strojov o manipulátory nakládky polotovarov a ich vykládky po rezaní a triedenie dielcov podľa objednávok resp. podľa rôznych kritérií. V tejto oblasti sme významne pokročili najmä čo sa týka laserových rezacích strojov a pracujeme aj na návrhu systémov pre plazmové rezacie stroje. Pokročili sme aj v programovom produkte na riadenie a plánovanie produkcie MPM (Microstep Production Management), ktorý zabezpečuje prepojenie skladov, prípravu výroby a obsluhy rezacieho systému.

Jednou z kľúčových oblastí zamerania vašej firmy je oblasť rezania materiálov pevnolátkovým vláknovým laserom. V čom spočíva táto technológia a prečo sa začína o tento typ rezania zaujímať stále väčší počet zákazníkov?

Technológia pevnolátkového vláknového lasera priniesla do oblasti rezacích strojov celý rad výhod v porovnaní s CO2 lasermi, ktoré v tejto oblasti dominovali. Vo vláknových laseroch je rezonátor tvorený optickým vláknom dopovaným Yterbiom, pričom jeho budenie zabezpečuje sada optických diód. Výstupný laserový lúč s vlnovou dĺžkou mikrometer je potom optickým vláknom vedený do rezacej hlavy. V prípade CO2 laserov je rezonátor plnený plynom, v ktorom je budený výboj a laserový lúč s vlnovou dĺžkou 10,2 mikrometra vychádzajúci z rezonátora je vedený reflektívnym lúčovodom (sústavou zrkadiel) do optickej rezacej hlavy. Dominantnou nevýhodou CO2 laserov je práve reflektívny lúčovod, ktorý musí obsahovať vodou chladené zrkadlá, systém adaptívnych zrkadiel na elimináciu divergencie laserového lúča a musí byť perfektne krytý, aby sa zamedzilo znečisteniu zrkadiel. Pre kvalitné rezanie je mimoriadne dôležité, aby poloha lúča v stroji bola stabilná. Kladie to vysoké nároky na konštrukciu stroja aj na pevnosť základov, na ktorých je stroj postavený.

Medzi významné novinky, ktoré takisto vzišli z dielne spoločnosti MicroStep, patria aj rezacie systémy pre veľkoplošné aplikácie. Môžete nám prezradiť o tejto technológii viac? Kde všade nájde svoje uplatnenie?

Špecifickou technológiou pri výrobe lodí je ich zostavovanie z veľkoplošných panelov. Tieto panely majú veľkosti až 24 x 24 m a predstavujú hotové moduly obvodového plášťa, priehradových častí a palúb. Výroba týchto panelov prebieha na špecializovanej výrobnej linke – tzv. Panel Line. Svetovo významným výrobcom týchto liniek je fínska firma PEMA, s ktorou firma MicroStep kooperuje a dodáva do týchto liniek rezaciu časť pod označením DRM PL. Vstupná časť linky zabezpečuje zvarenie plechov do tvaru veľkej tabule požadovaného rozmeru. Následne je táto veľkorozmerná tabuľa premiestnená pod rezací portál, kde je polotovar očistený, označený a vyrezaný. Potom je polotovar premiestnený do časti navarovania výstuh, iných častí a celkovej montáže. Touto časťou polotovar postupuje až na výstup linky. Aby firma vedela tieto systémy dodávať, bolo potrebné vyvinúť portály s veľkým rozpätím, špeciálne technologické hlavy umožňujúce realizovať opísané procesy a, samozrejme, rozsiahle programové vybavenie. O tom, že sme túto úlohu zvládli, svedčí aj skutočnosť, že naše systémy DRM PL už pracujú pri výrobe vojenských lodí a ľadoborcov v Kanade, pri výrobe vojenských lodí v USA, pri výrobe lodí v SRN, Rumunsku, vo Fínsku, a v prvom polroku 2020 budú dodané systémy do lodeníc vo Francúzsku a Taliansku.

Poďme sa pozrieť aj na úspechy, ktoré sa vám podarili dosiahnuť so svojimi produktmi na viacerých medzinárodných výstavách. Ktoré stroje z dielne spoločnosti MicroStep zožali najväčší úspech? Podarilo sa vám nadviazať nové kontakty a partnerstvá pre budúcu spoluprácu?

Výstavy orientované na technológie zvárania a rezania sú najvýznamnejším zdrojom našich potenciálnych zákazníkov. Snažíme sa preto o aktívnu účasť na týchto výstavách vystavovaním rezacieho systému v prevádzke. V roku 2019 sme sa zúčastnili 12 výstav. Účasť na výstavách regionálneho charakteru organizujú naši predajcovia a MicroStep, spol. s r.o., priamo organizuje účasť na výstavách globálneho významu. Takými sú napr. pravidelné výstavy EUROBLECH v Hannoveri (na nej sa zúčastníme aj v roku 2020) a výstavy WELDING & CUTTING v Essene v SRN. Na tieto výstavy prichádzajú potenciálni zákazníci a aj potenciálni predajcovia z celého sveta. Je to výborná príležitosť nadväzovať nové kontakty. Vďaka tomu, že naše exponáty sú predvádzané pri reálnom rezaní, priťahuje náš stánok veľa záujemcov.

Venujme sa v krátkosti aj personálnej otázke. Ako je na tom MicroStep z hľadiska zamestnanosti? Darí sa vám získavať šikovných a talentovaných ľudí? Akým spôsobom rozširujete rady svojich odborníkov?

Koncom roku 2019 mala firma MicroStep, spol. s r.o., 460 zamestnancov a z toho 45 zamestnancov pracuje vo výskume a vývoji. Získavať nových zamestnancov, najmä pre oblasť IT, je stále ťažšie. Snažíme sa preto zapájať do našich aktivít aj študentov, najmä s technickým zameraním, s cieľom zamestnať ich po skončení štúdia.

Kde vidíte budúcnosť spoločnosti MicroStep? Kam sa podľa vás bude uberať technológia pre rezanie a automatizáciu v novom desaťročí? Kde vidíte v tomto smere najväčšie prekážky?

Energolúčové rezacie technológie sa neustále zdokonaľujú. To vyvoláva kontinuálny tlak na ich integráciu do rezacích CNC strojov. Nové požiadavky na naše produkty a tým aj na vývoj prináša stále silnejšie sa presadzujúca vízia Industry 4.0, ktorá od nás požaduje schopnosť dodávať plne automatizované výrobné bunky. Naším dlhodobým cieľom je dopracovať sa k schopnosti dodávať zložité, plne automatizované výrobné komplexy. Samozrejme, stavebnými komponentmi takýchto komplexov budú rezacie stroje z nášho portfólia. Tento trend vyvoláva kontinuálny tlak na kvalifikačnú pripravenosť našich zamestnancov nielen v oblasti vývoja, ale aj v oblasti oživovania a nasadzovania takýchto komplexov do prevádzky. V blízkej budúcnosti musíme sústrediť pozornosť na zvyšovanie ich kvalifikácie. Tento proces musí byť úzko zameraný na naše riešenia a produkty.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...