1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

MicroStep, spol. s r.o.

Microstep 18Rezacie systémy s referenciami po celom svete

V súvislosti so slovenským priemyslom sa neraz zvykne používať nelichotivé označenie „montážna hala Európy“. Vysoký podiel spoločností s relatívne menej náročnou produkciou môže tento dojem skutočne vzbudzovať. Avšak aj v krajine pod Tatrami existujú firmy s obrovským výskumno-vývojovým potenciálom zamestnávajúce stovky vysokokvalifikovaných pracovníkov a prinášajúce pridanú hodnotu, z ktorej následne čerpajú firmy po celom svete.

Jednou z nich je spoločnosť MicroStep, spol. s r.o., ktorá sa zaoberá delením materiálov energolúčovými technológiami. O tomto zložitom technologickom procese s pestrým využitím v praxi, súčasnom úspešnom podnikateľskom období, ale aj o plánoch do budúcnosti sa s Priemyslom Dnes porozprával Ing. Alexander Varga, PhD., predseda dozornej rady spoločnosti.

V akej kondícii vstúpila spoločnosť MicroStep do nového roka 2019? Ako by ste zhodnotili predchádzajúci rok z hľadiska jej hospodárskych výsledkov a čo bude pre vás prioritou v tom aktuálnom?

Predchádzajúci rok 2018 bol pre firmu úspešný. Podarilo sa nám upevniť našu pozíciu na trhu, čo sa prejavilo zvýšením predaja o cca. 10 %. Predali sme stroje v celkovej hodnote 33 miliónov eur. Čo je zvlášť významné, tento nárast sme dosiahli zvýšením podielu sofistikovaných produktov v predanom portfóliu. Rovnako rástla aj výroba a hospodárske výsledky oproti predchádzajúcemu roku sa ukazujú ako výrazne lepšie. Prioritou v roku 2019 bude pokračovanie v investíciách zameraných na rozšírenie výroby a zvýšenie kvality produkcie. Ďalej budeme pokračovať v inováciách produktového portfólia v súlade s požiadavkami trhu, ktoré smerujú k zvýšeniu automatizácie našich produktov. Okrem nových funkcionalít ide najmä o automatizáciu obsluhy strojov – nakladanie, vykladanie, sortovanie dielcov atď.

Na trhu pôsobíte od roku 1991 a odvtedy prešla spoločnosť viacerými míľnikmi. Mohli by ste spomenúť najdôležitejšie okamihy z viac ako 25-ročnej existencie podniku?

Firma MicroStep, spol. s r.o., začala na zelenej lúke aktivitami v oblasti nasadzovania riadiacich systémov pre rôzne výrobné technológie. Toto zameranie bolo predurčené našou profesijnou orientáciou v predchádzajúcom období, kedy sme pracovali ako výskumní a pedagogickí pracovníci Katedry automatizácie a regulácie Slovenskej vysokej školy technickej v Bratislave. Využijúc dnešnú terminológiu možno povedať, že sme boli „start-up“ firmou. Prvý CNC stroj na rezanie plazmou sme realizovali v roku 1993 a nasledujúce roky sme dodali niekoľko strojov na domáci trh. Od začiatku bolo jasné, že táto oblasť vyžaduje omnoho rozsiahlejší trh ako bol domáci. V roku 1997 sme využili možnosť zúčastniť sa výstavy zameranej na rezanie a zváranie v Essene (SRN), kde sme získali prvé kontakty na potenciálnych zákazníkov a aj predajcov. Darilo sa ich postupne rozvíjať a v roku 1999 sme založili v SRN dcérsku spoločnosť MicroStep Europa, GmbH, ktorá sa venovala predaju a servisu našich strojov. Táto spoločnosť významnou mierou prispela k nášmu prieniku na nemecký trh, ktorý bol vynikajúcou referenciou aj pre zákazníkov z iných krajín. Ďalším míľnikom bolo v roku 2010 zlúčenie s kooperujúcou firmou IQM, spol. s r.o., ktorá zabezpečovala pre našu spoločnosť konštruovanie a výrobu niektorých typov strojov. Samozrejme, za míľniky možno považovať získanie vlastných výrobných priestorov, postavenie administratívneho a vývojového centra v Bratislave atď.

Venujete sa hlavne výskumu, vývoju a výrobe technologických zariadení na delenie materiálov energolúčovými technológiami. Aký náročný je to proces a aké trendy badať v tomto smere v súčasnosti?

Energolúčové technológie sa neustále zdokonaľujú, na trh prichádzajú nové plazmové a laserové zdroje s vyššími výkonovými a kvalitatívnymi ukazovateľmi. To isté platí pre vysokotlakové čerpadlá, ale aj ďalšie komponenty ako sú rezacie horáky, laserové optické hlavy a horáky na rezanie kyslíkom. Túto technológiu je potrebné kontinuálne implementovať do našich CNC strojov, pričom je mnohokrát potrebné realizovať aj inovácie na rezacom stroji a jeho riadení súvisiace s touto implementáciou. Významným trendom v súčasnosti sú narastajúce požiadavky na úroveň automatizácie celej technológie rezacieho procesu. Tento trend vyplýva z vízie Industry 4.0, ktorá je zameraná na reindustrializáciu EÚ na vyššej, sofistikovanejšej úrovni. S týmto trendom súvisia témy ako je inteligentná údržba, napojenie výrobnej bunky na informačný systém výroby v podniku atď. Požiadavka na takto komplexne ponímané výrobné bunky neustále rastie. Nám to prináša stále nové výzvy, ktoré musíme vo vývoji riešiť.

Pokiaľ by sme chceli tieto technológie charakterizovať konkrétne, jedná sa o plazmu, vodný lúč, plameň aj laser. Ponúkate však aj prídavné technológie ako je vŕtanie, rezanie závitov a popisovanie dielcov. Kde všade nachádzajú tieto technologické procesy svoje uplatnenie?

Delením vstupných materiálov polotovarov začína každý výrobný proces. Okrem samotného tvarového delenia naše stroje umožňujú aj realizáciu ďalších prídavných operácií ako sú vŕtanie presných otvorov do vytváraných dielcov, rezanie závitov, popisovanie a iné operácie, ktoré odstraňujú potrebu následného prenášania vyrezaných dielcov na ďalšie pracovné miesto na vykonanie týchto operácií. To významne zvyšuje produktivitu práce.

Naše stroje sa používajú v širokej oblasti strojárskej výroby. Ide napríklad o výrobu lodí, nástavcov nákladných automobilov, rýpadiel, poľnohospodárskych strojov, oceľových konštrukcií budov atď. Keď si zoberieme oblasť výroby lodí, ide o obrovské množstvo rezania plechov, častí ich výstužných konštrukcií a potrubných systémov, pričom vyrezané dielce musia byť popísané, musia byť na nich vyznačené línie potrebné pre následnú montáž a dielec musí byť očistený v miestach následného privárania výstuží od základného ochranného náteru. Všetky tieto operácie vykonáva náš CNC stroj. Pre výrobu lodí dnes naša firma dodáva stroje s pracovnou šírkou až 24 metrov. Naše stroje sa využívajú pri výrobe obrovských výletných lodí, vojenských lodí, ponoriek atď.

Spokojnosť vašich zákazníkov dokladujú aj bohaté referencie na vašej webovej stránke. Kto sú vaši najvýznamnejší klienti a na akých zaujímavých projektoch ste pracovali v nedávnom období?

Celkovo za roky našej existencie sme dodali zákazníkom viac ako 2500 rezacích systémov, ktoré sú v prevádzke v 53 štátoch sveta. V roku 2018 sme dodali 185 rezacích systémov a každý bol niečím špecifický. Z významnejších projektov, ktoré sme realizovali v poslednom období, možno vyzdvihnúť dodávku laserového rezacieho stroja francúzskym lodeniciam Chantiers de ĺ Atlantique s dvoma pracovnými plochami 21 x 3 m, ktorý je určený najmä na rezanie výstužných segmentov palúb lodí. Ide o unikátny systém rezania pevnolátkovým vláknovým laserom s výkonom 8 kW a úkosovou rezacou hlavou vytvárajúcou tvarové rezné hrany pripravené na následné zváranie.

Každoročne investujete v nemalej miere do vývoja a modernizácie spoločnosti. Akým technologickým zázemím disponujete? Kam budú smerovať vaše investície v najbližšom období?

Našou snahou je kontinuálne inovovať naše produktové portfólio a rozvíjať aj výrobnú základňu. Po ukončení výstavby novej montážnej haly vo výrobnom závode v Partizánskom pokračujeme nákupom nového CNC obrábacieho stroja s pracovnou dĺžkou 12 m, čo nám umožní presnejšie obrábať vedenia našich strojov. Odstráni to aj našu závislosť na kooperáciách. Vo výrobnom závode v Hriňovej prebieha výstavba novej časti výrobnej haly, v ktorej bude prebiehať montáž strojov. Ďalšou úlohou na ktorej pracujeme je aplikácia robotických zváracích technológií v našom výrobnom procese.

Ako ste na tom z hľadiska personálnej politiky? Koľko máte momentálne zamestnancov a akú stratégiu volíte, aby ste si ich udržali? Stretávate sa aj vy s nedostatkom kvalifikovanej pracovnej sily?

Firma MicroStep, spol. s r.o., dnes zamestnáva 450 vysokokvalifikovaných zamestnancov. Je stále ťažšie nájsť nových, pričom nároky na mzdu stále rastú. Sme v rovnakej situácii ako väčšina firiem na Slovensku. Aby mzdy mohli rásť, musíme neustále zvyšovať produktivitu práce.

Aké výzvy pred vami stoja a kde vidíte spoločnosť o 5 rokov?

Možno povedať, že MicroStep, spol. s r.o., je dnes dobre rozbehnutou firmou s vlastnými produktmi. Má vybudovanú výskumnú a vývojovú základňu, ktorú tvorí úsek so 40 zamestnancami, ktorá je schopná navrhovať aj zložité, zákaznícky orientované rezacie systémy. Na túto základňu je naviazaná výroba schopná tieto systémy vyrobiť a montovať u zákazníka. Celý predaj zastrešuje oddelenie obchodu a marketingu a vybudovaná sieť predajcov. Všetky tieto súčasti firmy musia byť kontinuálne zdokonaľované tak, aby sme boli schopní získať dostatok kvalifikovaných zákaziek umožňujúcich kontinuálne financovanie a rozvoj. Naším dlhodobým cieľom je rozširovanie produktového portfólia do oblasti 3D rezania všetkými energolúčovými technológiami. Verím, že za 5 rokov budeme aj v tejto oblasti rovnako silní ako v oblasti rezania plechov. Smerujú sem viaceré naše vývojové projekty.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...