1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

MicroStep, spol. s r.o.

Microstep 18Partner pre rezanie a automatizáciu

Firma MicroStep, spol. s r.o., je výrobcom a dodávateľom CNC strojov na delenie materiálov plazmou, laserom, autogénom, vodným lúčom a vysokootáčkovým vretenom. Popri mechanike strojov vyvíja a dodáva pokročilé riadiace systémy pre obrábacie stroje a vlastný CAM softvér so špecializovanými modulmi pre konkrétne obrábacie aplikácie. Prostredníctvom siete autorizovaných predajcov a dcérskych spoločností má zastúpenie v 48 krajinách sveta s vyše 95-% podielom produkcie určeným na export.

Unikátny podnikateľský príbeh spoločnosti MicroStep, ktorý sa odlišuje od prevažnej väčšiny ostatných slovenských výrobných podnikov, sa začal odvíjať v roku 1991, kedy bola spoločnosť založená desiatimi výskumnými a pedagogickými pracovníkmi Katedry automatizácie a regulácie Elektrotechnickej fakulty Slovenskej vysokej školy technickej v Bratislave. „Cieľom bolo pokračovať na inej báze v našej profesijnej orientácii, ktorou bola oblasť presných číslicových servosystémov a mikroprocesorovej riadiacej techniky. Chceli sme produkovať a dodávať riadiace systémy z vlastného vývoja pre aplikačné oblasti, kde je potrebné presne riadiť pohyb. Postupne sme sa prepracovali k CNC strojom na delenie materiálov plazmou a následne sme oblasť aktivít rozširovali aj na iné rezacie technológie – rezanie kyslíkom, vysokotlakovým vodným lúčom a laserom. Okrem oblasti CNC strojov na delenie materiálov sme sa venovali aj iným,“ približuje začiatky spoločnosti jej riaditeľ Ing. Alexander Varga, PhD.

Mimoriadne zaujímavou oblasťou, ktorej sa venovali v prvých desiatich rokoch existencie firmy, bola problematika regulátorov vodných turbín. Postupne dodali regulátory na 80 turbín, väčšinou pre turbíny Vážskej kaskády. Ďalšiu zaujímavú oblasť predstavoval vývoj diaľkového ovládania pre odmínovací komplex Božena, ktorý sa vyvíjal vo firme ZŤS Krupina (neskôr Way Industry). Postupne sa však zamerali v plnej miere na CNC rezacie systémy. V roku 1993 získali zákazku na výmenu nefunkčného riadiaceho systému na existujúcom stroji. Úlohu zvládli a problematika ich natoľko zaujala, že začali uvažovať o vlastných strojoch. V roku 1997 sa dostali s ich najjednoduchším zariadením do výstavného stánku na svetovej výstave zváracej a rezacej techniky v nemeckom Essene, ktorý financovalo Ministerstvo hospodárstva SR. Tam nadviazali prvé kontakty s potenciálnymi zákazníkmi a aj s potenciálnym predajcom.

Počet produkovaných strojov sa časom zväčšoval. O tie sa bolo potrebné aj starať, a tak vznikla dcérska spoločnosť Nemecku (MicroStep Europa, GmbH) zameraná na predaj a servis, a neskôr vznikli aj ďalšie. Tá prvá a najrozbehnutejšia predáva ročne viac ako 60 strojov. Spoločnosť neustále rástla až do roku 2008, kedy začala kríza, a do roku 2010 klesla produkcia na 50 % spred krízového stavu, čo v obrate predstavovalo 12 miliónov eur. „Kríza nás zasiahla, nové stroje sa nekupovali a museli sme prepustiť časť zamestnancov. Vývojových pracovníkov sme však udržali, vedomí si ich kľúčovej úlohy. Následne začal obrat opäť rásť a dnes produkujeme ročne približne 180 CNC strojov v objeme 30 miliónov eur, pričom 95 % produkcie predstavuje export. Za 27 rokov existencie firmy sme dodali vyše 2400 strojov do 53 štátov sveta,“ dopĺňa Alexander Varga.

Od vývoja k vlastnej výrobe

V súčasnosti sa veľa hovorí o tom, že slovenský priemysel by sa mal posunúť od jednoduchej montáže a výroby k vyššej pridanej hodnote, vývoju a inováciám. Spoločnosť MicroStep, spol. s r.o., však začínala práve takto. V jej začiatkoch sa venovala práve vývoju špeciálnych aplikácií a k výrobe sa dostala postupne. Orientácia na vlastný vývoj bola determinovaná profesijnou minulosťou zakladateľov firmy. „Čas ukázal, že je možné presadiť sa vlastnými sofistikovanými produktmi aj v medzinárodnom meradle,“ hovorí Alexander Varga a dodáva: „Postupne sme vyvinuli celé portfólio produktov na delenie materiálov energolúčovými technológiami, pričom máme v ponuke CNC stroje aj pre najnáročnejší segment trhu, ako aj pre menej náročné aplikácie. Pre najnáročnejšie aplikácie plazmového a kyslíkového rezania ponúkame stroje typových radov DRM, MG a CombiCut. Pre menej náročnú oblasť sú to stroje typového radu MasteCut. Pre oblasť rezania laserom ponúkame stroje typového radu MSF, pričom sa orientujeme výlučne na aplikáciu pevnolátkových, vláknových fiber laserov. Na rezanie vysokotlakovým vodným lúčom ponúkame stroje typového radu AquaCut a WaterCut.“

Tieto stroje sú koncipované tak, že na jednom stroji môžu byť inštalované rôzne rezacie technológie vrátane prídavných, ako je vŕtanie, rezanie závitov, popisovanie a iné operácie. Okrem rezania plechov môžu byť doplnené o časti na rezanie rúr a profilov rôzneho prierezu a rôznych 3D útvarov (napr. veká tlakových nádob). Všetky vyššie spomenuté typové rady majú modulárnu konštrukciu a konkrétna veľkosť aj zostava technologických hláv je zostavovaná pre potreby daného zákazníka. Najmenšie stroje majú pracovnú plochu 3 x 1,5 m a najväčšie 50 x 10 m. Sú osadzované kvalitnými lineárnymi vedeniami firiem THK, BOSCH REXROTH a HIWIN, pohonmi PANASONIC a pneumatickými prvkami FESTO, pričom táto špičková súčiastková základňa dáva predpoklad ich dlhodobej spoľahlivosti.

Trendom je vyššia miera automatizácie

Nové požiadavky zákazníkov sa netýkajú ani tak samotnej technológie rezania, ako automatizácie celej rezacej bunky. Zákazníci chcú stále viac automatickú nakládku polotovarov s vežovými zásobníkmi, automatickú vykládku vyrezaných dielcov vrátane ich triedenia na palety, teda plne automatizovanú výrobnú bunku napojenú na vyššiu úroveň riadenia produkcie. Žiadané sú teda systémy, ktoré zapadajú do globálneho trendu označovaného ako Priemysel 4.0.

Okrem vývoja a výroby nových produktov spoločnosť MicroStep, spol. s r.o., vyvinula aj vlastný softvér so špecializovanými modulmi pre konkrétne obrábacie aplikácie, vďaka čomu dokáže svojim zákazníkom ponúknuť široké portfólio produktov a služieb. „Programové vybavenie je integrálnou súčasťou našich systémov. Naša firma totiž nedodáva zákazníkom iba stroj, ale kompletné pracovisko, ktoré okrem samotného stroja s rezacou technológiou pozostáva aj z programového vybavenia na tvorbu CNC kódu stroja. Za silnú stránku našej spoločnosti považujeme skutočnosť, že máme silnú, skúsenú a schopnú vývojovú základňu, a vďaka tomu môže zákazník spolu s nami vytvoriť stroj ideálny pre jeho potreby. Toto mnohí naši konkurenti nedokážu a zákazníci to vedia oceniť,“ zdôrazňuje Alexander Varga.

CNC aj pre veľké lodenice

Významnou kategóriou zákazníkov, ktorí enormne zaťažujú stroje, sú lodenice. „Do tohto segmentu sme v poslednom období realizovali niekoľko dodávok. Ide napríklad o dodávku veľkoplošného laserového CNC stroja s dĺžkou 50 m a pracovnou šírkou 3,5 m pre lodenice STX France. Stroj je vybavený pevnolátkovým laserom s výkonom 8 kW a úkosovou rezacou hlavou. Ďalšími významnými dodávkami sú plazmové rezacie stroje dodané do lodeníc IRVING SHIPBUILDING v Kanade, VARD TULCEA v Rumunsku a GERMAN NAVAL YARD v Nemecku, pričom ďalšie dodávky práve prebiehajú. Ide o stroje, ktoré sú súčasťou liniek na výrobu veľkoplošných panelov na stavbu lodí a dodávané fínskou firmou PEMAMEK, a naša spoločnosť je subdodávateľom tejto firmy. Pracovné plochy týchto strojov sa pohybujú v rozmedzí od 16 x 16 m až do 24 x 24 m. Okrem samotnej plazmovej rezacej hlavy, ktorá umožňuje úkosové rezanie, sú tieto stroje vybavené popisovacou hlavou INKJET a otryskávacou hlavou na prípravu miest, kde sú v ďalšej časti linky navárané výstuhy. Našimi zákazníkmi sú tak významné firmy ako THYSEN KRUPP, BOSCH, VIESSMANN, LURSEN a iné,“ vymenúva riaditeľ.

Objem predaja CNC strojov má rastúci trend, aj keď v roku 2016 spoločnosť MicroStep, spol. s r.o., zaznamenala mierny pokles. Na základe predaja v prvom štvrťroku 2018 môžeme očakávať nárast aj v tomto roku. Objem produkcie je voči predaju posunutý a v roku 2017 dosiahol hodnotu 34,6 milióna eur, pričom v tejto sume sú zahrnuté aj príjmy zo servisnej činnosti. Dosiahnutý hospodársky výsledok vo výške 256-tisíc eur bol ovplyvnený najmä vývojovými nákladmi na unikátne projekty. Výsledný efekt z vynaloženej práce bude zúročený v ďalšom období. V súčasnosti spoločnosť zamestnáva 400 zamestnancov v troch závodoch. Ide o výskumné a administratívne centrum v Bratislave, výrobný závod v Partizánskom a výrobný závod v Hriňovej.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...