1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Metsa Tissue Slovakia, s.r.o.

metsa tissue1Naša vízia je byť najlepším partnerom pre rast

V roku 2006 do Žiliny zavial fínsky vietor. Najväčšieho výrobcu produktov papierovej hygieny na Slovensku Tento Žilina odkúpila skupina Metsä Tissue a žilinské papierne získali okrem zaujímavého partnera aj nový názov.

Dnes Metsa Tissue Slovakia, s.r.o., vyrába kompletný sortiment toaletného papiera, kuchynských utierok a hygienických vreckoviek na každú príležitosť. Fínska tradícia v oblasti papierenského priemyslu je na celom svete známa svojou kvalitou a starostlivosťou o prírodu. Týmto trendom bol po roku 2006 výraznejšie ovplyvnený aj závod v Žiline.

Vývoj sa riadi v prospech celku

Stať sa súčasťou Metsä Tissue je prestíž. Tak to videlo aj vedenie závodu v Žiline. Zmena bola zásadnou nielen pre výrobu, ale aj samotný vývoj. Hlavné sídlo vývoja výrobkov je v Centre výskumu a vývoja (CCT) Metsä Tissue v nemeckom závode Raubach, kde sa nachádza aj pilotný skúšobný stroj a menšie spracovateľské linky, na ktorých sa testujú jednotlivé typy ražieb a ich vplyv na úžitkové vlastnosti hotových výrobkov. „Vďaka skúšobným linkám v CCT vieme otestovať aj nové typy papiera a kreatívne nápady. Vieme okamžite vyhodnotiť výrobný proces. Nie je všetko nalinajkované z centrály, máme voľnosť v regionálnej odlišnosti. Pravidelne komunikujeme so zákazníkmi, čo nám umožňuje vytvárať vlastné typy papiera,“ hovorí viceprezident pre výrobu v žilinskom závode Ing. Ľubomír Kotulač.

V skupine fungujú pravidelné mesačné stretnutia, na ktorých si vymieňajú skúsenosti z oblasti výroby, spotreby energie či informácie o novozavedených projektoch. Vďaka zdieľaniu informácií medzi závodmi je možné okamžite aplikovať overené a úspešné postupy na ostatné závody. Efektívnu spoluprácu vysvetľuje Ľubomír Kotulač na vlastnom príklade: „Intenzívne komunikujeme nielen na regionálnej úrovni, ale aj v rámci celej nadskupiny Metsä Group. Hlavne s výrobcami buničiny a ďalším závodom z nášho regiónu strednej a východnej Európy, ktorý sídli v Krapkowiciach. Od poľského závodu Krapkowice sme vzdialení približne 200 kilometrov. Tento závod disponuje jednou z najmodernejších technológií s najvyššou energetickou úsporou, ako aj najvyššou efektívnosťou výroby a kvality. V rokoch 2012 a 2013 tu boli spustené dva nové papierenské stroje so „shoe pressmi“ – novým typom lisovacej partie vyrábajúcej super jemný papier. Cieľom bolo prerozdelenie výroby v rámci regiónu, nakoľko krátka vzdialenosť medzi Žilinou a Krapkowicami poskytuje vynikajúce prepojenie.“

Diverzifikácia výroby umožňuje efektívne využívať rozdielne linky. Minimálna vzdialenosť aj po prepočítaní logistických nákladov umožňuje zdieľanie technológií a ich efektívne využitie. „Preto špičkové stroje na výrobu super jemného papiera v Krapkowiciach vyrábajú materské kotúče pre výrobu jemného toaletného papiera v Žiline, a napríklad v Žiline zasa vyrábame kuchynské utierky a super jemné hygienické vreckovky so zanáškou špeciálnej eukalyptovej buničiny pre celý región strednej a východnej Európy,“ dopĺňa Kotulač.
 
Mäkší a jemnejší papier zo Žiliny

Spolupráca v rámci koncernu umožňuje aj vyššiu mieru špecializácie. Preto sa v Žiline rozhodli pre inováciu papierenského stroja číslo jedna. Dôvodom bolo zvýšenie efektivity a kvality toaletného papiera. „V poslednom období sme sa začali intenzívnejšie zaoberať výrobou extra mäkkého a jemného papiera. Chceme dosiahnuť, aby mal náš papier postavenie lídra v segmente najmäkšieho papiera. Práve extra mäkký a jemný papier sa stane aj v budúcnosti výrobnou prioritou. Ide o vývin v rámci toaletných papierov a hygienických vreckoviek, kde sa už zákazníci prestali orientovať len na najnižšiu cenu, ale omnoho viac zaváži kvalita za adekvátnu cenu,“ vysvetľuje Ľubomír Kotulač. Pre žilinský závod je v prvom rade dôležitý zákazník, a preto sa aj segment kuchynských utierok posúva v technológii ďalej. V rámci vývoja sa testujú nové papierové utierky, pri ktorých je prioritou dosahovanie maximálnej miery absorpcie – nasiakavosti. V súčasnosti je kapacita výroby 85-tisíc ton papiera ročne. Papierenský stroj číslo jedna má kapacitu 30-tisíc ton a zameriava sa na výrobu materských kotúčov priamo z buničiny, pričom výkonnejší stroj číslo dva s kapacitou 55-tisíc vyrába materské kotúče primárne z recyklovaného papiera.

Ekológia určuje charakter celého závodu

Vysoká miera výroby z recyklovaného papiera sama o sebe naznačuje proekologické smerovanie závodu. K tejto tendencii prispel v roku 2010 projekt na znižovanie spotreby energie. Je postavený na odbere elektrickej energie z vodného diela Žilina. „Máme natiahnuté vedenie priamo z vodného diela, odkiaľ odoberáme viac ako 80 % elektrickej energie. Druhou časťou projektu bola výmena motorov za zariadenia so sekvenčnými meničmi. Čo sa týka spotreby energie na osvetlenie, sledujeme najnovšie technológie. Optimalizovali sme odvodňovanie súčastí papierenských strojov a efektívne využívame plynový kryt vďaka sondám, ktoré zaznamenávajú, koľko percent vlhkosti odchádza do vzduchu pri sušení. Optimalizovali sme aj fázu prípravy papierového vlákna,“ komentuje zmeny Ľubomír Kotulač. Ekologickejšia výroba sa dosiahla aj vďaka zmene výrobného procesu – v porovnaní s minulosťou sa už v závode nevyrába buničina. Tá sa nakupuje a recyklovaný papier prechádza komplexným čistením. Najlepšie vlákna sa vracajú opäť do procesu výroby. Za posledné 4 roky tak znížili špecifickú spotrebu energií o viac ako 10 %.

V auguste 2014 sa žilinskej Metsa Tissue Slovakia podarilo presadiť, aby sa kal vznikajúci pri spracovaní recyklovaného papiera nešpecifikoval ako odpad, ale ako plnohodnotný vedľajší produkt výroby, ktorý sa dá ďalej používať. „Tento fakt významnou mierou prispel k ešte väčšej ekologizácii celej výroby. Primárne ide o uhličitan vápenatý, vo veľkom ho preto môžu využívať tehelne, ktoré ho primiešavajú ku hline. Tak máme prakticky bezodpadovú technológiu a „odpad“ využíva tehliarsky priemysel,“ upresňuje Kotulač. Za posledné roky bola v závode výrazne znížená aj spotreba vody na tonu papiera. „V minulosti to bolo 25 – 30 kubíkov vody na tonu papiera, dnes je to 9. V tomto smere úzko spolupracujeme aj s Výskumným ústavom papiera a celulózy v Bratislave,“ dodáva Kotulač. Spolupráca je postavená na výskumnej činnosti, v rámci ktorej sa nové systémy prehodnocujú, merajú a nachádzajú nové, efektívnejšie riešenia. Unikátne sa tak spája odborný výskum s praxou. Spolupráca vyústila do spoločných projektov, ktoré sa zameriavali práve na spotrebu vody alebo papierového vlákna.

Nová balička, nové pohony, nový smer

Jednou z najväčších noviniek a investícií, ktoré vlani obohatili žilinský závod, je nová balička. Prvýkrát ju spustili v septembri. „Ide o baličku, ktorá rozšíri portfólio balenia a spôsobu uloženia papiera v balíku. 50 % produkcie je zatiaľ určených pre nemecký a rakúsky trh, no v budúcnosti sú plány využiť celú kapacitu pre náš región strednej a východnej Európy: Poľsko, Slovensko, Čechy a Maďarsko,“ prezrádza Ľubomír Kotulač. Tento investičný projekt navýši predtým limitovanú dennú kapacitu až o 30 %. 

Ďalšou veľkou investíciou naplánovanou na rok 2015 a 2016 bude zlepšenie energetickej a výrobnej bilancie. Prebehne výmena pohonov na papierenskom stroji číslo dva, ktoré sú na ňom už od roku 1992. Nové pohony majú omnoho nižšiu spotrebu energie, čo pri objeme výroby v Žiline zaručí vysokú návratnosť. Úspora nie je jediným dôvodom zmeny. „Výmena pohonov bude mať pridanú hodnotu vo zvýšení výrobnej rýchlosti. Dnes papierenský stroj číslo dva vyrába rýchlosťou 1800 metrov za minútu, po výmene sa chceme dostať na 2000 metrov,“ hovorí Kotulač.

Spoločnosť investuje nielen do technológií, ale značný objem financií ide aj do odborného vzdelávania zamestnancov. Ako hovorí Ľubomír Kotulač, za desiatky rokov sa investície do vzdelávania odrazili aj na efektivite samotného závodu. Konkurenčnou výhodou Metsa Tissue Slovakia preto nie sú len technológie, ale aj ľudia. Nízka miera fluktuácie zabezpečuje silnú stabilitu. Pred desiatkami rokov bolo v závode cez tisíc ľudí. Dnes ich tam pracuje menej ako 400 a samotná výroba sa pritom zvýšila. To by bez kvalitných, vzdelaných a všestranných ľudí nebolo možné. Preto je rozvoj kvalifikácie jednou z priorít. Aj vďaka tomu neustále narastá kapacita výroby. Každý rok sa v celej skupine investuje do spracovateľských liniek, aby sa zvyšoval ich výkon. Ak by v skupine nefungoval duch partnerstva, nefungovalo by to a nerástla by. A aké má Metsa Tissue Slovakia plány do budúcnosti? Neustále zlepšovanie kvality a ešte lepšia bezpečnosť práce. Dnes držia rekord 390 dní bez úrazu, no vízia je minimálne tisíc, čo tiež súvisí so snahou byť kvalitným a spoľahlivým partnerom. Takto vidí budúcnosť žilinského závodu jej viceprezident pre výrobu.

www.metsagroup.com
Metsä Group je drevospracujúcou skupinou, ktorej výrobky sú súčasťou každodenného života ľudí a prispievajú k ich udržateľnej pohode. Metsä Group vyrába vysokokvalitné produkty hlavne z dreva pochádzajúceho z obnoviteľných severských lesov. Obchodnými oblasťami skupiny sú výroba produktov papierovej hygieny a papiera na pečenie, spotrebiteľských obalov z kartónu, celulózy, drevených výrobkov, ako aj zásobovanie drevom. V roku 2013 dosiahli tržby Metsä Group 5 miliárd eur a zamestnáva približne 11 500 ľudí. Skupina pôsobí vo viac ako 30 krajinách.

www.metsatissue.com
Vďaka vysokokvalitným výrobkom papierovej hygieny a papiera na pečenie robí spoločnosť Metsä Tissue každodenný život spotrebiteľov, zákazníkov a koncových používateľov pohodlnejší. Metsä Tissue je popredným dodávateľom papierových výrobkov pre domácnosti a priemyselných zákazníkov v Európe. Zároveň je svetovým dodávateľom papiera na pečenie a varenie. Ich hlavnými značkami sú Lambi, Serla, Mola, Tento, Katrin a SAGA. Vo výrobných závodoch v 6 krajinách zamestnávame približne 3-tisíc ľudí. Ich obrat bol v roku 2013 miliarda eur. Spoločnosť Metsä Tissue je súčasťou skupiny Metsä Group.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...