1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Mendelova univerzita v Brně

mendelova univ 17Dynamicky sa rozvíjajúca multikultúrna vedecká inštitúcia

Najstaršiu vysokú školu svojho zamerania v Českej republike, Mendelovu univerzitu v Brně, dnes tvorí 5 fakúlt a jeden vysokoškolský ústav, ktorým je Inštitút celoživotného vzdelávania. Naposledy, keď Priemysel Dnes písal o Mendelovej univerzite v Brně, bola ústrednou témou oslava jubilea 100 rokov od jej založenia v júli 1919.

Tentoraz v exkluzívnom rozhovore s prorektorom pre stratégiu, rozvoj a účelovú činnosť, doc. Ing. Martinom Klimánkom, PhD., prinášame informácie o tom, ako táto tradičná univerzita sleduje súčasné trendy vo výskume a vzdelávaní. Na nasledujúcich riadkoch sa zmieňuje o novinkách v študijných programoch, uplatnení absolventov v praxi, aktivitách MENDELU na všetkých svetadieloch či významných vedeckých projektoch a oceneniach.

Uchádzači o štúdium na vašej univerzite si môžu vybrať až zo 75 študijných programov. Ponúkate aj nové študijné odbory a programy?

Medzi nové študijné programy patria predovšetkým profesijne orientované bakalárske študijné programy, ktoré stoja na rozsiahlej spolupráci s odborníkmi z priemyslu a ich priamym zapojením sa do výučby odborných predmetov. Príkladom je program Technológia a manažment spracovania dreva ako jedinej trvalo sa obnovujúcej suroviny a materiálu budúcnosti na Lesníckej a drevárskej fakulte.

Vaša univerzita významne rozvíja aj medzinárodnú spoluprácu. Aké príležitosti vďaka nej poskytujete svojim pedagogickým pracovníkom a študentom?

V roku 2019 sme získali rekordný grant na mimoeurópske mobility vysokoškolákov, konkrétne 892 961 eur z fondov Európskej únie, čo zodpovedá zhruba pätine všetkých peňazí rozdelených českým vysokým školám. Sme aktívni prakticky na všetkých svetadieloch. Naši študenti značia turistické trasy na Filipínach, vedci skúmajú lesy na Sibíri. Snažíme sa zmeniť vzťah pastierov v Mongolsku k záchrane tamojších lesov. Pôsobíme tiež v Kambodži, Amazónii či Nikaragui.

Aké je uplatnenie vašich absolventov v praxi? Spolupracujete aj s možnými budúcimi zamestnávateľmi v rámci duálneho vzdelávania?

Podľa nedávneho prieskumu 91 % študentov magisterského štúdia nájde zamestnanie do roka po ukončení štúdia. Často je to vo firmách, s ktorými spolupracovali už počas štúdia.

Najrýchlejšie nastupujú do práce absolventi Prevádzkovej ekonomickej fakulty. Bezprostredne po dokončení magisterského štúdia ide až o 77 %.

Aké možnosti ponúkate v rámci univerzity tretieho veku?

Dnešní seniori chcú byť aktívni, a tak sme minulý rok otvorili medzigeneračnú univerzitu, ktorá je prvá svojho druhu na Morave. Naplánovali sme niekoľko terénnych cvičení babičkám, dedkom a ich vnúčatám. Miesta ich konania sme vyberali tak, aby boli pre všetkých zúčastnených atraktívne a aby spoznali, aký má Mendelova univerzita široký záber. Záujemcovia si tak prejdú napríklad výučbovými prevádzkami Agronomickej fakulty, tematickými záhradami Záhradníckej fakulty v Lednici alebo našimi arborétami.

Komu primárne slúži botanická záhrada a arborétum tvoriace súčasť univerzitného kampusu?

Účel botanickej záhrady je predovšetkým vedecký a slúži primárne študentom a vedcom. Zhromažďujeme a udržujeme genofond kultúrnych a voľne rastúcich rastlín, testujeme nové technológie a prípravky pre záhradnícku prax a udržujeme spoluprácu s firmami zo záhradníckeho odboru a súvisiacich odvetví. Naša botanická záhrada je tiež oázou pokoja v centre Brna, ktorú sa snažíme postupne otvárať verejnosti. Minulý rok, keď naša škola slávila 100 rokov svojej existencie, sa realizovalo niekoľko prechádzok s jej architektom Ivarom Otrubom. V uplynulom roku sme tiež na prestížnej medzinárodnej výstave orchideí vo Viedni získali striebornú medailu za expozíciu a množstvo medailí za jednotlivé exponáty orchideí.

Kto v januári získal čestný doktorát MENDELU?

Koncom januára získal čestný doktorát anglický genetik, bunkový biológ a profesor mikrobiológie, britský vedec Sir Paul Maxim Nurse. Ide o držiteľa Nobelovej ceny za fyziológiu a medicínu za rok 2001 za objavy kľúčových regulátorov bunkového cyklu.
Naša univerzita hrdo nesie v mene odkaz genetika Gregora Johanna Mendela a udelením titulu doctor honoris causa sme tak symbolicky zavŕšili oslavy nášho storočného jubilea. Za minulý rok si tiež dovolím spomenúť ocenenie v podobe zlatej medaily pre Constantina Kinského a Aloisa z Lichtensteinu za prínos k rozvoju vedy a vzdelávania, udržateľného poľnohospodárstva, lesníctva a kultúry vidieka.

Chystáte na najbližšie obdobie nejaké vedecké podujatia a konferencie?

Na Mendelovej univerzite v Brně sme multiodborovo zameraní a tomu zodpovedajú aj organizované stretnutia a konferencie. Z pohľadu vedeckovýskumnej činnosti sa môžeme zmieniť o fakultnej konferencii podporujúcej rozvoj šikovnosti našich doktorandov. Zahájili sme tiež koordináciu projektu Horizon 2020 „Social and innovative Platform On cultural Tourism and its potential towards deepening Europeanisation“, kde usporadúvame stretnutie so zástupcami všetkých 15 účastníckych štátov z Európy a Izraela, a ktoré bude spojené s prezentáciou výstupov tohto projektu s rozpočtom 3 milióny eur. Tento rok sa opäť zúčastníme tradičnej Flóry Olomouc ako ukážky nášho prepojenia umeleckej a vedeckovýskumnej činnosti.

Minulý rok bol pre vás významný nielen z hľadiska osláv významného jubilea, ale aj z pohľadu získania významných ocenení. Získali ste HR Award od Európskej komisie a umiestnili ste sa aj na prestížnom rebríčku THE. Čo robíte preto, aby ste si udržali tieto ocenenia a konkurencieschopnosť aj v ďalšom období?

HR Award sme získali ako prvá česká univerzita, čo je veľmi zaväzujúce. V posledných rokoch sme kvalitu zvýšili najmä investovaním do vybavenia našej univerzity. Išlo o viac ako miliardu českých korún. Od januára 2020 sme pristúpili k zvyšovaniu platových taríf. Vlani sme sa dostali do rebríčka THE a na nasledujúce roky máme vytypované ďalšie medzinárodné rebríčky. Radi by sme sa v nich objavili, nakoľko prinášajú reálny vonkajší pohľad na vybrané kľúčové oblasti našej činnosti.

Koncom roka 2019 ste tiež získali ocenenie za Smart farming. Kto udelil túto cenu a v čom spočíva tento nový trend?

Náš tím vedcov z Ústavu agrosystémov a bioklimatológie AF získal nedávno za výskum v tejto oblasti ocenenie od Technologickej agentúry ČR a následne na základe hlasovania publika aj cenu Český nápad. Smart farming je bezpochyby trend, ktorý udáva smer dnešnému poľnohospodárskemu odvetviu. Záujem farmárov o technológie precízneho poľnohospodárstva má rastúcu tendenciu. Pestovatelia používajú inteligentné senzory napríklad na stanovenie stavu výživy rastlín. Senzory sú nainštalované na poľnohospodárskej technike a pri prejazde mechanizácie porastom kontinuálne sledujú stav rastlín na základe spektrálnych meraní. Primárnym cieľom tak nie je len usporiť hnojivo, ale optimalizovať jeho dávkovanie s ohľadom na stav porastu a potenciál dosiahnutia výnosu na danom mieste.

Čím je podľa vášho názoru Mendelova univerzita v Brně ešte výnimočná?

Sme jedna z mála univerzít v Českej republike, ktorá má školské podniky, a to hneď dva: Školský lesný podnik Masarykov les Křtiny a Školský poľnohospodársky podnik v Žabčiciach. Oba podniky sú neoddeliteľnou súčasťou univerzity takmer od jej založenia. Realizuje sa v nich praktická výučba a majú kľúčové poslanie pri zabezpečovaní profesijne orientovaných študijných programov. Okrem výučby sú centrom výskumu a spolupráce s praxou. Aktuálne môžeme spomenúť prebiehajúci komplexný výskum zameraný na adaptáciu lesných ekosystémov na klimatickú zmenu a kalamitný stav lesov vplyvom gradácie kôrovcov, alebo praktickú realizáciu agrolesníckych systémov, čo je ďalšie z adaptačných opatrení s priamym dosahom na biodiverzitu a zníženie miery erózie v krajine.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...