1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Marel Slovakia, s.r.o.

Marel 16Severská precíznosť a nadčasové hodnoty

Severská mentalita evokuje dochvíľnosť, odbornosť, kvalitu, sociálne cítenie a najmä vzťah k životnému prostrediu. Islandská spoločnosť Marel si vydobyla pozíciu na svetovom trhu inováciami, vývojom, dodávaním špičkových produktov a služieb potravinárskym spoločnostiam a príkladným postojom k ekológii. Dodávaním najmodernejších zariadení a systémov pomáha spracovateľom potravín všetkých veľkostí pracovať s maximálnou produktivitou. V roku 2005 skupinu Marel zo vzdialeného Islandu priviedli na Slovensko výhodné finančné podmienky, ale aj schopná a odborne spôsobilá pracovná sila. Pri zakladaní dcérskej spoločnosti padla voľba na Nitru ako mesto s výhodnou geografickou polohou a rozvinutou infraštruktúrou.

Prvá výroba bola zameraná na dodávanie komponentov do ďalších závodov Marel. Po 15 rokoch sa však nitriansky závod môže pochváliť bohatými skúsenosťami v oblasti výrobných technológií. Okrem toho si vybudoval povesť seriózneho zamestnávateľa so zaručenou budúcnosťou. Ako hovorí generálny riaditeľ Marel Slovakia, s.r.o., Rudolf Gubric, „za jednoznačný benefit nášho závodu pokladáme fakt, že výrobné aktivity rozvíjame v sektore potravinárstva, ktorý spolu s energetickým a farmaceutickým priemyslom vždy pocíti dôsledky ekonomických kríz najmenej.“ O napredovaní a severskej mentalite prítomnej aj v nitrianskej firme prezradil viac v rozhovore pre Priemysel Dnes.

Skupina Marel sa stala synonymom vývoja a inovácií. Aký podiel na úspechu medzinárodného koncernu má jeho slovenská dcéra?

Naša materská spoločnosť Marel sídli na Islande a svoje závody vybudovala v Dánsku, Holandsku, USA a Veľkej Británii. Marel Slovakia, s.r.o., je najvyššou islandskou investíciou na Slovensku a zároveň najväčším výrobným závodom Skupiny z pohľadu výroby finálnych zariadení, montáže a testovania. Náš podiel na úspechu aj na celkových výsledkoch je evidentný, pretože v Nitre realizujeme zhruba 10 % celkovej fakturácie Skupiny. Sila našej firmy spočíva v pripravenosti ponúknuť kvalitnú pracovnú silu za rozumné náklady na pozadí silnej tradície strojárskeho priemyslu v našom regióne, a tiež v kondícii vyrobiť produkty v stanovenej lehote, požadovanej kvalite a nákladoch.

Výroba potravinárskych strojov a komponentov má svoje špecifiká. Môžete nám ich priblížiť?

Ako špecializovaný výrobný závod sa venujeme strojárskej výrobe so zameraním na potravinárske stroje a komponenty vysokej technickej a technologickej úrovne. Výroba prebieha v troch odvetviach podľa predmetu spracovania: mäso, hydina a ryby. Naším cieľom je vytvoriť svet, v ktorom sa udržateľným spôsobom vyrábajú kvalitné potraviny. Zákazníkom sa preto snažíme zabezpečiť stroje, zariadenia a servis, ktoré umožňujú spracovanie potravinových surovín šetrným a dostupným spôsobom. Naše stroje sú nastavené na špičkovú výkonnosť a hydinu, mäso a ryby dokážu spracovať hygienickým spôsobom vo veľmi krátkom čase. V súlade s požiadavkami zákazníkov na vysokovýkonné linky ponúkame varianty zariadení, ktoré spracúvajú potravinové suroviny až po finálny potravinový produkt, s cieľom pokryť celý vertikálny systém výroby bez nutnosti hľadať ďalšieho dodávateľa.

Kam smerovali vaše najväčšie investície v poslednom období?

Základom celej našej činnosti sú inovácie. V rokoch 2017 až 2018 sme rozšírili výrobu o 50 % a fakturáciu sme zvýšili z 20 na súčasných 37 miliónov eur. Našou najväčšou investíciou bola prístavba nových priestorov k existujúcej výrobnej hale, ktorá mala rozlohu 13-tisíc m², a po dokončení projektu sme získali ďalších cca 9-tisíc m² čistej výrobnej plochy. Z ekologických investícií môžem spomenúť nákup zariadení primárnych procesov. Strojový park sme inovovali o zariadenia na vypaľovanie laserom a CNC ohýbanie. Rozšírili sme možnosti na výrobu produktov veľmi vysokej technickej a technologickej úrovne ako napríklad detektor kostí v mäse a hydine alebo vykosťovačka kuracích pŕs. Ide o veľmi hodnotné výrobky, ktoré fungujú na automatickej báze. Náš strojový park neustále vynovujeme a nedávno sme pristúpili k výmene ohraňovacieho lisu za nový model Bystronic Xpert Pro 250. Počas aktuálneho roka budeme zhodnocovať nové inštalácie s cieľom stabilizovania a optimalizovania procesov. Z celkového hľadiska budeme naďalej pokračovať v raste, hoci nie takom drastickom ako v rokoch 2018 až 2019.

Môžete spomenúť niektoré aktuálne trendy, ktoré zohľadňujete pri výrobe?

V mäsopriemysle kraľuje trend inovatívnych riešení zameraných na minimálnu spotrebu energie a celkovú úsporu. Každý zákazník požaduje maximálnu výťažnosť na linke, aby proces vykostenia hydinového mäsa, červeného mäsa a rýb prebiehal s minimálnym odpadom. Ako súčasť procesov liniek ponúkame možnosť merania obsahu tukov a bielkovín. Naše technológie umožňujú pracovať s maximálnou produktivitou a zároveň sa významne podieľame na celkovom zvyšovaní kvality potravín.

Koľko pracovníkov zamestnáva vaša spoločnosť? Môžete predstaviť vašu personálnu politiku?

Po rozšírení výroby sme zvýšili počet zamestnancov z 270 na súčasných 375. Spolu s našimi pracovníkmi sa snažíme zdieľať atmosféru severskej pracovnej kultúry s víziou vytvárať špecifické a inšpiratívne sociálne prostredie. Za jednu z hlavných priorít pokladáme zabezpečenie pracovnej pohody. Naši zamestnanci pracujú v čistom a príjemnom prostredí. V prípade potreby majú možnosť čerpať výhody zo sociálneho fondu. Môžeme sa pochváliť štýlovou jedálňou s vlastnou vynikajúcou kuchyňou. Jedným z ďalších veľkých benefitov je práca v jednozmennej prevádzke, čo v automotive krajine môžeme pokladať za malý zázrak. Výroba v našom podniku prebieha bez tlaku a stresu vyplývajúceho z časovej tiesne, keďže zostavy strojov šijeme na mieru podľa konkrétnych požiadaviek zákazníka.

Pociťujete nedostatok kvalifikovaných pracovníkov?

Napriek skutočnosti, že nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily je celoslovenský problém, my nie sme nútení siahnuť po pracovnej sile zo zahraničia. Môžeme sa pochváliť stabilným tímom kvalifikovaných pracovníkov a v prípade potreby dokážeme získať ďalších ľudí práve na základe spomenutých benefitov vyplývajúcich zo severskej kultúry, ktorá je prítomná v našom závode.

Aké ciele si kladiete do ďalšieho obdobia?

Skupina Marel vystupuje do popredia a systematicky sa prepracúva k zaujatiu pozície svetového lídra v spracovaní mäsa, hydiny a rýb. Svedomito sa pripravuje na ďalší rast a nové akvizície so zámerom doplniť vertikálnu štruktúru v odvetviach, v ktorých realizuje svoje aktivity. Nevylučujeme možnosť, že nitriansky závod porastie v súlade s pribúdajúcimi aktivitami celej Skupiny. Na najbližšie 2 až 3 roky však máme oproti predošlému obdobiu naplánovaný menší rast a našou prioritou bude stabilizovanie súčasných objemov výroby.

K našim ďalším, rovnako nezanedbateľným zámerom patrí zvýšenie angažovanosti zamestnancov. Skupina Marel prostredníctvom svojej internej politiky aplikuje zásady jednoty fungovania. Pokladáme za dôležité, aby firmu, kde ľudia trávia tretinu života, vnímali ako rodinu, to znamená ako miesto, kde fungujú dôstojným, podnetným a zmysluplným spôsobom. Možno to v dnešnej uponáhľanej dobe vyznieva zvláštne, ale s atribútmi najvyššieho stupňa celkovej spokojnosti a angažovanosti zamestnanca sa spája príležitosť nájsť si na pracovisku svojho najlepšieho priateľa. Snažíme sa preto neustále zlepšovať podmienky pracovného prostredia a rozvíjať náš prístup k zamestnancom, ktorí sú našimi rovnocennými kolegami.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...