1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Marel Slovakia, s.r.o.

Marel 16Stále preferovaný zamestnávateľ

Spoločnosť Marel Slovakia, s.r.o., je jedným z troch výrobných závodov v strednej Európe vyrábajúcich pokrokové potravinárske systémy pre priemyselné centrá skupiny Marel, ktoré poskytujú služby v rámci priemyslu na spracovanie hydiny, mäsa a rýb na celom svete.

Keď sa Priemysel Dnes pred rokom zhováral s výkonným riaditeľom spoločnosti Noelom van den Boerom, dozvedeli sme sa, čomu sa venuje táto nitrianska firma, a čo je nové v rámci jej rozvoja na Slovensku.

Skôr než sa však začneme venovať spoločnosti Marel Slovakia, s.r.o., chceli by sme pripomenúť, že spoločnosť Marel zaznamenala za posledných približne 12 mesiacov rozvoj aj v globálnom meradle. V roku 2016 získala Skupina holandskú firmu MPS (Meat Processing Solutions/Riešenia na spracovanie mäsa). MPS je lídrom v oblasti inovatívnych procesov na spracovanie hovädzieho a bravčového mäsa, ktorý dodáva svoje výrobky veľkému počtu zákazníkov. Tento nákup doplnila v roku 2017 akvizícia brazílskej firmy Sulmaq, ktorá je jednotkou v poskytovaní podobných služieb v Strednej a Južnej Amerike. Obe spoločnosti boli špecialistami na vybavenie určené pre základné spracovanie surovín v mäsospracujúcom priemysle. Vďaka tomu môže teraz Marel dodávať vybavenie pre celý proces od porážky, cez vykostenie, porciovanie a triedenie, až po praženie, váženie a balenie konečných výrobkov. V rámci tejto globálnej expanzie došlo aj k výraznému rozvoju nitrianskej prevádzky.

Miestne zmeny

Aby sme si stručne pripomenuli históriu firmy, Marel Slovakia začala v roku 2005 ako výrobca komponentov pre ďalšie závody Skupiny. Vďaka rýchlemu rozvoju objemu výroby a rozširovaniu priestorov bolo čoskoro nutné výrobu presťahovať do novopostavenej haly, kde pokračovala výroba celých strojov pre tie isté závody. O niekoľko rokov neskôr sa vďaka prenájmu ďalších priestorov priamo cez ulicu výrobná kapacita takmer zdvojnásobila a v súčasnosti firma vyrába priemyselné vybavenie na prípravu pokrmov vrátane fritéz, sporákov, rúr, liniek na výrobu klobás a štandardných strojov na triedenie, porciovanie a balenie výrobkov.

Slovenský príbeh tu však nekončí. Vlani spoločnosť investovala do prístavby ďalších 9-tisíc m2 výrobných priestorov. Tento projekt bol dokončený v októbri a nitriansky závod spoločnosti Marel sa vďaka nemu zaradil medzi najväčšie výrobné prevádzky Skupiny na svete. Nový priestor bude využívaný hlavne na montáž čoraz väčšieho počtu výrobkov pre interných zákazníkov podniku. Výroba, ktorá je v súčasnosti situovaná v druhej budove (cez ulicu), bude presunutá do novej prístavby, vďaka čomu budú všetci zamestnanci nitrianskej prevádzky pracovať pod jednou strechou. „Okrem investícií do budov sme v roku 2017 investovali aj do automatickej robotizovanej zváracej linky, nových sústruhov, ohýbačiek rúrok, a dokonca nového vláknového laseru. Tieto investície boli potrebné, aby sme sa dokázali udržať na špici vo výrobných technológiách a naplnili požiadavky firemnej smernice, ktorá vyžaduje pravidelnú obmenu strojového vybavenia,“ uviedol Noel van den Boer. „Keď zamestnanci vidia, že spoločnosť investuje výnosy do nových priestorov a strojového vybavenia, podporuje to pracovnú morálku,“ dodal.

Okrem toho sa teraz v Nitre vyrába aj viacero výrobkov iných európskych prevádzok Marel na základe zmlúv o vzájomnej spolupráci. Výsledkom je rozšírenie know-how a nárast počtu odborníkov v nitrianskom tíme, ako aj prijímanie nových zamestnancov (celkový počet pracovníkov v Nitre je teraz 285, čo predstavuje približne 30-% nárast oproti predchádzajúcemu roku).

Preferovaný zamestnávateľ

Spoločnosť Marel si vždy vysoko cenila svojich slovenských zamestnancov, ich odborné vzdelanie a schopnosti. V predchádzajúcom článku sa Noel van den Boer dokonca vyjadril, že takto vysoko kvalifikovaní a schopní pracovníci sú v Európe skôr výnimkou. Z najnovších udalostí vidno, že zamestnanci si rovnako vysoko cenia svojho zamestnávateľa. V blízkosti nedávno začal robiť nábor nový závod Jaguar Land Rover, ktorý potrebuje až 3500 zamestnancov, a zameral sa na miestnych ľudí so skúsenosťami vo výrobe. Čo je potešiteľné, pracovníci spoločnosti Marel zostali svojmu zamestnávateľovi verní a mesačná fluktuácia sa pohybuje len na úrovni 1 %. Ako hovorí Noel van den Boer: „Veríme, že je to odrazom toho, ako sa k našim zamestnancom správame, a že pri prijímaní dôležitých rozhodnutí berieme do úvahy ich názory.“

Spomedzi benefitov, ktoré spoločnosť Marel svojim zamestnancom ponúka, môžeme spomenúť 13. plat, pružnú pracovnú dobu (podľa povahy práce) a záväzok podporovať vzdelávanie a sebarozvoj zamestnancov – na každých 100 odpracovaných hodín pripadajú dve hodiny strávené nejakou formou školenia. Z finančného hľadiska spoločnosť ponúka finančnú pomoc zamestnancom, ktorí musia do práce dochádzať z väčšej diaľky, resp. tým, ktorí sa rozhodli presťahovať sa za prácou z iných častí republiky. Za veľa hovorí aj fakt, že ponúkaný balík odmeňovania dokáže prilákať zamestnancov aj zo vzdialených miest, a zdá sa, že napriek mnohým iným lákadlám zamestnanci v spoločnosti Marel pracujú radi. A to je niečo, čo sa dá podložiť faktami: až 41 % nitrianskych zamestnancov pracuje v ich spoločnosti 5 a viac rokov. A nie sú to len zamestnanci. Za posledný približne rok spoločnosť Marel úspešne rozšírila svoju spoluprácu s viacerými miestnymi dodávateľmi a subdodávateľmi.

Keď sa pozrieme na rozsah výrobných aktivít, zistíme, že závod potrebuje veľké množstvo dodávateľov a výrobcov komponentov. Ak je to čo len trochu možné, spoločnosť sa snaží obchodovať s miestnymi poskytovateľmi a budovať dlhodobé vzťahy. Ako sa zdá, táto taktika sa zatiaľ vypláca. Z globálnejšieho hľadiska sa skupina Marel dlhodobo snaží napĺňať svoj program širšej spoločenskej zodpovednosti. Ako príklad môžeme uviesť trojročné partnerstvo Tour de Marel s medzinárodnou charitatívnou organizáciou SOS detské dedinky, v rámci ktorého sa podarilo vybudovať školu pre 200 detí v meste Yamoussoukro na Pobreží Slonoviny. Tento projekt je už síce dokončený, práca ale pokračuje ďalej získavaním prostriedkov v rámci rôznych spoločenských akcií, ktoré sú následne poskytované charitatívnym organizáciám a ďalším príjemcom vybraným zamestnancami spoločnosti Marel.

Nadchádzajúci rok

Vzhľadom ku všetkým nedávnym investíciám a rastu by sa mohlo zdať, že spoločnosť Marel môže nachvíľu spomaliť, opak je však pravdou. Zámerom je pokračovať vo výraznom raste aj v nasledujúcich rokoch a vytvoriť výrobné stredisko, ktorého základnou devízou je prevádzková dokonalosť. Kľúčom k tomuto rastu bude zapojenie závodu do viacerých projektov, v rámci ktorých bude úzko spolupracovať s ďalšími prevádzkami skupiny Marel. Tieto projekty výrazne prispejú k rozšíreniu portfólia výrobkov vyrábaných v Nitre. Zvýši sa objem zváračských a montážnych prác, prídu investície do frézovacích strojov, ohraňovacích lisov, strojov na ohýbanie plechov a nového externého pracoviska na pieskovanie balotinou. To samozrejme znamená, že budú musieť prijať ešte viac zamestnancov.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...