1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Marel Slovakia, s.r.o.

Marel 16Servírovanie jedla udržateľne a za rozumnú cenu

Spoločnosť Marel Slovakia, s.r.o., je kľúčovým členom skupiny Marel Group, popredného svetového poskytovateľa vyspelých systémov na spracovanie potravín a služieb v hydinovom, mäsovom a rybnom priemysle.

Nitriansky závod, ktorý v minulom roku oslávil svoje 10. výročie, je jedným z troch výrobných stredísk skupiny Marel v strednej Európe spolu so závodmi v mestách Boxmeer v Holandsku a Colchester vo Veľkej Británii. Spoločnosť Marel Slovakia vyrába stroje výhradne pre priemyselné strediská skupiny Marel. Neexistuje tu žiadny predaj, pričom priamy kontakt so zákazníkom je len obmedzený. Napriek tomu sa stroje vyrábané v Nitre distribuujú do celého sveta: Ázie, USA, Austrálie, Číny a Európy. Neustálym rozširovaním svojej činnosti v poslednom desaťročí pracuje spoločnosť Marel Slovakia na svojej doposiaľ najintenzívnejšej „vlne rastu“. Generálny riaditeľ Noël Van den Boer si našiel čas na rozhovor pre časopis Priemysel Dnes, v ktorom hovoril o atraktívnosti vyrábania na Slovensku a veľkej úcte spoločnosti voči svojim ľuďom.

Trocha z histórie

Svoju činnosť začala skupina Marel Group na Islande založením pôvodnej spoločnosti v Reykjavíku v roku 1983, ktorá bola zameraná na rybný priemysel. Počas nasledujúcich 30 rokov došlo k sérii fúzií a akvizícií, keďže zo spoločnosti so statusom miestneho dodávateľa vyrástla korporácia s celosvetovým pôsobením. Od marca 2016 už spadajú všetky činnosti skupiny pod jednu značku – Marel.

Spoločnosť Marel Slovakia bola pôvodne založená pod názvom Carnitech/Marel v roku 2005 a spočiatku sa zameriavala len na dodávanie komponentov do iných závodov spoločnosti Marel. Netrvalo však dlho, kým z výrobných liniek začali vychádzať celé stroje. Len o dva roky neskôr zaznamenal nitriansky závod svoj prvý skutočný rast. V rámci budovania projektu na zelenej lúke došlo k otvoreniu novej budovy ponúkajúcej priestory s celkovou plochou 6500 m2 a poskytujúcej kapacitu na spustenie viaczmennej prevádzky, ktorá výrazne zvýšila produktivitu.

Druhá vlna expanzie nastala v roku 2011, keď si spoločnosť prenajala budovu na druhej strane ulice, čím takmer zdvojnásobila celkovú plochu na 11-tisíc m2. V rámci súčasného systému vyrába prvý závod veľké zariadenia na prípravu jedál či potravín, ako napr. fritézy, sporáky, rúry alebo linky na výrobu klobás, zatiaľ čo druhý závod produkuje štandardné stroje na triedenie výrobkov. V roku 2017 pravdepodobne dôjde k ďalšiemu rozmachu spoločnosti Marel Slovakia, ale o tom až neskôr.

Atraktívnosť Slovenska

Dôvody spoločnosti Marel pre zriadenie závodu na Slovensku sú rôzne. Prvým bol nepochybne finančný dôvod. Výrobné procesy spoločnosti Marel vyžadujú ručné spracovanie veľkého množstva surovín a náklady na Slovensku boli relatívne nízke v porovnaní s väčšinou ostatných európskych krajín. Žiaducimi boli aj umiestnenie a logistika, keďže Nitra ponúka centrálnu polohu s dobrou infraštruktúrou. Spoločnosť Marel však objavila ďalší významný prínos v štátnom vzdelávacom systéme. Podľa názoru Noëla Van den Boera produkujú technicky zamerané školy na Slovensku veľmi vysokú úroveň odbornej spôsobilosti. Vzdelávanie je veľmi pragmatické, t.j. zamerané na prax, čím študentom zaručuje veľké množstvo osobných a praktických skúseností. Výsledkom je vysoko kvalifikovaná a schopná pracovná sila, ktorá v Európe vyniká.

Najlepšia možná pracovná sila

Z globálnej pracovnej sily, ktorú tvorí 4700 zamestnancov v 30 krajinách, zamestnáva spoločnosť Marel Slovakia v súčasnosti len 222 ľudí. Napriek tomu niekoľko faktov a štatistík naznačuje, že táto pracovná sila je osobitá. Z hľadiska vzdelania dosiahlo 20 % vysokoškolské vzdelanie (nielen prvého stupňa) a zvyšných 80 % ukončilo stredoškolské vzdelanie. Traja z desiatich zamestnancov pracujú v nitrianskom závode päť alebo viac rokov. Skutočná fluktuácia zamestnancov je nízka, v súčasnosti menej ako 0,5 %. Napriek pomerne mladému manažérskemu tímu je v závode priemerný vek pracovnej sily 41 rokov a tvoria ju čerství absolventi spolu so staršími pracovníkmi, ktorí prinášajú skúsenosti a vycibrené zručnosti. Pri otázke, čo robí zo spoločnosti Marel tak atraktívneho zamestnávateľa pre kvalifikovaných pracovníkov, sme dostali snáď najlepšiu a najjednoduchšiu odpoveď od jej generálneho riaditeľa Noëla Van den Boera: „Zamestnanci sú pre nás najdôležitejší. Správame sa ku všetkým našim ľuďom s úctou a na ich názore nám záleží.“

A ako to vyzerá v praxi? Na vypočutie názorov sa v spoločnosti vykonávajú pravidelné prieskumy zamestnaneckej mienky, na udržiavanie priamych komunikačných liniek sa organizujú týždenné stretnutia tímov. Výsledkom je dobre informovaná pracovná sila, ktorá je povzbudená a stimulovaná k predkladaniu návrhov na zlepšenie. Spoločnosť Marel investuje svoj čas a zdroje aj do rôznych školení: programy rozvoja potenciálu mladých ľudí, jazykové kurzy, rozvoj riadiacich a vodcovských zručností, pričom jej zoznam možností na budovanie nových zručností je dlhý. Pokiaľ ide o odmeňovanie, spoločnosť Marel každoročne vykonáva porovnávanie platov na zaistenie pretrvávajúcej atraktívnosti miezd v porovnaní s inými výrobcami. Jedným zo znakov úspechu je aj to, že spoločnosť sa stala finalistom slovenskej súťaže Zamestnávateľ roka 2016. Všetko spočíva len v zabezpečení špecifickej a podpornej kultúry pracoviska. Vyjadrujú to aj slová generálneho riaditeľa: „Ľudia pre nás nepracujú, sú našimi kolegami.“ Noël Van den Boer je určite veľmi hrdý, že len po 10 rokoch prevádzky sa odbornými znalosťami a know-how nitriansky závod vyrovná akémukoľvek inému závodu spoločnosti Marel na svete.

Spoločenská zodpovednosť (CSR)

Zmysel pre zodpovednosť spoločnosti Marel zahŕňa viac ako len jej vlastných zamestnancov. Silnú hodnotu za celú skupinu predstavuje záväzok „odvďačiť sa nejakým spôsobom“ okolitému svetu. Na podnikovej úrovni to znamená zaistenie bezpečného pracovného prostredia, zameranie na trvalo udržateľný rozvoj a povedomie o ochrane životného prostredia (vrátane zodpovedného nakladania s odpadmi a efektívneho využívania energie), ako aj uprednostnenie miestnych subdodávateľov a dodávateľov, pokiaľ je to možné.

Za účelom intenzívneho zamerania na aktivity spoločenskej zodpovednosti nadviazala skupina Marel Group v roku 2013 trojročnú partnerskú spoluprácu s medzinárodnou charitou SOS Children’s Villages (SOS Detské dediny), a to konkrétne na získanie peňazí pre deti žijúce v meste Yamoussoukro na Pobreží Slonoviny. Rôzne podniky spoločnosti Marel sa zapojili do tohto miestneho charitatívneho získavania finančných prostriedkov pod zástavou iniciatívy Tour de Marel. Prostredníctvom získaných peňazí už bola postavená škola pre 200 detí vo veku od 6 do 16 rokov. Vlani sa získaná suma 75-tisíc eur použila na vybudovanie knižnice v rámci tejto školy, čím sa zvýšili dostupné zdroje pre študentov aj učiteľov.

Čo prinesie budúcnosť?

Noël Van den Boer cituje výskum, ktorý predpovedá, že vďaka zvyšujúcej sa populácii sa bude musieť celosvetová produkcia potravín zvýšiť o 50 % v priebehu nasledujúcich 20 rokov. Nie je preto žiadnym prekvapením, že spoločnosť Marel Slovakia plánuje ďalší rast a rozšírenie svojej podnikateľskej činnosti. Nedávno bolo prijaté rozhodnutie o vybudovaní prístavby o rozlohe 9-tisíc m2 na zvýšenie kapacity existujúceho nitrianskeho závodu spoločnosti Marel. Navrhovaný plán znamená presun podstatnej časti výroby z iných európskych prevádzok spoločnosti Marel do Nitry, využitie náležite vyškolených a odhodlaných zamestnancov a vytvorenie nových účinných procesov vo výrobe na viacerých miestach. Niektoré plánované účinné procesy budú vychádzať z poloautomatizácie manuálnych výrobných procesov. Od roku 2017 sa bude spoločnosť Marel Slovakia zaoberať možnosťami využitia robotickej technológie na spracovanie plechu, laserovým rezaním a zváraním. Aj napriek tomuto plánu sa predpokladá, že sa v nasledujúcich rokoch pracovná sila zvýši približne o 50 %, a to na 350 zamestnancov. Víziu spoločnosti Marel predstavuje svet, v ktorom sa kvalitné potraviny vyrábajú udržateľne, za rozumnú cenu a s ohľadom na životné prostredie. Zdá sa, že práve to má spoločnosť naozaj v úmysle.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...