1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

LIKO-S, a.s.

liko 20Robíme veci inak

Libor, Kovovýroba a Slavkov. Tri veci, ktoré sa nielen snúbia v názve podniku LIKO-S, ale navyše ho aj dokonale vystihujú. Zakladateľom tejto spoločnosti sídliacej v Slavkove neďaleko Brna bol totiž v roku 1992 Libor Musil. V tom čase mal k dispozícii len brúsku ručnej výroby, zváračku, tri balíky elektród, ručné náradie a Škodu 120, aj to požičanú od svokra. Nedostatok technického vybavenia však vykompenzoval svojím umom a vynaliezavosťou.

Jednou z prvých a hlavných činností spoločnosti LIKO-S boli totiž z Dánska dovážané podhľady Rockfon. Išlo tak o vôbec prvé namontované akustické podhľady v strednej Európe.

Dnes už je to všetko, samozrejme, inak. Okrem širšieho výrobného portfólia pribudlo aj značné technické zázemie, tím odborníkov pracujúcich na oddelení výskumu a vývoja a sieť pobočiek, ktoré sa nachádzajú na Slovensku, v Maďarsku, Indii a prostredníctvom distribútorov aj ďalej vo svete. Na čele spoločnosti, ktorá sa naďalej profiluje ako rodinný podnik a svoj biznis rozvíja v duchu „Baťovských“ princípov, stojí aktuálne Jan Musil. Syn zakladateľa, ktorý spolu so sestrou Hanou Williams Musilovou pomaly preberá opraty spoločnosti, aby boli hrdými nasledovníkmi svojho otca, druhou generáciou úspešného podniku. A zdá sa, že sa im v tomto úsilí darí. Svoju pozornosť totiž nasmerovali do oblastí, na ktoré konkurencia ešte nesiahla.

Zelená je viac ako dobrá

„Nečakáme na trendy, ale sami ich vytvárame,“ začína rozhovor s časopisom Priemysel Dnes Jan Musil, člen predstavenstva spoločnosti LIKO-S. Týmito slovami naráža na filozofiu spoločnosti, ktorá vychádza z inovácií a neustáleho sledovania trhu. Aj z tohto dôvodu majú vo svojich radoch až 10 vývojárov a plán vývojových projektov stanovený na rok dopredu. Jednou z priorít, na ktoré sa budú najbližšie obdobie zameriavať, sú tzv. zelené alebo živé stavby, ktoré majú nielenže zmierniť negatívne dopady stavieb ako takých na životné prostredie, ale priniesť aj pozitívnu odozvu. Za pomoci českých vysokých škôl (Mendelova univerzita v Brne, ČVUT v Prahe) preto momentálne merajú, aký dopad na okolie má napríklad výstavba veľkých priemyselných hál, bytových komplexov a pod. „Klimatické zmeny nie sú zapríčinené len vypúšťaním emisií do ovzdušia, ale aj postupným zastavaním našej planéty. Plechová strecha priemyselnej haly sa pri priemernej letnej teplote dokáže rozpáliť až na 80 °C, v jej okolí je teda vyššia teplota a menej zrážok,“ vysvetľuje Jan Musil, podľa ktorého sú riešením zelené strechy a fasády. Tie totiž prirodzene ochladzujú okolie, lákajú k sebe hmyz a zvyšujú aj vlhkosť ovzdušia.

Spoločne s partnerom z Veľkej Británie pracuje aktuálne spoločnosť LIKO-S na vývoji systému vzdialeného ovládania závlahy fasád a striech. Majú dokonca patentovanú technológiu, v ktorej je integrované koreňové čistenie odpadových vôd. „Odpadová voda sa vypumpuje do striech, kde ju dočistia baktérie žijúce v rastlinách. Táto voda sa potom môže zadržiavať v jazierku v blízkosti zelenej budovy a opäť sa využiť na zavlažovanie fasád a strechy. Pôjde tak o uzavretý ekosystém,“ hovorí člen predstavenstva spoločnosti, ktorá vlani v lete dokonca predstavila prvú kompletne zelenú priemyselnú halu v Európe. Výrobná hala označovaná ako LIKO-Vo rozšírila priestory kovovýroby spoločnosti LIKO-S. Verejnosti ju predstavili ako priemyselnú halu 3. tisícročia. „Najlepším „chladičom“ v prírode je strom. A my dokážeme niekoľkými metrami štvorcovými zelenej fasády dosiahnuť rovnaký ochladzovací účinok, aký poskytuje dospelý strom,“ vyjadril sa pri predstavovaní projektu Libor Musil, zakladateľ spoločnosti LIKO-S, ktorá sa snaží meniť spôsoby výstavby a stavať „domy ako stromy“.

Unikátne smart technológie v stene

Okrem zelených stavieb sa spoločnosť LIKO-S orientuje aj na výrobu a dodávky sklenených, mobilných a interiérových priečok. V tomto segmente patrí dokonca do prvej trojky európskych producentov. Pred piatimi rokmi zadali významnej slovenskej umelkyni Silvii Januškovej zaujímavý projekt, ktorého cieľom bolo zistiť, ako by vyzerali produkty spoločnosti o 5 až 10 rokov. Z tejto vizionárskej práce napokon vzišlo niekoľko zaujímavých podnetov, z ktorých sa zrodil koncept tzv. SMART i-WALL, teda „šikovnej steny“. Tá okrem multimediálnej dotykovej obrazovky s vysokým rozlíšením zabudovanej priamo v stene ponúka aj unikátny zvuk. „Nenájdete tu žiadne káble ani reproduktory. Zvuk vychádza priamo zo sklenenej priečky, okolitých stien, podhľadov alebo mobiliára v miestnosti. Nastaviť sa tak dá všetko pre ideálny zvukový zážitok pri zachovaní maximálneho súkromia,“ vysvetľuje Jan Musil.

Stena funguje ako obrovský tablet o rozmeroch 75 až 80 palcov. Všetko je tak zabudované do jedného celku a prepojené na najnovšie technológie ovládané dotykom s tým, že stena je „always on“, teda vždy pripravená k použitiu. Najnovšie sa o tento produkt v hodnote zhruba 250 až 300-tisíc českých korún zaujímajú v Indii. V meste Bangalore prezývanom aj indické Silicon Valley totiž sídli dcérska firma LIKO-S. Prostredníctvom nej by sa šikovné steny mohli dostať aj na ázijský trh a Stredný východ.

Kancelária na kolieskach

Šikovnosť a vynaliezavosť vývojárov zo spoločnosti LIKO-S sa prejavuje aj v ďalšej oblasti, a tou sú riešenia pre kancelárske priestory. „Dnešné spoločnosti vyžadujú od kancelárskych priestorov tri veci – dobrú akustiku, zabudovanie najnovších technológií a špičkový dizajn,“ menuje Jan Musil to, čo od nich požadujú zákazníci najčastejšie. Aj s týmito požiadavkami si však firma zo Slavkova dokáže hravo poradiť. Pre lepšiu akustiku napríklad používajú vlastnoručne vyvinutú technológiu Silent Pet, ktorá absorbuje hluk vďaka využitiu recyklovaných PET fliaš. Čo sa týka dizajnu, tam sa strieda jeden nápad za druhým. Najnovšie ponúkajú záujemcom akustické búdky, ktoré zaujali pozornosť architektov a projektantov v Budapešti. Sú totiž modulárne, mobilné a interaktívne.

„V súčasnosti sa kancelárske priestory orientujú skôr na „open space“, to však znamená absenciu súkromia a zvýšenú hlučnosť. Naším riešením sú akustické búdky, ktoré sú na kolieskach. Dajú sa tak veľmi ľahko premiestniť podľa potreby na akékoľvek miesto v kancelárii. Búdka je navyše koncipovaná pre dvoch ľudí, ale dá sa rozšíriť pre ďalší počet zamestnancov. Jej veľkou výhodou je aj integrácia technológií, teda interaktívna stena, prostredníctvom ktorej sa dajú uskutočňovať videohovory, prezentácie alebo projekcie,“ hovorí Jan Musil. Búdka je napojená aj na IoT (Internet of Things), ktorý meria napríklad kvalitu ovzdušia, obsadenosť búdky či jej prípadnú (ne)vyťaženosť. Cena takejto búdky sa v prípade základného typu pre dve osoby pohybuje vo výške zhruba 200-tisíc korún, pre štyri okolo pol milióna korún.

Čo na záver

Aby toho nebolo málo, spoločnosť LIKO-S stále pokračuje aj v tradícii, s ktorou začínala – jedná sa o kovovýrobu. Svojim klientom vie ponúknuť zváranie, obrábanie alebo výrobu zvarencov podľa ich požiadaviek. Jednotkou je napríklad v dodávkach 7 až 14-metrov dlhých fritéz, ktoré cez distribútorov veľmi často končia v sieťach rýchloobčerstvenia KFC a McDonald´s po celom svete. Prioritou však pre podnik zo Slavkova naďalej ostáva ekológia a environment. Aj preto bude svoju pozornosť naďalej upriamovať na dôležitosť zelených stavieb a potrebnej zmeny vo výstavbe priemyselných hál a komerčných objektov. „Na jar tohto roka už máme predbežne naplánovanú konferenciu, ktorá sa bude konať v Bratislave. Jej témou budú živé stavby. Chceme pozvať developerov, projektantov a všetkých zainteresovaných, aby sa o zelených stavbách nielen hovorilo, ale aby sa začali aj budovať,“ uzavrel člen predstavenstva LIKO-S Jan Musil.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...