1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Kovoflex, spol. s r.o.

kovoflex 19Pripravujú produkt s vyššou pridanou hodnotou

Spoločnosť KOVOFLEX, s.r.o., so sídlom vo Veľkom Blahove založil v roku 1995 Jozef Tóth z Dunajskej Stredy. Firma sa zaoberá kovovýrobou – výrobou súčiastok k prívesným vozíkom. Výrobky vyhovujú najprísnejším európskym normám a spoločnosť pracuje s certifikovaným systémom riadenia kvality podľa normy ISO 9001:2016.

Firma pravidelne aktualizuje systém noriem, aby kvalita výrobkov zodpovedala požiadavkám trhu. Ako potvrdzuje výkonný riaditeľ spoločnosti Ing. Attila Nagy, firma je v permanentnom rozvoji a rieši rozširovanie, modernizáciu a inovácie.

Od svojho vzniku sa firma neustále rozširuje a modernizuje. Čo z toho bolo najdôležitejšie?

Firma vznikla v roku 1995 a už v roku 1997 sme rozširovali výrobu – spoločnosť kúpila pozemok s rozlohou 22-tisíc m2. Vznikli nové priestory a rozšírili sme výrobu kovoobrábacej dielne a montáž. V roku 2000 pribudli ďalšie haly na skladovanie výrobkov. V roku 2003 sme kúpili prvé robotické zváračky, CNC obrábacie stroje, rezačky plazmou a plameňom. V roku 2006 sme vybudovali našu najväčšiu výrobnú halu o rozlohe 3500 m2, ktorá má okrem výrobných priestorov aj administratívnu časť. V roku 2013 sme vybudovali vlastnú nástrojáreň, v ktorej už inovatívna technológia priniesla vysokú mieru automatizácie. O dva roky neskôr sme modernizovali strojový park s viacosovým CNC sústruhom a 4-metrovým ohraňovacím lisom. V roku 2017 sme kúpili ďalšie dva CNC laserové stroje – CNC laser 3040 a TubeLaser Tube 5000 s automatizáciou, ktorý je na trhu špecifický.

Čo máte naplánované ďalej?

V tomto roku pripravujeme projekt podporený zo zdrojov Európskej únie, kde chceme kúpiť viaceré hydraulické lisy na lisovanie rôznych súčiastok. Dnes je už robotizácia nevyhnutnosťou, takže opäť plánujeme automatizovať zvarovňu, kde chceme umiestniť zváračské roboty. Ešte predtým ju však musíme zväčšiť, a na to potrebujeme ďalšiu výrobnú halu. Plánujeme to na budúci rok.

Spomínali ste automatizáciu a robotizáciu – aká je u vás situácia?

Zváracie roboty, rezanie plazmou a moderným laserom sa v posledných rokoch stali neoddeliteľnou súčasťou automatizácie v našej spoločnosti. Tieto zariadenia používame na vypaľovanie a zváranie súčiastok, pretože zaručujú kvalitné zvary s veľkou rozmerovou presnosťou. V našej lisovni používame lisovacie stroje od 1,5 do 400 ton, ktoré umožňujú precízne zalisovanie našich výrobkov. Strojovo presné ohýbanie zaručuje nové profesionálne zariadenie s CNC ovládaním, ktoré je plne softvérovo integrované do výrobného procesu. Rozmerovú kontrolu zabezpečujeme pomocou 3D meracieho prístroja.

Priblížite výrobný program spoločnosti?

Vyrábame ťažné komponenty na prívesné vozíky. Špecializujeme sa na rezanie, lisovanie, zváranie, opracovanie a montáž výrobkov. Sme jedna z mála firiem v Európe, ktorá ťažné kĺby vyrába. Nedovážame ich z Číny, ale reálne ich vyrábame. Podľa záťaže vyrábame tri hlavné typy kĺbov – 750-kilogramový, 1400-kilogramový a 2000-kilogramový. Pôvodne sme vyrábali len pre európsky trh podľa európskych homologizačných predpisov. Prelomový bol rok 2013, kedy sme začali vyrábať ťažné kĺby pre americký trh, kde sú iné homologizačné predpisy. Ročne vyrobíme pol milióna kusov ťažných zariadení a ťažné kĺby predstavujú 25 % nášho obratu. Vo výrobnom programe máme aj ručné brzdy, podperné nohy, výškovo nastaviteľné oje, navijaky a špeciálne prívesy.

Aký je rozdiel medzi európskym a americkým trhom?

Americký trh je úplne iný ako európsky, je veľmi agresívny. Američania majú úplne inú mentalitu čo sa týka obchodovania. Absolútne rozhodujúcu úlohu zohráva cena. To, ako výrobok vyzerá, je druhoradé. Či je výrobok zváraný, lisovaný, farbený, galvanicky zinkovaný, to je úplne jedno. Podstatné je, aby bol výrobok lacný a fungoval – to je jediná priorita. Na európskom trhu sú kvalitatívne požiadavky oveľa vyššie ako na americkom.

Do ktorých krajín vyvážate a kto patrí medzi hlavných odberateľov spoločnosti?

Prevažnú časť výnosov z predaja vlastných výrobkov realizujeme na trhu Európskej únie. Veľkú časť produkcie, asi 50 %, vyvážame do Maďarska, ale tamojší odberatelia to často expedujú aj ďalej. Asi 20 % produkcie smeruje do Ruska, okolo 10 – 15 % do Anglicka. Okrem toho vyvážame ťažné kĺby do Poľska, Nemecka a Španielska. Predaj na Slovensku je veľmi malý, nedosahuje ani 1 %.

Aké boli ekonomické výsledky spoločnosti za rok 2018? Aké sú vaše zámery na tento rok?

V roku 2018 bol obrat vyšší, lebo sme končili projekt výroby prívesných vozíkov povodňovej záchrannej služby pre hasičské jednotky Ministerstva vnútra SR. Obrat dosiahol 21 mil. eur, pričom tento projekt predstavoval až 34 % obratu spoločnosti. Okrem toho sa nám v minulom roku podarilo zvýšiť všetky naše predajné ceny. V roku 2017 sme riešili vážny problém – cena hutného materiálu rapídne stúpla a nedokázali sme to premietnuť do cien výrobkov, to sa nám podarilo až v roku 2018. Cena hutného materiálu ale stále rastie. Ak by som ju porovnal s rokom 2016, tak odvtedy sa zvýšila pri niektorých typoch aj o 50 %. V tomto roku očakávame mierne zníženie obratu o 2 – 3 %, a to aj napriek zvýšeniu cien. Vidno to na číslach za prvý štvrťrok, že budeme vyrábať menej.

Čo je vašou prednosťou?

Našou najväčšou výhodou je podľa zákazníkov flexibilita. Európska konkurencia má dobré ceny, po kvalitatívnej stránke je na podobnej úrovni, ale my ak niečo sľúbime, dokážeme to vždy dodržať. Takže našou najväčšou výhodou je flexibilita.

Čo považujete v obchodných vzťahoch za najdôležitejšie?

Predovšetkým je veľmi dôležitý pomer ceny a kvality, lebo cena je vždy smerodajná. Ak by som nemusel hovoriť o cenách, tak by som za najdôležitejšiu považoval férovosť, ľudskosť, to mi v obchodných vzťahoch chýba najviac.

Trápi aj vás nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily?

Je to nielen náš problém, ale aj celoeurópsky. Kým v roku 2008 bol nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily, dnes je výrazný nedostatok aj nekvalifikovanej pracovnej sily. Máme problém nájsť operátora lisov, montážneho pracovníka, o pozíciách ako napríklad programátor ani nehovorím. Od roku 2017 sme nútení zamestnávať pracovníkov cez personálne agentúry.

Na čo sa sústreďuje podniková politika v Kovoflexe?

V prvom rade na zamestnancov a ich trvalý rozvoj. Potom je to väčšia orientácia na zákazníkov, na ich požiadavky, potrebujú totiž pravidelnú komunikáciu. A do tretice – na vhodných dodávateľov. Neexistuje žiadna firma, ktorá dokáže všetko vyprodukovať sama, preto musíme nájsť spoľahlivých partnerov, ktorým budeme môcť dôverovať. Samozrejme, neustále sa musíme zlepšovať, nemôžeme si dovoliť zastaviť sa, neinvestovať. Stagnácia prináša jasný výsledok – koniec firmy. To znamená, že musíme stále zlepšovať náš systém, kvalitu výrobkov a výrobu.

Aké sú vaše ďalšie plány do budúcnosti?

Vyvíjame nový produkt, na ktorom v súčasnosti intenzívne pracujeme. Máme v tejto oblasti skúsenosť aj know-how, a to sa snažíme využiť. Vnímame, že každá firma by mala mať vlastný produkt s vyššou pridanou hodnotou, lebo inak je to len skladacia firma. A to my nie sme, a ani nechceme byť.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...