1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

KOLIBA, a.s.

Koliba 18Mliečna pohoda bez hraníc

Spoločnosť KOLIBA, a.s., patrí k najväčším slovenským producentom mliečnych výrobkov a denne spracuje desaťtisíce litrov čerstvého kravského mlieka z podpolianskeho regiónu. Doma aj v zahraničí je známa predovšetkým vďaka výrobe polotvrdých zrejúcich syrov, z ktorých viaceré vlani získali ocenenie Značka kvality.

Spoločnosť nezlomila ani nedávna kríza v mliekarenskom odvetví, práve naopak, poskytla firme priestor na ozdravenie fungovania výroby. Podrobnosti o činnosti spoločnosti KOLIBA, a.s., nám v rozhovore priblížil jej konateľ Ján Malatinec.

Spoločnosť KOLIBA, a.s., pôsobí na slovenskom trhu už takmer štvrťstoročie. Priblížite nám jej históriu?

Hriňovská mliekareň Koliba bola založená ako malá rodinná firma v roku 1992 v regióne Podpoľanie, v oblasti s dlhoročnou tradíciou spracovania mlieka. Pôvodne firma spracovávala mlieko z okolitých oblastí a vyrábala z neho maslo, mlieko, syry a ďalšie mliečne výrobky. Postupne sa nákup mlieka zvyšoval a kapacita mliekarne už nestačila. Preto sa podnik neustále rozširoval a modernizoval. V roku 2004 pribudli ďalšie nové priestory, nové technológie a laboratóriá. Vďaka zavedeniu nepretržitej prevádzky zamestnávala mliekareň čoraz viac ľudí. Dnes v hriňovskej mliekarni Koliba spracúvame denne desaťtisíce litrov čerstvého kravského mlieka. Od roku 2015 spracúvame tiež srvátku. Za účelom zabezpečenia stálej kvality výroby sme na každý jeden výrobok zaviedli systém kvality a nezávadnosti výrobného procesu HACCP. Bezpečnosť a kvalitu výroby mliekarne potvrdzujú tiež získané certifikáty ISO 9001:2008, ISO 22000:2005 a IFS.

Nezávadnosť mlieka kontroluje stály veterinárny dozor. Okrem toho mlieko denne testujeme v našom vlastnom laboratóriu. Naša snaha o výrobu kvalitných slovenských výrobkov sa vlani premietla do ocenenia Značka kvality, ktoré získali viaceré výrobky hriňovskej mliekarne Koliba. Vážime si, že už niekoľko rokov sa nám darí prinášať pre našich zákazníkov kvalitné maslo a syry.

V roku 2016 ste dosiahli zisk prevyšujúci 85-tisíc eur a vaše tržby prekročili 20 miliónov eur. Ako sa vám finančne darí v tomto období?

V roku 2016 zaznamenal mliekarenský priemysel značnú krízu spôsobenú prebytkom mlieka. Ako každá spoločnosť pôsobiaca v tomto odvetví si aj naša firma stanovila pre dané obdobie hlavný cieľ – dostať sa z tejto krízy, ozdraviť fungovanie našej výroby a predaja, a napomôcť tak aj k zlepšeniu situácie v mliekarenskom segmente. Možno povedať, že téma dramatického zvýšenia ceny masla kvôli nízkej produkcii mlieka istým spôsobom vychádza práve z predvlaňajšej mliečnej krízy. Naša spoločnosť musela reagovať na túto situáciu úpravou cien masla a ďalších mliečnych výrobkov v nadväznosti na nárast ceny primárnej suroviny. Napriek uvedeným krízam, veríme, bol rok 2017 úspešnejší ako ten predchádzajúci. Aj preto sme začali s ďalšími rozširovaniami spoločnosti a investíciami, aby sme neustále napredovali a využívali všetky možnosti, ktoré nám trh ponúka.

Popri výrobe tradičného masla je pre vašu spoločnosť charakteristická najmä produkcia rôznych polotvrdých zrejúcich syrov. Plánujete v rozširovaní produktového portfólia pokračovať?

V rámci výroby našich tradičných produktov sa snažíme o neustále udržiavanie a zlepšovanie kvality. V našom portfóliu nájdete aj archívny zrejúci syr Eidam Exclusive. V roku 2016 sme zahájili výrobu zrejúceho syra ementálskeho typu pod názvom Dierovec Koliba. V roku 2015 sme v našom závode v Hriňovej vybudovali novú technológiu sušenia určenú pre spracovanie srvátky, ktorá vzniká ako vedľajší produkt pri výrobe syra. Takto spracovaná srvátka je základom pre ďalšiu výrobu sušených produktov akými sú laktóza, permeát, sušený proteínový koncentrát či proteínové tyčinky. Pri sušených výrobkoch sa snažíme o výrobu bezlaktózovej verzie sušeného proteínového koncentrátu, aby sme pokryli aj časť trhu, ktorá je intolerantná na laktózu, a tiež o doplnenie nových príchutí. Čoskoro sa na pultoch objavia nové proteínové tyčinky s vylepšenou receptúrou a zložením, špeciálny proteín určený pre ženy alebo proteínové chrumky.

Ako si vyberáte a overujete dodávateľov surovín?

Na prvom mieste pri výbere dodávateľov surovín je, samozrejme, kvalita. Ďalším kritériom výberu je požadovaná cena suroviny, doba splatnosti, ako aj dlhoročná skúsenosť s daným dodávateľom. Pri výbere dodávateľov mlieka a tekutých produktov na ďalšie spracovanie dbáme najmä o to, aby suroviny pochádzali primárne zo Slovenska. Všetky dodané suroviny sú testované v modernom laboratóriu, kde si overujeme, či spĺňajú najprísnejšie kritériá.

Kde všade možno nájsť produkty vašej spoločnosti?

Dlhoročne dobré obchodné vzťahy s partnermi zaručujú, že výrobky z hriňovskej mliekarne nájdete v niekoľkých obchodných reťazcoch po celom Slovensku. Chuť našich produktov ale poznajú aj za hranicami našej vlasti, a to v Českej republike, Maďarsku, Rumunsku, Bulharsku, Srbsku, Chorvátsku, Bosne a Hercegovine či v Slovinsku. Sušené výrobky zo srvátky sú exportované aj do ďalekých krajín akými sú Vietnam, Čína, Rusko, Kanada alebo India. V súčasnosti rokujeme o spolupráci s partnermi zo západnej Európy. Nedávno sme sa ako vystavovateľ prezentovali aj na jednom z najväčších potravinárskych veľtrhov vo svete – ANUGA v nemeckom Kolíne nad Rýnom. Práve to svedčí o našom záujme expandovať predaj aj do širšieho zahraničia, keďže zahraničné trhy ponúkajú najväčší potenciál rastu.

Od roka 2011 skladujete výrobky v novom logistickom centre situovanom priamo v areáli mliekarne. Plánujete aj ďalšie investície do výrobných priestorov, prípadne do technologického zariadenia vašej spoločnosti?

Naša investícia do logistického centra bola základom zvyšovania objemu výroby a posunula nás výrazným spôsobom dopredu. Kapacita logistického skladu už teraz umožňuje zvýšenie kapacity výroby. Momentálne pripravujeme projekty na rozšírenie kapacity výroby syrov a masiel, ktoré plánujeme v budúcnosti realizovať. Čo sa týka investícií do nových technológií a technologických zariadení, sme si vedomí toho, že budúce úspechy sú podmienené inováciami a investíciami do neustáleho rozvoja. Preto sme za posledných 10 rokov inovovali najmä výrobné a baliace linky a zaviedli sme už spomínanú novú technológiu na spracovanie srvátky. V súčasnosti budujeme nový zdroj energie – projekt výroby paliva z retentátu ČOV, čo výrazne prispeje k zníženiu nákladov spoločnosti. Táto investícia je spojená s Operačným programom EÚ – Výskum a inovácie, ktorý podporuje výrobné postupy šetrné k životnému prostrediu a sleduje efektívnosť využívania zdrojov.

Aké ciele si v spoločnosti kladiete do nastávajúceho obdobia?

Hlavným cieľom našej firmy naďalej zostáva zachovanie stability, a to najmä v podobe schopnosti úspešne odolávať rôznym turbulenciám na trhu či rôznym krízam, ktoré sa môžu v rámci Slovenska alebo Európy objaviť. Ako každý priemysel, aj mliekarenské odvetvie predstavuje kontinuálne sa vyvíjajúci mechanizmus, ktorý so sebou prináša neustále zmeny trhu, ako to bolo viditeľné hlavne v posledných rokoch a mesiacoch. Preto je prvoradou snahou našej mliekarne udržanie vysokej kvality výrobkov a s ňou súvisiacej spokojnosti zákazníkov. Kvalitné mlieko a mliečne výrobky sú základnou zložkou zdravej výživy, ktorá by nemala chýbať ani v jednej domácnosti. Aj preto chce hriňovská mliekareň Koliba pokračovať vo svojej činnosti a na slovenské, ale aj zahraničné stoly prinášať nezameniteľnú chuť podpolianskeho masla či syrov v súlade s mottom firmy: „Mliečna pohoda bez hraníc“.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...