1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Klauke Slovakia, s.r.o.

Klauke 18Od záhradných kosačiek až po automobily

Nemecká spoločnosť Gustav Klauke sa od svojho založenia v meste Remscheid v roku 1879 prepracovala z producenta vysokokvalitných klieští pre hodinársky priemysel na renomovanú medzinárodnú organizáciu. Klauke je dnes začlenená do nástrojovej a testovacej divízie – korporácie Textron. Na Slovensku je zastúpená jej dcérskym výrobným podnikom Klauke Slovakia, s.r.o., so sídlom v Dolnom Kubíne.

Jej zaradenie do medzinárodnej vlastníckej štruktúry skupín podnikov a korporácií nám bližšie ozrejmil Ing. Ján Bednár, riaditeľ spoločnosti Klauke Slovakia, s.r.o.: „Textron je veľkou americkou korporáciou, do ktorej portfólia patria také firmy ako napríklad Bell Helicopter, výrobcovia lietadiel Cesna, Beechcraft či výrobca plastových produktov Kautex. My sme súčasťou priemyselnej divízie v rámci skupiny Greenlee, ktorá sa zaoberá meracou technikou a obdobným sortimentom ako naša materská spoločnosť v Nemecku. To znamená, že ide o špeciálne stroje, zariadenia a náradie na inštaláciu káblových zväzkov, rezanie káblov a podobných zariadení pre elektrotechnický a stavebný priemysel.“

Pôsobnosť Klauke je naozaj celosvetová. Okrem jej základne v meste Remscheid neďaleko Düsseldorfu, kde prebieha výroba špecializovaných elektrických a elektrohydraulických nástrojov pre elektrotechnický priemysel, patrí do skupiny podnikov aj menší závod v Bernsdorfe vo východnej časti Nemecka. Jeden výrobný závod sa úspešne rozvíja v severnom Mexiku a cieľom spoločnosti je, aby do dvoch rokov fungovala aj špeciálna výroba v Číne neďaleko mesta Šanghaj. Ďalšiu výrobnú zložku predstavuje Klauke Slovakia, s.r.o., ktorá pozostáva z dvoch výrobných závodov – v Dolnom Kubíne a v Gelnici. Na Slovensku pôsobí ako samostatný subjekt, ktorý sa zaoberá úplne iným druhom výrobkov ako jeho materská spoločnosť. To bol aj hlavný dôvod akvizície slovenskej spoločnosti s cieľom doplnenia portfólia, ktoré Klauke dovtedy chýbalo. A hoci slovenský podnik v porovnaní s nemeckým dosahuje rádovo nižšie objemy predaja, počtom zamestnancov sa jej už vyrovná.

Medziročný rast o 15 %

Slovenský výrobný podnik Klauke Slovakia, s.r.o., vznikol v roku 2008, kedy nemecká spoločnosť Gustav Klauke GmbH odkúpila austrálsko-anglickú spoločnosť Utilux, ktorá pôsobila v Dolnom Kubíne už od roku 2000. Tá vo svojich začiatkoch zamestnávala 30 ľudí v prenajatých priestoroch spoločnosti SEZ, a.s., Dolný Kubín. Spoločnosť Utilux stihla ešte v roku 2006 postaviť pre svoju divíziu konektorov novú budovu v mestskej časti Dolného Kubína – v Kňažej. V týchto priestoroch je výroba situovaná aj v súčasnosti. Vyrábajú sa tu konektory pre elektrotechnický priemysel a pre elektrické systémy. Už v čase prevzatia podniku spoločnosťou Klauke bola činnosť rozdelená do dvoch divízií. V novo postavenej budove bola umiestnená divízia konektorov a divízia montáží, ktorá zahŕňa predovšetkým výrobu káblových zväzkov, zostala v prenajatých priestoroch spoločnosti SEZ, a.s. V roku 2012 manažment Klauke spolu s najvyšším vedením v USA prijal rozhodnutie vybudovať ďalšie vlastné priestory. V spolupráci s mestom sa podarilo odkúpiť pozemky a popri existujúcej budove mohla vyrásť nová hala aj pre divíziu montáží.

V súčasnosti spoločnosť pôsobí v tejto lokalite na výrobnej ploche 11-tisíc m2. Aktuálnych vyše 500 zamestnancov pritom dokáže ročne vygenerovať obrat vo výške približne 30 miliónov eur. Spoločnosť úspešne napreduje a od roku 2009 neustále rastie. Keďže už aj Orava hlási nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily, pre svoju expanziu sa museli poobzerať po iných lokalitách. Výsledkom bolo spustenie novej prevádzky v Gelnici od začiatku roka 2017. „Koncom roku 2016 bol problém s pracovnou silou. V oravskom regióne nebolo možné nájsť ľudí, a preto sme sa rozhodli pre Gelnicu, kde sme si od mesta prenajali výrobné priestory a v súčasnosti tam zamestnávame 100 pracovníkov. Medziročný rast sa pohybuje v rozpätí 13 až 15 %. Tomu musíme prispôsobovať aj počty zamestnancov,“ vysvetľuje riaditeľ a pokračuje: „Každý rok bude ich počet rásť o 100 až 120 ľudí. Preto sa obzeráme aj po iných výrobných lokalitách.“ V budúcnosti však už nepôjde o žiadne zo slovenských miest, ale v hľadáčiku vedenia sú skôr iné štáty z juhovýchodnej Európy. Ako perspektívne sa javia balkánske krajiny, prípadne regióny v západnej časti Ukrajiny. Prevádzka v Gelnici dokáže rásť maximálne ešte 2 až 3 roky do celkového počtu 350 zamestnancov. Dovtedy musí mať spoločnosť pripravené ďalšie možnosti výroby, pretože Slovensko už nie je vhodné pre takýto rast a vyčerpalo svoje možnosti.

Konektory aj káblové zväzky

Činnosť slovenského Klauke v súčasnosti pozostáva z dvoch divízií. Divízia konektorov sa zameriava na výrobu presne lisovaných komponentov, ktoré môžu byť voľne sypané alebo v pásoch. Na ich výrobu sa využíva technológia švajčiarskych rýchlobežných lisov firmy Bruderer. „Vývojové oddelenie v pravom slova zmysle síce na Slovensku nemáme, ale dokážeme klientom poskytnúť napríklad špeciálne lisovanie (special stamping). So zákazníkmi sa snažíme intenzívne spolupracovať a produkty obohatiť o náš nezanedbateľný vklad. Vyrábame si tiež vlastné nástroje, ktoré sú naším know-how a máme vlastné technické oddelenie, ktoré pripravuje nové projekty spolu so zákazníkom od začiatku vytvorenia nového dizajnu až po samotnú výrobu, pričom sa im snažíme vyjsť v ústrety, poradiť a optimalizovať ich návrhy,“ hovorí Ján Bednár.

Druhá divízia, montáže, predstavuje výrobu káblových zväzkov pre elektrotechnický a automobilový priemysel, oblasť bielej techniky, až po výrobu káblov pre záhradnú techniku. Práve posledná menovaná kategória produktov tvorí významnú časť z celkovej produkcie. Káblové zväzky zo Slovenska tak môžeme nájsť v kvalitných výrobkoch svetoznámej značky Husqvarna. Tie sa osvedčili aj v inteligentných, čoraz populárnejších, samochodných kosačkách. V odvetví automobilového priemyslu nájdeme produkty Klauke prakticky takmer vo všetkých automobilkách pôsobiacich v Európe. Z bielej techniky patria medzi najväčších zákazníkov koncerny ako AGA a mnohé iné.

Rozširovanie až za hranice Slovenska

Ako z doterajšieho vývoja spoločnosti vyplýva, jej najväčšie investície predstavovala výstavba výrobných hál. Ďalšia investičná výstavba však už v plánoch nie je. Čo-to o novej stratégii naznačuje aj prenájom priestorov v novej prevádzke v Gelnici. Takýto prezieravý postup by mal byť aj trendom do budúcnosti. Investície tak budú skôr plynúť do skvalitnenia strojných zariadení a technológií, ktoré sú potrebné pre samotnú výrobnú činnosť. Cieľom je predovšetkým zvyšovanie automatizácie a robotizácie hlavne v divízii káblových zväzkov a čiastočne aj v segmente lisovania. Pozornosť sa sústreďuje na vylepšenie procesov pred a po lisovaní. To znamená oblasť prípravy materiálu pre lis, následné počítanie vyrobených kusov, kontrola hotových výrobkov a ich balenie, kde by investície mali priniesť vyššiu mieru automatizácie týchto pracovných krokov. „Divíziu konektorov máme zastabilizovanú, ale preorientovávame sa z katalógovej výroby na špeciálne lisovanie – čiže sa snažíme vychádzať v ústrety zákazníkom podľa ich požiadaviek. Divízia montáží rastie a je v nej aj viac manuálnej práce. Preto máme plány extenzívneho rastu. To znamená, že chceme rozširovať výrobu do ďalších krajín,“ načrtáva riaditeľ ďalšie plány spoločnosti, ktorej silu vidí v tom, že si vie udržať a rozvíjať dobrú spoluprácu s dlhoročnými a vernými zákazníkmi. „Objemy výroby každoročne narastajú, keďže od nich stále prichádzajú nové projekty. Vieme flexibilne reagovať na požiadavky zákazníkov, pri garancii najvyššej kvality našich produktov s možnosťou poskytovania kompletného servisu od dizajnu až po sériovú výrobu. Zároveň sa snažíme udržať dobré meno Klauke, ktoré má svoju silu minimálne v rámci celej Európy,“ uzatvára Ján Bednár.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...