1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

KEESTRACK

keestrack 19Inovatívne mobilné pásové stroje

V belgickom Bilzene sídli spoločnosť, ktorej meno je známe po celom svete. Značka Keestrack totiž patrí medzi lídrov v komplexných dodávkach mobilných pásových zariadení. Názov v sebe nesie meno majiteľa a zakladateľa firmy Keesa Hoogendoorna, ktorý je v čele firmy spolu s manželkou Annet Schoenmaker a ich deťmi dodnes.

Táto nezávislá rodinná medzinárodná firma sa špecializuje na mobilné pásové prevedenie strojov od 15 do 75 ton, ktoré sa dajú ľahko transportovať. Tieto zariadenia sa používajú v lomoch, pieskovniach, baniach, ale aj pri recyklácii stavebného odpadu. Aktuálne portfólio strojov KEESTRACK ponúka cez 20 rôznych modelov v šiestich výrobných radách, ktoré pokrývajú všetky zásadné drviace a triediace technológie.

Značka Keestrack je obchodne a servisne zastúpená vo viac ako 50 krajinách na všetkých kontinentoch, s viac ako 75 distribučnými a servisnými strediskami. Čo sa týka výrobných prevádzok, tie sa nachádzajú v Spojených štátoch amerických, Číne, Indii, Taliansku aj Českej republike. Práve v českom Šternberku sa nachádza závod, z ktorého sa do celého sveta exportuje najviac výrobkov. Zároveň ide o vôbec prvý vlastný výrobný podnik, s ktorým Kees Hoogendoorn odštartoval v roku 2001 veľkovýrobu firmy Keestrack. Veľkou výhodou dcérskej filiálky v Šternberku je práve jej poloha. Geografický stred Európy totiž dokonale kombinuje ideálne logistické požiadavky s dlhodobou tradíciou v oblasti strojárstva, ktoré je s týmto regiónom úzko späté.

Úspešná cesta na domácom poli

Majiteľ spoločnosti Keestrack dokonale vystihol potreby zákazníkov, ktorí v 90. rokoch minulého storočia hľadali ťažké a zároveň flexibilné stroje. Prvý robustný stroj značky Keestrack uzrel svetlo sveta v roku 1996. Jednalo sa o hrubotriedič – revolučné zariadenie, prvé svojho druhu na svete. Okrem iného umožňoval napríklad priame plnenie a postupom času sa zmenil na štandard v tomto biznise. A odtiaľ to bol už len (veľký) krok k aktuálnym strojom, ktoré firma Keestrack vo svojom portfóliu ponúka. Český podnik začínal krátko po otvorení v roku 2001 len s 5 zamestnancami a za viac ako 20 rokov sa vypracoval na popredného výrobcu triediacich a drviacich zariadení, ktoré dodáva do celého sveta. Práve v českom závode vznikajú zariadenia, ktorých spektrum použitia je vďaka variabilite a kazetovej technológii neobmedzené. Stroje sú určené napríklad na spracovanie prírodného kameňa alebo recykláciu sute stavebného materiálu, používajú sa pri pozemných a rekultivačných činnostiach alebo likvidácii železobetónu. So strojmi je možné manévrovať pomocou rádiového diaľkového ovládania a nastaviť ich tak do optimálnej polohy. Navyše, každé zariadenie je skonštruované tak, aby ho bolo možné zložiť pre potreby prepravy.

Šternberkská továreň je výnimočná ešte niečím. Nie je to totiž obyčajná montovňa, ale sofistikované pracovisko, kde pod jednou strechou nájdete vývojové stredisko aj modernú nanolakovňu (antikorozívnu zinkofosfátovú práškovňu). Z montážnych liniek na Morave dnes schádzajú hrubotriediče modelovej rady K3 – K4, ale napríklad aj úplne nové odrazové drviče s typovým označením R3e. „Ročne vyrobíme zhruba 500 mobilných drviacich a triediacich zariadení,“ prezradil Dan Bureš, konateľ firmy KEESTRACK drviče + triediče s.r.o. s tým, že v spoločnosti sú zavedené najmodernejšie výrobné postupy. Okrem 22 konkrétnych typov mobilných drvičov a triedičov si vedia v Šternberku poradiť aj so zákazkovou výrobou so špecifickými požiadavkami.

Expanzia prinesie navýšenie objemu produkcie

Firme sa darí aj napriek posledným dvom turbulentným rokom a aktuálnej nelichotivej situácii na Ukrajine. „V roku 2018 sa obrat spoločnosti pohyboval na úrovni 100 miliónov eur. Za minulý rok evidujeme nárast obratu o 10 až 20 %,“ ozrejmil Dan Bureš. Do cesty sa im najnovšie stavia zdražovanie vstupných materiálov, kľúčová je pre nich oceľ. Konateľ spoločnosti KEESTRACK drviče + triediče s.r.o. preto hovorí o optimálnom nastavení cenovej ponuky výrobkov s ohľadom na súčasnú situáciu vo svete a na východ od Českej republiky. Napriek zdražovaniu však závod pokračuje v masívnej investícii v rádoch niekoľkých desiatok miliónov eur. Na jeseň tohto roka by mala byť úspešne spustená v poradí tretia výrobná hala českej prevádzky Keestrack. Nová hala má priniesť značné navýšenie objemu výroby. „Ročne by sme vďaka rozšírenej prevádzke vedeli vyrobiť približne 700 zariadení. Vďaka tomuto číslu by sme vedeli zrealizovať náš dlhodobý plán, a to posunúť sa zo 4. miesta na prvé z hľadiska celosvetového postavenia v oblasti našej pôsobnosti,“ vysvetlil konateľ firmy, ktorá halu plne vybaví technologickým zázemím v duchu konceptu Priemysel 4.0. Automatizácia v podobe práškovacej lakovne tak bude samozrejmosťou.

Otvorenie tretej výrobnej haly je finálnou fázou projektu, ktorý odštartoval ešte v roku 2016. Jeho úvodná časť znamenala výstavbu modernej haly o rozlohe 5-tisíc m² vo farbách značky Keestrack. Druhá časť expanzie sa rozbehla v roku 2018 a pridala ďalších takmer 9-tisíc m² moderných výrobných priestorov. K obom komplexom za 6 miliónov eur tak onedlho pribudne ďalšie. Spoločne vytvoria najmodernejšie pracovné prostredie pre zhruba 500 aktuálnych zamestnancov. Optimalizovaný výrobný proces pritom zásadným spôsobom zlepší pracovný postup a významne zníži časovú náročnosť samotnej produkcie. „Len pre porovnanie, doteraz sa nám vďaka strojom na novej montážnej linke podarilo ušetriť až 30 % montážnej práce,“ vysvetlil Dan Bureš s tým, že tretia fáza uvedenej expanzie sa rozbehla na prelome rokov 2019/2020. Výrobná hala doplní celkové priestory KEESTRACK o ďalších 20-tisíc m². A aby toho nebolo málo, minulý rok bol v sídle moravského závodu otvorený showroom, ktorý súčasným aj potenciálnym klientom podrobne ukáže ako funguje moderná výroba.

Nasledujú trendy v automobilizme

Tak ako v automotive biznise, aj v tom strojárskom sa svet uberá ekologickejšou cestou. Tieto trendy sa snaží nasledovať aj firma KEESTRACK, ktorá komplexné dodávky mobilných pásových zariadení v posledných rokoch doplnila o dieselovo-elektrický koncept pohonov strojov. Touto ponukou, veľmi významne šetriacou prevádzkové náklady, vyšla v ústrety tým klientom, pre ktorých je ekológia vo výrobe kľúčovou oblasťou. Príkladom je Nórsko, kam zo Šternberku putuje až 99 % strojov s diesel-elektrickým konceptom. V Európskej únii je potom tento pomer v porovnaní s diesel-hydraulickým konceptom pohonu zhruba 50:50. Diesel-hydraulický pohon zaujme zasa tým, že má špeciálny senzor pre snímanie záťaže hydrauliky. Práve ten sa postará o to, aby sa výkon hydraulického systému prispôsobil aktuálnej záťaži. „V hre je ešte tzv. plug-out riešenie, teda napojenie drviča na externý zdroj energie. Zaujímavá je aj možnosť prepojenia jednotlivých strojov medzi sebou, pričom pohon celej sústavy zabezpečuje len jeden drvič,“ uzavrel Dan Bureš rozhovor pre časopis Priemysel Dnes a dodal, že (aj) posun smerom k elektromobilite je jedným z dlhodobých cieľov spoločnosti KEESTRACK.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...