1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

JASPLASTIK-SK, spol. s r.o.

jaszplastik sk 18Ambíciou sú finálne výrobky

Spoločnosť JASPLASTIK-SK, spol. s r.o., bola založená v roku 2001 ako slovenská pobočka maďarskej materskej spoločnosti Jász-Plasztik Kft. Za takmer 20 rokov firma vybudovala na Slovensku dva závody – v Matúškove pri Galante a Nitre, kde v súčasnosti zamestnáva viac ako 750 pracovníkov.

Pôvodne sa JASPLASTIK-SK, spol. s r.o., zameriavala na elektrotechnický priemysel, avšak v roku 2007 spoločnosť vstúpila do automobilového segmentu a dnes je jedným z najväčších výrobcov plastových komponentov na Slovensku.

Veľkú pozornosť podnik venuje rozvoju a investíciám. Investície do výrobných prevádzok zabezpečujú najnovšie dostupné technológie v podobe špičkových hydraulických, elektrických a hybridných vstrekovacích lisov. Inovatívny producent na slovenskom aj európskom trhu sústreďuje všetku svoju energiu do nadštandardných riešení pre splnenie požiadaviek zákazníkov. Ako zdôrazňuje konateľ spoločnosti Ing. Milan Macháček, „JASPLASTIK-SK poskytuje zákazníkom v elektrotechnickom a automobilovom priemysle pridanú hodnotu stabilného dodávateľa.“

Ste jedným z najväčších výrobcov plastových komponentov na Slovensku. Čo všetko zahŕňa vaše výrobné portfólio a ktoré produkty sú nosné?

Našou tradičnou a prevládajúcou činnosťou je výroba plastových komponentov a výrobkov z expandovaného polystyrénu spolu s prídavnými službami ako lisovanie, lakovanie, temperovanie a pokovovanie. Novým produktom, ktorým aktuálne rozširujeme naše portfólio, sú výrobky z EPP. Napríklad v uplynulom roku z celkového objemu výroby 74 mil. eur predstavovali produkty z EPS 16 mil. eur. V tomto roku pridávame výrobky z EPP v objeme približne 2 mil. eur, pričom ich objem by sa mal postupne zväčšovať na 6 až 9 mil. eur.

Ako ste po ekonomickej stránke ukončili rok 2019 a ako rok 2020 ovplyvnila pandémia koronavírusu?

V roku 2019 sme dosiahli celkové výnosy 74,5 mil. eur, čo je však takmer o 10 mil. eur menej ako v roku 2018. Uplynulý rok sme skončili so ziskom 1,1 mil. eur, čo pri objeme výroby 74 mil. eur nie je mimoriadne dobrý výsledok, ale práve koncom roku 2019 sme boli vyťažení na 90 %. Uvidíme, ako napokon ukončíme rok 2020. Nástupom pandémie v marci sme dokonca zišli až na 60 % dole, takmer všetko to boli výrobky pre elektrotechnický priemysel. Veríme, že od septembra sa to trošku zlepší, vrátane časti automotive.

V minulosti ste mali rozdelenú výrobu pre elektrotechnický a automobilový priemysel. Aká je dnes situácia vo výrobných závodoch v Matúškove a Nitre?

V obidvoch prevádzkach sa vyrábajú aj súčiastky pre elektrotechnický priemysel aj pre automotive. Areál je v procese rozširovania. Prvú halu by sme chceli ukončiť v októbri tohto roku, druhú sme zatiaľ odložili. Zastavaná plocha v roku 2020 bude mať cca. 50-tisíc m2 v Nitre a rovnako cca. 50-tisíc m2 v Galante.

Kam smeruje vaša produkcia? Kto patrí medzi vašich najvýznamnejších zákazníkov?

Sústreďujeme sa na zákazníkov v elektronickom a automobilovom priemysle na domácom trhu a v okolitých štátoch. V elektropriemysle medzi našich stabilných odberateľov patria Samsung, Sony a Bosch. Automotive súčiastky dodávame pre SMP, LEAR, AIT, JLR, PSA a výrobky pre Audi, Mercedes, Porsche, VW, Peugeot, Citroën či Jaguar Land Rover.

Medzi rozhodujúce aspekty súčasnej priemyselnej produkcie patrí kvalita produktov. Ako sa vám ju darí udržiavať bez výkyvov a na konštantnej úrovni?

Kvalita je pre nás neoddeliteľnou súčasťou výroby. Preto venujeme zvýšenú pozornosť inováciám a neustálej modernizácii technologických zariadení. Vo výrobe máme najnovšie dostupné špičkové hydraulické, elektrické a hybridné vstrekovacie lisy. Kvalitu produkcie dokážeme udržať hlavne cez rôzne jigy a meracie prípravky, avšak najpodstatnejšia je starostlivosť o strojné zariadenie a vyhodnocovanie stabilného výrobného procesu cez zber dát z každého zariadenia. Máme zavedené sledovanie vstrekovacích parametrov, pričom v prípade odklonu od nastavených parametrov sa stroje zastavia. Takýmto spôsobom okamžite eliminujeme nekvalitu.

S tým súvisí aj automatizácia a robotizácia. Stredná a východná Európa začali čeliť významnému nástupu automatizácie, dramaticky rastie dopyt po kolaboratívnych robotoch. Ako vnímate tento trend vo vašej spoločnosti?

Pre naše výrobky nevidíme reálne veľké využitie kolaboratívnych robotov, aj keď prvé rokovanie o ich využití sme už začali. Nakoľko nás však trápi dlhotrvajúci nedostatok ľudí, budeme prinútení reálne sa robotmi zaoberať.

JASPLASTIK-SK, spol. s r.o., pôsobí v priemyselne rozvinutých regiónoch. Ako riešite problém s nedostatkom zamestnancov? Máte skúsenosti s pracovníkmi z tretích krajín?

Silne pociťujeme absenciu ľudských zdrojov. Najväčším problémom v našom regióne je dlhodobý nedostatok ľudí, ktorí chcú skutočne pracovať. Pri výberoch dokážeme získať asi 2 až 3 % z prihlásených ľudí. Skutočnosť je taká, že ľudia si už odvykli pracovať. Personálny problém v našom odvetví je bez cudzincov už prakticky neriešiteľný, ak chceme naplniť požiadavky našich zákazníkov. K dnešnému dňu máme okolo 120 zahraničných pracovníkov a musím povedať, že mnohí z nich, špeciálne Ukrajinci a Srbi, patria medzi veľmi spoľahlivých zamestnancov.

Čo patrí medzi vaše prednosti, ktoré vám pomáhajú presadiť sa?

Predovšetkým máme už 20-ročné skúsenosti. Za toto obdobie sme si vybudovali vlastné nástrojárske kapacity. Veľmi dôležitú úlohu zohráva spoľahlivosť a medzi naše najväčšie prednosti patrí flexibilita. Dokážeme sa rýchlo rozhodovať, čo nám umožňuje skrátiť reakčné časy pri záväzných rozhodnutiach a rýchlejšie sa prispôsobovať požiadavkám trhu a zákazníkov. Musím zdôrazniť aj vysokú odbornosť pracovníkov na mnohých postoch, ktorým dokážeme poskytnúť vlastné ubytovacie kapacity. Za 20 rokov sme sa snažili vybudovať firmu, ktorá je schopná vyriešiť množstvo problémov, ktoré museli riešiť naši konkurenti, aby sme boli nezávislí od ostatných služieb, ktoré by nás mohli termínovo ohroziť.

Jednou zo základných požiadaviek, ktoré sú dnes kladené na firmy, je ekologický prístup. Aké konkrétne riešenia máte pri ochrane životného prostredia?

Dlhodobo sa snažíme minimalizovať produkciu odpadu a úplne eliminovať nebezpečný odpad. Z tohto dôvodu sme zaviedli viacero prísnych opatrení. Máme striktné triedenie odpadov a ich spätné vracanie do iných výrobných prevádzok. Vo firme máme odpadové jazierko, kde žije viacgeneračná populácia sladkovodných rýb. V našich areáloch chceme mať čo najviac zelene. V závode Nitra sme nasadili približne 70 stromov, v tomto roku pokračujeme a máme v pláne zasadiť ďalších 60 stromov.

Na čo sa zameriate v najbližšom období a aká je vízia spoločnosti JASPLASTIK-SK, spol. s r.o., do budúcnosti?

Radi by sme pokračovali v naplánovaných výrobách ako lisovanie, lakovanie a pokovovanie plastov či EPS výroba. Chceme sa zamerať aj na EPP výrobu, ktorá je len v plienkach, a v budúcnosti aj na výrobu foriem, lebo ročne objednávame 50 až 60 kusov foriem na vstrekovanie plastov. Našou ambíciou je dodávať výrobky od začiatku, teda od formy, až po finálne zostavy výrobkov. Naďalej budeme vyvíjať úsilie na posilnenie finančnej samostatnosti spoločnosti, pracovať na efektívnom využívaní materiálno-technickej základne, na zvýšení energetickej účinnosti a konkurencieschopnosti. Našou víziou je byť naďalej žiadaným zamestnávateľom na slovenskom trhu, vyhľadávaným dodávateľom a spoločnosťou s aktívnou podporou regionálneho rozvoja.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...