1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Immergas Europe, s.r.o.

Immergas sk 18Kotly budúcnosti sa rodia v Poprade

Spoločnosť Immergas Europe, s.r.o., bola založená v roku 2006 talianskou holdingovou spoločnosťou Immerfin, majiteľom dobre známej výrobnej spoločnosti Immergas S.p.A.

Tá pôsobí na trhu s plynovými kotlami od roku 1964 a postupne sa stáva jedným z popredných obchodníkov v Európe aj vo svete. Na Slovensku spoločnosť investovala do výstavby podniku na zelenej lúke, pričom závod vznikol v rekordnom čase. Základný kameň bol položený v roku 2007 a už v máji 2008 zišiel z výrobných liniek prvý kotol.

Veľký míľnik pre slovenský Immergas znamenal rok 2016, keď sa celková plocha závodu zvýšila zo 6800 m2, ktorými disponoval v roku 2008, na 15 300 m2 v roku 2016. Tento krok a výroba moderných kondenzačných kotlov zabezpečili spoločnosti posilnenie logistických a výrobných štruktúr do budúcnosti. „Rodinný podnik zakladali traja členovia a v súčasnosti ho vlastnia dve talianske rodiny. Od svojho vzniku je zameraný na výrobu plynových kotlov, čo je jeho hlavnou náplňou aj aktuálne. Od začiatku sa zameriaval predovšetkým na taliansky trh. Postupne sa spoločnosť dostala do povedomia a dosiahla úroveň významných producentov v Taliansku, kde jej v súčasnosti patria prvé priečky na trhu. Neskôr firma expandovala aj na zahraničné trhy, kde si najskôr budovala vlastnú distribučnú sieť. Medzi hlavné zahraničné lokality patrili krajiny ako Poľsko, Turecko, Rumunsko a Bulharsko. V súčasnosti vyváža až do 40 krajín sveta a vo väčšine týchto krajín má aj vlastnú distribučnú spoločnosť,“ predstavuje materskú spoločnosť Ing. Ivan Pacák, finančný riaditeľ Immergas Europe, s.r.o.

Spoločnosť sa aktívne podieľa na podnikateľských aktivitách na Slovensku, v krajine v srdci Európy, s rovnakou vášňou, s akou sa Immergas už po celých 50 rokov zameriava na svoje poslanie v nefalšovanom srdci Talianska, v regióne Emilia, neďaleko mesta Parma. Založenie Immergas Europe, s.r.o., v Poprade, prvého výrobného závodu Immerfin Group situovaného mimo územia Talianska, môže byť považované za významný posun v procese internacionalizácie talianskej skupiny. Ten začal na začiatku 90. rokov a nepretržite pokračoval slávnostným otvorením niekoľkých pobočiek v Európe, Turecku a Číne. Projekt sformulovaný podnikateľskou víziou rodín Amadei a Carra a zverený riaditeľovi závodu Leonardovi Perlovi začal vytvorením riadiaceho tímu, ktorý odrážal najlepšie hodnoty a skúsenosti zo strednej Európy.

Prvé tradičné kotly boli vyrobené v roku 2008 a prvé ohrievače vody v roku 2011. Projekt bol neskôr rozšírený a rozvíjal sa prostredníctvom ďalších investícií do priemyselných objektov a nových montážnych liniek uskutočnených v roku 2013, pričom naďalej rástla produktivita, kvalita výrobkov a služieb, a pokračovala diverzifikácia a konsolidácia ekonomického postavenia spoločnosti. Immergas Europe, s.r.o., je v súčasnosti úspešným hráčom v slovenskom ekonomickom prostredí s dobre vybudovanými subdodávateľskými vzťahmi.

Od tradičných ku kondenzačným kotlom

Vďaka významnej investícii spred dvoch rokov si Immergas Europe, s.r.o., upevnil svoju pozíciu na Slovensku, vytvárajúc nové pracovné miesta v závode v Poprade, čím zdvojnásobil svoju kapacitu v porovnaní s rokom 2008. Nová linka produkovala prvé kondenzačné kotly značky Immergas na Slovensku. Ide o výrobok, ktorý spĺňa najnovšie európske predpisy týkajúce sa úspory energie a udržateľnosti životného prostredia. Modernizácia závodu Immergas Europe mala za cieľ, okrem inštalácie novej linky na výrobu kotlov Immergas Exa, vytvorenie novej štruktúry logistiky za súčasného zväčšenia celkovej plochy podniku na súčasných 15 300 m2.

Montážnu linku nových kotlov Exa oficiálne otvoril v roku 2016 prezident SR Andrej Kiska spolu s novým prezidentom spoločnosti Immergas Alfredom Amadeim. Realizované investície vo výške milión eur ešte viac zvýšili dôležitosť popradského závodu z pohľadu celej skupiny. Ako pri tejto príležitosti uviedol Alfredo Amadei, „táto investícia nasleduje líniu vytýčenú v roku 2014 zameranú na modernizáciu automatizovaných liniek v historickom výrobnom závode v talianskom Brescello.“ V tejto súvislosti bolo celkovo investovaných viac ako 2 milióny eur, čo umožnilo zlepšenie štandardov kvality a bezpečnosti a zachovanie pracovných miest pre takmer 700 zamestnancov. Tento impulz následne našiel kontinuitu v spustení výroby pre iránsky trh v závode v Quazvin. Srdce a mozog Immergas však naďalej zostáva v Taliansku, kde vzniklo nové výskumné a vývojové centrum. Rozhodnutie vyrábať v Poprade nové kotly Exa určené pre globálny trh je významnou udalosťou pre konsolidáciu medzinárodného rozmeru celej skupiny.

Stúpa produkcia aj zisk

„Pri vzniku firmy pracovalo v popradskom závode 40 ľudí, no momentálne zamestnávame 100, a spolu s externistami tu v sezóne pracuje 150 až 160 ľudí. Firma permanentne investuje do svojho rozvoja a nových technológií. Produkcia závodu, ktorý tu vznikol v roku 2008, stála na výrobe modelov, ktoré už boli v Taliansku na hranici profitability. Spočiatku sme boli zameraní hlavne na výrobu tradičných kotlov, ktoré sú menej efektívne ako dnešné moderné kondenzačné,“ vysvetľuje Ivan Pacák. Uvažovalo sa o vyradení týchto modelov z výroby, pretože ich cena bola pri talianskych nákladoch ťažko realizovateľná. Presunutím výroby na Slovensko sa predĺžila životnosť dovtedy vyrábaných modelov a zabezpečil sa dostatok zdrojov na rozvoj popradského závodu. Popri tom spoločnosť vyrába aj prietokové ohrievače, ktoré však z pohľadu celkovej produkcie predstavujú len doplnkový sortiment. A hoci od roku 2016 závod disponuje aj linkou na výrobu kondenzačných kotlov, ktoré majú postupne dominovať, značnú časť jeho produkcie ešte stále tvoria tradičné kotly. To vyplýva predovšetkým z obchodného zamerania slovenského výrobcu na východné trhy, ktoré sú citlivé na cenu. Tradičné kotly sú totiž až o polovicu lacnejšie v porovnaní s kondenzačnými a aj preto sú stále žiadané v krajinách ako Rusko, Turecko, Čína, Alžírsko, Tunisko, Egypt, Argentína a vo viacerých krajinách bývalého Sovietskeho zväzu.

V súčasnosti sú podľa finančného riaditeľa výrobné kapacity popradského závodu využité na maximum: „Zo začiatku sme ročne vyrábali 70-tisíc kotlov, v súčasnosti sme na úrovni 130-tisíc kotlov a trend je aj naďalej stúpajúci. Navyše má spoločnosť pred sebou nové projekty. Na stole je nový model, ktorý by sa mal zaviesť do výroby už tento rok.“ Pozitívnym smerom sa vyvíja aj ekonomika podniku. Strata bola zaznamenaná len v prvom roku jeho fungovania, ale odvtedy sa spoločnosť pohybuje v kladných číslach. V roku 2009 dosiahla zisk 1,6 milióna eur. Ten postupne narastal až do súčasnej úrovne 3 až 4 miliónov eur. Kladné hospodárenie sa premieta aj do investícií, ktoré sa nedávno využili napríklad na vybudovanie závodného stravovania. Najväčšie financie však pohltí očakávaná významná investícia v podobe inštalácie výrobnej linky a zavedenia nového modelu do výroby, ktorá by mala byť vo výške 2 milióny eur.

Od prvého spustenia výroby Immergas Europe, s.r.o., prešlo 10 rokov a spoločnosť Immergas, podľa slov jej predstaviteľov, tu vždy nachádzala priateľské investičné prostredie založené na pozitívnom a konštruktívnom dialógu s miestnymi predstaviteľmi, čo považovala za konkurenčnú výhodu, ktorá taktiež prispela k rozbehnutiu nových projektov, a ktorá otvára dvere k ďalšej spolupráci.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...