1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

I.D.C. Holding, a.s.

idc holding 16Symbióza vedy a praxe ako životné krédo

Korporácia I.D.C. Holding, a.s., dosiahla v minulom roku konsolidovaný obrat vo výške 134 miliónov eur, pričom zisk predstavoval viac ako 6 miliónov eur. Asi 1200 zamestnancov sa podieľalo na produkcii v objeme 40-tisíc ton cukroviniek a trvanlivého pečiva.

Spoločnosť tak aj naďalej pokračuje vo svojom úspešnom podnikateľskom ťažení. O jej aktivitách, ale najmä o aktuálnych problémoch, víziách a cieľoch sme hovorili so zakladateľom a spolumajiteľom I.D.C. Holding, a.s., Dr.h.c. prof. PhDr. Ing. Štefanom Kassayom, DrSc., členom Európskej akadémie vied a umení.

Pán Kassay, vybudovali ste medzinárodne uznávanú nadnárodnú korporáciu I.D.C. Holding, v ktorej ste boli generálnym riaditeľom. V akej pozícii pôsobíte dnes a do akej miery sa snažíte ovplyvňovať chod tejto spoločnosti?

Som zakladateľ a spoluvlastník spoločnosti I.D.C., s.r.o., a iniciátor transformácie zo spoločnosti s ručením obmedzeným na akciovú spoločnosť I.D.C. Holding, a.s. Vo funkcii generálneho riaditeľa som pôsobil od roku 1992 do januára 1997, kedy som bol zvolený za predsedu dozornej rady I.D.C. Holding. Túto pozíciu zastávam dodnes. Poniektorí si predstavujú, že predseda dozornej rady je vrchný kontrolór. To je ale ťažký omyl! Nekontrolujem, čo bolo, ale projektujem, čo by malo byť! Ale to je už iná káva, pretože kto iný ako vlastníci akcií by mali povedať vrcholovému manažmentu svoju víziu, t.j. či chcú podnik rozvíjať, alebo ho predať, alebo... Možné sú desiatky alternatív.

Na otázku, či ovplyvňujem chod spoločnosti, môžem povedať, že mimoriadne! Môj štýl, môj prístup k ľuďom sa ani zďaleka nepodobá niekdajšej razancii a vydávaniu strohých príkazov. Nie preto, že priame riadenie korporácie prislúcha generálnemu riaditeľovi a ostatným podľa divízií, za ktoré zodpovedajú, ale preto, že riadiť je niečo iné, ako ľudí viesť a úplne iné, ako na ľudí pozitívne vplývať.

Popri podnikaní ste veľké úsilie venovali aj vede.

Okrem samotného podnikania bolo potrebné aj študovať svetovú odbornú literatúru a modifikovať dovtedajšie nekriticky preberané názory. Možné a potrebné postupy najprv posudzovať na teoretickej báze, potom aj v zavádzaní nových postupov. Dotyky s vedou boli čoraz intenzívnejšie, musel som sa totiž aj osobne vyrovnať so západnými teóriami, s ktorými som nesúhlasil. V kontexte s každodennou praxou som vlastne zakladal novú vedeckú školu, a tak v lone produkčného podniku vznikla kvadrológia o stratégii podnikania a postupne som jej zásady a prístupy pretavoval do pentalógie Podnik a podnikanie.

Kde sú tie vaše talóny, ktorými dokážete byť úspešnými aj v čase krízy a dokonca investovať do rozvoja ďalšie milióny eur?

Úspech v podnikaní si podľa mojej skúsenosti vyžaduje aj vytrvalosť, systematickosť, vedecký prístup a starostlivosť o ľudí. Nie je to vždy jednoduché, ako sa to môže javiť.

Ak sa prepúšťanie v podnikoch stáva skutočnosťou, rastie strach z automatizácie a vytláčania ľudí z výrobného procesu či služieb strojmi. Pre firmy je použitie umelej inteligencie prostriedkom na zvyšovanie produktivity práce, zníženie nákladov a nárast efektivity. Ale prečo má na to doplatiť človek, ktorý o prácu príde? V skutočnosti však podľa relevantných záverov príslušných inštitúcií vo všeobecnosti celkovo narástol s technologickým pokrokom počet pracovných miest v odvetviach, ktoré sú postavené na získavaní znalostí, na odborníkoch. O slovo sa hlási štvrtá priemyselná revolúcia – Priemysel 4.0. Fyzický a digitálny svet sa prepájajú v jednej sieťovej ekonomike a výrobné pozície migrujú do sektora služieb. Priemysel 4.0 navyše vytláča ľudí najmä z nízko kvalifikovaných pozícií. Viaceré pramene uvádzajú, že pokrok v špecializovaných oblastiach prináša so sebou aj priame zvyšovanie počtu pracovných miest.

V tomto roku pôjde časť investícií I.D.C. Holding podľa prijatej investičnej stratégie do zväčšenia skladových priestorov pre hotové výrobky, rozvoj a modernizáciu sušienok a skvalitnenie infraštruktúry. Budúci rok sa začne budovať nová výrobná hala na posilnenie našej výroby v oblasti keksov, a samozrejme nové linky na výrobu keksíkov. Tento rok bude preinvestovaných približne 12 miliónov eur. V budúcich obdobiach podľa investičnej politiky bude preinvestovaných asi 70 miliónov eur.

Niekoľko rokov dosahujete vynikajúce výsledky aj v zahraničí. Na ktorých trhoch a s akým úspechom sa vám už podarilo výraznejšie etablovať?

Samozrejme, slovenský trh je stále jednotka, ale silnou dvojkou je český trh. Nasleduje Poľsko a Maďarsko. Darí sa nám aj v Anglicku. Vlani sme založili obchodnú firmu v Rusku, kde pomaly začíname mať prvé úspechy. Netreba podceňovať ani ostatné krajiny. Náš úsek exportu vyváža aj do takých krajín ako je Mongolsko či Dubaj. Najpodstatnejšie sú pre nás trhy V4. Neustále komunikujeme s obchodnými partnermi a rozvíjame obchodné kontakty na báze vzájomnej užitočnosti. Budujeme nové trhy v Poľsku, Maďarsku, ČR a Rusku.

Vo výrobnom portfóliu I.D.C. Holding je viacero dobre známych produktov. Aké sú súčasné trendy a požiadavky konzumentov, respektíve obchodníkov?

Áno, životná krivka takých produktov ako sú Horalky a Tatranky presahuje hranice šiestich desaťročí. Z obľuby a tradície sme vychádzali už od samého začiatku nástupu trhovej ekonomiky v našich podmienkach, pretože je jasné, že najmä pri štarte nového vedenia podniku s dovtedajším manažmentom sa musí predávať najprv to, čo sa dobre predávalo aj dovtedy. Také Horalky majú absolútnu obľubu, a to už aj v zahraničí. Dnes sa už stali takpovediac fenoménom. Každú sekundu sa skonzumujú dve horalky. A záujem neklesá. Pochopiteľne, všetko na svete sa mení, ľudia cestujú, ochutnávajú aj produkty našej konkurencie. Pokiaľ je niečo perspektívne aj pre náš trh, zaoberáme sa tým v našich strategických zámeroch, ktoré si už dávno získali priazeň slovenských zákazníkov. Povedal by som, že konzument chce hlavne produkty čo najchutnejšie, zdravé, s prírodnými surovinami a za čo najnižšiu cenu.

Vaša korporácia, I.D.C. Holding, a.s., prevádzka Pečivárne Sereď, bola 14. júla hostiteľom komisárky Marianne Thyssenovej, členky Európskej komisie zodpovednej za zamestnanosť, sociálne veci, znalosti a pracovnú mobilitu, a spolu s ňou 27 ministrov krajín Európskej únie. Z akého dôvodu?

Súvisí to s predsedníctvom Slovenska v Rade Európskej únie. Išlo o účastníkov dvojdňového stretnutia EPSCO (Rada Európskej únie pre zamestnanosť, sociálnu politiku, zdravie a záležitosti spotrebiteľa), ktorá sa zaoberá otázkami zamestnanosti a sociálnej ochrany. Ich záujem je sústredený na otázky súvisiace s ťažiskovou témou „Čelíme sociálnym a technologickým výzvam vo svete práce – demografické zmeny, migrácia, digitalizácia“.
Reflexiou týchto aktivít je nadnárodná korporácia I.D.C. Holding, ktorá práve vďaka vysokému stupňu digitalizácie a automatizácie produkčných procesov bola zvolená organizátormi stretnutia Rady ministrov ako najvhodnejší model aplikovaný v praxi.

V súčasnosti sa venujete príprave Medzinárodnej konferencie Nová Európa 2016. Čo očakávate od tohto podujatia a akým témam sa plánujete na tomto fóre venovať?

Roky sa popri podnikaní venujem autorskej tvorbe a ekonomickej diplomacii, hlavne v súvislosti s duševnými produktmi aj s tým, že je potrebné vo svete šíriť dobré meno Slovenska. V súvislosti s historicky prvým predsedníctvom Slovenskej republiky v Rade Európskej únie organizujem prostredníctvom mojej nadácie medzinárodnú konferenciu NOVÁ EURÓPA/NEW EUROPE, ktorá predstavuje intelektuálny príspevok k tejto politicky významnej udalosti. Záštitu nad konferenciou prevzal minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Vystúpia tam popredné osobnosti európskej a svetovej vedy, ekonomiky a politiky v duchu súčasných problémov a perspektívy ďalších rokov.

Cieľom konferencie NOVÁ EURÓPA je hľadať odpovede na otázky týkajúce sa aktuálnych spoločenských, politických a hospodárskych premien v Európe, v kontexte s ostatným vývojom v Európskej únii ovplyvneným migračnou vlnou, zmenou hospodárskych a sociálnych pomerov, bezpečnostnými rizikami i hrozbou terorizmu na starom kontinente. Konferencia bude zároveň slúžiť ako platforma na výmenu skúseností, názorov a odborných pohľadov účastníkov, najmä z pohľadu krajín Vyšehradskej skupiny, ktorá akceptuje spoločné hodnoty vychádzajúce z historického, kultúrneho, politického i geografického kontextu.

Nepúšťate sa do priveľkých rizík, ak realizačné procesy dávate do súvislostí nielen s implementáciou nových vedeckých produktov premietnutou do modernizácie? Popri tom rozširujete podnikateľské aktivity aj v rámci ekonomickej diplomacie, spolu so širokou spoločenskou angažovanosťou a prezentáciami duševných produktov v zahraničí, vrátane vedeckej práce a písania komentárov v novinách.

Svet sa mení nevídanou rýchlosťou. Čo bolo včera dobré, dnes už tomu nemusí zodpovedať. Podnikanie sa neodohráva vo vzduchoprázdne, podnikanie je proces zasahujúci každého konzumenta, nech patrí do takej alebo onakej spoločenskej pozície. Nemyslím si, že dnes dosiahnuté výsledky v podnikaní sú trvalé. Vždy som bol zástancom premysleného, strategického, a pritom flexibilného podnikania. Vždy som si však zvážil, do akého rizika sa púšťam. Riziká však zmenšujem dôkladným štúdiom problematiky a hľadám optimálne riešenie. Ak som mal vo veci jasno, išiel som do toho „na plný plyn“. Život je sám osebe séria neistôt a rizík. Beriem veci s rozvahou a uvedomujem si, že kto nič neriskuje, nič nezíska.

Ak má akýkoľvek pre človeka potrebný produkt uspieť na trhu, musí byť excelentný, a o jeho excelencii musí svet vedieť! Musí o tom vedieť aj svetová diplomacia a ekonomickí diplomati, pretože existenčné podmienky v každom ohľade môžu a vlastne musia ovplyvňovať. Nie je to iba teoretický výmysel, je to dnes už zrejmá skutočnosť. Každý musí uznať, že pohyby v Európskej únii majú svoju prapodstatu v urýchľovaní myšlienkového, metodického i mocenského vplyvu svetových sústav. Ak sa toto všetko tak veľmi mení, nemôžu nástroje a podmienky trhu ostať v podnikoch na úrovni minulosti!

Aké sú vaše ďalšie plány a ciele do budúcnosti?

V prvom rade sa musím venovať korporácii I.D.C. Holding a mienim pokračovať s aktivitami ekonomickej diplomacie a koncentrovaným poznávaním súčasných agregačných, ale aj dezagregačných pohybov v konaní ľudí, až s dosahom na zmeny v zoskupeniach jednotlivých krajín a spoločenstiev. Ide vlastne o projekt Podnik a podnikanie. Som presvedčený o tom, že pentalógia obsahuje aj nový význam ekonomickej dimenzie diplomacie. Popri tom čoskoro budú vydané dve knihy – Bližšie k človeku a Island. Každopádne by som sa rád venoval tvorivej činnosti. Či už by to bolo podnikanie, alebo iná činnosť vyžadujúca tvorivosť.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...