1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

IAC Group (Slovakia), s.r.o.

IAC Group 16Automobilkám zvyšujeme hodnotu ich značky

Automobily nehodnotíme len z pohľadu počtu koní pod kapotou a jazdných vlastností. Čoraz častejšie sa zameriavame aj na vnútorné vybavenie, dotyk s kožou na palubnej doske, príjemné plasty a oku lahodiaci interiér. Mnohé z týchto súčastí, ktoré robia jazdu krajšou a zážitok z auta atraktívnejší, sa vyrábajú v Lozorne pod značkou IAC Group (Slovakia), na ktorú sa spoliehajú automobilky zvučných mien.

Luxusný zážitok zo Záhoria

Závod IAC Group (Slovakia) v Lozorne vznikol v roku 2003 a dnes sa rozprestiera na ploche 20-tisíc m2, disponuje viac ako 1100 pracovníkmi a pripravuje ďalší rast. Cieľom skupiny IAC Group na celosvetovej úrovni je zlepšovať komfort vo vozidlách a zvyšovať hodnotu samotnej značky automobilu. V tejto línii sa plne angažuje aj závod v Lozorne. Jeho dominantnou výrobnou líniou je produkcia dverových obkladov a kufrových obložení. „Závod Lozorno má svoje špecifiká a špecializuje sa nielen na bežné obloženia, ale aj na kožené verzie určené pre vyššie triedy automobilov prémiových značiek. Výnimočnosťou je aj výroba kožených paluboviek, čo s pár ďalšími malými detailmi tvorí asi 30 % výroby,“ hovorí Peter Žatkuľák, riaditeľ závodu. V Lozorne začínali len s jedným zákazníkom, časom však získali viacerých klientov a diverzifikovali portfólio. „Dá sa povedať, že automobilkám dodávame také komponenty, ktoré zvyšujú obľubu ich automobilov u koncových zákazníkov. To je veľmi cenný prínos pre každú jednu značku, a preto môžeme patriť ako skupina k najväčším na svete. Lozorno pre svojich odberateľov predstavuje zaručenú latku vysokej kvality,“ hovorí o prínose Žatkuľák.

Just in time je predovšetkým o zodpovednosti

V minulom roku nabehli v IAC Group (Slovakia) nové veľké projekty. Začala sa výroba dverových obkladov pre prémiové SUV skupiny Volkswagen. Významnou udalosťou bol aj rozbeh výroby pre Volvo XC 90. Nové projekty priniesli závodu veľkú expanziu a dá sa povedať, že svoje kapacity zvýšil o viac ako 300 %. Peter Žatkuľák hovorí: „Vďaka novým projektom sme sa v minulom roku dostali z počtu približne 300 pracovníkov na súčasných 1100 a tento nárast odzrkadľuje aj zvýšenie produkcie a prosperity.“ Veľká časť výrobkov je doručených ako Just in time (JIT). To znamená, že na výrobu obkladu alebo želaného carsetu majú od objednávky po doručenie na linku automobilky iba 240 minút. To sa týka napríklad štandardných dverových obkladov, ktoré sa vyrábajú v 3,5 minútovom cykle.

Optimalizácia technológií je nepretržitá

Vývoj v automotive neustále napreduje. Hlavným motorom pokroku je snaha poskytovať vyššiu kvalitu za stále dostupnejšie ceny. Udržať sa v konkurenčnom boji na takejto úrovni si vyžaduje neustále investovanie. Samotná IAC Group je tretím najväčším výrobcom interiérových prvkov pre automobily a ani Lozorno, čo sa technológií týka, nezaostáva. „Investujeme prakticky neustále. Stále nachádzame nové technológie a optimalizujeme proces výroby. V priebehu minulého roka sme napríklad vynovovali peniace, laminovacie, rezacie aj šicie linky. Snažíme sa vyrábať naše produkty od začiatku. To znamená od granulácie až po koncovú montáž. Nové technológie boli preto zamerané hlavne na vstrekolisy,“ vysvetľuje Peter Žatkuľák.

Závod v Lozorne sa bude v tomto roku rozširovať o ďalších 10-tisíc m2. Rozšírenie priestorov a výroby bude súvisieť s novými projektmi. „Investovať budeme značne aj do ľudí. Chystáme sa rozvíjať ich schopnosti a chceme k nám dostať nových montážnych a industriálnych inžinierov ešte pred nábehom nových programov. Nedá sa hovoriť o podrobnostiach, ale máme podpísané nové obchodné zmluvy a náhradné obchodné zmluvy na výrobu dverí a pokožovaných paluboviek,“ hovorí Peter Žatkuľák.

Spolupracujeme aj na dizajne, ale chceme viac

Nábeh nových projektov v IAC Group je samostatnou zaujímavou kapitolou. O prideľovanie jednotlivých zákaziek sa stará regionálna centrála v Düsseldorfe podľa jednotlivých kapacít svojich závodov. Zároveň vytvára a navrhuje aj dizajn jednotlivých prvkov, vrátane materiálov, ktoré predstavuje automobilkám. IAC je tak nielen výrobcom, ale aj spolutvorcom samotných obložení, ktoré dnes dávajú autám jedinečný dizajn. „V Európe má IAC Group 26 závodov a 12 technických a komerčných centier. Náš závod v Lozorne nielen vyrába, ale participuje s materskou spoločnosťou na vývoji nového produktu od úplného začiatku. V praxi to znamená, že ponúkame svoje návrhy na dizajn, ktoré sme nadobudli z predchádzajúcich skúseností, a konečný dizajn sa doladí už medzi centrálou a konkrétnou automobilkou. Je však pravda, že často sa zohľadňujú práve naše pripomienky vzhľadom na to, čo máme schopnosť vyrobiť a čo automobilky v našich končinách preferujú,“ hovorí Žatkuľák.

Takto funguje symbióza v každom závode IAC Group, z ktorých každý má svoje špecifiká, a tým poskytuje nielen produkciu pre svojich zákazníkov, ale často sa podieľa aj na subdodávkach v rámci skupiny. „Na Slovensku spolupracujeme so zákazníkmi Volkswagen, Audi, Ford, Daimler a Volvo. V minulosti sme spolupracovali aj so Suzuki či Hyundai. Čo sa týka napríklad Volva, tam dodávame komponenty priamo do Švédska, Ford montujeme pre španielsky trh. Robíme aj pre Audi v Nemecku, čo samozrejme nie je JIT, ale spolupráca je dlhodobá, spoľahlivá a efektívna,“ hovorí Peter Žatkuľák. Prostredníctvom subdodávok pracuje závod v Lozorne na značke Volvo. Na Slovensku sa produkujú pokožované palubné dosky a ďalší závod IAC Group zostavuje kokpit a dodáva v častiach pre Volvo Torslanda. Čo sa týka koží, sú používané vždy tie najkvalitnejšie kusy a dodávateľov vyberá centrála. Špecifikom sú napríklad automobilky Volkswagen a Audi, ktoré si sami vyberajú dodávateľov koží a v Lozorne už len šijú hotové komponenty.

S kožami sa spájajú aj rozsiahlejšie plány IAC Group (Slovakia). „Máme víziu do budúcnosti, na ktorej už dnes začíname pracovať. Chceli by sme sa špecializovať na kožu. Radi by sme pokožovaný produkt nielen vyrábali, ale ho aj celý vyvíjali,“ hovorí Peter Žatkuľák. Pokračovanie rastu know-how centra excelentnosti na kožu je výzvou, ale takisto to posilňuje ich pozíciu a odbornosť v rámci celej skupiny.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...