1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

HESTA, spol. s r.o.

Hesta 17Úspech je daný symbiózou kvalitnej výroby a silnej siete obchodných partnerov

Spoločnosť HESTA, spol. s r.o., je z hľadiska objemu výroby a výrobnej kapacity najväčším producentom plastových okien a dverí na Slovensku so 100-% slovenskou účasťou. Okrem stabilnej pozície na slovenskom a českom trhu sa teší aj záujmu zo strany Nemecka, Rakúska či krajín Beneluxu.

Ako sa slovenská spoločnosť presadzuje na zahraničnom trhu, čo sú rozhodujúce faktory pri získavaní zákazníka, ale aj ako bojovať s prepadom v stavebnom priemysle sme sa zhovárali s konateľom spoločnosti HESTA Mgr. Ľubomírom Klimom.

Spoločnosť HESTA bola založená v roku 1993, jednoznačne ju teda možno zaradiť medzi najdlhšie pôsobiacich výrobcov okien a dverí na Slovensku. Ako sa firma za toto obdobie vyvinula?

Naša spoločnosť spočiatku rástla ako silný lokálny producent okien a dverí na východnom Slovensku a svoju činnosť rozvíjala len s niekoľkými obchodnými partnermi. Od roku 2006 začala firma spolupracovať s partnermi v rámci celého Slovenska a od roku 2008 aj v Čechách. Za tieto roky sa nám podarilo vytvoriť pomerne kvalitnú a hustú sieť partnerov v rámci Česka aj Slovenska a od roku 2013 sme rovnakým spôsobom začali budovať sieť partnerov v Rakúsku a Nemecku. Firma za obdobie od svojho vzniku postupne rozširovala teritórium pôsobenia a nadväzovala spoluprácu s novými obchodnými partnermi. V súčasnosti vyhľadávame nových partnerov aj v Belgicku, Holandsku, Švajčiarsku a Francúzsku.

Vaša firma nemá núdzu o klientov. V rámci objemu výroby a výrobnej kapacity jej patrí 3. miesto medzi výrobcami na slovenskom trhu. Ak berieme do úvahy len spoločnosti so slovenskou majetkovou účasťou, spoločnosť HESTA je na Slovensku najväčším výrobcom. Aké sú konkurenčné výhody vašej spoločnosti?

Ten úspech je daný symbiózou dvoch skutočností: kvalitnou výrobou a silnou sieťou obchodných partnerov. Vo firme sa sústreďujeme na kvalitnú produkciu a kvalitný servis a tieto dobré referencie umožňujú našim obchodným partnerom získavať stále nových zákazníkov. Vďaka tomu máme na slovenskom trhu stabilné miesto a aj napriek ťažkým rokom sa nám darí každoročne navýšiť náš obrat na Slovensku o niekoľko percent.

Prepad stavebného sektora mal výrazný dopad aj na súvisiace priemyselné segmenty, výrobcov okien a dverí nevynímajúc. No vašej spoločnosti sa to akoby ani nedotklo. V uplynulom roku vám narástli tržby o 19 % a zvýšili ste aj zisk.

Hoci vonkajšie čísla tomu veľmi nenasvedčujú, pravdou je, že prepad stavebného sektora sa nás výrazne dotkol. Našťastie sme na túto situáciu zareagovali skoro a urobili veľa krokov smerujúcich k rozšíreniu sortimentu a k posilneniu podporného servisu. Etablovali sme tiež viac ľudí do administratívy. Dnes teda dosahujeme lepší výsledok, no s výrazne vyšším úsilím, výrazne vyšším počtom kvalifikovaných ľudí a s výrazne širším portfóliom produktov. Len tak dokážeme našich partnerov uspokojiť a nestrácať ich.

Vaše pôsobenie neustále rozširujete a obchodné zastúpenia máte vo viacerých krajinách Európskej únie. Čím presviedčate zahraničných zákazníkov, aby si zvolili slovenské produkty?

V súčasnosti je dôvera zahraničných klientov v slovenské výrobky podstatne vyššia než bola pred štyrmi či piatimi rokmi. Stále však zostáva najdôležitejším faktorom pri získavaní zahraničného partnera schopnosť presvedčiť ho, že s kvalitou produktov bude spokojný a nebude mať problém s dodávateľom z východnej Európy. Väčších partnerov pozývame aj k nám do Prešova, aby videli výrobný závod. Bývajú veľmi prekvapení naším technologickým zázemím a vôbec úrovňou výroby. Väčšinou nikto z nich nečaká, že nájde takto technologicky vybavenú fabriku.

Ďalšou konkurenčnou výhodou našej spoločnosti je personálne zázemie. Na každom dôležitom oddelení máme ľudí hovoriacich nemecky, anglicky alebo francúzsky. Odberateľom teda poskytujeme servis priamo v ich jazyku, čo je pre nich dosť dôležité. Významným faktorom ovplyvňujúcim spokojnosť zahraničného klienta je aj šírka sortimentu, ktorý ponúkame. Ak sa zahraniční záujemcovia presvedčia, že im vieme poskytnúť rovnakú kvalitu, rovnaké portfólio výrobkov a rovnako kvalitný servis ako im zabezpečujú ich domáce firmy, no za podstatne lepšie konkurenčné ceny, ľahšie sa rozhodnú pre dodávateľa z východnej Európy.

V našom sektore sme často porovnávaní s výrobkami z Poľska, čo nám situáciu na začiatku možno komplikuje, ale následne zľahčuje. Kto totiž spozná naše výrobky a väčšinu konkurenčnej produkcie z tejto časti Európy, tak vie, že je medzi nami diametrálny rozdiel. Aj preto na Západe začínajú selektovať medzi výrobcami z východnej Európy.

V súčasnosti zamestnávate 150 zamestnancov. Nebojujete s nedostatkom kvalifikovaných pracovníkov?

Aj naša spoločnosť má problém s kvalifikovanou pracovnou silou. Preto sa neustále snažíme zvyšovať automatizáciu, ktorá nám umožní obsadzovať pracovné miesta operátormi výroby so zníženou požiadavkou na kvalifikáciu. Stále však musíte mať v portfóliu dostatok kvalifikovaných ľudí, ktorí poznajú proces výroby a v prípade nejakej neštandardnej situácie vedia do tohto procesu zasiahnuť, situáciu vyriešiť a usmerniť ďalších kolegov. Je však nutné konštatovať, že okrem nedostatku kvalifikovaných zamestnancov je problém nájsť kvalitných ľudí, ktorí by vôbec boli ochotní pracovať.

Strojové vybavenie vašej spoločnosti vám umožňuje vyrobiť 500 okenných jednotiek za jednu zmenu a 125-tisíc okenných jednotiek v jednej zmene ročne. Môžete nám tieto technologické zariadenia priblížiť?

Ide o pomerne komplikované technologické zariadenia. Na začiatku vstupujú do výroby 6-metrové tyče plastových profilov, ktoré následne prechádzajú automatickým nárezovým CNC centrom, ktoré každému kusu pridelí štítok s čiarovým kódom. Následný proces výroby je už riadený podľa informácií vyplývajúcich z čiarového kódu. Ďalšie stroje daný kus opracovávajú, naskrutkujú výstuž, vyfrézujú a vyvŕtajú všetky potrebné otvory pre kovania a kľučku. Opracované kusy sa vkladajú do zváračky, ktorá automaticky zvarí rám a krídlo, ďalšie automatické zariadenie naskrutkuje na krídlové časti všetky skrutky. Celý proces teda prebieha automaticky a všetky úkony sú softvérovo riadené CNC strojmi. Vďaka týmto zariadeniam urýchľujeme proces výroby a minimalizujeme zlyhanie ľudského faktora.

Aké ďalšie technologické zariadenia plánujete zaviesť vo vašom závode?

Máme pripravený projekt na automatizáciu tzv. zadnej časti výroby, v ktorej sa spájajú jednotlivé časti výrobku a následne sa pripravuje na expedíciu. Momentálne je v tejto časti výroby veľa manuálnej práce, manipulácie s jednotlivými časťami produktu a aj veľa presunov. Naším cieľom je úplná automatizácia transportu a expedície. Zníži sa prácnosť, zabezpečí väčšia prehľadnosť výroby a klesne aj riziko poškodenia pri manipulácii a presúvaní komponentov. Veríme, že sa nám všetky tieto zariadenia podarí uviesť do prevádzky do konca roka 2018, a potom už bude naša výroba plne automatizovaná.

Aké obchodné plány máte do najbližšej budúcnosti?

Chceme si udržať trhový podiel na Slovensku a zvýšiť export do Českej republiky. V Čechách nám našu pozíciu, ako aj všetkým ostatným importérom, skomplikoval umelo navýšený kurz českej koruny. V budúcom roku je avizované zreálnenie kurzu, čo nám opäť otvorí nové možnosti. Určite chceme pokračovať v budovaní siete obchodných partnerov v Nemecku, Rakúsku, Beneluxe, Švajčiarsku či Francúzsku. Predpokladáme, že v horizonte 3 – 4 rokov bude export výrobkov do týchto krajín predstavovať viac ako 50 % našej produkcie.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...