1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

GeLiMa, a. s.

Gelima 19Jediný výrobca kolagénu a želatíny na Slovensku

Niekdajší štátny podnik, ktorý sa postupom času transformoval na akciovú spoločnosť, pôsobil v Liptovskom Mikuláši už v 70. rokoch 20. storočia. Sústredil sa na výrobu gleja, kostnej múčky a osseínu. Výroba želatín v glejárskom a krmivárskom podniku začala v roku 1983.

Súčasný názov GeLiMa (gélatine – Liptovský – Mikuláš) vznikol v roku 1995, keď akcie vtedajšieho podniku odkúpil Georges Jolimaitre a spoločnosť sa tak stala neoddeliteľnou súčasťou francúzskej materskej skupiny rodinného typu Weishardt s takmer 200-ročnou tradíciou.

Silný koncern má v súčasnosti tri výrobné jednotky. Najväčší závod sa nachádza vo francúzskom mestečku Graulhet. Ďalším je liptovskomikulášsky závod na Slovensku so 105 zamestnancami, a do tretice disponuje závodom v Kanade. „Výhodou príslušnosti k materskej skupine je to, že nie sme jedinečným podnikom, solitérom. V prípade potreby sa vieme oprieť o skúsených kolegov. Pravidelne si vymieňanie know-how a v neposlednom rade nás materská spoločnosť finančne podporovala aj v časoch, keď sme neboli profitujúcou výrobnou jednotkou,“ uvádza na úvod exkluzívneho rozhovoru pre časopis Priemysel Dnes Ing. Dušan Kuchta, generálny riaditeľ spoločnosti GeLiMa, a. s.

V tejto funkcii pôsobí už od roku 2010. „Napriek zmene správania sa odberateľov súvisiacej s opatrnosťou sa spoločnosti v roku 2021 podarilo splniť plány na 100 % výrobnej kapacity slovenského závodu a ukončiť tak účtovný rok s pozitívnymi hospodárskymi výsledkami,“ hodnotí uplynulé účtovné obdobie. A aké sú plány jediného výrobcu kolagénu a želatíny na Slovensku na ďalšie obdobie? „V rámci plánu rozvoja, ktorý sme si stanovili na najbližších 5 rokov, by sme radi obnovili staršie výrobné priestory zo 70. rokov minulého storočia, aby sme sa nielen kvalitatívne, ale aj vzhľadovo priblížili európskym výrobným spoločnostiam,“ zdôrazňuje generálny riaditeľ. Vedenie tiež uvažuje nad zvýšením výrobnej kapacity závodu, ale zatiaľ je to v štádiu štúdie. Na základe jej výsledkov sa rozhodne, či sa vyberie touto cestou. Viac o kolagéne, novinke vo výrobnom programe spojenej s otvorením novej prevádzky, ale aj o ekologickej uvedomelosti a náročnosti podnikateľského prostredia v aktuálnej celospoločenskej situácii sa dozviete na nasledujúcich riadkoch.

Rozširuje výrobný program

Začiatky spoločnosti GeLiMa, a. s., sa spájajú s výrobou želatíny, proteínu získavaného zo živočíšneho kolagénu, konkrétne z hovädzích koží. V roku 2002 však spoločnosťou otriasol výskyt prípadov choroby šialených kráv (BSE) na Slovensku a v okolitých krajinách, čo významným spôsobom zasiahlo do výroby hovädzej želatíny a jej dopytu na trhu. Tento typ výroby, napriek neľahkým podmienkam získavania vstupnej suroviny a vysokým výrobným nákladom, fungoval až do roku 2012. Ťažká situácia súvisiaca s výrobou hovädzej želatíny si vynútila zmenu orientácie podniku na spracovanie odlišného typu koží – bravčových a rybacích. Na Slovensku sa tieto dva typy kože spracúvajú na rovnakých zariadeniach, pričom sa používajú rôzne technológie. Táto výroba funguje formou kampaní, čo zabraňuje častému striedaniu vstupnej suroviny a tým strate produktivity pre zdĺhavé a náročné čistenie výrobných zariadení medzi jednotlivými typmi výroby.

Jediný výrobca želatíny na Slovensku však každoročne zvyšuje podiel predaja želatíny a kolagénu z rybacích koží a časom by sa chcel preorientovať iba na tento typ výrobného programu, ktorý už aj dnes predstavuje väčšinu jeho produkcie. Naproti tomu, kanadský a francúzsky závod využíva vo svojom výrobnom procese výlučne bravčové kože. „Naša želatína má široké využitie v potravinárskom a farmaceutickom priemysle. Vyrábajú sa z nej gumené cukríky, výživové doplnky na pomoc pohybovému ústrojenstvu, krémy na vyhladenie vrások a zlepšenie pevnosti kože či preparáty na zlepšenie funkčnosti šliach, svalov a kĺbov,“ vysvetľuje Dušan Kuchta.

„Na otázku koľko percent produkcie vyvážame a koľko zostáva na Slovensku je ťažké odpovedať, keďže prebiehajú medzinárodné predaje od nás aj v rámci samotného koncernu Weishardt. Dovolím si však tvrdiť, že od januára do septembra 2022 na Slovensku ostalo len približne 5 % bravčovej želatíny, okolo 80 % predstavoval export do Európy a zvyšok do ostatných krajín sveta. Naša novinka, kolagén, mal u nás len 3-% odbyt. 97 % bol export mimo Slovenskej republiky,“ pokračuje v rozhovore generálny riaditeľ. „Čo sa týka environmentálneho správania, sme veľmi opatrní. Znižujeme množstvo odpadu a likvidujeme ho na pravidelnej báze. Biologicky rozložiteľný odpad od nás odoberajú schválené závody na spracovanie odpadu, hlavne bioplynové stanice. Pokiaľ ide o emisie, používame kotly novej generácie, do ktorých sme prednedávnom investovali,“ dodáva Dušan Kuchta na margo problému znižovania ekologickej stopy.

Pribudla nová prevádzka

Vo všeobecnosti je kolagén bielkovinou živočíšneho pôvodu. Donedávna si spoločnosť GeLiMa, a. s., dávala zo svojej želatíny zmluvne vyrábať hydrolizovaný kolagén svojim zahraničným obchodným partnerom. Aj vďaka štedrej podpore materskej skupiny sa však v roku 2021 podarilo zrealizovať investíciu v podobe novej linky na výrobu kolagénu v hodnote 9 miliónov eur, ktorá sa nachádza priamo v areáli spoločnosti v Liptovskom Mikuláši, kde sa aktuálne postupne preklápa výroba kolagénu zo zahraničia. Časť tohto medzinárodného investičného projektu stále prebieha vo Francúzsku, kde sa realizuje fáza miešania a balenia už na Slovensku vyrobeného kolagénu. „Spustenie novej prevádzky v máji 2021 bolo výzvou aj pre zamestnancov spoločnosti, ktorých sme museli preškoliť na nový typ technológie výrobného procesu. Výsledný produkt musí mať požadované fyzikálno-chemické vlastnosti a štruktúru. Rok 2021 bol pre nás rokom učenia sa a zdokonaľovania sa v produkcii kolagénu. V roku 2022 sme ho už vyrábali plnohodnotne s prihliadaním na dodržiavanie prísnych kvalitatívnych štandardov,“ približuje Dušan Kuchta. „Hudbou budúcnosti je výroba kolagénu s prídavkami vitamínov priamo na pulty obchodov,“ prezrádza. „Čo sa týka plánov na rok 2023 v súvislosti s touto investíciou, radi by sme túto novú výrobnú linku na produkciu kolagénu nasaturovali,“ dodáva generálny riaditeľ.

Podobne ako v prípade iných spoločností, aj pre GeLiMa, a. s., je náročné podnikať v súčasnej turbulentnej a ekonomicky nestabilnej situácii. Po tzv. kovidovom období nenastalo očakávané ozdravenie ekonomiky. Naopak, stojíme na pokraji možnej energetickej krízy, a teda aj výrobca želatíny a kolagénu zápasí s celoeurópskym problémom nadhodnotených cien komodít a elektrickej energie. S tým súvisí nedostatok súčiastok, náhradných dielov či veľmi dlhé dodacie doby. „Elektrina má 8 až 9-krát vyššiu cenu. Aj keď cena elektrickej energie posledný týždeň mierne klesla (pozn. redakcie: október 2022), stále je privysoká. Nebolo možné podpisovať kontrakty na rok 2023, keďže sa minulý rok nedala nakúpiť elektrina na aktuálny rok, a jej cena bola stále otázna. Obdobne je tomu aj s komoditou plynu. Niekoľkonásobné zvýšenie cien nastalo aj u plynu, a keďže výroba želatíny a kolagénu je energeticky veľmi náročná, je pre nás výzvou práve nákup týchto komodít na trhu s energiami v správny čas. Problémom nákupu v pravú chvíľu, v spomínanej turbulentnej dobe, je odhadnúť, kedy je ten správny čas. Na to, aby sa to podarilo, by akýkoľvek skúsený energetik či obchodník potreboval čarovnú guľu,“ s humorom konštatuje v čase rozhovoru Dušan Kuchta.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...