1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

GEBRÜDER WEISS, s.r.o.

gebruder weiss 23Buďte súčasťou toho ako hýbeme svetom

Inovácie v nápadoch a riešeniach, ale aj plynulý tok tovaru a informácií. To je charakteristika spoločnosti GEBRÜDER WEISS, ktorá svojim zákazníkom ponúka logistické riešenia šité na mieru. Čo to znamená? Ide o riešenia, ktoré znižujú náklady a vytvárajú tak priestor pre strategické investície v iných oblastiach podnikania. GEBRÜDER WEISS ponúka inteligentne koncipované logistické riešenia, ktoré prinášajú strategické konkurenčné výhody.

Od poradenstva a dizajnu, cez implementovanie až po outsourcing prevádzky, aby dodávateľský reťazec fungoval bez najmenších problémov. Jedna z dcérskych spoločností firmy GEBRÜDER WEISS operuje aj na Slovensku a prostredníctvom štyroch pobočiek zastrešuje nielen slovenský trh, ale aj okolité európske krajiny. Viac nám prezradil v rozhovore pre časopis Priemysel Dnes Ing. Marek Bognár, obchodný riaditeľ GEBRÜDER WEISS, s.r.o.

Od pádu železnej opony v roku 1989 spoločnosť Gebrüder Weiss kontinuálne rozširuje svoju sieť v strednej a východnej Európe. Dnes sa radí k popredným logistickým spoločnostiam v juhovýchodnej Európe. Aký je príbeh firmy Gebrüder Weiss a čo stojí za jej vznikom?

Gebrüder Weiss je rodinná firma, ktorej história siaha viac ako pol tisícročia do minulosti. Jej príbeh sa začal písať v roku 1487, kedy predkovia rodiny Senger-Weiss zabezpečovali službu Milánskeho kuriéra na trase medzi Milánom a Lidau. V súčasnosti je skupina Gebrüder Weiss s viac ako 8400 zamestnancami a 180 pobočkami globálnou spoločnosťou poskytujúcou komplexné logistické služby.

Spoločnosť má silné zastúpenie aj na Slovensku. S viac ako 200 zamestnancami v štyroch pobočkách patrí medzi najvýznamnejších poskytovateľov logistických služieb u nás. Prečo sa firma Gebrüder Weiss rozhodla práve pre Slovensko a aké zázemie tu našla?

Gebrüder Weiss oslavuje tento rok 30. výročie pôsobenia na Slovensku. Slovensko sa nachádza v srdci európskej siete Gebrüder Weiss. Terminál v Senci funguje ako centrálny logistický uzol s priamymi dopravnými spojeniami do desiatich krajín. Zo Senca denne vypravujeme linky do Rakúska, Maďarska, Českej republiky, Švajčiarska, Nemecka, Chorvátska, Slovinska, Rumunska, Bulharska a Srbska.

Z ktorého odvetvia pochádzajú vaši klienti?

Máme dobrú diverzifikáciu vnútroštátnych aj medzinárodných zákazníkov. V portfóliu máme klientov z oblasti high-tech, automotive, eCommerce a tiež zákazníkov z rôznych iných odvetví priemyslu.

Nedávno bol uvedený do prevádzky nový sklad v Dolnom Hričove, ktorý zlepšil efektívnosť pri spracovaní zásielok a posilnil vašu pozíciu v oblasti skladovej logistiky. Môžete nám o tomto projekte prezradiť viac? Čo si od neho sľubujete?

Depo v Dolnom Hričove neslúži len ako prekládkový sklad, ale má aj funkciu logistického skladu na dlhodobé uskladnenie tovaru. Logistický sklad má rozlohu 1000 m2, prekládková hala 700 m2. Máme vybudovaný regálový systém, ktorý nám spolu s najmodernejšou technológiou umožňuje poskytovanie komplexných logistických služieb, vrátane služieb s pridanou hodnotou.

Podľa medializovaných informácií pracujete aj na plánoch ďalšieho rozširovania pobočky v Senci. Čo by malo rozšírenie priniesť a kedy bude aktuálne?

Ako jedna z mála spoločností, disponujeme v logistickom parku v Senci vlastnými priestormi. Celková rozloha nášho pozemku predstavuje 65-tisíc m2, čo nám umožňuje ďalší rozvoj. Rozloha nášho terminálu je viac ako 20-tisíc m2. Aktuálne uvažujeme nad rozšírením logistického skladu o ďalších 10-tisíc m2.

V rámci vašich služieb ponúkate digitálny zákaznícky portál myGW. Čo všetko v ňom klienti nájdu? Aké ďalšie digitálne služby ponúkate? Budete pracovať aj na rozšírení vašich elektronických služieb?

Prostredníctvom zákazníckeho portálu majú naši zákazníci kompletný prehľad o svojich zásielkach v reálnom čase, vidia status doručovania zásielok, odhadovaný čas doručenia (Estimated Time of Arrival) – 2-hodinové časové okno, majú informácie o stave skladu, vidia status pickovania zásielok. Majú k dispozícii dokumenty akými sú potvrdenia o doručení a faktúry. Prostredníctvom portálu môžu takisto komunikovať s naším zákazníckym centrom. Zákaznícky portál sa neustále vyvíja. Chceme našim klientom ponúknuť rôzne analytické a reportingové funkcie. Zároveň plánujeme zaviesť notifikácie o doručení zásielok pre koncových príjemcov v dizajne našich zákazníkov za účelom posilňovania povedomia o ich značke.

Logistika je jedným z hlavných odvetví, ktoré prispievajú k znečisťovaniu ovzdušia. Akým spôsobom prispievate k znižovaniu uhlíkovej stopy? Ako podporujete udržateľné opatrenia?

Udržateľnosť je jednou z našich základných hodnôt. Čoraz viac využívame napríklad energiu z obnoviteľných zdrojov. V uplynulom roku sme nainštalovali štyri nové fotovoltické zariadenia v pobočkách v Nemecku, Rakúsku a Švajčiarsku. Celkovo máme v prevádzke už 22 takýchto zariadení, ktoré ročne ušetria 1110 ton CO2. Inštaláciu fotovoltických panelov máme v pláne v krátkodobom horizonte aj na Slovensku. Takisto investujeme do alternatívnych pohonov – v našej flotile máme vozidlá poháňané vodíkom, elektrinou a LNG.

Čo by ste chceli zdôrazniť na záver, čo nezaznelo vo vyššie uvedených otázkach?

Rád by som doplnil, že hlavnými piliermi medzi našimi hodnotami sú naša rodina a náš región. Ľudia okolo nás, či už sú to zamestnanci, klienti alebo obchodní partneri, a miesto, kde pôsobíme, sú pre nás tými najdôležitejšími. V posledných 30 rokoch sme čelili veľkým výzvam. Za úspešný rozvoj vďačíme predovšetkým našim zamestnancom, ich pozitívnemu prístupu, vytrvalosti a tímovému duchu – našej „oranžovej DNA“. A práve tieto hodnoty v duchu rodiny a tradície sme sa rozhodli dlhodobo podporovať. Finančne podporujeme významné regionálne športové podujatia. Medzi najznámejšie patria Beh Pezinkom či Majstrovstvá Slovenska v triatlone v Senci, ale najnovšie aj Triatlon pre všetkých, Aquatlon v Bratislave. Šport je o pohybe a dynamike, presne tak ako aj logistika. A tu vidíme veľké prepojenie. Mnohí naši zamestnanci a partneri aktívne športujú, a preto im radi poskytneme podporu a možnosť pripraviť sa zúčastniť na týchto podujatiach. Sú to krásne športové projekty, pri ktorých radi priložíme ruku k dielu.

Rodina tvorí ďalší pilier zodpovednosti firmy Gebrüder Weiss, kde sa snažíme pomáhať. Dlhodobo podporujeme neziskovú organizáciu Plamienok, ktorá sa stará o nevyliečiteľne choré deti, aby mohli zostať v domácom ošetrení so svojimi najbližšími a nemuseli tak dlhodobo zostávať v neosobnom nemocničnom prostredí. Veľmi podobnú činnosť prevádzkuje aj ďalšia „neziskovka“ Svetielko nádeje s podobným zameraním. Rovnako aj do tejto organizácie smeruje naša pomoc. Okrem toho sme dlhoročným podporovateľom projektu „Chyťme sa za ruky“, ktorý sa každoročne koná pre mentálne postihnuté deti.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...