1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Freudenberg Home and Cleaning Solutions, s.r.o.

freudenberg 20Aby bola radosť upratovať!

Freudenberg Home and Cleaning Solutions je popredná medzinárodná spoločnosť v oblasti značkových čistiacich výrobkov a systémov, ako aj výrobkov pre starostlivosť o bielizeň. Systémy na čistenie podláh, utierky, čistiace potreby, rukavice, žehliace dosky, sušiče bielizne, čistiace systémy na profesionálne použitie aj upratovacie vozíky.

Toto všetko ponúka Freudenberg Home and Cleaning Solutions pod značkami Vileda®, Vileda Professional®, O-Cedar®, Gimi, Oates, Gala®, Wettex a Marigold®. Úspechu spoločnosti pomáhajú podrobné odborné znalosti trhu, inovácie, nové účinné výrobky a silná orientácia na zákazníka. V jej prospech hrajú takisto inovačné centrá a výrobné zariadenia vo všetkých regiónoch sveta, ako aj špecializovaná predajná sieť vo viac ako 35 krajinách. Jedna z jej dcérskych spoločností sídli v pražských Vršoviciach. Na čo konkrétne sa zameriava prezradil Lukáš Hudousek, výrobný riaditeľ Freudenberg Home and Cleaning Solutions, s.r.o.

Ako hodnotíte rok 2023? Aký bol pre vašu spoločnosť? Podarilo sa vám splniť všetky vaše ciele a úlohy, či už vo výrobe alebo v obchode?

Rok 2023 hodnotím ako veľmi úspešný z pohľadu obratu aj objemu výroby. Ten sa nám podarilo navýšiť o 7 % oproti predchádzajúcemu roku, a to aj vďaka inštalácii nových technologických zariadení. Tieto zariadenia súviseli so spustením výroby náhrad do mopov, ktoré smerovali prostredníctvom dcérskej spoločnosti Freudenberg Home and Cleaning Solutions do USA.

S akými výzvami ste sa minulý rok stretli?

Vlaňajšie výzvy súviseli s požiadavkou navýšenia výroby, kedy sme museli riešiť nielen nové layouty, ale takisto prispôsobiť produkcii nových výrobkov náš inžiniering, samotnú výrobu aj logistiku. Ako som spomínal, tieto zariadenia sme inštalovali pre vysoký dopyt na americkom trhu po tzv. Kangaroo mope. Ide o guľatý mop, ktorý je v USA veľmi populárny, nakoľko čistiaca hlava s uhlom 360° dokáže vyčistiť každý kút v domácnosti.

Vyrábate širokú škálu výrobkov – napríklad textilné mopy, handry, rukavice, špongie a ďalšie. O ktoré výrobky je najväčší záujem? Ktoré z nich sa najviac podieľajú na vašom obrate?

Naše produktové portfólio možno rozdeliť do troch oblastí. Tou prvou sú čistiace sady, ktoré sa skladajú z vedra a mopu, pod značkou Vileda Ultramax (TURBO). Je to produkt 2v1 na jednoduché a veľmi efektívne upratovanie. Vedro totiž obsahuje žmýkací kôš, do ktorého sa vloží mop, a vďaka rotačnému systému poháňanému jednoduchým zošliapnutím pedálu sa vyžmýka. Upratovať sa tak dá s optimálnym množstvom vody. Druhou oblasťou našej výroby sú komponenty do mopov a treťou upratovacie vozíky alebo násady na upratovanie. Upratovacie vozíky dodávame v rámci segmentu profesionálneho čistenia a upratovania najmä na letiská, do nemocníc alebo na operačné sály. Dá sa povedať, že niektoré sú šité na mieru priamo zákazníkovi. Z hľadiska objemu výroby aj obratu našej spoločnosti sú pre nás kľúčové čistiace sety, ktorým patria dve tretiny produkcie.

Aká časť produktov vyrobených vo vašom závode zostáva v Českej republike a aká časť ide na export? Hľadáte ďalšie odbytiská alebo máte naplnené výrobné kapacity?

Naše výrobky putujú do celého sveta, primárne však do Európy a Spojených štátov amerických. V Česku zostávajú len 3 až 4 % našej produkcie. Primárne sa orientujeme na trhy v Nemecku a Poľsku, ale naše výrobky putujú aj do Anglicka, Talianska či Španielska. Pre zaujímavosť uvediem, že do rôznych krajín dodávame rozdielne mopy. Krajiny z južnej Európy dopytujú „močo“ mopy, ktoré sú poskladané z kusov látky a sú „mokrejšie“. V Nemecku alebo Česku dominujú zasa ploché mopy. Môže to mať súvis s tým, že v Taliansku a Španielsku je teplejšie, mokrejšia podlaha tak vyschne skôr než u nás.

Aké trendy sú hnacím motorom vášho odvetvia a ako na ne reagujete?

Trendy v oblasti upratovania môžeme rozdeliť na dve oblasti: akým spôsobom sa upratuje a udržateľnosť v odvetví čistenia a upratovania. V prvej oblasti sa orientujeme na to, aby sa dalo efektívne upratať čistou vodou a s jej optimálnym množstvom. Naši dizajnéri pracujú na výrobkoch, ktoré by vedeli ponúknuť oddelenie čistej a špinavej vody, napríklad pri umývaní podlahy. Druhou vecou je udržateľnosť. Naše mopy, hubky a handričky na upratovanie sa dajú oprať a opätovne použiť. Na výrobu vedier značky Vileda je zasa použitých až 90 % recyklovaného materiálu. Vedrá sa dajú opätovne zhodnotiť.

Výrobky dlhodobo inovujete s cieľom uľahčiť a zefektívniť upratovanie v domácnosti. Aké inovácie ste v poslednom čase predstavili alebo aké plánujete?

Okrem spomínaného Kangaroo mopu pre americký trh by som vyzdvihol Vileda 1.2 Spray max mop pre lepší a rýchlejší spôsob čistenia podláh. Tento mop obsahuje nádržku na vodu a je tak praktickým pomocníkom pri upratovaní. Pri príprave na čistenie treba naplniť nádržku vodou a jednoducho ju rozstreknúť po podlahe pri jej umývaní. Spomenúť môžem aj mopy, ktoré majú v sebe nainštalované čipy a je možné ich „kontrolovať“ pomocou tabletu. Čip podáva informácie napríklad o tom, že sa ten správny mop použil na upratanie na danom mieste. Takéto mopy prídu vhod v segmente profesionálneho upratovania a čistenia.

Pravidelne investujete do moderných technológií, napríklad do automatizácie. Ako ste v tomto smere pokročili? Máte nejaké zaujímavé nové stroje alebo technológie?

Na robotizáciu výroby sa orientujeme posledných 5 rokov. Trend zavádzania automatizácie súvisí s potrebou zvyšovania objemu produkcie, ale nie zamestnancov. Náklady, ktoré takýmto spôsobom ušetríme, potom investujeme do iných segmentov spoločnosti. V tomto smere sa tento rok pripravujeme na inštaláciu a spustenie automatickej linky, ktorú sa chystáme spustiť v súvislosti s nábehom nového výrobku. Jeho produkcia si bude vyžadovať zmeny v rozložení technológií v našom závode. O čo konkrétne pôjde nemôžem prezradiť, ale táto investícia sa bude pohybovať v miliónoch eur.

Zameriavate sa aj na efektívnosť a životné prostredie. Aké projekty ste v tejto oblasti realizovali alebo pripravujete?

Okrem zmieneného používania recyklátov v našej výrobe je to aj recyklácia textilných mopov. Vďaka spolupráci s jednou firmou sme schopní z použitých mopov vyrobiť polotovar určený na ďalšie spracovanie. Aby sme znížili uhlíkovú stopu, optimalizujeme aj naše logistické procesy. A v neposlednom rade sa snažíme ekologické opatrenia zavádzať aj formou inštalácie energeticky úsporných opatrení v našej spoločnosti. Aby sme zbytočne neplytvali stlačeným vzduchom, inštalujeme regulátory a vežiaky, ktoré zabránia jeho únikom. Na strechy budov nášho závodu inštalujeme solárne panely.

Máte dostatok pracovníkov vo výrobe? Veď české podniky čoraz častejšie hovoria, že im chýbajú kvalifikovaní zamestnanci.

Snažíme sa dávať šancu miestnym. Je pre nás výhodnejšie zamestnávať ľudí z blízkeho okolia, pre ktorých bude jednoduchšie nedochádzať veľkú vzdialenosť za prácou. Zároveň potrebujeme pracovníkov, ktorí nie sú len operátormi vo výrobe, ale vedia obsluhovať automatizované stroje. V prípade potreby oslovujeme aj agentúrnych zamestnancov.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...