1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Fakultná nemocnica Trnava

Fakultna nemocnica TrnavaVšetky ušetrené financie smerujú do modernizácie

Fakultná nemocnica Trnava ako najväčší poskytovateľ zdravotnej starostlivosti v Trnavskom kraji hospitalizovala v roku 2022 približne 20-tisíc pacientov. Zdravotnícke zariadenie s rozpočtom 80 miliónov eur má 31 pracovísk a k dispozícii 641 lôžok. Riaditeľ JUDr. Vladislav Šrojta hodnotí rok 2022 ako veľmi ťažký, zároveň však ako rok veľkých výziev. Nemocnica totiž dokončila viacero investícií.

Ako by ste zhodnotili rok 2022?

V roku 2022 sme na mnohých veciach začali pracovať, ale veľa projektov sme aj dokončili. Z medicínskeho hľadiska nás v prvej polovici roka najviac ovplyvnil COVID-19. Druhá polovica roka už nebola tak výrazne poznačená pandémiou a mohli sme rozbehnúť bielu medicínu. Dva roky odkladania plánovanej operatívy a vyšetrení nás začínajú dobiehať. Zdravotný stav občanov je zhoršený, väčší nápor cítime hlavne na oddelení onkológie. Fenoménom je, ale nielen u nás, signifikantný nárast pôrodov v desiatkach percent, takže gynekologicko-pôrodnícka klinika je maximálne vyťažená.

Minulý rok nemocnica otvorila oddelenie kardiológie, jediné v Trnavskom kraji...

Kardiologická jednotka intenzívnej starostlivosti (JIS) bola vybudovaná úplne nanovo – dovtedy sme ju nemali. Toto oddelenie nám umožňuje kvalitne odliečiť aj pacientov s vážnymi kardiologickými poruchami. Keď otvoríme centrum intervenčnej medicíny, budeme z pohľadu kardiológie zabezpečovať prakticky všetko okrem transplantácií. Nové pracovisko je vybavené najšpičkovejšími prístrojmi, pacienti sú podrobne monitorovaní a k dispozícii sú aj nadštandardné izby. Celá akcia stála 250-tisíc eur, pričom sme kombinovali vlastné zdroje a kapitálové prostriedky zo štátneho rozpočtu.

Koncom roka pribudla nová JIS kliniky infektológie. Môžete ju priblížiť?

To bola najväčšia stavebná akcia minulého roka. Rekonštrukcia bola náročná, pretože priestor nebol pôvodne určený na tento účel. Samotná stavba vrátane rozvodu medicínskych plynov trvala asi sedem mesiacov, otvorenie bolo v októbri. Je to jediná infektologická JIS v Trnavskom kraji, máme tam k dispozícii päť izolačných boxov. Podarilo sa nám vybudovať špičkové pracovisko minimálne na úrovni V4. Rekonštrukciu v hodnote 750-tisíc eur sme financovali z vlastných zdrojov.

Podarí sa vám v tomto tempe pokračovať? Rozbiehate ďalšie projekty modernizácie?

Počas pandémie sme nezaháľali a pripravili niekoľko projektov. Tento rok plánujeme dokončiť gastrologické centrum, chirurgicko-proktologické centrum a urologické centrum – tieto odbory v našej nemocnici považujeme za špičkové. Osobitne sa sústreďujeme na centrum intervenčnej medicíny. Máme unikátne centrum v rámci rádiológie, to znamená centrum intervenčnej medicíny pre cievne mozgové príhody. Naša klinika je špička nielen na Slovensku, ale aj v rámci strednej Európy. Chýbala nám však intervencia v oblasti srdca – hlavne infarkty, kedy sme pacientov museli prevážať do iných zariadení. Aktuálne máme vysúťažený angiograf, ktorým sa infarkty liečia, a rozširujeme tiež pracovisko rádiológie o druhý angiograf, takže spolu budeme mať k dispozícii tri angiografy. Tým sa zaradíme medzi úplnú špičku v rámci Slovenska. Samozrejme, jedna vec sú prístroje a druhá materiálne a personálne zázemie. Budovanie centra intervenčnej medicíny je finančne a časovo náročný projekt, ale verím, že ho do konca roka stihneme dokončiť.

Máte ešte jeden ambiciózny zámer – výstavbu novej nemocnice. V akom štádiu je aktuálne tento projekt?

Trnavskú nemocnicu založil bratislavský župan gróf Pálffy v roku 1824, takže o rok nás čaká 200. výročie, a pôvodná budova ešte stojí. O novej nemocnici v Trnave sa hovorí už dlho, v roku 2021 sme vytvorili projektový tím a postupujeme krok za krokom. Nemocnica by mala stáť priamo v našom areáli, máme dostatočne veľký voľný priestor. Počas výstavby vôbec nebude narušený chod starej nemocnice, paralelne bude fungovať, pričom aj prístup bude samostatný. Jediným problémom, ktorý budeme riešiť úplne na konci, sú budovy s oddeleniami gynekológie a neurológie. Plánujeme nový vstup do nemocnice, takže je potrebné ich zbúrať, pretože na tom mieste plánujeme vybudovať parkovací dom pre 400 áut.

Koncom minulého roka Útvar hodnoty za peniaze Ministerstva financií SR vydal súhlasné stanovisko, na základe ktorého môžeme pokračovať s prípravami novej nemocnice ďalej. Koncom januára bolo vyhlásené výberové konanie na obstaranie projektanta, ktorý navrhne novú nemocnicu. Veľmi oceňujeme mimoriadne ústretovú a korektnú spoluprácu s Mestom Trnava, ktoré poskytuje maximálnu súčinnosť. Aktuálne sme vo finálnej fáze posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA), mali by sme ju ukončiť v prvom štvrťroku. Z pohľadu pripravenosti patríme k najlepšie pripraveným nemocniciam na vydanie stavebného povolenia.

Rozhodujúce budú pravdepodobne financie. Odkiaľ ich chcete získať?

Odhadovaná investícia dosahuje 380 miliónov eur, ale verím, že cenu môžeme ešte znížiť. Za jeden možný zdroj financovania považujeme Plán obnovy, ďalšie možnosti poskytujú štrukturálne fondy, prípadne štátny rozpočet. Financovanie možno riešiť aj rozdelením na etapy a parciálnym financovaním. Návrhov je viac, intenzívne o tom komunikujeme a snažíme sa nájsť optimálne riešenie na náš projekt. Pripravíme ho kvalitne a verím, že postupne nájdeme aj finančné krytie.

Na čo sa zameriavate pri hospodárení nemocnice? Kde vidíte cestu pre efektívne hospodárenie?

Ak chceme konkurovať, musíme jednoznačne realizovať rozvojové aktivity. Sústredili sme sa na efektívne hospodárenie a darí sa nám istú časť zdrojov realokovať na ďalší rozvoj nemocnice – do investícií, modernizácie, rozvojových aktivít či kúpy nových prístrojov. Úzkostlivo dbáme, aby sme každé ušetrené euro vrátili späť do rozvoja nemocnice. K zlepšeniu hospodárenia došlo hlavne v oblasti spotreby špeciálneho zdravotníckeho materiálu a liekov – sú to miliónové položky na mesačnej báze, kde sme vyrokovali lepšie podmienky. Hospodárenie sa nám podarilo zlepšiť aj tým, že sa nemocnica sústredila na rozvoj komerčných aktivít, ktoré nám umožňuje legislatíva. Snažili sme sa pokryť viaceré oblasti, pri ktorých sa z pacienta stáva samoplatca. Máme ambulanciu cudzokrajnej medicíny, kde na komerčnej báze poskytujeme širokú bázu očkovaní, a ktorá zároveň slúži ako ambulancia pre cudzincov mimo EÚ, ktorých stále pribúda. Minulý rok sme otvorili ambulanciu preventívneho lekárstva.

Kraj má veľa úspešných firiem, ktorým pre pracovníkov poskytujeme pracovnú medicínu. Zabezpečujeme prehliadky a v prípade problému pacienta okamžite liečime. Otvorili sme oddelenie fyzioterapie, kompletne sme zrekonštruovali verejnú lekáreň, systematicky budujeme nadštandardné izby. Klienti chcú špičkovú zdravotnú starostlivosť a zároveň očakávajú ubytovanie na úrovni hotelových služieb s kvalitnou stravou. Pre pacientov a návštevníkov sme otvorili bistro. Tieto aktivity prispievajú ku kvalite poskytovaných služieb aj k zvýšenej príjmovej oblasti nemocnice. Samozrejme, stále je priestor na zlepšovanie a budeme pokračovať. Vieme, kde máme zamerať našu činnosť a čo potrebujeme zlepšiť a na tieto kroky sa sústredíme počas najbližších rokov. Dôležité je, že vieme, čo našich pacientov trápi.

Pomohla by zmena financovania zo zdravotných poisťovní?

Financovanie zo strany zdravotných poisťovní nie je nastavené dobre, respektíve bolo nastavené niekedy v roku 2011, ale máme rok 2023, takže nereflektuje súčasné trendy. Ako príklad uvediem absolútnu špičku – robotickú medicínu, ktorá je finančne ohodnotená ako klasická konvenčná operácia. Z hľadiska bodovania sú oba výkony na rovnakej úrovni, čo asi nie je v poriadku.

Na čo sa sústredíte v najbližšom období?

Na zamestnancov a ich potreby. Náš personál predstavuje okolo 1450 zamestnancov. Máme pomerne stabilizovanú personálnu situáciu, nečelíme akútnemu nedostatku personálu, chýba nám okolo 20 sestier. Snažíme sa počúvať našich pracovníkov – spokojný zamestnanec je tá najväčšia devíza, takže komunikujeme férovo, počúvame ich a postupne sa snažíme realizovať ich pripomienky. Investičný dlh v slovenskom zdravotníctve je rádovo 8 miliárd eur, prejavuje sa 40-ročná zanedbanosť nemocníc, takže sa nedá urobiť všetko naraz a môže to trvať dlhšie, ako si zamestnanci predstavujú.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...