1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Fakultna nemocnica Zilina 17Pracujeme na zmene a pokračujeme v rozsiahlej modernizácii

Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNP) Žilina je treťou najväčšou fakultnou nemocnicou na Slovensku. Jej strategická poloha a rozsiahla spádová oblasť sa odzrkadľujú v počte, spektre aj náročnosti operačných výkonov, vyšetrení a hospitalizácií. „Žilinská nemocnica patrí do regiónu s vysokým počtom obyvateľov, vysokou zamestnanosťou a turistickou návštevnosťou.

V roku 2022 sme vykonali viac ako 27-tisíc hospitalizácií, 18-tisíc operačných výkonov a 400-tisíc ambulantných vyšetrení. Na urgentnom príjme bolo ošetrených 55-tisíc pacientov, čiže patríme k najvyťaženejším urgentným príjmom 2. typu v rámci celého Slovenska,“ hovorí pre Priemysel Dnes riaditeľ Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina Mgr. Eduard Dorčík. Dodáva, že k špecifickým stránkam nemocníc patrí nielen priame poskytovanie zdravotnej starostlivosti, ale aj zabezpečovanie chodu ich prevádzky. Akými zmenami prechádza jedna z našich najväčších fakultných nemocníc sa dočítate v nasledujúcom rozhovore.

V marci bola ukončená modernizácia v pavilóne liečebne dlhodobo chorých (LDCH) a očnom pavilóne. Aké zlepšenia sa vám podarilo dosiahnuť?

V budove LDCH sme obnovili zvyšných 180 starých okien. Novými oknami sú vybavené všetky pacientske izby, vyšetrovne, sesterské a lekárske miestnosti. Táto investícia sa pohybovala vo výške 114-tisíc eur a v dlhodobom horizonte ukazuje efektívnu návratnosť, čo je v dnešnej dobe rastúcich cien energií významnejšie ako kedykoľvek predtým. Ďalšiu z kľúčových oblastí v znižovaní investičného dlhu tvorí doprava v rámci nemocničného areálu. Za posledné 4 roky sme vymenili celkovo 17 výťahov, pričom k výmene najstarších 15 kabín došlo v roku 2019. Ďalšie dva 30-ročné výťahy sa stali minulosťou v očnom pavilóne vďaka rekonštrukcii za 115-tisíc eur. Nové kabíny spolu s vybavením zvýšili komfort a bezpečnosť zamestnancov aj návštevníkov oddelenia klinickej a radiačnej onkológie, otorinolaryngológie a oftalmológie. Nové lôžkové výťahy sú vybavené LED osvetlením, umožňujú sledovať polohu a smer pohybu kabíny, a samozrejmosťou sú symboly pre slabozrakých a nevidiacich spolu so zvukovými funkcionalitami. V blízkej dobe pristúpime k výmene výťahov v chirurgickom pavilóne.

V tomto roku ste sprevádzkovali čiastočne zrekonštruované lôžkové oddelenie neurológie. Môžete priblížiť zrealizované práce?

Na oddelení neurológie boli vymenené podlahy o výmere viac než 500 m2. Okrem výmeny podláh, ktorú realizovala externá firma, sme nainštalovali 33 kusov nových svetiel k lôžkam pacientov, vymaľované boli všetky izby, vyšetrovňa, sociálne zariadenia aj miestnosti pre personál. Všetky tieto práce boli zabezpečené pracovníkmi z nášho interného oddelenia hospodárskych a stavebných činností nemocnice, čím sme znížili ekonomickú náročnosť projektu.

V budove polikliniky prebieha rozsiahla rekonštrukcia ambulantnej časti, kde majú vzniknúť špecializované chirurgické ambulancie. Čo všetko tento projekt zahŕňa?

Rekonštrukciou ambulantnej časti reagujeme na požiadavky Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) vyplývajúce z nedostatku odborných ambulancií. Za účelom rozšírenia ambulantnej starostlivosti budú po celkovej obnove za 91-tisíc eur financovanej z vlastných zdrojov k dispozícii tri chirurgické a dve traumatologické ambulancie s novým vstupom a priestrannou čakárňou. Súčasťou kompletnej rekonštrukcie je výmena elektroinštalácie, vodoinštalácie, podláh, náterov, vnútorného vybavenia, ako aj obnova sociálnych zariadení a výmena starých hliníkových vstupných konštrukcií za nové automatické posuvné dvere. Modernizáciou priestorov rozšírime možnosti jednotlivých ambulancií, ktoré budú k dispozícii väčšiemu počtu pacientov. Výrazne tým posilníme dostupnosť ambulantnej zdravotnej starostlivosti v oblasti cievnej chirurgie, pri ochoreniach prsnej žľazy, v ambulancii chronických rán a v ambulanciách úrazovej chirurgie.

Na rovnakom poschodí v tomto roku realizujeme investície z kapitálových prostriedkov Ministerstva zdravotníctva SR, ktoré sa týkajú dodávky nového mamografu a sterotaktickej biopsie. Po náležitých skúškach radiačnej ochrany bude pracovisko čoskoro otvorené. Kapacitu preventívnych ženských vyšetrení tým pádom zdvojnásobíme, keďže k existujúcemu mamografu sme pridali ďalšie pracovisko rozšírené o stereotaktickú biopsiu. Výsledkom bude zlepšenie dostupnosti preventívnej zdravotnej starostlivosti v rámci ŽSK, ktoré v súčasnosti vnímame ako nedostatkové.

Vaším najambicióznejším projektom je výstavba nového pavilónu urgentnej medicíny. V akom štádiu sa nachádza?

Žilinská nemocnica získala finančnú podporu MZ SR vo výške 100-tisíc eur na prípravné investičné práce, ktoré priebežne realizuje od roku 2020. Tieto prostriedky považujeme za účelne využité, keďže chceme byť pripravení pre prípadné financovanie v rámci štrukturálnych fondov. Projekt výstavby nového pavilónu urgentnej medicíny je už v procese posudzovania predpokladaných vplyvov na životné prostredie.

S akým zámerom je projekt nového pavilónu koncipovaný?

Projekt vychádza z aktuálnych celosvetových trendov vo využívaní kvalifikovaných zdravotníckych pracovníkov s cieľom optimalizácie ich práce a celkového zníženia nákladov spojených s poskytovaním zdravotnej starostlivosti. Areál našej nemocnice je roztrúsený do jednotlivých pavilónov. Centrálne operačné sály, centrálne JIS a rozdelenie lôžok podľa klastrov predstavujú alternatívu, ktorá pomôže nielen skvalitniť a zefektívniť poskytovanie zdravotnej starostlivosti, ale aj zoptimalizovať personálne kapacity. Sedemposchodový pavilón urgentnej medicíny s celkovou podlahovou plochou cca 7 ha a vlastným heliportom by mohol vyrásť v blízkosti pavilónu gynekológie a pôrodníctva. Investičný zámer v predpokladanej hodnote 122 miliónov eur bez DPH počíta s 343 lôžkami, 17 operačnými sálami, moderným urgentným príjmom 2. typu, systémom potrubnej pošty, ďalším štandardným aj špeciálnym medicínskym vybavením a tiež parkovacími miestami.

Popri rozsiahlych investičných projektoch venujete pozornosť novým liečebným postupom. Môžete niektoré z nich priblížiť?

FNP Žilina sa venuje zavádzaniu metód, ktoré sú budúcnosťou medicíny. Vo februári nám bola odovzdaná najnovšia spinálna endoskopická zostava. Nákup prístroja v hodnote 363-tisíc eur podporilo MZ SR čiastkou 230-tisíc eur, zvyšnú časť investície sme financovali z vlastných zdrojov. Žilinská nemocnica sa tak stala treťou štátnou nemocnicou a jedinou v pôsobnosti severovýchodnej oblasti Slovenska, ktorá poskytuje pacientom s indikovanými degeneratívnymi ochoreniami chrbtice spinálnu endoskopiu, čiže minimálne invazívnu liečebnú metódu.

Nové výkony zavádzame aj na oddelení gastroenterológie, ide napríklad o novú modernú endoskopickú metódu – cholangioskopiu. Vďaka unikátnemu prístroju Spyglass®DS môžu lekári nahliadnuť priamo do žlčových ciest a pankreasu a odobrať vzorky z podozrivých lokalít, vďaka čomu následne stanovia správny manažment liečby pacienta. Cholangioskop je určený aj na drvenie veľkých alebo zapadnutých žlčových kameňov, ktoré nie je možné odstrániť bežným postupom pri ERCP. Ďalej máme vybudované unikátne oddelenie pediatrickej ortopédie a spondylochirurgie, ktoré operuje deformity chrbtice u detí a dospelých v najväčšom rozsahu na Slovensku. Profesionálny zdravotnícky tím zrealizuje na tomto oddelení ročne 100 až 115 operácií špecifických deformít chrbtice celého vekového spektra pacientov a zlepšuje tak kvalitu života u detí a mladých ľudí z celého Slovenska.

Kontrola personálnych normatívov v nemocniciach ukázala, že slovenské nemocnice nemajú dosť personálu. Aké sú podľa vás dôvody, ktoré nahrávajú tomuto negatívnemu stavu?

Situácia je náročná vo všetkých nemocniciach na Slovensku. Ide o komplexný problém s presahom do súkromného sektora. Situácia v žilinskej nemocnici nie je kritická, neboli sme nútení pristúpiť k redukcii oddelení z dôvodu nedostatku personálu, ale práve naopak, snažíme sa vyjsť v ústrety ŽSK a pomáhame sanovať ambulantný sektor. V rámci jednotlivých oddelení otvoríme ambulancie, kde budú zdravotnú starostlivosť striedavo poskytovať naši lekári. Problém s nedostatkom lekárov pramení už zo systému vzdelávania, a to vzhľadom na dĺžku štúdia a trvanie vzdelávacích cyklov, ktoré nekorelujú s požiadavkami EÚ. Štúdium niektorých odborností trvá dlhšie a zároveň nedochádza k uznávaniu špecializácie zahraničným uchádzačom o zamestnanie, čo z ich strany vyžaduje absolvovanie náležitých špecializačných programov.

Aké sú vaše ďalšie plány do budúcnosti?

Žilinská nemocnica bola podmienene zaradená do siete nemocníc 3. úrovne a naším cieľom je splniť všetky stanovené kritériá, aby sme dosiahli trvalé umiestnenie v tejto kategórii. V aktuálnom období sa preto plne koncentrujeme na rozvoj, prístrojové dovybavenie jednotlivých oddelení a vytvorenie infekčného oddelenia, ktoré je tiež jednou zo stanovených podmienok.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...