1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Fakultna nemocnica Zilina 17Vlani pomohla najvyššiemu počtu pacientov v histórii

Žilinská štátna fakultná nemocnica v pôsobnosti Ministerstva zdravotníctva SR poskytuje komplexnú zdravotnú starostlivosť, a keďže je koncovou nemocnicou, má strategický význam a ošetruje pacientov aj mimo Žiliny. Minulý rok bol ňu rekordný, pomohla totiž doteraz najvyššiemu počtu pacientov v histórii, či už išlo o ambulantné vyšetrenia, hospitalizácie alebo operácie a zákroky.

Z pohľadu čísel bolo vo FNsP Žilina hospitalizovaných viac ako 27-tisíc pacientov a podarilo sa v nej úspešne zrealizovať 9-tisíc operácií a zákrokov. Aktuálne je v nemocnici hospitalizovaných približne 670 pacientov. Viac v rozhovore pre Priemysel Dnes prezradil generálny riaditeľ žilinskej nemocnice Ing. Igor Stalmašek.

Ako si stála nemocnica v roku 2017 z pohľadu finančných ukazovateľov? Podarilo sa vám oproti predchádzajúcemu roku ušetriť nejaké finančné prostriedky?

Pozíciu generálneho riaditeľa žilinskej nemocnice som prijal minulý rok a prirodzene bolo mojím cieľom zlepšiť hospodárenie. V nemocnici však nefungujú základné princípy nákladov a výnosov ako vo výrobných firmách a podnikoch. A preto aj napriek tomu, že sme vlani mali najlepšie výkony, dosiahla nemocnica paradoxne historickú stratu. Náklady na zdravotnú starostlivosť o pacientov majú pokrývať zdroje z poisťovní, čo sa nedeje, a keďže ide o výnos z poisťovní, nedokážeme ho sami navýšiť. Nemocnica je práve v tejto oblasti veľmi podhodnotená, preto rokmi vytvárala čoraz väčšiu stratu. Snažíme sa znižovať náklady v oblastiach, na ktoré máme dosah, podarilo sa nám znížiť alebo spomaliť napríklad prevádzkové náklady či spotrebu elektrickej energie. Výnosy zase získavame z podnikateľskej činnosti. Tu nám pomáhajú verejné lekárne, ktoré sme otvorili ešte v roku 2016 – len za minulý rok vyprodukovali zisk takmer 67-tisíc eur, ktorý sme mohli investovať späť do nemocnice a neskončil v súkromných rukách. No to nám nikdy nepokryje reálne náklady, tie musí zafinancovať predovšetkým poisťovňa.

Nedokážete teda prinútiť poisťovne, aby vám platili viac?

Tu je ten základný problém. V minulých rokoch sa netlačilo na poisťovne v takej miere, aby uznali naše argumenty a dali nám viac peňazí. No aktuálne to je tiež veľmi náročné. Intenzívne rokujeme s poisťovňami, máme relevantné podklady, ktoré hovoria o tom, že náklady na zdravotnú starostlivosť sú reálne a bez toho, aby nám ich poisťovňa preplatila, sa nedokážeme dostať do pozitívneho hospodárenia. Zdravotné poisťovne majú však svoju politiku. A hoci ministerstvo tvrdí, že peniaze v systéme sú, ťažko ich dokážeme dostať z poisťovní do nemocnice.

Aj napriek tomu sa vám darí modernizovať nemocnicu. Nedávno ste zainvestovali do nového prístrojového vybavenia na oddelení urológie. Aké výhody prinesie pacientom?

Do modernizácií sa dlhodobo neinvestovalo, preto tu vznikol veľký modernizačný dlh. V posledných rokoch sa však postupne zmenila tvár niektorých oddelení a v tomto trende pokračujeme. Vlani sme investovali do nového prístrojového vybavenia približne 2 milióny eur. Išlo napríklad aj o nákup litotryptorovej zostavy na oddelenie urológie, ktorá slúži na rozbíjanie močových kameňov. Je to neinvazívna metóda, takže pacient nemusí podstúpiť žiaden rez. V rámci celého zariadenia sme zakúpili aj ultrazvuk, urologický stôl a röntgen, vybavenie je teda na vysokej technickej úrovni. Vytvorili sme tak moderné pracovisko 21. storočia poskytujúce bezpečnú a kvalitnú zdravotnú starostlivosť.

V spolupráci s tamojšou automobilkou mohla Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline aj vlani pokračovať vo svojej rekonštrukcii. Čo sa podarilo obnoviť a aký finančný obnos do rekonštrukcie putoval?

Naším najväčším partnerom je v súčasnosti spoločnosť Kia Motors Slovakia a jej nadácia. Sme nesmierne vďační za intenzívnu spoluprácu, ktorú nemocnica nadviazala s automobilkou pred 4 rokmi, a za ten čas investovala nadácia do žilinskej nemocnice už milión eur. Minulý rok nám pomohla prestavať časť gastroenterologického centra, kde vznikli nielen príjemnejšie priestory pre pacientov, ale aj kvalitnejšie pracovné podmienky pre lekárov. Rovnako sa nám podarilo vytvoriť projekt pre obnovu liečebne dlhodobo chorých a okrem renovácie zakúpila Nadácia Kia Motors Slovakia aj 66 elektrických polohovateľných postelí s príslušenstvom. V predchádzajúcich rokoch išlo napríklad o pomoc pri rekonštrukcii našej pediatrie a urológie, za čo sme nadácii veľmi vďační.

Nového šatu sa dočkali aj čakárne na onkológii. Onkologických pacientov však určite potešil aj nový RTG terapeutický prístroj na nenádorovú liečbu. Na čo konkrétne slúži?

Všetky naše oddelenia sa snažia vytvárať pre pacientov príjemné prostredie. Predsa len do nemocnice prichádzajú so zdravotnými problémami a chceme im aj takýmto spôsobom pomôcť prekonať náročnú liečbu či vyšetrenia. Postupne tak maľujeme jednotlivé čakárne či izby. Oddelenie onkológie pripravilo prostredníctvom svojho občianskeho združenia projekt, v rámci ktorého zase získalo financie na nákup nových sedačiek. Vymenili sa tak staré lavice. Navyše tu tento rok začíname aj s vyšetreniami novým RTG terapeutickým prístrojom. Pomôže pacientom pri liečbe rôznych výrastkov, zápalov kĺbov či šliach, a rovnako pri zápalových ochoreniach kože, chronických ekzémoch a psoriáze. Každý deň sa nám objedná na nové termíny približne 10 pacientov, preto bolo pre nás dôležité zabezpečiť takýto prístroj. V širšom okolí je jediný v Ružomberku, takže pacienti už nebudú musieť dochádzať, najmä starší ľudia, ktorých to často odrádzalo od liečby.

Žilinská nemocnica sa môže pochváliť aj pribúdajúcim počtom rodičiek. Oproti roku 2016 sa vlani zvýšil aj počet operácií o viac ako 10 %. Čomu to pripisujete?

Teší ma, že si získavame obľubu mamičiek. V porovnaní rokov 2016 a 2017 máme u nás o 135 narodených detí viac. O žilinskej nemocnici veľakrát kolujú rôzne chýry, ktoré nie sú pravdivé, a reálne reakcie rodičiek ukázali, že starostlivosť o mamičku s dieťaťom je pre nás na prvom mieste. Máme vynikajúcich odborníkov a môžeme teda rozširovať aj spektrum operácií. Na oddelení gynekológie a pôrodníctva dnes realizujeme množstvo laparoskopických operácií a tiež časté operácie poklesov panvového dna či úniku moču, kde sme otvorili aj samostatnú ambulanciu pre lepšiu prípravu pacientok. Veľkou výhodou je tiež novorodenecké oddelenie, ktoré dnes, bohužiaľ, nie je samozrejmosťou v každej nemocnici. U nás sa vďaka nemu vieme kvalitne postarať aj o novorodencov s rôznymi zdravotnými komplikáciami, zabezpečiť mamičkám dôležité informácie v prvých dňoch po pôrode a pripraviť ich na chvíle, kedy už budú s deťmi samy doma.

K vyššiemu počtu rodičiek určite prispelo aj to, že FNsP Žilina zriadila na novorodeneckom oddelení ako prvá nemocnica na Slovensku miestnosť na dojčenie. Prečo ste pristúpili k takémuto kroku a aké sú ohlasy zo strany novopečených mamičiek?

Ako som spomínal, naším cieľom je priblížiť sa pacientom a vytvárať im príjemnejšie prostredie. Naši lekári a sestry robia všetko pre to, aby sme napĺňali ich požiadavky, aj keď to nie je vždy jednoduché. Aj preto sme sa rozhodli vybudovať unikátnu miestnosť na dojčenie. Mamičky si pochvaľujú väčšie súkromie a s laktačnými sestrami môžu v súkromí prebrať čokoľvek, čo ich trápi. Naši odborníci sa im snažia pomôcť a vzdelávať ich v maximálnej miere.

Aké výzvy stoja pred žilinskou nemocnicou tento rok? Na čo sa zameriate najviac?

Našou najväčšou výzvou je pacient a jeho spokojnosť. Chceme preto pokračovať v rekonštrukciách starších oddelení, vytvárať kvalitnejšie prostredie v ambulanciách a takisto nastaviť čo najlepšie podmienky pre našich zdravotníckych aj nezdravotníckych pracovníkov. Keď sa nám podarí získať nové prístroje, je to pre nich rovnako veľká pomoc pri ich každodennej práci. Aktuálne je pred nami veľká výzva v rokovaniach s poisťovňami. Potrebujeme žilinskú nemocnicu zastabilizovať a zlepšiť jej hospodárenie, čo sa nám nepodarí bez finančného pokrytia reálnych nákladov. Verím, že sa dohodneme na navýšení platieb a pohneme sa zase o krok ďalej. Rovnako nás čakajú výberové konania na primárov niektorých oddelení, ktorým skončil päťročný mandát. V nemocnici máme celoslovenské špičky v zdravotnej starostlivosti, preto verím, že sa do výberových konaní prihlásia odborníci, ktorí udržia a ešte zdvihnú kvalitu zdravotnej starostlivosti na týchto oddeleniach. Žilinská nemocnica je tu predsa pre nás všetkých a nikdy nevieme, kedy ju práve my budeme potrebovať.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...