1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

ENVIRAL, a.s./ENVIEN GROUP

ENVIEN GROUP 17Čistá bionafta môže dosiahnuť úsporu emisií skleníkových plynov až do 90 %

ENVIEN GROUP patrí k najvýznamnejším a najsilnejším zoskupeniam spoločností v strednej a východnej Európe v oblasti výroby biopalív používaných v motorových palivách – nafte a benzíne. Spolu 15 spoločností v siedmich krajinách Európy zamestnáva takmer 600 pracov-níkov. S generálnym riaditeľom Mgr. Petrom Kostíkom hovoríme o zelených riešeniach, ktoré skupina ponúka.

Na trh dodávate biopalivá. Akú úsporu emisií skleníkových plynov dosahujete pri ich produk-cii v porovnaní s fosílnym palivom?

Skupina ENVIEN GROUP sa venuje prioritne produkcii biopalív a vysokohodnotných krmív pre hospodárske zvieratá. Vo svojich závodoch neustále optimalizujeme bezodpadový výrob-ný proces a vďaka jeho nastaveniu už dnes dosahujeme pri výrobe bioetanolu v porovnaní s fosílnym palivom 90-% úsporu emisií skleníkových plynov. Pri produkcii biodiesla dosahuje-me v porovnaní s fosílnym palivom 64 až 90-% úsporu, podľa druhu použitej biomasy.

V doprave využívame biopalivá 1. generácie, prichádzajú však aj pokročilé biopalivá 2. gene-rácie. Aký je medzi nimi rozdiel?

Na výrobu prvogeneračných biopalív sa používajú poľnohospodárske komodity ako repka olejná a kukurica. Pri druhogeneračných biopalivách je vstupnou surovinou odpadová biomasa ako slama, kôra, lístie či biomasová zložka komunálneho odpadu. Do úspory emisií sa nezapo-čítavajú emisie z pestovania, keďže tieto odpady vznikajú prirodzene. Ich výhodou je vyššia úspora emisií skleníkových plynov, avšak investičné náklady do technológií sa počítajú v stovkách miliónov eur. Budúcnosť vidíme v inovatívnych motoroch, ktoré sú schopné jazdiť na palivá s vyšším podielom biozložky a so zvýšeným obsahom odpadovej biomasy (napr. po-užitý kuchynský olej), čím paralelne klesá spotreba fosílnych palív.

Sľubným alternatívnym palivom do budúcnosti je bionafta. Z čoho sa vyrába a aké sú jej naj-väčšie prednosti?

Na Slovensku vyrobíme v spoločnosti MEROCO 120-tisíc ton bionafty ročne, v závode En-vien Biopaliwa Polska 100-tisíc ton ročne a v Chorvátsku máme kapacitu na ročnú produkciu 35-tisíc ton bionafty. Bionaftu tu produkujeme z čistých rastlinných olejov alebo z odpadových surovín, ako je napríklad použitý kuchynský olej. V maďarskom závode Rossi vyprodukujeme 215-tisíc ton bionafty ročne, z toho je 50-tisíc ton vyrobených z olejových a tukových odpadov rôzneho druhu.

Výhodou bionafty je existujúca tankovacia infraštruktúra a dostupnosť vozidiel s inovatívnymi motormi v súčasnej ponuke automobiliek. Ďalším benefitom pri produkcii bio-paliva je tiež domáci pôvod poľnohospodárskych surovín, zväčša od regionálnych dodávate-ľov. Nezanedbateľná je súbežná výroba vysoko nutrične hodnotných krmív pre hospodárske zvieratá. Pri výrobe 100 kg bionafty sa vyprodukuje 135 kg krmiva v podobe repkových šro-tov. Čistú bionaftu (B100) možno už dnes tankovať do nákladných vozidiel s inovatívnymi motormi. V porovnaní s fosílnou naftou dosahuje úsporu emisií v rozmedzí 65 až 90 % a pod-statne nižšie vylučovanie nebezpečných látok.

Vaše rozvojové zámery sa dotýkajú aj výroby biometánu, ktorý môže výrazne prispieť k dekarbonizácii slovenskej energetiky. Môžete ich priblížiť?

V našom výrobnom areáli v Leopoldove máme zámer vybudovať vlastnú bioplynovú stanicu, kde sa budú spracúvať vedľajšie produkty z výroby bioetanolu. Vyprodukovaný biometán môže odberateľ spaľovať, alebo použiť na výrobu zeleného vodíka či paliva v doprave. Na-hradením zemného plynu biometánom vzniká podstatne menej emisií skleníkových plynov a znižuje sa závislosť od dodávok zemného plynu zo zahraničia. Pracujeme tiež na projekte, ktorý sa zaoberá premenou časti komunálneho odpadu na metanol alebo biometán.

Aké sú environmentálne výhody palív s vyšším obsahom biozložky?

Rastú priamo úmerne s percentuálnym obsahom biozložky. Na Slovensku sa v rámci pilotných projektov používajú palivá B20, B30 a B100. Najzelenším riešením je, samozrejme, čistá bio-nafta, B100. Dnes na ňu bez problémov jazdí časť flotily vozidiel spoločnosti YELLOW EX-PRESS. Environmentálnou výhodou je aj vyššia biologická rozložiteľnosť a znížené množstvo škodlivých látok. Ďalším pozitívnym efektom je spracovanie použitého kuchynského oleja do podoby biopalív, teda na bionaftu. V rámci nášho projektu Prilej olej motivujeme ľudí zbierať použitý kuchynský olej a na výmenu ponúkame ocot. Nepriamo tým zabraňujeme vylievaniu oleja a znečisťovaniu odpadových vôd.

Chceme ísť príkladom, a preto do nášho vozového parku zavádzame vozidlá s inovatívnymi motormi prispôsobenými pre palivo B30. Aktuálne máme dodaných 33 zo 74 vozidiel, ktoré tankujú na čerpacej stanici Solar 2009. Touto výmenou dosiahneme 16-% úsporu emisií sklení-kových plynov. Na družstvách v Orechovej Potôni už vyše roka jazdia traktory testujúce pali-vo B20. Ukazuje sa, že v porovnaní s klasickou naftou nemá vplyv na výkon a dosahuje úspo-ru 9,3 % emisií skleníkových plynov.

Na čistý bioetanol sa dá tiež jazdiť, napr. vo Francúzsku je možné tankovať palivo s obsahom 85 objemových % bioetanolu (E85). Pre zefektívnenie zavádzania palív s vyšším podielom biopalív do dopravy je nutné zlepšiť regulačný rámec a zaviesť podporné motivačné trhové mechanizmy na Slovensku. Viaceré prekážky v súčasnosti znemožňujú konkurencieschopnosť palív s vyšším podielom biopalív voči fosílnym palivám. Napríklad sadzba spotrebnej dane z minerálnych olejov je rovnaká pre nízkoemisnú B100 ako pre fosílnu naftu, pričom emisná stopa oboch palív je zásadne odlišná.

Pred rokom ste začali v Leopoldove budovať prevádzku na záchyt a skvapalňovanie CO2. Aké výhody prinesie jej zavedenie?

Na tejto významnej investícii spolupracujeme s talianskym dodávateľom. Skupina SIAD od marca 2022 stavia vlastnú prevádzku zachytávania a skvapalňovania CO2 priamo v našom areáli. Inštalácia technológie zabezpečí udržateľné zachytenie a skvapalňovanie CO2 z fermentácie z výroby bioetanolu s ročnou produkciou 40 000 t/rok potravinárskeho CO2 (s potenciálom 80 000 t/rok) o čistote minimálne 99,9 %, čím sa zníži podiel ťažby CO2 z fosílnych zdrojov. Využitie biogénneho oxidu uhličitého je široké. Okrem výroby sýtených nápojov sa využíva na chladenie, konzerváciu potravín či úpravu vody. Technológia bude uvedená do trvalej prevádzky v druhom kvartáli.

Podieľali ste sa na príprave publikácie o vodíku. Aké sú možnosti jeho výroby a využitia na Slovensku?

Vo svetovej produkcii vodíka dominuje výroba z fosílnych zdrojov (95 %). Postupne rastie výroba zeleného, nízkoemisného vodíka prostredníctvom elektrolýzy vody s využitím obnoviteľnej elektriny. Zelený vodík možno využiť v rôznych odvetviach priemyslu, v doprave, alebo ako nosič pre dlhodobé skladovanie energie. Cieľom Slovenska by malo byť v prvom rade transformovanie priemyselných odvetví, ktoré spotrebovávajú vodík z fosílnych zdrojov, na využívanie zeleného vodíka, napríklad vo výrobe amoniaku a hnojív. Využitie vodíka má vysoký potenciál pre nový priemysel, kde je vodík využívaný ako surovina alebo pomocná látka, napríklad na výrobu metanolu či udržateľného leteckého paliva.

Plánujete sa rozširovať aj na ďalšie trhy?

Rozhodne, dôkazom je naša nová akvizícia v Poľsku, kde vyrábame bionaftu. Zakúpením podniku Lotos Biopaliwa vznikla nová spoločnosť Envien Biopaliwa Polska. Na indickom trhu rozvíjame zase projekt výroby bioetanolu, najmä zo zlomkovej ryže.

Aké sú vaše ďalšie plány? Kde vidíte možnosti na dosiahnutie klimatickej neutrality do roku 2050?

Denne rozmýšľame nad ďalšími projektmi a výskumnými aktivitami a nebránime sa novým podnikateľským príležitostiam. Naše potenciálne investície takmer vždy súvisia s hľadaním zelených riešení nielen v otázkach mobility. Splnenie ambicióznych dekarbonizačných cieľov je možné kombináciou zavádzania nízkoemisných riešení a technológií v priemysle a znižova-ním celkovej energetickej spotreby. Jedným z najnáročnejších sektorov na dekarbonizáciu je doprava. V tejto oblasti stále zvažujeme výrobu celulózového liehu – bioetanolu vyrobeného zo slamy, ďalšie formy recyklácie materiálov, široký potenciál vnímame tiež v oblasti bioplynu a biometánu. Možnosti sú všade okolo nás, len ich treba hľadať a rozvíjať, a my máme pre to ideálne podmienky. 

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...