1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

ENVIRAL, a.s./Envien Group

enviral envien group 16Chce byť jednotkou v oblasti nízkoemisnej mobility

Akciová spoločnosť ENVIRAL je najstaršou spoločnosťou v Envien Group. Táto skupina pozostáva z 10 samostatných spoločností a pôsobí v 5 európskych krajinách.

Ide o firmy Enviral, a.s., Meroco, a.s., Enagro, a.s., Poľnoservis, Rossi Biofuel, Biodiezel Vukovar, Envien Magyarország, Ethanol Energy Vrdy, RT Logistic, Envien Trading a materskú spoločnosť Envien International. Všetky spoločnosti sú prepojené a riadené ako jeden celok. Navzájom sa dopĺňajú tak, že dokážu zabezpečiť celý výrobný proces od nákupu vstupných poľnohospodárskych komodít a olejov až po produkciu finálneho biopaliva. „Práve akciová spoločnosť ENVIRAL odštartovala prudký rast celého zoskupenia nasledovaný realizáciou nových investícií naprieč našimi spoločnosťami na Slovensku aj v zahraničí,“ prezradil na úvod rozhovoru generálny riaditeľ Envien Group Mgr. Peter Kostík.

Akciová spoločnosť ENVIRAL bola založená v roku 2004 ako prvý výrobca bioetanolu na Slovensku. Koľko bioetanolu ste vyrobili za minulý rok a v čom spočívajú jeho pozitíva? Kde všade nájde svoje uplatnenie?

Na výrobu bioetanolu v spoločnosti ENVIRAL používame ako základnú vstupnú surovinu kukuricu. Technológiou alkoholového kvasenia je z nej vyrábaný bioetanol primárne určený pre palivový trh alebo na ďalšie spracovanie v rafinériách. V našej prevádzke v Leopoldove sme v roku 2021 vyprodukovali viac ako 160-tisíc m3 etanolu z kukurice, no naša ročná produkčná kapacita predstavuje 175-tisíc m3 bioetanolu. Pri výrobe etanolu sa až cca 30 % kukurice transformuje na sušené kukuričné výpalky – tzv. DDGS, ktoré sú hodnotnou a nenahraditeľnou kŕmnou surovinou pre živočíšnu výrobu. Objem produkcie DDGS za rok 2021 bol približne110-tisíc ton. Takže okrem výrobcov biopalív sme rovnocenne aj výrobcovia krmív pre slovenské farmy, čím prispievame k potravinovej sebestačnosti a bezpečnosti na Slovensku. Na zvyšovaní produkcie a výrobných kapacít neustále pracujeme.

Výroba bioetanolu v ENVIRALe je bezodpadová. K inštalovaným technológiám patrí aj vlastná čistiareň odpadových vôd, ktorá zabezpečuje vysokú čistotu vypúšťaných vôd do recipientu. Akými ďalšími krokmi sa snažíte minimalizovať ekologickú stopu?Ako napomáhajú vaše výrobné technológie k čistejšiemu životnému prostrediu?

Bezodpadovú výrobu bioetanolu sa neustále snažíme zefektívňovať, preto momentálne pracujeme na rozvojovej investícii, ktorá oproti dnešnému stavu vo väčšej miere využije biologické zvyšky v odpadových vodách so zámerom intenzifikácie ich energetického využitia. Nová odstredivka na ľahké kukuričné výpalky umožní dokonalejšie oddelenie živín z odpadovej vody a ich ďalšie využitie vo vysokohodnotnom krmive pre hospodárske zvieratá a následné spracovanie zvyšných odpadových zložiek na bioplyn.

Medzi naše aktivity zamerané na znižovanie emisií skleníkových plynov v doprave nepochybne patria aj projekty na podporu nízkoemisnej mobility. Na našu 100 % bionaftu (B100) produkovanú v spoločnosti Meroco už rok jazdí testovací kamión spoločnosti Yellow Express, ktorý ušetrí 54 ton CO2 ročne oproti bežnému kamiónu jazdiacemu na klasickú naftu (B7). Pri nákladnej doprave sme však neskončili. Dlho sme uvažovali, ako biopalivá zakomponovať do nášho firemného života vo väčšej miere. Tento rok je pre nás prelomový – čaká nás postupná obmena nášho vozového parku naftových osobných áut na autá s motormi používajúcimi palivo B30, čiže palivo obsahujúce 30 % bionafty. Pri tejto príležitosti rozširuje spoločnosť Solar 2009 svoju čerpaciu stanicu v Leopoldove v našom susedstve o nový stojan, kde bude možné palivo B30 tankovať.

Akými ďalšími krokmi sa snažíte minimalizovať ekologickú stopu?

Radi by sme spomenuli aj náš projekt Prilej Olej (v rámci spoločnosti Meroco), v ktorom úspešne zabraňujeme vylievaniu použitého kuchynského oleja a tukov do odpadov tým, že ho od obyvateľov zbierame (mobilné zbery a zberné miesta), a na oplátku poskytujeme liter nového octu za liter použitého kuchynského oleja alebo liter nového oleja za každých 6 litrov použitého kuchynského oleja a tukov. Vyzbieraný olej ďalej spracovávame, pričom už dnes dokážeme vyrobiť bionaftu zo zmesi olejov, ktorá obsahuje až 60 % použitého kuchynského oleja – tzn. 60 % odpadových surovín s nulovou emisnou stopou.

Spomenuli ste, že vaša spoločnosť Meroco sa zaoberá produkciou bionafty. Aké sú kapacity v tejto prevádzke?

Ročný objem produkcie predstavuje 120-tisíc ton bionafty a 15-tisíc ton glycerínu. Olej, ktorý slúži ako vstupná surovina pri výrobe bionafty, lisujeme v spoločnosti Poľnoservis. Použité môžu byť čisté oleje, ako je napr. repkový, alebo mix olejov tukov (použité kuchynské oleje a tuky, slnečnicový olej, živočíšne tuky, kukuričný olej). Hotová bionafta sa následne primiešava do nafty, čím znižujeme množstvo emisií CO2 v ovzduší. Podobne ako pri kukurici, aj pri spracovaní repky na repkový olej sa až 60 % objemu plodiny transformuje na hodnotnú kŕmnu surovinu – repkový šrot, ktorý slúži na zabezpečenie živočíšnej výroby na Slovensku. Objem produkcie repkového šrotu sa u nás pohybuje okolo 130-tisíc ton. Iným vedľajším produktom z výroby bionafty sú lecitínové kaly, ktoré sa ďalej využívajú v bioplynových staniciach na výrobu bioplynu.

Ste súčasťou Envien Group, jedného z najvýznamnejších a najsilnejších zoskupení spoločností v strednej a východnej Európe, ktoré podnikajú v oblasti výroby biopalív. Aké výhody vám pôsobenie v skupine prináša?

Spoločnosti sú navzájom vertikálne integrované. Vyrábané krmivá aj biopalivá spolu s vedľajšími produktmi sú prevážané prepravnou spoločnosťou RT Logistic, nákup surovín a predaj krmív zabezpečuje Enagro, repkový olej je produkovaný v spoločnosti Poľnoservis, bionafta je vyrábaná na Slovensku v spoločnosti Meroco, v Maďarsku v spoločnosti Rossi Biofuel. V českej spoločnosti Ethanol Energy Vrdy vyrábame bioetanol z kukurice. Predaj produktov v zahraničí zabezpečujú naše obchodné spoločnosti, ktoré tiež patria do skupiny.

S akými víziami vstúpila skupina Envien Group do roka 2022? Pociťujete ešte dopad koronakrízy na chod vašej firmy?

Celý rok 2021 bol ovplyvňovaný potrebou prijímania opatrení a ich realizáciou v dôsledku neustálych zmien. Táto dynamická doba preverila naše schopnosti a pripravenosť reagovať na nové požiadavky a situácie. Skupina sa s vlnami pandémie vysporiadala bez obmedzenia produkcie či obchodného fungovania. Domnievame sa, že spomínaná dynamika bude pokračovať aj v roku 2022 z dôvodu pretrvávajúcej pandémie, tragickej situácie u našich susedov, aj z dôvodu spusteného procesu verejnej celospoločenskej diskusie o dekarbonizácii takmer vo všetkých oblastiach. Našou víziou je riešenie nízkoemisnej mobility, kde chceme byť pre našich partnerov v regióne strednej a východnej Európy prvou voľbou. Biopalivá dlhodobo sú a aj naďalej budú jedným z riešení, ktoré prináša reálne výsledky za rozumné peniaze.

Čo máte v najbližšom období naplánované vo vašich domácich a zahraničných prevádzkach?

Za významný krok považujeme expanziu našej skupiny do Poľska, kde plánujeme prevziať výrobcu bionafty Lotos Biopaliwa, čím by sme navýšili našu výrobnú kapacitu bionafty o 100-tisíc ton. Veľké očakávania máme aj od novej výrobnej prevádzky v maďarskom závode Rossi Biofuels v Komárome, kde sme v januári spustili do prevádzky výrobu nízkoemisnej bionafty z odpadov s kapacitou 50-tisíc ton ročne. Výnimočnosť tejto technológie spočíva v spracovaní odpadových a zvyškových olejov a tukov, ktoré nie sú vhodné pre ďalšie využitie ako potravina alebo krmovina, tzn. surovinová základňa nepochádza z primárnej agrárnej výroby. Ďalším cieľom je zanalyzovať možnosť obnovenia výroby bionafty v továrni v chorvátskom Vukovare.

Ďalším cieľom je zanalyzovať možnosť obnovenia výroby bionafty v továrni v chorvátskom Vukovare. Na domácom poli máme niekoľko významných projektov ako je napríklad zachytávanie biogénneho CO2 a jeho využitie v potravinárskom priemysle namiesto fosílneho CO2, intenzifikácia výroby biodieslu, ako aj rozšírenie výroby bioetanolu. Ďalšie naše interné úvahy vedú k upgradu celej energetiky v areáli Leopoldov, už spomenutej výrobe biometánu, ale aj k potenciálnej výrobe potravinárskeho oleja.

Aké máte plány v prevádzkach v Leopoldove?

V roku 2022 sa naše plány ani zďaleka nekončia. Ako sme už spomínali vyššie, v najbližšom období nás čaká otvorenie čerpacej stanice na palivo B30 a postupná výmena vozového parku. V Leopoldove máme v pláne spustiť novú linku na odslizenie repkového oleja z produkcie, ktorá je už momentálne v štádiu pokročilej výstavby. Zavedením tejto novej linky využijeme plnú spracovateľskú kapacitu našej spoločnosti Poľnoservis a zredukujeme nákup odslizeného oleja v celej skupine. Zavedenie technológie odslizenia do prevádzky je jedným zo základných predpokladov pre spustenie výroby jedlého oleja.

V úvode apríla sme podpísali Memorandum o porozumení s Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, v zmysle ktorého budeme v koordinácii so štátom podnikať kroky smerujúce k tomu, aby sme mohli, v prípade potreby, produkovať repkový olej potravinárskej kvality. Prvým krokom z našej strany je vypracovať štúdiu uskutočniteľnosti, ktorá identifikuje všetky náklady, časový rámec a ďalšie technické, prevádzkové a iné podmienky nutné pre výrobu potravinárskeho oleja.

Aktuálne sú v sektore dopravy zavedené biopalivá 1. generácie, ktoré v porovnaní s fosílnymi palivami dosahujú úsporu emisií skleníkových plynov až 70 %. Pokročilé biopalivá 2. generácie zaručujú ešte vyššie úspory emisií skleníkových plynov. Jedná sa o výrobu bioetanolu z lignocelulózy. Môžete nám priblížiť aký je medzi nimi rozdiel?

Biopalivá 1. generácie sú vyrábané z poľnohospodárskych produktov – u nás produkujeme bioetanol z kukurice a bionaftu primárne z repkového oleja a použitého kuchynského oleja. V prípade biopalív 1. generácie je úspora emisií CO2 podmienená najmä spôsobom pestovania komodít, ich spracovaním a následnou distribúciou paliva. Biopalivá 2. generácie sú rozdielne v tom, že vstupné suroviny nie sú vhodné na výrobu potravín resp. krmív. Ide napr. o odpadovú biomasu, slamu, lístie, kôru a rôzne iné druhy bioodpadov, čiže do výpočtu úspor emisií skleníkových plynov nevstupujú emisie z pestovania. Biopalivá 2. generácie preto, pochopiteľne, dosahujú úsporu emisií skleníkových plynov okolo 90 % a sú perspektívnejšie do budúcnosti, ich nevýhodou je však ich vyššia cena. Tá je dôsledkom vyšších investičných aj prevádzkových nákladov. Investičné náklady výroby bioetanolu z lignocelulózy (napr. slamy) sa počítajú v stovkách miliónov eur.

Prevádzka, s ktorou sa uvažuje, má spracovávať ako hlavnú lignocelulózovú surovinu pšeničnú slamu, no používaným vstupným materiálom v tomto procese môže byť aj kukuričné kôrovie. Akým spôsobom má samotný výrobný proces prebiehať?

Treba si uvedomiť, že investície do technológie spracovania lignocelulózy sa pohybujú v stovkách miliónov eur. Keďže nejde o zanedbateľné náklady, musíme byť pri posudzovaní takéhoto projektu veľmi dôslední a rozvážni. Ako sa hovorí, dvakrát meraj a raz strihaj. Definitívne rozhodnutie o vybudovaní novej prevádzky preto zatiaľ ešte nepadlo.

Je dôležité uvedomiť si, že lignocelulóza je „stavebný materiál“ rastliny. Lignocelulózová biomasa nie je len pevnej štruktúry, ale je aj relatívne vysoko odolná voči jej biologickému rozkladu. Preto, ak chceme využiť sacharidy v nej obsiahnuté, a tie štiepiť na jednoduché cukry, k uvedenému potrebujeme energeticky náročné procesy. Slamu alebo kôrovie je potrebné narezať na malé kúsky, ktoré sú následne vystavené vysokému tlaku a teplote. Prudkým znížením tlaku takéhoto materiálu dôjde k jeho mechanickej deštrukcii, kedy sa lignocelulóza doslova roztrhá na drobné kúsky. Takto dôjde aj k oddeleniu celulózy a hemicelulózy od lignínu, čím sa sprístupnia pre enzymatickú hydrolýzu, ktorá je ďalším krokom procesu. Hydrolýza hemicelulózy a celulózy prebieha za použitia špeciálnych enzýmov. V ďalšom kroku sa z procesu odseparuje tuhá fáza lignínu a ďalej už nasledujú rovnaké kroky ako v prípade tradičnej výroby liehu. Filtrovaná kvapalina s obsahom cukrov je podrobená kvaseniu, kde kvasinky premenia cukry na etanol, a z týchto krokov sa v procese destilácie vyrobí bioetanol. Odseparovaný lignín sa využije na výrobu tepla a elektrickej energie, čím sa celý proces stáva vo vysokej miere energeticky sebestačným.

Kam by sa mala Envien Group uberať? Kde ju vidíte v krátkodobom horizonte a kde o 20 rokov?

Pevne veríme, že všetky spomínané plány a investície nás posunú na ceste realizácie našej vízie. Naším primárnym zameraním je sektor dopravy, kde vidíme okrem druhogeneračných biopalív aj ďalšie príležitosti, napr. biometán. V oblasti využitia biometánu pracujeme paralelne na niekoľkých rozvojových projektoch. Najväčším z nich je zámer vybudovať bioplynovú stanicu v našom areáli v Leopoldove zameranú na spracovanie odpadových vôd z výroby bioetanolu. Spracovanie odpadových surovín je pre nás zaujímavou podnikateľskou príležitosťou a významným ekologickým riešením, ktoré sa ako niť vinie viacerými rozvojovými aktivitami, či už je to výroba biometánu, druhogeneračných biopalív, alebo zber a spracovanie použitých kuchynských olejov na bionaftu. Takýmto spôsobom chceme napĺňať našu víziu byť pre našich zákazníkov prvou voľbou v regióne strednej a východnej Európy v oblasti nízkoemisnej mobility.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...