1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

DeutschMann Internationale Spedition, s.r.o.

Deutschman 20Špedičné služby na tej najvyššej úrovni

Vyše 20 rokov pôsobenia na medzinárodnom prepravnom trhu, schopnosť zabezpečiť akýkoľvek typ vozidla a prepraviť akýkoľvek náklad, vyše 100 zamestnancov, 200 zmluvných dopravcov, viac ako 5-tisíc dopravcov a špedícií s nepravidelným kontaktom z celej Európy a 20-tisíc spokojných zákazníkov. Za úctyhodnými číslami sa skrýva fascinujúci príbeh o výzvach a kreatívnom prístupe k ich zdolávaniu. Priemysel Dnes sa porozprával s osobnosťou, ktorá do podnikania vkladá dušu.

Mgr. Miriam Poništová, výkonná riaditeľka špedičnej spoločnosti DeutschMann Internationale Spedition, s.r.o., so sídlom v Trebišove, sa pri spomienkach na podnikateľské začiatky len pousmeje. „Obdobie hĺbavého štúdia spôsobov podnikania, zákonov pracovného práva a oboznamovania sa so zákonitosťami podnikateľského prostredia bolo okorenené veľkou dávkou odvahy nič netušiaceho,“ konštatuje s nadhľadom. O svojej, vlastnými rukami vybudovanej firme nám viac porozprávala v nasledujúcom rozhovore.

Spoločnosť DeutschMann Internationale Spedition vznikla pred vyše 20 rokmi.

Našu firmu založili v roku 1999 traja spoločníci. Dvaja z nich boli nemeckí investori Interwaggon GmbH a Agotrans GmbH, od ktorých sme posledné podiely odkúpili v roku 2006. Dnes je naša firma na 100 % slovenská.

Čo všetko sa skrýva za pojmom DeutschMann?

Približne 80 % činnosti firmy spočíva v zabezpečovaní prepravy tovaru cestnou dopravou pomocou kamiónov a dodávok zo starej EÚ do strednej Európy. Zvyšok tvoria exporty a medzinárodná doprava medzi krajinami EÚ. Špecializujeme sa na expresné transporty hlavne pre automobilový priemysel s termínom dodávky do 24 hodín. Posledné 2 roky sa zameriavame na prepravu veľkých nákladov pre námornú, leteckú, a v menšej miere aj železničnú dopravu. Zabezpečujeme komplexné logistické služby a skladovanie, to znamená všetko, čo súvisí s prepravou tovaru po celom svete.

Ako môžete definovať vaše konkurenčné výhody?

Dospeli sme do štádia, keď zisk nepokladáme za najdôležitejší prínos. Dopredu nás posúva snaha poskytnúť pomoc všetkým zúčastneným. Na spolupráci s našou spoločnosťou musí zarobiť klient, dodávateľ aj zamestnanec, len tak môže firma ďalej napredovať. Filozofia našej spoločnosti je založená na princípe dôvery a budovania dlhoročných vzťahov s klientmi a dodávateľmi. To znamená, že ak sa necítime byť v kondícii vyhovieť zákazníkovi, poskytneme mu kontakt na firmu, ktorá dokáže uspokojiť jeho špecifické potreby za výhodnejších podmienok.

Kde môžu zákazníci využiť služby vašich dcérskych spoločností?

Keďže sme pocítili zodpovednosť voči klientom a ich požiadavkám ohľadne prepráv v regiónoch Balkánu, v roku 2012 sme založili dcérsku spoločnosť v chorvátskom Varaždine. V roku 2013 nás požiadavky zákazníkov na vlastný vozový park priviedli k založeniu ďalšej dcéry a naša firma sa rozrástla o spoločnosť DeutschMann Transport so sídlom v Žiline, kde parkujú naše vlastné kamióny, z ktorých mnohé sú na mieru upravené na špeciálne prepravy pre našich top klientov. Naša obchodná spoločnosť sídli v Spojených arabských emirátoch a tento rok sme mali v pláne založiť špedičné firmy v Maďarsku a Poľsku, ale v dôsledku prepuknutia pandémie sme boli nútení pozastaviť tieto rozvojové aktivity.

Ako vnímate aktuálnu situáciu z pohľadu vašej spoločnosti?

Na trhoch panuje všeobecná neistota. Môžeme však skonštatovať, že túto situáciu určite prežijeme. Za roky pôsobenia na medzinárodnom prepravnom trhu sme sa naučili fungovať s prísnou nemeckou disciplínou. Máme dostatočné finančné rezervy, aby sme preklenuli kritické obdobie, pravda, ak nebude počítané v rokoch. Celú aktivitu firmy sústreďujeme na opatrenia venované zachovaniu pracovných miest, udržaniu biznisu, dodržaniu dlhodobých zmlúv a napredovaniu vo flexibilnom uspokojovaní požiadaviek klientov. Veľká časť našej práce sa však viaže na automobilový priemysel a je ťažké odhadnúť, akým smerom sa bude uberať v európskom či celosvetovom kontexte. Musíme počítať s možnosťou, že mnohí z našich odberateľov a dodávateľov skončia. Ak nemajú vytvorený dostatočne veľký „vankúš“ s finančnou rezervou, nedokážu zvládnuť krízovú situáciu.

Akým oblastiam sa venujete v rámci investičných aktivít?

Keďže vytvárame okamžité riešenia pre konkrétne požiadavky, technológie, ktoré prepravný trh ponúka, začleňujeme do praxe v čo najkratšom čase. Za posledné roky sme investovali vyše jeden milión eur do hardvérových systémových riešení, aby sme rozšírili možnosti pri flexibilnom zabezpečovaní komplexných špedičných služieb. Vykonávacie procesy nám programátori vytvorili tak, aby bol klient v ktorúkoľvek dennú a nočnú hodinu informovaný, kde sa nachádza jeho tovar. Kontinuálnu investičnú aktivitu pre nás predstavuje vzdelávanie ľudí. V roku 2007 sme založili vlastnú firemnú vzdelávaciu akadémiu, kde nováčikov zaškoľujeme pod odborným dohľadom firemných supervízorov.

Máte za sebou prvé skúsenosti v systéme duálneho vzdelávania.

V júni sme ukončili prvý školský rok v rámci duálneho vzdelávania v spolupráci s Cirkevnou strednou odbornou školou sv. Jozafáta v Trebišove, ktoré budúcim absolventom pomôže získať vedomosti a zručnosti v rozmanitej sfére špedičnej dopravy. Spolu s odbornými vedomosťami však musíme učiť mladých ľudí usmievať sa, nevzdávať sa a zbytočne nepolemizovať. Robíme s poprednými celosvetovými značkami, a ak chceme naďalej poskytovať servis na najvyššej existujúcej úrovni, alfou a omegou je pre nás klientova predstava. Z jeho vízie profitujeme všetci a po jej úspešnom zrealizovaní sa naša firma stáva bohatšou o ďalšiu novú skúsenosť.

Problém s nedostatkom kvalifikovanej pracovnej sily ste poňali komplexne.

Pri riešení tejto situácie sme siahli po troch nástrojoch, ktoré prepájame do funkčného celku. Duálne vzdelávanie je výborné, ale ide o beh na dlhú trať, keďže prvých absolventov získame o 3 roky. Za koncept a uvedenie našej firemnej akadémie do života vďačíme tímu šikovných pracovníkov, ktorí nám vo firme od začiatku pomáhali vytvoriť fungujúci systém. Ich zásluhou vieme prijať do zamestnania akéhokoľvek záujemcu o prácu. Ideálne je, ak ovláda cudzie reči, a ostatné veci ho naučíme. Ako bývalá učiteľka som sa často zamýšľala nad tým, kde sú všetci tí šikovní žiaci, ktorých som kedysi učila. Nasledovalo nemilé zistenie, že väčšina životaschopnejších absolventov pracuje v zahraničí na pozíciách pomocnej pracovnej sily. Nedokážem akceptovať fakt, že svoj najcennejší artikel v podobe vzdelaných ľudí zadarmo poskytujeme do zahraničia.

Prišli ste s originálnym nápadom ako ľudí dostať naspäť.

Áno. Už druhý rok beží kampaň s názvom „Robim na vychodze“, ktorou motivujeme našich krajanov, aby sa vrátili, respektíve zostali doma za podmienok porovnateľných so zahraničím. Myšlienka vznikla v spolupráci s jednou reklamnou agentúrou v Bratislave, ktorá ju nakoniec pretavila do pútavého vizuálu.

Moderné spoločnosti dnes pôsobia s princípmi spoločenskej zodpovednosti.

Kľúčovým slovom našej firemnej filozofie je POMOC. Chceme byť dobrým príkladom pre okolité firmy a zabezpečovať vhodné podmienky pre našich prepravcov. Záleží nám na celkovej spokojnosti, vedomostnom a osobnostnom raste našich zamestnancov, a zároveň sa snažíme podať ruku ľuďom, ktorí potrebujú pomoc.

Vaša firma je držiteľom desiatok certifikátov, diplomov a ocenení. Poskytujú svedectvo, že podnikáte inak.

Každý diplom vypovedá o našich kompetenciách v mnohých oblastiach. Poslaním našej firmy je pomáhať klientovi riešiť jeho problémy s prepravou. Našou víziou je expandovať s tímom silných odborníkov pripravených rozvíjať poskytované služby a podieľať sa na tvorení etického biznisu. Za jeden z najväčších priestorov pre inovácie pokladám prácu s ľuďmi. Ide o nevyčerpateľný zdroj inšpirácií ako zlepšovať okolitý svet a jeho fungovanie.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...