1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

CROWN Bevcan Slovakia, s.r.o.

Jednotka vo výrobe kovových obalov

Hliníkové plechovky sú spoločne so sklenými fľašami dlhodobo najobľúbenejším obalom pre rôzne druhy nápojov. Vďaka svojim vlastnostiam patria plechovky k obľúbeným obalovým materiálom predovšetkým pre nealkoholické nápoje a pivo. Ich používanie je nielen praktické a vďaka svojej nízkej hmotnosti aj efektívne, ale má aj významný ekologický prínos.

V porovnaní s ostatnými obalovými materiálmi je možné hliník nekonečne veľakrát recyklovať a pri recyklácii sa spotrebuje až o 95 % menej energie ako pri výrobe z primárnych surovín. Navyše každá tona vytriedených nápojových plechoviek znižuje množstvo vypúšťaných emisií CO2 o 10 ton. Samotný výrobný proces je plne automatizovaný. Najmodernejšími výrobnými linkami disponuje aj jedna z dcérskych spoločností popredného výrobcu plechoviek CROWN, ktorá sídli v priemyselnom parku Kechnec.

Od korunkovej zátky k miliardám plechoviek

Spoločnosť CROWN Bevcan Slovakia, s.r.o., patrí do amerického koncernu Crown Holdings. Crown Holdings Inc. so sídlom vo Philadelphii je, spolu so svojimi dcérskymi spoločnosťami, jedným z lídrov na trhu s obalovými materiálmi. Materskú spoločnosť založil v roku 1892 vynálezca korunkovej zátky William Painter. Bola zároveň prvým produktom, ktorý spoločnosť vyrábala, a ktorá spôsobila revolúciu v balení nápojov do sklenených fliaš. Počas svojej histórie prešla spoločnosť viacerými produktovými a organizačnými zmenami. V súčasnosti je spoločnosťou číslo jeden vo výrobe kovových obalových materiálov vo svete. Jej hlavnými produktovými radmi sú konzervy na jedlo, nápojové plechovky, obaly na aerosóly a špeciálne obaly. Pôsobí v troch regiónoch – Amerika, Európa a Ázia-Pacifik, zamestnáva 24-tisíc zamestnancov vo svojich 146 závodoch v 36 krajinách. „Závod v Kechneci na východnom Slovensku patrí do Európskej divízie a do skupiny Bevcan, teda do skupiny nápojových plechoviek. Bol postavený v roku 2009 a v súčasnosti zamestnáva viac ako 160 zamestnancov. Vyrábajú sa tu nápojové plechovky pre všetky typy nápojov ako sú sladené nápoje, džúsy, energetické nápoje a pivo v rozmeroch od 250 ml až do 500 ml, a to s ročnou výrobnou kapacitou 1,6 miliardy plechoviek. Našimi najväčšími zákazníkmi sú medzinárodní výrobcovia sladených nápojov a piva. Väčšina našej výroby putuje do zahraničia, hlavne do Maďarska, Poľska a do Českej republiky,“ predstavuje slovenský závod a jeho aktivity generálny riaditeľ CROWN Bevcan Slovakia, s.r.o., Ing. Miroslav Mastiľák.

Plne automatizovaný výrobný proces

Nápojové plechovky sa skladajú z dvoch častí – tela plechovky a viečka. „V závode v Kechneci vyrábame samotné telo plechovky technológiou tvárnenia a následného ťahania hliníkového plechu pomocou horizontálnych a vertikálnych elektromechanických lisov navrhnutých špeciálne na tento typ výroby,“ približuje výrobu riaditeľ kechneckého podniku. V procese výroby sa plechovky ďalej chemicky čistia a na špeciálnych vysokorýchlostných ofsetových tlačiarenských strojoch sa následne vytvára potlač plechovky, na ktorú je aplikovaný ochranný povrchový lak. Aj vnútro plechovky prechádza úpravou. Do plechovky sa vstrekuje špeciálny potravinársky lak na jeho pokrytie a následne sa vytvrdzuje v peciach. Na tvarovanie hrdla plechovky slúži zariadenie Necker-Flanger, kde sa postupným pretváraním dosiahne požadovaný tvar hrdla a takzvaného golierika plechovky, ktorý umožňuje nasadenie viečka a uzavretie plechovky po naplnení u zákazníka. Celý výrobný proces je plne automatizovaný a kvalifikovaný personál sa stará o jeho plynulý chod.

Stále žiadané s nespornými prednosťami

Nápoje v plechovkách poznáme a používame už mnoho rokov a dá sa povedať, že takmer v nezmenenej podobe. Napriek tomu aj pri tomto tradičnom produkte vznikajú nové nápady a inovácie. „Samozrejme, ako pri iných produktoch, tak aj pri výrobe plechoviek je veľký dôraz na inovácie,“ vysvetľuje Miroslav Mastiľák. „Spomenul by som napríklad 360 End® – otváranie celého viečka plechovky, čo vlastne urobí z plechovky akýsi pohár. Najväčšie inovácie sú v oblasti dizajnu.“ A v čom vlastne tkvie stála obľúbenosť tohto typu nápojového obalu u konečného spotrebiteľa? Určite jednou z najdôležitejších výhod z pohľadu konzumenta je ich praktickosť. „Za ďalšie prednosti hliníkových plechoviek v porovnaní s inými obalmi môžeme s určitosťou považovať ich 100-% možnosť recyklovania,“ dodáva riaditeľ. Hliníková plechovka zabezpečuje takisto vysokú ochranu nápoja pred slnečným žiarením a kyslíkom, čím zachováva jeho chuť a čerstvosť. V neposlednom rade, príjemnou vlastnosťou pre koncového užívateľa je schopnosť plechovky sa veľmi rýchlo ochladiť a zabezpečiť tak väčší pôžitok pri vychutnávaní nápoja.

Stará známa pravda hovorí, že obal predáva. Aj preto spoločnosť CROWN poskytuje svojim zákazníkom nové možnosti v oblasti dizajnu. Tí môžu využiť služby vlastného dizajnového štúdia tohto výrobcu, ktoré sa nachádza v meste Leicester vo Veľkej Británii. „Naše možnosti potlače sú veľmi široké, od základného dizajnu, ktorý môžeme bežne vidieť v obchodoch, až po náročné aplikácie. Medzi tie najzaujímavejšie patrí napríklad fotochromatický alebo termochromatický dizajn, kde sa výsledný obraz mení pri pôsobení slnečného žiarenia, alebo pri vychladení plechovky na tú správnu teplotu. Tlačiť dokážeme vo veľmi vysokej kvalite HQP. Príjemný pocit pri držaní plechovky poskytuje konečnému zákazníkovi takzvaný tactile dizajn, ktorý vytvára 3D textúru na povrchu obrazca. Možností v rámci dizajnu je však oveľa viac,“ vysvetľuje Miroslav Mastiľák.

Kvalitní zamestnanci v popredí záujmu

Od roku 2011 sa tržby slovenskej spoločnosti pohybovali v rozmedzí 70 až 100 miliónov eur. V uplynulom roku dosiahli úroveň 85,5 milióna, čo je v porovnaní s predošlým účtovným obdobím, kedy sa tento ukazovateľ zastavil na hodnote 95 miliónov, pokles o 10 %. Napriek tomu spoločnosť CROWN Bevcan Slovakia, s.r.o., zaznamenala v roku 2016 výrazný nárast zisku a to vo výške 1,14 milióna eur. Nižší zisk v predošlých rokoch môže súvisieť s realizovanými investíciami. „Keďže sme v predchádzajúcich rokoch investovali hlavne do zvyšovania kapacity a rozširovania výrobného sortimentu, v roku 2016 sme naše investície nasmerovali hlavne do projektov prinášajúcich zlepšenie pracovného prostredia a zvýšenie BOZP. V tomto roku je naším hlavným cieľom zvyšovanie efektívnosti procesu a znižovanie nákladov na energie a suroviny prostredníctvom six sigma projektov,“ hovorí na margo investičných plánov riaditeľ spoločnosti.

Keďže vedenie slovenského podniku CROWN Bevcan Slovakia, s.r.o., si uvedomuje, že kvalitní zamestnanci sú kľúčom k úspechu každej spoločnosti, medzi najbližšími plánmi spoločnosti nesmie chýbať ani rozvoj zamestnancov prostredníctvom školení a ich zapájania do zlepšovacích procesov. Za najdôležitejšie priority pre nasledujúce obdobie tak Miroslav Mastiľák považuje zvyšovanie konkurencieschopnosti na trhu prostredníctvom inovácií produktu a znižovaním výrobných nákladov, ale zároveň aj zlepšovanie pracovného prostredia a podmienok pre svojich zamestnancov.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...