1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

CD - profil, s.r.o.

cd profil 17Expert vo výrobe tenkostenných profilov

Tam, kde sa pracuje s oceľou, musia byť jasné ciele, presnosť a profesionalita. Presne v tomto duchu pracuje spoločnosť CD - profil, s.r.o., so sídlom v Liptovskom Mikuláši. Od začiatku svojho pôsobenia mala firma jasný cieľ – vybudovať moderný závod so strojárskou špecializáciou.

Za 23 rokov svojej existencie ho nielenže splnila, ale aj posunula ďalej. Firma má v súčasnosti vlastné vývojové oddelenie a od roku 2017 aj vlastné školiace stredisko. Aktuálne v CD - profil, s.r.o., pracuje 170 zamestnancov, pričom spoločnosť plánuje počet pracovníkov ešte zvyšovať. Ďalšie podrobnosti o firme, ktorá ročne spracuje 30-tisíc ton plechu, nám v rozhovore priblížili jej konatelia Ing. Karol Ďurný a Ing. Zdenko Majerík.

Spoločnosť CD - profil, s.r.o., vybudovali traja slovenskí spoločníci – Ing. Karol Durný, Ing. Zdenko Majerík a Vladimír Majerík, a to bez akejkoľvek účasti zahraničného kapitálu. Ako sa vám to podarilo?

Hlavnými predpokladmi úspechu bola tvrdá práca, moderná technológia a tím pracovníkov s odbornými znalosťami a skúsenosťami. Vďaka tomuto sa podarilo vybudovať modernú firmu zameranú na tvárnenie tenkostenného plechu za studena technológiou valcovania a lisovania, ktorá sa v súčasnosti rozpína na rozlohe 15-tisíc m2, v rámci ktorej je nainštalovaných 17 výrobných zariadení. Portfólio výrobkov našej spoločnosti tvorí cez 2200 druhov produktov. Aktuálne vyrábame profily s premenlivou hrúbkou oceľovej pásky, ktorá sa v súčasnej dobe pohybuje v intervale od 0,6 – 2,5 mm. Dané hrúbkové rozpätie umožňuje našej spoločnosti zabezpečovať variabilitu produkcie, ktorá nachádza uplatnenie v strojárskom, stavebnom, elektrotechnickom či nábytkárskom priemysle, ale aj v doprave a v poľnohospodárstve. Celková metráž oceľových profilov spracovaných spoločnosťou počas jej existencie predstavuje 15-násobok obvodu zemegule.

Kto je hlavným odberateľom vašej produkcie?

V prvých rokoch existencie spoločnosti smerovala produkcia najmä na slovenský trh. V súčasnosti skoro 60 % výrobkov putuje z Liptovského Mikuláša na export. Odberateľmi sú nielen výrobcovia nábytku alebo plastových okien, ale aj vinohradníci, výrobcovia eskalátorov a výťahov či trezorov. Výrobky nachádzajú uplatnenie po celom svete. Hlavnými exportnými krajinami sú však Poľsko, Česká republika, Litva, Taliansko, Slovinsko, Chorvátsko, Nemecko, USA a Čína. Národné informačné stredisko Slovenskej republiky vyhodnotilo spoločnosť CD - profil, s.r.o., ako významného exportéra Slovenskej republiky.

Môžete nám priblížiť vaše produktové portfólio?

Aktuálne máme v portfóliu cez 2200 druhov aktívnych výrobkov. Vstupným materiálom sú nadelené pásky z pozinkovaného alebo čierneho plechu valcovaného za studena alebo za tepla. Naše výrobné linky z nich následne produkujú posteľné a nábytkové lišty, výstuže do plastových okien, profily pre regálové a dopravníkové systémy, profily pre bezpečnostné dvere. Vyrábame tiež profily pre eskalátory a výťahy. Ide o vysokošpecializované a sofistikované profily s veľmi prísnymi parametrami a toleranciami. Na ich výrobu sa používa plech s vyššou pevnosťou a extra pozornosť je venovaná výstupnej kontrole.

Dodávame tiež výrobky pre poľnohospodársky segment, napríklad vinohradnícke stĺpiky alebo opory sadeníc. Významnú časť našej produkcie tvoria aj produkty určené pre skladovanie. Vyrábame nosníky aj stojky na regálové systémy v rôznych dĺžkach podľa šírky regálu. Ponúkame alternatívy v pozinkovanom prevedení alebo s povrchovou úpravou striekaním RAL farby. Doplnkovým produktom sú priečky, ktoré slúžia na celkovú fixáciu stojok. Osobitné riešenia poskytujeme v oblasti bezpečnostných technológií pre trezorovú techniku a bezpečnostné uzávery. Pre našich zákazníkov vyrábame špeciálne vystužovacie profily, ktoré sa inštalujú do stien trezorov a bankomatov.

Aké benefity ponúkate svojim zákazníkom?

Hlavná konkurenčná výhoda našej spoločnosti spočíva v tom, že okrem štandardných výrobkov dokážeme vyrobiť aj produkty, ktoré sú rozmerovo a tvarovo špecifické. Je to vďaka projekčnému tímu, ktorý dokáže naprojektovať aj veľmi zložité nástroje, dokonca aj kompletné výrobné linky tak, aby bol produkt vyrobený podľa požiadaviek klienta a zároveň spĺňal všetky stanovené kritériá. Výhodou našej spoločnosti je aj aktívne využívanie širokej škály technológie a špecializovanej jednoúčelovej technológie, ktorá umožňuje premeniť vstupný materiál na hotový výrobok. Disponujeme tiež technológiou na kontinuálne zváranie laserom, ktorá umožňuje zvárať rôzne tvary profilov, ale aj rôzne druhy materiálov.

Ďalším benefitom pre významných odberateľov je držanie bezpečnostných skladových zásob. To znamená, že preberáme ťarchu nákladov na skladovanie, vďaka čomu dokážeme okamžite reagovať pri akútnej potrebe dodávky zo strany odberateľa. Taktiež ponúkame technologickú podporu vo forme návrhov pre optimálnejší dizajn výrobku, ktorý sa môže významne podieľať na zlacnení celej výroby produktu. Medzi ponúkané benefity súvisiace s výrobou oceľových profilov patrí aj logistika a doprava produktov priamo k zákazníkovi, keďže firma disponuje niekoľkými vlastnými kamiónmi.

K jednej z hodnôt vašej spoločnosti patrí aj ochrana životného prostredia. Ako sa vám darí napĺňať víziu zeleného podnikania?

Našu podnikateľskú činnosť vykonávame so zreteľom na životné prostredie. Pri výrobných procesoch kladieme dôraz na preventívne opatrenia s cieľom minimalizovať ich vplyv na životné prostredie. Pri zavádzaní nových technológií a nákupe investícií efektívne zohľadňujeme environmentálne aspekty a uprednostňujeme zdroje s vyššou energetickou efektívnosťou. So zodpovednosťou pristupujeme aj k ochrane životného prostredia. Tiež venujeme zvýšenú pozornosť vytváraniu bezpečných a zdravých pracovných podmienok, usilujeme sa o maximálne využívanie zdrojov a energií, uplatňujeme princíp obozretnosti a zodpovednej starostlivosti, čím chceme prispieť k zabezpečeniu trvalo udržateľného rozvoja.

Aké investície ste zrealizovali v spoločnosti v uplynulom období?

Úspešná výroba spôsobila zvýšenú potrebu výrobných a skladovacích plôch. Finančné prostriedky boli preto investované nielen do rozšírenia výrobných priestorov, ale aj do novej, modernejšej technológie a do inovácie nákladného vozového parku. V investíciách budeme pokračovať aj v ďalšom období, kedy sa chceme zamerať na zefektívňovanie výroby či už formou automatizácie procesov, alebo výmenou existujúcich strojov za novšie a výkonnejšie zariadenia.

Rozširovanie výroby spoločnosti si žiada doplnenie personálnych kapacít. Nebojujete s nedostatkom kvalifikovaných zamestnancov? Aká je vaša personálna politika?

V najbližšom období firma plánuje rozšíriť výrobné priestory o nové haly, čím sa celková rozloha výrobných priestorov spoločnosti zdvojnásobí. To sa automaticky premietne aj do zvýšenia počtu voľných pracovných miest. Za účelom ich obsadenia kvalitnými pracovníkmi sme v spoločnosti vybudovali vlastné školiace stredisko, ktoré nám pomáha riešiť nielen nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily na trhu, ale poskytuje možnosť aj súčasným zamestnancom zvyšovať svoju kvalifikáciu. Naša spoločnosť kladie veľký dôraz na vzdelávanie a školenie zamestnancov a rozširovanie ich vedomostí, pretože vieme, že bez kvalitných pracovníkov by sme požadovanú kvalitu nevedeli dosiahnuť. Práve preto si už teraz „vychovávame“ budúcu generáciu kvalitných valciarov.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...