1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Camfil, s.r.o.

camfil 17Globálny špecialista na filtráciu vzduchu

Vzduch je nevyhnutnou podmienkou pre život, no zároveň je zdrojom mnohých nebezpečných látok, ktoré môžu byť spúšťačom rôznych civilizačných ochorení. S víziou urobiť svet lepším miestom už vyše pol storočia pôsobí švédska spoločnosť Camfil.

Popredný výrobca prémiových riešení pre čistý vzduch má vybudovaných 30 výrobných jednotiek, výskumných a vývojových stredísk na štyroch kontinentoch, pričom súčasťou jeho úspešného príbehu je päťtisíc zamestnancov vo viac ako 35 krajinách sveta. „História skupiny Camfil je spojená s rozvojom atómovej energetiky a s misiou chrániť ľudí pred škodlivým vzduchom. Odvíja sa od vzniku pôvodnej švédskej spoločnosti Camfil AB, ktorú v roku 1963 založil pán Gösta Larson na základe spolupráce s americkou spoločnosťou Cambridge Filters Corporation. Vo Švédsku v tom čase prepukol dopyt po vysokokvalitných vzduchových filtroch pre potreby jadrových elektrární, ktoré na európskom trhu neboli dostupné. Zakladateľ pôvodne pracoval pre malú firmu zaoberajúcu sa filtráciou vzduchu a dostal špeciálnu objednávku od Švédskej atómovej asociácie na vývoj nových filtrov, ktoré by spĺňali nové, vysokonáročné požiadavky,“ vysvetľuje konateľ spoločnosti Camfil, s.r.o., Ing. Imrich Mészáros.

Produkty Camfil postupne našli uplatnenie v rôznych odvetviach ako sú zdravotníctvo, farmácia, potravinárstvo, energetický, elektronický a automobilový priemysel. Všetky riešenia však majú spoločného menovateľa. Pomáhajú zlepšiť kvalitu vzduchu v interiéroch a exteriéroch, čím výrazne prispievajú k ochrane ľudského zdravia aj zvýšeniu celkovej hospodárskej efektívnosti. „Spoločnosť Camfil sa zameriava na oblasť vývoja a výroby filtrov a čistiacich systémov vzduchu, ktoré dokážu odstraňovať škodlivé častice, pachy, plyny a mikroorganizmy z ovzdušia. Jej produkty sú navrhnuté tak, aby spĺňali najvyššie štandardy kvality a bezpečnosti, a zároveň reagovali aj na rastúce požiadavky zákazníkov. Camfil preto konštantne investuje do výskumu a inovácií, pričom spolupracuje s vedcami a špecialistami na celom svete,“ dodáva konateľ spoločnosti.

Príležitosť na Slovensku

Pod krídlami globálneho špecialistu na výrobu vzduchových filtrov pôsobí levický závod Camfil. „V roku 2006 padlo rozhodnutie o presunutí výroby vreckových filtrov z Nemecka do nákladovo priaznivejšej krajiny a voľba padla na slovenské Levice. Našich prvých 20 zamestnancov absolvovalo stáž vo švédskom mestečku Trosa s cieľom zabezpečiť úspešný nábeh výroby na Slovensku,“ pokračuje Imrich Mészáros. Prvá investícia do výstavby závodu, zakúpenia pozemkov a strojového vybavenia predstavovala 12 miliónov eur. Pôvodný zámer počítal s výrobou približne 1,3 milióna kusov výrobkov ročne, investor však už v tom čase uvažoval o možnom rozšírení výrobných kapacít v budúcnosti. Udialo sa tak v roku 2017, pričom nové investície sa vyšplhali na ďalších 5,5 milióna eur.

Konateľ spoločnosti zdôrazňuje, že v rozvoji závodu zohrávajú kľúčovú rolu synergické efekty pod strechou silnej medzinárodnej spoločnosti. „Levický podnik má od začiatku vysoko nasadenú latku nielen v oblasti kvalitatívnych parametrov a plnení veľmi krátkych dodacích termínov, ale aj vo vysokých ukazovateľoch presnosti dodávok. Zároveň profitujeme z možnosti spolupráce v oblasti vývoja. Výborne sa jej zhosťujú naši odborne zdatní technici údržby, ktorí pomáhajú pri neustálom zlepšovaní vyrábaných zariadení. Oddelenie R&D nás permanentne vyzýva a motivuje k novým riešeniam, resp. zlepšeniam. Naši špecialisti spolupracujú na zlepšovaní jednotlivých produktových rád, dokonca máme zaregistrované dva vlastné patenty. V jednom z nich náš zamestnanec figuruje ako autor a pri druhom ako spoluautor riešenia.“

Produkty vyrobené v levickom závode nájdeme v administratívnych budovách či nákupných centrách, čiže tam, kde vzniká zvýšená potreba priviesť filtrovaný vzduch zvonka. Podnik sa tiež špecializuje na výrobu vzduchových filtrov, ktoré nachádzajú využitie v priemyselných závodoch, výskumných laboratóriách, medicínskom a farmaceutickom prostredí. „Naším najväčším a najpopulárnejším produktom sú vreckové filtre s oceľovými rámom, následne aj v plastovom,“ podotýka konateľ spoločnosti.

Nároky neustále rastú

Kvalita ovzdušia v súvislosti s výskytom hrubého prachového znečistenia sa v posledných desaťročiach zlepšila po prijatí rôznych opatrení zameraných na elimináciu škodlivých emisií. Súčasný stupeň znečistenia však naďalej predstavuje nezanedbateľné riziko pre ľudské zdravie. „Vplyv vdychovania znečisteného vzduchu na zdravie, obzvlášť vo svetových metropolách, je už dnes veľmi dobre zdokumentovaný. Údaje nasvedčujú, že znečistené ovzdušie je iniciačným faktorom niektorých ochorení a každoročne spôsobuje niekoľko miliónov predčasných úmrtí. Z tohto dôvodu boli v roku 2021 výrazne sprísnené doporučené limity koncentrácií častíc PM 2.5 a PM 10,“ vysvetľuje Imrich Mészáros.

„Filtre vo vzduchotechnike výrazne zvyšujú kvalitu ovzdušia v interiéri. Sú ťahúňmi vo ventilačných systémoch a tie najúčinnejšie majú premenlivé účinnosti na zachytenie PM 1 častíc. V decembri 2016 bola schválená nová norma, ktorá definuje klasifikáciu vzduchových filtrov. Ide o najzásadnejšiu zmenu za posledné desaťročie, nakoľko došlo k zjednoteniu klasifikácie filtrov na globálnej úrovni. Na základe jednotnej metodológie bolo zavedených 34 tried filtrov podľa ich účinnosti, ktorá sa zisťuje po vybití elektrostatického náboja filtra v testovacom okruhu. Aby mohol byť filter zaradený do konkrétnej triedy, musí mať minimálne 50-% účinnosť voči danej frakcii veľkosti častíc. Hoci aktuálna globálna norma klasifikácie filtrov ISO 16890 definuje účinnosti filtrov na základe najnovších poznatkov, pri výbere vhodného filtra je dôležité zohľadniť aj ďalšie parametre ako sú životnosť, nízka tlaková strata a nízka spotreba energie. Filtre s vysokou účinnosťou a energetickou efektívnosťou totiž dokážu zabezpečiť úspory v tisíckach eur ročne.“

Aktuálne priority

Zo zvýšeného dopytu po odborníkoch v priemysle vyplýva zvýšený dôraz na budovanie motivujúceho pracovného prostredia. „V súčasnosti zamestnávame okolo 300 pracovníkov. V rámci projektu Campair realizujeme zamestnanecké prieskumy spokojnosti. Ide o výbornú príležitosť ako zistiť, čo funguje a na akých témach treba zapracovať. Posledné ročné hodnotenia ukázali, že mnohých zamestnancov lákajú nové výzvy vrátane kariérneho posunu. Príjemne nás prekvapil záujem o nové pracovné zaradenie či rekvalifikáciu na iné pracoviská.“ Práve interné posuny konateľ vníma ako ďalšiu možnosť pre rozvoj podniku, ktorá je prínosom pre jednotlivé pracovné tímy. „Ak náš kolega alebo kolegyňa prejde z jedného oddelenia na iné, prináša so sebou jedinečné skúsenosti. Svoj nový kolektív tak obohatí o ďalšie nápady a v pozitívnom slova zmysle ho núti vybočiť zo zabehaných koľají.“

Konateľ spoločnosti netají, že podnik stojí pred novými výzvami. „Aktuálne pracujeme na plánoch v krátkodobom aj dlhodobom horizonte. Tie zahŕňajú zvýšenie efektivity práce na všetkých úrovniach, prípravu na ďalšie rozšírenie výrobných kapacít a celý rad projektov so zameraním na oblasť životného prostredia, v ktorých dominuje úspora energií. V roku 2012 sme sa stali prvým výrobným závodom certifikovaným normou ISO50001. Naša spotreba vtedy bola na úrovni 1,25 kWh/produkt, v súčasnosti je to menej ako 0,6 kWh/produkt. Ďalšie zlepšenie však bude oveľa náročnejšie, keďže sa púšťame do zabezpečenia zelenej energie v čo možno najväčšej miere,“ odznelo na záver.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...