1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Bratislavská vodárenská spoločnosť, a.s.

BVS 16Voda v hlavnom meste patrí k najlepším v celej Európe

Bratislavská vodárenská spoločnosť zásobuje pitnou vodou viac ako 700-tisíc obyvateľov a zároveň zabezpečuje odvádzanie a čistenie odpadových vôd celého Bratislavského a z časti aj Trnavského a Trenčianskeho kraja.

Ako sa zmenila vodárenská činnosť od zavedenia prvého výtlačného vodovodu v Bratislave a aké sú jej aktuálne výzvy sme sa zhovárali s generálnym riaditeľom Bratislavskej vodárenskej spoločnosti Ing. Zsoltom Lukáčom, MBA.

Môžete nám priblížiť jednotlivé služby vašej spoločnosti?

Úlohou Bratislavskej vodárenskej spoločnosti je zabezpečiť pre všetkých odberateľov nezávadnú pitnú vodu. Zároveň odvádzame vyprodukovaný splaškový odpad a zabezpečujeme jeho následné spracovanie tak, aby sa mohol v rámci recyklácie vody vrátiť späť do vodného toku. Zachovanie tohto cyklu v súvislosti s človekom a činnosťou človeka je podstatou vodárenskej činnosti. Spotrebiteľ vníma iba vodovodný kohútik visiaci zo steny. To, čo sa nachádza za stenou, teda celá vodárenská infraštruktúra, to už je naša práca, ktorá predstavuje samostatný multidisciplinárny vedný odbor. Zahŕňa totiž zložky biologické, chemické, ako i fyzikálne. Práve využitím týchto poznatkov zabezpečujeme permanentnú prítomnosť kvalitnej vody v kohútikoch odberateľov.

Tento rok uplynulo presne 130 rokov od začiatku hromadného zásobovania obyvateľov Bratislavy pitnou vodou. Od toho času sa pôvodná sieť bratislavského vodovodu podstatne rozšírila. Môžete zosumarizovať, čo táto zmena znamená v praxi?

Samozrejme, vodárenská infraštruktúra kvantitatívne stále narastá, a to aj v súvislosti s rozvojom bratislavského regiónu. Za uplynulých 130 rokov sa pôvodná sieť prvého bratislavského vodovodu rozšírila o vyše 3-tisíc kilometrov a kanalizačná infraštruktúra má viac ako 1500 kilometrov. Každú sekundu je do vodovodov možné dodať takmer 7-tisíc litrov vody. Kvalita dodávanej vody je pre nás absolútnou prioritou, a preto sa intenzívne venujeme údržbe celej vodárenskej infraštruktúry.

Tradícia vodárenstva však nie je silná iba v Bratislave, ale na celom Slovensku. Odborníci, inžinieri, vodohospodári sa vyše storočia podieľajú na budovaní a rozvoji vodárenskej činnosti. Výsledkom ich aktivity sú diela, na prvý pohľad pre verejnosť neviditeľné, keďže sú zakopané v zemi, ale pre súčasnú spoločnosť nenahraditeľné. Táto história sa premieta aj do súčasnosti – na viacerých fakultách sa univerzity venujú výchove nových odborníkov, ktorí nájdu uplatnenie vo vodárenstve.

Aká je kvalita bratislavskej vody?

Bratislavská voda je jedna z najlepších v Európe. Vďaka Dunaju, ktorý počas svojej histórie vytvoril v tomto regióne masívne štrkové nánosy, máme prirodzene prefiltrovanú, nezávadnú „živú“ vodu. Táto voda je mierne mineralizovaná, obsahuje nášmu organizmu prirodzený pomer minerálov, preto ho nepresolí, aj keď sa pije denne. Jej kvalita je taká, že by nepotrebovala žiadnu dodatočnú úpravu. V zmysle platnej legislatívy ju však musíme preventívne dezinfikovať minimálnymi množstvami chlóru, ktoré sú pre ľudský organizmus absolútne neškodné.

Vaša spoločnosť je lídrom vo vede a výskume v oblasti vodárenstva i vodného hospodárstva. Má tento výskum dostatok podpory?

Pre každé odvetvie je veľmi potrebné venovať sa inováciám. Výskum a vývoj však predstavuje aj zvýšené náklady. Vo vodárenstve je cenotvorba regulovaná štátom, pričom v cene vody sa náklady vynaložené na výskumnú činnosť adekvátne nezohľadňujú, a aj preto mal v ostatnom období na Slovensku výskum a vývoj klesajúcu tendenciu. Tento trend by sme radi zmenili, keďže popri odborníkoch máme k dispozícii aj špičkové laboratóriá a technologické zariadenia. Chceme využiť tieto vhodné podmienky, a aj preto verím, že sa nám podarí stanoviť výskum ako jednu z priorít činnosti našej spoločnosti. V súčasnosti napríklad participujeme na projekte zameranom na nové spôsoby dezinfekcie vody. Jednu z perspektívnych techník ničenia možných choroboplodných zárodkov predstavuje UV žiarenie. Výskum v tejto oblasti rozvíjame v spolupráci s odborom hygieny Ministerstva zdravotníctva SR.

Pod mottom „Voda je veda“ realizujete viacero projektov, spomedzi ktorých možno spomenúť implementáciu varovného monitorovacieho systému vodárenských zdrojov. Môžete nám tento projekt priblížiť?

Naše vodné zdroje máme vybavené varovnou signalizáciou, ktorá nám avizuje akékoľvek kvantitatívne zmeny týchto zdrojov. My však potrebujeme aj kvalitatívny monitoring. Na strategické vodné zdroje sme preto osadili spínače kontrolujúce aj kvalitatívne ukazovatele vody. Na základe informácií z tohto systému vieme okamžite reagovať a zabezpečiť úpravu. Bol by som veľmi rád, keby sme takýto systém mali na každom vodárenskom zdroji, aby sme eventuálne znečistenie zachytili čo najskôr. Toto je jeden z investičných plánov našej spoločnosti. S týmto zámerom sme vypracovali aj projekt na čerpanie finančných prostriedkov z Európskej únie pre vodné zdroje spravované našou spoločnosťou.

V súčasnosti pripravujete podpis memoranda o spolupráci s výskumnými inštitúciami pôsobiacimi v Bratislave – Slovenskou akadémiou vied, Výskumným ústavom vodného hospodárstva či bratislavskými univerzitami. Čo je účelom tejto spolupráce?

Výskum bude zameraný na obe primárne činnosti našej spoločnosti – na zásobovanie pitnou vodou, ako i na odvádzanie a spracovanie odpadovej vody. Jeden z predmetov výskumu je ťažba vody a možnosti jej prepravy tak, aby sa vyťažená voda v primeranej kvalite dostala k spotrebiteľovi až do vodovodného kohútika. Stále je potrebné venovať sa inováciám, či už sa tieto týkajú materiálov potrubí, alebo možností zokruhovania vodovodov. Druhá nosná téma výskumu, ktorej relevantnosť podčiarkuje aj Európska únia, sa týka odvádzania a spracovania odpadových vôd. Odpad odvádzaný kanalizáciou predstavuje surovinu, ktorá po osobitnom spracovaní môže predstavovať aj výdatný energetický zdroj. Takisto sa v danom výskume zameriame aj na nové technológie zvyšujúce hygienickú bezpečnosť. Ďalším benefitom čistenia splaškových vôd je, že vypúšťaná voda z čistiarní v mnohých prípadoch zlepšuje kvalitu vody v potokoch a riekach. Uvedené príklady dokazujú, že aj oblasť odvádzania a čistenia odpadových vôd ponúka široký priestor na realizáciu vývoja a výskumu.

Dlhodobo sa venujete projektom v oblasti spoločenskej zodpovednosti a filantropie. Môžete nám niektoré z nich predstaviť?

Chceme, aby sa ľudia vody nebáli, aby k nej mali pozitívny vzťah, aby ju vnímali ako prirodzenú entitu, na ktorú sa tešia. Aj preto naša spoločnosť založila Nadáciu BVS, ktorá sa zameriava na podporu projektov a aktivít súvisiacich s vodou a životným prostredím. Realizujeme aj vzdelávací program pre deti a mládež Modrá škola – voda pre budúcnosť. Do škôl inštalujeme pitné fontánky. Snažíme sa motivovať aj pedagógov, aby sa zaoberali tematikou vody. Venujeme sa tiež oblasti stredného odborného vzdelávania. Oslovili sme odborné školy v našom regióne a ich študentom ponúkame možnosť praxe v našej spoločnosti. Som veľmi príjemne prekvapený záujmom o takýto typ spolupráce. Veríme, že aj tieto aktivity našej spoločnosti prispievajú k rozvoju pozitívneho vzťahu ľudí k vode a životnému prostrediu.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...