1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

BILSTEIN CEE, a.s.

bilstein cee 16Ďalší rast chcú zaistiť nákupom nových technológií

Akciová spoločnosť BILSTEIN CEE je tradičným českým výrobcom ocele valcovanej za studena, ktorej výroba sa začala v Kráľovom Dvore, medzi Prahou a Plzňou, ešte v roku 1938. Firma produkuje zhruba 50-tisíc ton pásov ročne s cieľom navýšiť produkciu až na 80-tisíc ton. K tomu ale bude potrebovať nové technologické zázemie, na ktorom už pomaličky pracuje. Firma so 170 zamestnancami je súčasťou nemeckej BILSTEIN GROUP, ktorá má zhruba tretinový podiel na celoeurópskom trhu predstavujúci asi 2,2 milióna ton ocele. Už vlani hlásil český závod z Kráľovho Dvora zvýšenie obratu.

Valcovňa dosiahla v roku 2018 o štvrtinu vyšší obrat pri 6-% raste výroby. „A to nám ešte v 90. rokoch hrozil po bankrote úplný zánik. Našťastie, valcovňu prevzala v roku 2005 BILSTEIN GROUP a odvtedy napredujeme,“ povedal hneď na úvod rozhovoru s časopisom Priemysel Dnes predseda predstavenstva BILSTEIN CEE Peter Uhrík. Prevzatie skupinou BILSTEIN znamenalo racionalizáciu výroby, investovanie do nových technológií a nabratie nového smeru tak, aby sa český závod zaradil k lídrom dodávajúcim valcovanú oceľ za studena.

BILSTEIN CEE v Českej republike je pritom jediným závodom z východnej Európy s takýmto sortimentom, ktorý prežil až do dnešných dní. „Treba ešte povedať, že prvé roky po prevzatí skupinou BILSTEIN sa „upratovalo“, to znamená, že sa repasovali funkčné stroje, nakúpili sa nové, staré a nefunkčné boli zlikvidované. V rokoch 2011 a 2012 prišli veľké investície do troch žíhacích pecí, ktoré znamenali zásadný rozmach spoločnosti,“ prezradil Peter Uhrík, podľa ktorého tak konečne mohli svojim zákazníkom zo segmentu automotive ponúknuť aspoň taký istý štandard ako konkurencia zo Západu. „Posledným významným krokom bolo v roku 2016 premenovanie spoločnosti z vtedajšej KWW na súčasný BILSTEIN CEE. Aj to bolo znamenie, že BILSTEIN GROUP je s transformáciou spoločnosti spokojná a hrdo jej tak predala svoje meno,“ myslí si predseda predstavenstva.

Poklopové žíhacie pece a ďalšie investície

Na začiatku júna 2017 spustila akciová spoločnosť BILSTEIN CEE do prevádzky ďalšie tri poklopové žíhacie pece v hodnote 2,5 milióna eur. Dodávateľom technológie bola rakúska firma Ebner Industrieofenbau, dodávateľom stavebných prác berounská firma Spektra. V súčasnosti tak v Kráľovom Dvore funguje už 7 žíhacích pecí. BILSTEIN CEE uviedla prvé štyri z nich do prevádzky na konci roku 2015, avšak veľmi skoro sa ukázalo, že dopyt je oveľa vyšší. Podnik teda počíta s celkovou kapacitou až 12 takýchto pecí, čomu prispôsobil aj posledné stavebné úpravy. „Dodatočnú kapacitu sme dokázali okamžite umiestniť na trh v podobe zvýšeného predaja výrobkov s vyššou pridanou hodnotou,“ komentoval predseda predstavenstva BILSTEIN CEE, ktorej obrat vzrástol vlani na viac ako jednu miliardu českých korún a hrubý zisk pred zdanením predstavoval cez 60 miliónov korún.

Spoločnosť ešte koncom roka 2017 predstavila svoj obchodný a rozvojový plán na tri roky, v rámci ktorého chce preinvestovať 508 miliónov českých korún. Najväčšiu investíciu vo výške 400 miliónov korún bude predstavovať valcovacie kvarto, ktoré by malo rozšíriť produkciu z aktuálnych 50-tisíc ton pásov ocele až na 80-tisíc ton ročne. „Ešte v roku 2014 sme si nechali spraviť štúdiu ďalšieho rozvoja podniku, ktorá mala nadizajnovať výrobu vo výške 80-tisíc ton pásov ocele. Vyšla z toho potreba zakúpenia moderného valcovacieho zariadenia. Bez neho skrátka nie je možný ďalší rozvoj,“ vysvetlil Peter Uhrík. Nová technika by mala byť obstaraná v horizonte troch až piatich rokov. „Od nového kvarta očakávame nielen navýšenie kapacity závodu, ale aj posun k náročnejším materiálom, ktoré chcú naši klienti už dnes kupovať,“ doplnil.

Medzitým však český závod nespí na vavrínoch a masívne investuje do iných oblastí. Len nedávno nainštaloval do svojej prevádzky novú baliacu linku. Zhruba 90 miliónov českých korún putovalo okrem samotnej linky aj do rekonštrukcie dvoch výrobných hál. Išlo o výrazný zásah do internej logistiky, čo v konečnom dôsledku prinesie bezpečnejšiu prácu a kvalitu na poslednej výrobnej operácii. BILSTEIN CEE zároveň pokračuje v revitalizácii brownfieldu, ktorá okrem úvodných búracích prác siedmich výrobných hál a ďalších nevýrobných budov zahŕňa úpravu ďalších hál, opravu fasády, okien a výstavbu parkoviska. „V súčasnosti nepoužívané haly pripravujeme na ďalší rozvoj našej spoločnosti. Vieme, že do Českej republiky presúvajú výrobu naši tradiční zákazníci zo západnej Európy, kde náklady neúmerne rastú, a tu je pritom kvalitná pracovná sila,“ vysvetlil na adresu revitalizácie Peter Uhrík.

Výrobky putujúce do celého sveta

Český priemysel je často oveľa známejší, než by sa zdalo na prvý pohľad. Okrem osvedčených exportných artiklov dodáva do sveta aj produkty, o ktorých veľa nevieme, no napriek tomu sú súčasťou zvučných globálnych značiek. Oceľ valcovaná za studena z kráľovodvorského podniku patrí medzi ne. „Myslím si, že stojí za to trošku poodhaliť mapu nášho sortimentu. Ľudia totiž môžu byť na našu značku právom hrdí,“ hovorí predseda predstavenstva BILSTEIN CEE, z ktorého zhruba 35 % výroby smeruje do automobilového priemyslu. „Nedodávame síce plech na výrobu karosérií, ale aj tak sa prakticky každý motorista stretáva s našimi výrobkami. Dodávame totiž polotovary k produkcii vnútorných dielov. Typické sú úchyty palubných dosiek, bezpečnostné prvky sedadiel alebo pojazdné koľajničky na predné sedadlá,“ hovorí šéf firmy Peter Uhrík.

Z výrobných liniek závodu však schádzajú napríklad aj pásy na výrobu zámkov, ktorých typickým odberateľom je známa značka Brano. Ďalších 30 % pásov mieri do nábytkárskeho priemyslu. „Jedná sa o najatraktívnejší segment nášho podnikania, ktorý sa vyhýba sezónnym vplyvom. Keď je kríza, kuchynské linky sa opravujú, a pokiaľ je blaho, kupujú sa nové,“ vysvetlil šéf valcovne, ktorá využíva aj možnosti potravinárskeho biznisu. Odbyt je na vzostupe a v súčasnosti sa podieľa na predaji zhruba 10 %. Peter Uhrík hovorí, že takmer v každom kaviarenskom reťazi používajú bombičky na smotanu alebo sódu z valcových pásov z Kráľovho Dvora. Rovnako tak sa s produktmi zo spoločnosti BILSTEIN CEE stretávajú napríklad aj „kutilovia“ kupujúci pílky či iné náradie v hobbymarketoch.

Málokto tiež tuší, že každý Európan, ktorý platí centovými mincami, má v ruke kus plechu z českej valcovne. „Výlisky pre mincovne predstavujú aktuálne 10 % našej produkcie,“ prezradil Peter Uhrík. Zaujímavosťou je, že aj napriek brexitu a panujúcemu pesimizmu v eurozóne odbyt plechu k razeniu mincí rastie. Ešte dodajme, že zhruba polovica valcovaných pásov z Kráľovho Dvora mieri medzi českých a slovenských zákazníkov, a k tomu treba pridať ešte aj Poľsko a Maďarsko. Celkovo putuje do krajín V4 zhruba približne 80 % produkcie a časť smeruje aj do susedného Rakúska. Expanzia na nové teritóriá predstavuje momentálne balkánsky trh a krajiny bývalej Juhoslávie.

V strede záujmu je automatizácia

Pri otázke ohľadom budúcnosti a vízií podniku BILSTEIN CEE do najbližších rokov odpovedal predseda predstavenstva celkom jasne – prioritou je zakúpenie valcovacieho agregátu a zavádzanie automatizácie. Denne im totiž vo výrobe chýba aj 15 ľudí. Vzhľadom k dlhodobej kritickej situácii v nábore zamestnancov je cieľom zaistiť ďalší rast zvyšujúcim sa podielom automatizácie namiesto navýšenia počtu pracovníkov. Príkladom prvého kroku k dosiahnutiu tohto výsledku je spomínaná poloautomatická linka, ktorá sa po doinvestovaní zmení na plnoautomatickú.

Nejedná sa však len o nákup nových zariadení výrobného charakteru, ale hlavne o investície do obslužného charakteru, teda do materiálového toku. „Snahou je bezobslužne vyriešiť veľkú časť materiálového toku medzi jednotlivými výrobnými agregátmi. Všetky medzisklady aj sklad hotových výrobkov by mali byť v konečnej fáze bez obsluhy, riadené iba počítačmi. Máme plán rozfázovaný do niekoľkých častí, ktoré vždy znamenajú výrazné investície aj významný posun,“ vysvetlil Peter Uhrík. Výhľadovo by sa tak do roku 2020 mala zvýšiť výroba v BILSTEN CEE až dvojnásobne, a to pri zachovaní súčasného počtu zamestnancov. 

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...