1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Bekaert Slovakia, s.r.o.

bekaert 17Svet drôtu

Od svojho založenia Leom Leanderom Bekaertom v roku 1880 si skupina Bekaert s centrálou v Belgicku vybudovala pozoruhodnú globálnu sieť s vyše 100 prevádzkami na celom svete. Jej príbeh sa začal výrobou ostnatého drôtu a po vyše storočí sa z nej stal globálny líder vo výrobe oceľových drôtov a výrobkov.

Bekaert vyrába širokú paletu oceľových drôtov, zväzkov, lán a káblov. Vyjadrené v číslach – Bekaert zamestnáva 30-tisíc zamestnancov vo vyše 40 krajinách a svoje výrobky dodáva zákazníkom v 120 krajinách na celom svete. Skupina v súčasnosti dosahuje ročné tržby na úrovni 4,4 miliardy eur. Spoločnosť Bekaert začala na Slovensku pôsobiť v roku 2003 a v súčasnosti tu prevádzkuje dva závody v Hlohovci a Sládkovičove. Inge Schildermans, riaditeľka Bekaert Slovakia, sa s časopisom Priemysel Dnes porozprávala o histórii tohto podniku na Slovensku a jeho záväzku byť špičkovým zamestnávateľom.

Krátka história firmy

V roku 2003 kúpila spoločnosť Bekaert 100-% podiel v štátnom závode na výrobu drôtov v Hlohovci so zámerom rozšíriť svoje výrobné kapacity v strednej Európe. Táto investícia nasledovala po vybudovaní úplne nového závodu v Sládkovičove v roku 2001. Spočiatku spoločnosť využívala závod v Sládkovičove na výrobu hotových produktov z polotovarov (t.j. predspracovaného oceľového drôtu, ktorý sa používa na výrobu zložitejších výrobkov) dovážaných zo susedných krajín. V poslednom desaťročí spoločnosť neprestajne investovala do rozvoja svojich závodov na Slovensku, rozšírenia ich možností aj objemu produkcie tak, aby sa stali dôležitými súčasťami skupiny Bekaert. Jedným z príkladov tejto investičnej stratégie bola výstavba nových hál s rozlohou 30-tisíc m² v Sládkovičove v rokoch 2011 až 2013, čím sa zdvojnásobila pôvodná veľkosť závodu, inštalácia špičkového strojového vybavenia a prijatie a zaškolenie ďalších vyše 100 zamestnancov. V rovnakom čase sa existujúci závod v Hlohovci zmenil na modernú a efektívnu prevádzku vďaka značným investíciám do nových budov, strojov a vylepšenému režimu údržby a bezpečnosti, rozšíreniu kapacity a stálemu vzdelávaniu a rozvoju všetkých zamestnancov.

Prečo Slovensko?

Európska vetva spoločnosti Bekaert zamestnáva 7300 ľudí a v súčasnosti generuje ročné tržby v objeme presahujúcom jednu miliardu eur. Z tohto počtu zamestnancov až 2400 pracuje na Slovensku, čo zo Slovenska robí v rámci skupiny Bekaert krajinu s najväčším počtom zamestnancov. Ako uviedla Inge Schildermans, „trh práce sa v porovnaní s dobou pred 15 rokmi diametrálne zmenil, vždy však existovali a stále existujú presvedčivé dôvody, prečo investovať na Slovensku.“ Jedným z nich je veľmi silné zastúpenie výrobcov automobilov v regióne. Zákazníci z automobilového priemyslu odberajú 40 až 45 % produkcie spoločnosti Bekaert. Či už sa jedná o oceľové drôty do kordov a pätiek pneumatík, drôty na výrobu spojkových pružín alebo pružín tlmičov, stratégiou spoločnosti Bekaert bolo vždy „byť čo najbližšie k zákazníkovi“.

Keď spoločnosť Bekaert v roku 2003 začala svoje pôsobenie na Slovensku, Slovensko a väčšina strednej Európy ponúkali vysokokvalifikovanú pracovnú silu pri mzdových nákladoch nižších ako bol európsky priemer. K tomu treba prirátať výhodnú geografickú polohu Slovenska a blízkosť zákazníkov a dodávateľov, čím získali značné úspory nákladov na logistiku. Okrem automobilového priemyslu dodáva Bekaert Slovakia svoje výrobky aj zákazníkom z ďalších odvetví ako energetika a stavebníctvo, a zároveň ponúka spotrebný tovar. Oceľový drôt predstavuje zásadnú, často však skrytú súčasť výrobkov používaných v oblastiach, kde by sme to ani nečakali.

Lokálne zameranie

Ak je Inge Schildermans na niečo hrdá, potom je to história spoločnosti ako jedného z najlepších zamestnávateľov na západnom Slovensku. A hoci je dnes trh práce oveľa zložitejší, Bekaert Slovakia sa stále usiluje (dodajme, že úspešne) byť preferovaným zamestnávateľom, pričom stavia na minulosti a usiluje sa pre svojich zamestnancov zabezpečiť aj úspešnú budúcnosť. Komplikácie spôsobuje skutočnosť, že v regióne v súčasnosti pôsobí podstatne viac zamestnávateľov ponúkajúcich prácu vo výrobnom sektore ako v nedávnej minulosti. Spoločnosť Bekaert si však zachováva konkurencieschopnosť ponukou zaujímavého platového ohodnotenia, ktoré nezahŕňa len dobrú mzdu s bohatými príležitosťami kariérneho rastu, ale aj systém flexibilnej zmenovej práce, dopravu z domova na pracovisko firemným autobusom, podporu zamestnancov v kľúčových okamihoch života (napr. pôžička na kúpu domu), a program sociálnej podpory pre širšiu komunitu.
Bekaert berie spoločenskú zodpovednosť veľmi vážne, čo dokazuje aj väčším počtom aktivít oproti svojim konkurentom. Firma podporuje miestne školy a univerzity v okolí, sponzoruje projekty, súťaže, podporuje študentov pri príprave diplomových prác a umožňuje im pracovať na reálnych projektoch v oblasti inžinieringu a informačných technológií. Podpora má aj podobu jaslí a škôlok pre deti, kultúrnych akcií, športových dní pre rodiny a dní detí.

V roku 2017 spoločnosť vytvorila fond Bekaert Pomáha. Jedná sa o iniciatívu, ktorá má štyri hlavné ciele: podporiť a zlepšovať fyzické a duševné zdravie, zlepšovať a poskytovať odborné vzdelanie, podporovať komunitné aktivity a podporiť rozličné jednoúčelové regionálne projekty. Dohromady už spoločnosť Bekaert podporila viac ako 70 miestnych organizácií. V rámci svojho programu informovania a s cieľom podnietiť záujem o firmu organizuje Bekaert dni otvorených dverí pre rodiny a priateľov zamestnancov, v rámci ktorých si môžu záujemcovia prezrieť všetky pracoviská a na vlastné oči vidieť, aké zaujímavé prostredie firma ponúka. Okrem toho firma napĺňa aj svoj záväzok vytvárať bezpečné pracovné prostredie pre všetkých zamestnancov aj všetky osoby pracujúce v jej priestoroch alebo navštevujúce jej závody (bezúrazové pracovné prostredie). Za týmto účelom pripravila globálny program Becare, ktorý by mal tieto bezpečnostné ciele naplniť do roku 2020. Tento program pomôže zadefinovať a zaviesť bezpečnostné postupy, ktoré budú využívať všetky prevádzky Bekaert na celom svete.

Starostlivosť o životné prostredie

Pozrite si webovú stránku spoločnosti Bekaert a zistíte, že čistejšie životné prostredie patrí medzi základné priority firmy. Starostlivosť o životné prostredie sa prejavuje predovšetkým v troch oblastiach – snaha o používanie čo najmenšieho množstva materiálov, znižovanie spotreby energií a znižovanie množstva odpadu. V hlohoveckom závode došlo následkom výroby v minulosti k značnému znečisteniu pôdy a spoločnosť Bekaert si dala záväzok toto znečistenie odstrániť. Dnes si môže túto úlohu zaradiť medzi splnené. Celý projekt stál približne pol milióna eur a okrem iného zahŕňal aj výsadbu stromov, aby prostredie závodu bolo zelenšie a atraktívnejšie. Čo sa týka novovybudovaného závodu v Sládkovičove, spoločnosť investovala do špeciálneho skladu chemických látok, ktorý umožňuje bezpečnejšiu manipuláciu s chemikáliami a odpadom spojeným s výrobným procesom. V oboch prevádzkach sa Bekaert Slovakia usiluje dodržiavať spomenuté tri zásady starostlivosti o životné prostredie, čo dokazuje aj suma, ktorú každoročne vyhradzuje na environmentálne aktivity zo svojho rozpočtu. Tieto prostriedky využíva na rôzne projekty, v rámci ktorých napr. investuje do znižovania objemu chloridových odpadov a inštalácie pokročilejších technológií na filtráciu prachu pre vytvorenie lepších pracovných podmienok.

Vzhľadom na povahu výrobného procesu je veľkým problémom spotreba elektrickej energie, keďže v porovnaní s okolitými krajinami ako napr. Rumunsko, Česká republika a Poľsko sú dnes ceny elektriny na Slovensku relatívne vysoké (napr. v priemere o 40 % vyššie ako v Rumunsku). To viedlo k prijatiu investičných rozhodnutí o plošnej inštalácii LED osvetlenia a výmene elektrických motorov na jednosmerný prúd za motory na striedavý prúd. Ekologické projekty spoločnosti Bekaert sú realizované v kontexte smernice ISO 14001 a v súlade s globálnou iniciatívou GRI pre trvalo udržateľný rozvoj a vykazovanie.

Pohľad do budúcnosti

Jednou z komplikácií, s ktorou v súčasnosti bojujú zamestnávatelia na Slovensku, je prebiehajúca vojna o talentovaných zamestnancov. Veľká väčšina zamestnancov spoločnosti Bekaert žije v blízkosti jej závodov. Inge Schildermans však poznamenáva, že so zvyšujúcim sa počtom zamestnávateľov v regióne je čoraz náročnejšie nájsť lokálnych zamestnancov. Okrem toho, na západnom Slovensku sa už teraz miera nezamestnanosti pohybuje okolo 4 % a počet ľudí, ktorí hľadajú zamestnanie, je relatívne malý. Napriek tejto situácii je spoločnosť Bekaert odhodlaná pokračovať vo svojej rastovej stratégii. Ako sme už spomenuli, jej závody na Slovensku majú svoje dôležité miesto v európskej štruktúre skupiny. „Hlohovec dosahuje vynikajúce výsledky z hľadiska kvality a produktivity a je to prevádzka, podľa ktorej môžeme merať naše ostatné prevádzky. Sládkovičovo zatiaľ nie je rovnako etablované. Je to mladší podnik, ale tiež je na podobnej ceste ako Hlohovec. Naším všeobecným cieľom je naďalej upevňovať pozíciu Hlohovca a Sládkovičova ako neoddeliteľných súčastí skupiny Bekaert a naďalej zlepšovať ich produktivitu, kvalitu a efektívnosť,“ hovorí Inge Schildermans a na záver dodáva: „Výskum, vývoj a inovácie sú kľúčom k ďalšiemu rozvoju spoločnosti Bekaert, a to nielen v prevádzkach skupiny zameraných na tieto činnosti. Usilujeme sa našich ľudí motivovať, aby prichádzali s kreatívnymi nápadmi a vylepšeniami procesov a neustále sa zlepšovali.“

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...