1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Bekaert Hlohovec, a.s. / Bekaert Slovakia, s.r.o.

bekaert 17Bekaert oslavuje začiatok ďalšej kapitoly vo svojej histórii

Od svojho založenia Leom Leanderom Bekaertom v roku 1880 si skupina Bekaert so sídlom v Belgicku vybudovala rozvetvenú sieť so stovkou prevádzok po celom svete. Z pôvodnej výrobne ostnatého drôtu sa tak po vyše storočí stal globálny producent výrobkov z oceľových kordov, ktorý ponúka širokú škálu pokrokových výrobkov pre mnohé odvetvia. Produkty Bekaert možno nájsť v automobilovom, poľnohospodárskom a baníckom priemysle, ale aj vo výťahoch, tuneloch či mostoch.

Od roku 2003 pôsobí belgická skupina aj na Slovensku, kde v súčasnosti zamestnáva viac ako 2400 ľudí v dvoch výrobných závodoch. Závod Bekaert Slovakia v Sládkovičove sa špecializuje na výrobu drôtených materiálov a produkciu kordov do pneumatík. Bekaert Hlohovec je najväčším výrobcom drôtov v strednej Európe a zároveň aj najväčším európskym podnikom v rámci belgického koncernu, pričom pokrýva až desatinu jeho svetových obratov. Na rôznych technologických linkách podnik zabezpečuje aj povrchovú úpravu drôtov a jeho výrobné portfólio tvoria pozinkované drôty, vyžíhané drôty či drôty do lán na elektrické vedenia.

Projekty, ktoré sa stali realitou

Technologický líder v oblasti transformácií oceľového drôtu a povrchovej úpravy má svoju firemnú stratégiu založenú na zlepšovaní konkurenčnej schopnosti existujúcich závodov, a to v súlade s expanziou prostredníctvom nových trhov, nových závodov a nových produktov. Na konto slovenskej vetvy Bekaertu tak pravidelne pribúdajú ambiciózne projekty. „Jedným z nich je priehrada Polavaram na rieke Godavari v Indii, ktorú vystužujú pramence vyrobené práve v Hlohovci. Toto vodné dielo je považované za jeden z najdôležitejších a najprestížnejších projektov v tejto ázijskej krajine. Buduje sa s cieľom zabezpečiť zásobovanie pitnou vodou, ako aj zavlažovanie pre oblasti ohrozené suchom,“ vysvetľuje Ing. Jozef Filo, Country Manager spoločnosti Bekaert na Slovensku.

Dodáme, že projekt Polavaram má byť dokončený do roku 2025 a okrem priehrady zahŕňa aj výstavbu prepadu, vodnej elektrárne a rozvodov vody do okolitých oblastí. Samotná priehrada s výškou 235 metrov a šírkou 975 metrov bude schopná uskladniť viac ako 140 miliárd m3 vody. Zaujímavým aspektom vodného diela Polavaram je jeho zápis do Guinnessovej knihy rekordov za najväčšie nepretržité liatie betónu. V roku 2018 stavebný tím vylial viac ako 32 315 m3 betónu v jednom nepretržitom liatí, čím vytvoril nový svetový rekord. Masívne liatie bolo potrebné na zabezpečenie štrukturálnej integrity vodnej stavby. „K našim významným projektom však patrí aj North Sea Link (NSL), v rámci ktorého dodávame valcovaný pozinkovaný drôt pre armovanie podmorského energetického kábla slúžiaceho na prenos elektrickej energie z Nórska do Anglicka. NSL má titul najdlhšieho elektrického podmorského prepojenia na svete a Bekaert preň dodáva jeden z kľúčových komponentov,“ dopĺňa Jozef Filo.

Nové poslanie, ambície aj vizuálna identita

Spoločnosť Bekaert vníma svet cez jeho neustály pohyb. „Správanie ľudí sa mení smerom k novým spôsobom života a rastúca svetová populácia vyhľadáva nové možnosti naprieč všetkými priemyselnými odvetviami. Globálne komunity sa dynamicky vyvíjajú. Naším zámerom je preto prispieť k hľadaniu riešení, ako aj k zvládaniu výziev, ktoré sú s tým spojené. K výzvam doby spoločnosť Bekaert vždy pristupovala priekopnícky a v tomto trende budeme naďalej pokračovať. Budeme prinášať naše odborné znalosti, aby sme pozitívnym spôsobom ovplyvnili život budúcich generácií,“ zdôvodňuje zámery skupiny Country Manager spoločnosti.

Do roku 2023 spoločnosť vkročila s úplne novou vizuálnou identitou vrátane nového loga. Nový vzhľad signalizuje cestu transformácie medzinárodnej spoločnosti, ktorá sa bude v ešte intenzívnejšej miere orientovať na zákazníka. Nové trhy plánuje vyhľadávať s jasným cieľom, a to posúvať hranice možností. „Bekaert prichádza s novým poslaním, o čom vypovedá nová vizuálna identita. Našu značku reprezentuje prepojenie pôvodného dedičstva s novými ambíciami. Sme hrdí na skutočnosť, že za 140 rokov existencie Bekaertu sme tvrdou a poctivou prácou vybudovali pevné základy medzinárodnej spoločnosti. Zároveň si uvedomujeme, že to, čo funguje dnes, nebude stačiť zajtra,“ zdôrazňuje Jozef Filo.

V predošlom logu spoločnosti figurovalo slovné spojenie Better Together – Spolu sme silnejší. „Tento leitmotív je už po dlhé roky jadrom našej kultúry a naďalej zostáva súčasťou našej DNA. Viac ako kedykoľvek doteraz vyzývame našich zákazníkov, ale aj zamestnancov, partnerov a dodávateľov na celom svete, aby sme kráčali ruka v ruke. Schopnosť predvídať, pochopiť a reagovať na potreby dneška aj zajtrajška totiž predpokladá úzku spoluprácu všetkých zainteresovaných strán. K prvoradým cieľom preto radíme budovanie dlhodobých partnerstiev založených na vzájomnej dôvere, lebo práve pomocou nich vytvárame účinné a trvalé riešenia pre zákazníkov, spoločnosť aj celú planétu. Tento koncept zviditeľňujeme práve prostredníctvom našej novej vizuálnej identity, ktorá predstavuje most spájajúci náš začiatok s našou budúcnosťou. Naše pôvodné jadro pritom budeme neustále posilňovať s cieľom zostať priekopníkom, pre ktorého je príznačná kreativita, pevná ako oceľ. Vlastnosti našich produktov budeme neustále zdokonaľovať prostredníctvom nových riešení aj poskytovaním náležitých služieb. Hranice našich možností plánujeme posúvať aj v oblasti digitálnej práce, a to smerom k platformám dátovej inteligencie.“

Európsky priemysel počas svojej dlhej histórie prejavil mohutný potenciál pri vytváraní trendov naprieč všetkými odvetviami a v súlade s požiadavkami dneška sa ocitol na ceste k vedúcemu postaveniu v digitálnej oblasti. V tomto kontexte sa plnohodnotne realizuje aj líder v oblasti transformácií oceľového drôtu a povrchovej úpravy materiálov. „Ambíciou Bekaertu je byť dominantným partnerom pri formovaní životného štýlu. Pridanou hodnotou našich inovatívnych riešení je bezpečnosť, spoľahlivosť a udržateľnosť s ohľadom na nové generácie. Prostredníctvom digitalizácie a sofistikovanej analýzy procesov sme tak pripravení podieľať sa na vytváraní lepšieho zajtrajška,“ uzatvára Jozef Filo.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...