1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Baumit, spol. s r.o.

Baumit SK 17Koncepcia udržateľnosti je založená na inováciách

V histórii spoločnosti Baumit nachádzame niekoľko míľnikov, ktoré významne ovplyvnili rozvoj stavebníctva, a to nielen v jej domovskom regióne. Patrí sem napríklad prvá zmienka o peci na pálenie vápna na ceste smerom na Gutenstein v Rakúsku z roku 1810 či začiatok prevádzky prvého mechanického drviča kameňa v roku 1920, keďže až dovtedy sa kameň drvil ručne.

Pozornosť si zaslúži aj skutočnosť, že už od svojich prvopočiatkov rakúsky výrobca stavebnín pracoval s víziou zodpovedného zaobchádzania so zdrojmi. „Spoločnosť spracovávala lokálne dostupné suroviny a vo forme odpadu z hlavnej výroby ich dokázala opakovane využívať. V obci Wopfing bola v roku 1957 vybudovaná prvá jednosmerná protiprúdová regeneračná pec s dvomi šachtami. Firma Wopfinger, predchodca Baumitu, sa tak stala svetovým priekopníkom opätovného využitia tepelnej energie vznikajúcej pri výrobe vápna. Aj naša cementáreň bola postavená z dôvodu, aby jemné kamene, ktoré neboli vhodné na pálenie vápna, našli svoje využitie pri výrobe cementu,“ vysvetľuje Peter Sziráczki, obchodný riaditeľ spoločnosti Baumit, spol. s r.o.
 
Napriek mnohým výzvam, ktorým čelil európsky priemysel v roku 2022, firma pokračovala v investičných aktivitách vo svojich výrobných závodoch. „Naše dva výrobné závody so sídlom v Rohožníku a Lietavskej Lúčke pri Žiline si vyžadujú konštantné investície do modernizácie aj výrobných technológií. Jedná sa hlavne o digitalizáciu systémov s cieľom zvyšovať kvalitu produktov, zlepšovať procesy výroby a modernizácie v súlade s požiadavkami súčasnosti. Modernizácia je tiež zameraná na zlepšenie pracovného prostredia zamestnancov v rámci odhlučnenia procesov výroby a minimalizovania prašnosti. Investície do nových technológií sa pohybujú na úrovni okolo jedného milióna eur ročne,“ spresňuje obchodný riaditeľ.

Neustále rozširovanie portfólia

Značku Baumit okrem využívania najmodernejších technológií definuje aj snaha vytvárať produkty najvyššej kvality s ohľadom na životné prostredie. „Našou hlavnou produktovou skupinou je oblasť fasád, kam patria hlavne povrchové úpravy fasád a kontaktné tepelnoizolačné systémy. Druhú skupinu nášho portfólia tvoria strojové a ručné omietky na báze cementu a sadry, ďalej potery, či už klasické cementové alebo sadrové samonivelizačné, ktoré sú využívané na úpravu podlahových plôch. Ďalšiu časť portfólia tvorí program pre betóny a spevnené plochy, ktorý je zameraný na oblasť okolia domov,“ pokračuje Peter Sziráczki.

Spoločnosť Baumit je silným hráčom aj v segmente obnovy a sanácie historických objektov. Spôsob obnovy historických budov vždy prebieha v úzkej spolupráci a v súlade s metodikou jednotlivých pamiatkových úradov. Pri obnove pamiatok sa firma donedávna pravidelne stretávala s problematikou výberu vhodných farebných odtieňov na fasádach. Snahou zainteresovaných strán je totiž zachovanie pôvodnej farebnosti, ktorá sa zvyčajne nachádza pod niekoľkými vrstvami stavebných zásahov. Výsledkom spolupráce s Krajským pamiatkovým úradom v Bratislave bola v roku 2022 nová vzorkovnica farieb s názvom Historical Colors (Historické farebné odtiene). Jej základ tvorí 19 farebných skupín odtieňov spolu s 12 odtieňmi bielej farby Shades of White, ktorú firma uviedla na trh pred niekoľkými rokmi.

Každým rokom ekologickejšie

Spoločnosť Baumit je súčasťou rakúskeho koncernu Schmid Industrie Holding a s týmto silným zázemím má možnosť realizovať výskum a vývoj vo vlastných špičkových laboratóriách. Od roku 2015 časť svojich výskumných aktivít vykonáva vo výskumnom parku Viva vo Wopfingu, kde skúma a vyhodnocuje vplyv rôznych stavebných materiálov na kvalitu bývania, a to prostredníctvom simulácie typického správania používateľa. Rozsiahly park pozostáva z jedenástich modelových domov určených na zbieranie dát, analyzovanie a následné aplikovanie získaných výsledkov do praxe. „Na základe mnohých poznatkov, ako aj výsledkov z výskumného parku Viva, sa pri návrhu, stavbe domu alebo rekonštrukcii opierame o tri základné piliere zdravého bývania. Prvým je efektívna tepelná izolácia, ktorá zabezpečuje stabilnú teplotu a zároveň tepelnú pohodu v interiéri. Druhým pilierom je výstavba masívnych konštrukcií, ktorou dochádza k redukovaniu negatívneho vplyvu hluku a škodlivých emisií, a do tretice sú to materiály podporujúce zdravú vnútornú klímu. Všetky nadobudnuté poznatky nás motivujú k posilňovaniu ponuky v produktovej rade vnútorných omietok Klima, ktoré zlepšujú klímu v interiéri, čím prispievajú k zdravému bývaniu,“ hovorí obchodný riaditeľ.

V oddeleniach výskumu a vývoja spoločnosť Baumit intenzívne napreduje aj vo vytváraní alternatívnych riešení s cieľom minimalizovania emisií. „Naším cieľom je udržať si pozíciu lídra v oblasti výroby šetrnej voči životnému prostrediu. Chceme vyrábať produkty energeticky úspornými a šetrnými metódami. Neustále napredujeme aj pri znižovaní emisií. Ako popredný európsky výrobca tepelnoizolačných systémov so 45 miliónmi m2 zateplených fasád ročne dokážeme ušetriť až jeden milión ton CO2.“ Súčasťou firemnej filozofie Baumit je vytváranie riešení v oblasti obehového hospodárstva – recyklácie. „Jedným z našich inovatívnych produktov je Baumit All In Betón pre dom a záhradu balený v samorozpustných vreciach. To znamená, že vrecia spolu s obsahom možno celé vhodiť do miešačky, kde sa zmes spolu s obalom rozpustí. Celulózové vlákna, z ktorých je obal vyrobený, sú zároveň obohacujúcim prvkom pre betónovú zmes, čiže výsledkom je kvalitný a bezodpadový produkt s výhodou eliminovania prachu na stavbe. V našom oddelení výskumu a vývoja pracujeme na zvýšení obsahu recyklovaného materiálu v produktoch na 25 %. Za zmienku stojí, že s recyklovaným betónom Baumit GO2morrow, ktorý vyrábame zo 100-% recyklovaného kameniva, sa naša spoločnosť stala priekopníkom v Rakúsku aj Nemecku.“

Základom sú strategické partnerstvá

Za jeden zo základných pilierov úspechu považuje Peter Sziráczki dlhodobé vzťahy s obchodnými partnermi. „S našimi dodávateľmi aj zákazníkmi pokračujeme v spolupráci založenej na vzájomnej dôvere, pričom spoločnými princípmi sa riadime tiež v oblasti udržateľnosti. Preferujeme nákup surovín a materiálu z regionálnych zdrojov, to znamená, že podporujeme slovenských dodávateľov surovín.“ Segment stavebníctva aj tento rok ovplyvňujú neisté ceny energií a dostupnosť surovín. Ako celkovú situáciu na trhu vníma obchodný riaditeľ? „V minulom roku sme museli pristúpiť niekoľkokrát k zvyšovaniu cien pre neustále sa zvyšujúce ceny surovín. Podobnú situáciu tento rok neočakávame. Ceny surovín by sa mali v tomto roku stabilizovať. Napriek tomu očakávame pokles výroby na úrovni približne 10 %, pričom dôvody sú všeobecne známe. Na Slovensku chýba okolo 30-tisíc bytov, ale mladí ľudia sa v súčasnosti ťažšie dostávajú k hypotékam. Racionálne využitie financií z Plánu obnovy a avizovanú výstavbu nájomných bytov považujeme za dôležitý stimul na preklenutie obdobia spojeného s poklesom záujmu o kúpu nehnuteľností. Trh s nehnuteľnosťami sa totiž dostal do útlmu, ale na druhej strane z predošlej krízy vyšli víťazne tie firmy, ktoré sa dopredu pripravili, aby neskôr mali čo predávať,“ uzatvára obchodný riaditeľ.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...