1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

AVA-stav, s.r.o.

AVA Stav 18Svojimi stavbami prispieva k rozvoju športu na Slovensku

Futbalové štadióny v Dunajskej Strede, Košiciach, Trenčíne a aktuálne aj v Prešove. Nielen tieto stavby majú spoločného menovateľa, ktorým je stavebná firma AVA-stav, s.r.o., z Galanty. Na Slovensku úspešne pôsobí viac ako 15 rokov a do povedomia developerov aj širšej verejnosti sa dostala vďaka prestížnemu oceneniu.

Prístavba Múzea moderného umenia Danubiana na bratislavskom Dunaji, na ktorej sa významnou mierou pričinila práve spoločnosť AVA-stav, s.r.o., získala ocenenie Stavba roka 2014. Viac o úspechoch a aktuálnych výzvach spoločnosti prezradil na nasledujúcich riadkoch jej riaditeľ Bc. Tibor Polák.

Na stavebnom trhu úspešne pôsobíte viac ako 15 rokov. Praktické skúsenosti máte zo všetkých stavieb na území celého Slovenska bez ohľadu na veľkosť, rozsah a typ využitia. Ale predsa len, v ktorom stavebnom segmente sa cítite najviac doma a prečo?

Máte pravdu. Za tých necelých 16 rokov našej činnosti sme sa etablovali na slovenskom stavebnom trhu ako spoločnosť s pomerne širokým záberom realizácií pozemných, inžinierskych či vodohospodárskych stavieb. Určiť, ktoré stavby sú pre nás prioritné, je veľmi neľahká úloha, pretože výber stavieb, o ktoré sa uchádzame, nie je pre nás pocitová záležitosť. Kritériom výberu je pre nás častokrát aj transparentnosť zadania alebo morálna či ekonomická kredibilita investora, a v neposlednom rade aj predpokladaná miera zisku. Každú zo stavieb sa snažíme realizovať načas a v požadovanej kvalite. Bolo by pre nás jednoduché venovať sa len obytným budovám, ktoré sa vynímajú na stránkach časopisov, ale my sme si vedomí, že pre spoločnosť je rovnako cenné a prínosné vybudovanie obecnej kanalizácie či mosta cez rieku alebo cyklotrasy.

Aké príležitosti vám prináša aktuálny stavebný trh na Slovensku? Na čom zaujímavom momentálne pracujete? Realizujete aj nejaké zákazky v zahraničí? Ktorý trh by bol pre vás z hľadiska príležitostí do budúcna zaujímavý?

Súčasný stavebný trh ešte stále prináša príležitosti, samozrejme, pre spoločnosti akou je tá naša. Teda so širokým rozsahom stavieb je týchto príležitostí viac. Momentálne máme rozpracované projekty, kde ako generálny dodávateľ zastrešujeme budovanie kanalizácie pre rôzne obce, hokejovú akadémiu v Trenčíne pre Trenčiansky samosprávny kraj, futbalové štadióny v Košiciach a Prešove. Okrem toho realizujeme aj projekty v priemyselnom parku Valaliky, kde sa bude realizovať významná výstavba automobilky Volvo.

Základnými princípmi vašej spoločnosti, ktorými sa pri stavebnej činnosti riadite, sú kvalita, ekonomika a dodržiavanie termínov. Ako sa dajú tieto princípy napĺňať, obzvlášť po náročnom období, ktorým si stavebníctvo v posledných rokoch prešlo?

Tých princípov, ktoré dodržiavame, je nepochybne viac, ale môžeme povedať, že tie, ktoré spomínate, sú kľúčové v stavebnom procese ako takom. Tak ako aj ostatní, a to nemyslím len spoločnosti v stavebnom priemysle, aj my musíme pružne reagovať na vonkajšie prostredie a prispôsobovať týmto podmienkam naše vnútrofiremné prostredie. Neustále máme chuť zlepšovať sa a posúvať svoje limity a hranice. Napriek všetkým udalostiam posledných rokov sú práve naši ľudia tí, ktorí tvoria úspech spoločnosti, a toho sme si vedomí.

Princípy, ktorými sa riadite, využívate na všetkých úrovniach a pri všetkých pracovných aktivitách, spolu so zásadou dlhodobej trvalej udržateľnosti. Akým spôsobom dbáte na ekológiu a životné prostredie pri svojich pracovných procesoch?

Konáme v zmysle platnej legislatívy. Musím však konštatovať, že v súčasnej dobe nerobíme v tejto oblasti viac ako nám ukladá zákon, hoci by sme do budúcna radi analyzovali naše možnosti a posunuli sa vpred aj v tejto oblasti. V uplynulých rokoch sme prešli a stále prechádzame transformáciou z malej do veľkej spoločnosti, čo so sebou prináša neustále skvalitňovanie procesov na všetkých úrovniach. Niektoré oblasti však majú prioritu pred ostatnými, v prvom rade musíme zabezpečiť prácu pre našich ľudí. Ako som však naznačil, myslím si, že ako spoločnosť sa správame ekologicky adekvátne a prihliadame na životné prostredie. Vždy sa však dá urobiť pre vec viac.

Ako sa zatiaľ vyvíjajú hospodárske ukazovatele vo vašej spoločnosti? Ako by ste zhodnotili kondíciu firmy po prvom polroku 2023, práve s ohľadom na náročné obdobie, ktoré má stavebníctvo za sebou?

Pokračujeme kontinuálne v trende čo sa týka obratu aj hospodárskych výsledkov. Neregistrujem neprimerané výkyvy ekonomických ukazovateľov našej spoločnosti.

Nadnesene sa dá povedať, že prispievate k budovaniu športového povedomia na Slovensku. Medzi vaše zákazky totiž patria projekty, kde má šport zelenú. Okrem výstavby futbalových štadiónov v Dunajskej Strede a Trenčíne realizujete aj výstavbu toho prešovského a košického. V akom štádiu sú aktuálne tieto projekty?

Súhlasím s vami a musím len potvrdiť vaše slová. Naše skúsenosti z výstavby futbalovej DAC arény sme následne využili pri Košickej futbalovej aréne, futbalovom štadióne v Trenčíne, a v tomto období aj v Prešove. To je len výsledok našej úspešnej práce, že pokračujeme aj v tomto druhu zákaziek. Treba však spomenúť aj výstavbu hokejovej akadémie v Trenčíne ako ďalšej športovej stavby. Výstavba takéhoto športového areálu je pre nás výzvou, po ktorej zdolaní predpokladám úspešné pokračovanie aj v kategórii zimných športov. Keď sa ešte vrátim k vašej otázke, košický štadión je pred celkovým dokončením, ale futbalové zápasy sa na ňom už hrávajú. Máme veľmi dobrú spätnú väzbu. Košice si takýto krásny štadión zaslúžili. V Prešove sa stavba začala len nedávno, takže futbaloví priaznivci si ešte chvíľu počkajú na prvý výkop. Teraz myslím ten futbalový, nie stavebný.

Ťažko sa dnes hľadá odvetvie, do ktorého by žiadnym spôsobom nezasiahli moderné technológie a digitalizácia. Výnimkou nie je ani stavebníctvo, v rámci ktorého moderná technika už teraz pomáha zlepšovať kvalitu a vlastnosti materiálov. Ako si modernými technológiami pomáhate v spoločnosti AVA-stav, s.r.o.?

Použitie moderných technológií v stavebnom procese vnímame ako prirodzenú súčasť skvalitňovania a zefektívňovania našej práce. To sa začína kvalitným softwarom v prípravnej fáze projektu, teda vyhotovením cenovej ponuky, pokračuje rozpočtovaním a končí realizáciou, kde neustále dopĺňame a modernizujeme našu stavebnú techniku. Registrujeme aktuálne trendy a testujeme použitie elektronických stavebných denníkov. Aktívne sledujeme aj problematiku BIM, ktorá sa síce primárne dotýka projektantov či konečných užívateľov stavieb, ale rovnako vie byť využitá aj vo výstavbe ako takej. Chýbajúca legislatíva však brzdí jej aktívnejšie využitie naprieč celým stavebným procesom.

Kam by sa mala vaša spoločnosť uberať? V ktorej oblasti vidíte najväčšiu príležitosť na jej rast? Aké plány máte do najbližšieho obdobia? Čo by ste chceli zdôrazniť na záver, čo nezaznelo vo vyššie uvedených otázkach?

Našou snahou je neustále zdokonaľovanie sa vo všetkých aspektoch. Radi by sme boli aj naďalej pevnou súčasťou slovenského stavebného trhu a spoľahlivým partnerom. Sme rozpoznateľní tým, že žiadna výzva pre nás nie je neprekonateľná. Trúfame si aj na skutočne zložité projekty, ktoré vždy doťahujeme do úspešného konca. Tak tomu bude aj naďalej. Toto by však nebolo možné bez ľudí, ktorí pracujú v našej spoločnosti, pretože práve oni stoja za naším úspechom.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...