1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

ALUPRINT, s.r.o.

Aluprint 19Vďaka modernej technológii sa otvárajú nové možnosti tlače

Dynamická a inovatívna organizácia, ktorá podniká v polygrafickom priemysle sídli vo Vrútkach. Je európskym dodávateľom papierových rezaných a vysekávaných, plastových celoobvodových a rukávových alebo tzv. shrink sleeve obalov a etikiet najmä pre nápojový, potravinársky a mliekarenský priemysel, ako aj pre iné odvetvia. Reč je o spoločnosti ALUPRINT, s.r.o., ktorá si zabezpečila stabilnú pozíciu na európskom trhu aj vďaka moderným technológiám. Aby sa nestratila v náročnej konkurencii, do štvrtej dekády svojej existencie vstúpila investíciou do moderného zariadenia SOMA Optima.

O novej tlačovej technológii premýšľali v spoločnosti ALUPRINT, s.r.o., dlho. V záujme udržateľnosti a ponúkanej kvality totiž investujú do nových zariadení pravidelne. Nová technológia pritom musela v sebe zahŕňať agendu Priemyslu 4.0 a zároveň byť schopná splniť aj tie najnáročnejšie požiadavky zákazníkov. Úsporu a optimalizáciu bolo potrebné dosiahnuť aj v ostatných oblastiach – finančnej, materiálovej, energetickej, produkčnej a odpadovej. Výsledkom týchto požiadaviek bol stroj SOMA Optima od českej spoločnosti SOMA, spol. s r.o., z Lanškrouna, ktorá zákazku na jeho výrobu získala výhrou vo verejnom obstarávaní.

To, že sa víťazom stal overený český výrobca s celosvetovou pôsobnosťou veľmi pomohlo aj z hľadiska školenia obslužného personálu. Zamestnanci spoločnosti ALUPRINT, s.r.o., majú totiž skúsenosti so strojným zariadením od výrobcu SOMA, nakoľko rovnakej značky bol aj jeho predchodca. Navyše, vďaka tomu, že sa spoločnosť ALUPRINT, s.r.o., pravidelne zúčastňuje na rôznych veľtrhoch a výstavách, o dostupnosti tejto technológie vedela. Vedenie firmy sa zúčastnilo napríklad aj „open house“ podujatia, ktoré český podnik organizoval pri príležitosti uvedenia stroja SOMA Optima do výroby.

Výnimočné zariadenie s množstvom výhod

SOMA Optima je flexotlačový stroj s centrálnym cylindrom. Určený je pre firmy, ktoré chcú ponúkať segment stredne širokej tlače obalov ako sú celoobvodové etikety na PET fľaše, shrink sleevy, sáčky a vrecká, papierové kelímky, papierové sáčky a baliace papiere. Stroj je pritom veľmi jednoduchý na obsluhu, jeho hlavné prednosti spočívajú v nastavení sútlače a prítlaku s minimálnou spotrebou nábehového materiálu. Spotreba farieb sa zníži tým, že stroj dokáže minimalizovať nielen jej používané množstvo, ale aj zvyškové množstvo pre čistenie. Ďalej tzv. Change-over Wizard pomáha zaistiť rýchlu a ľahkú zmenu jobov. Technológia má vstavaný panel S-chat, čo umožňuje veľmi pohodlnú chatovú komunikáciu so servisným strediskom výrobcu. Stroj je optimalizovaný na úsporu energie vďaka inteligentnému sušeniu, vylepšenej izolácii plášťa a vlastnej obnove elektrickej energie.

Touto investíciou zvýši spoločnosť ALUPRINT, s.r.o., svoje kapacity o zhruba 50 %, čo výrazne rozšíri flexibilitu a pripravenosť aj na tie najnáročnejšie požiadavky klientov. Zákazníci budú hlavne ťažiť z vyššej rýchlosti stroja, šírky potláčaného materiálu, zo zníženej spotreby nábehového materiálu a v prípade využitia CMYK + OGV možnosti kombinovania viacerých designov v rámci jednej montáže. Z toho vyplývajú aj ďalšie znížené náklady na FTPŠ aj prípravy tlače a zároveň odpadá výmena farieb vo farebníkoch. Vzhľadom na kapacity novej technológie chcú vo Vrútkach zaradiť do produkcie aj niektoré flexibilné obaly, ktoré doteraz netlačili, ale toto zariadenia to umožňuje (napr. LD PE, HD PE/PP, CPP, OPA, lamináty). Po prvých testoch dosiahli v spoločnosti ALUPRINT, s.r.o., vďaka stroju SOMA Optima prekvapivé výsledky. Napríklad veľmi dobrú tlač metalických farieb, ktorú pri pôvodnej UV technológii nebolo možné dosiahnuť v požadovanej kvalite.

Aktuálne realizujú v spoločnosti ALUPRINT, s.r.o., fázu kalibrácií, výberov dodávateľov farieb a lakov, fotopolymérnych štočkov a kompresibilných pások. Okrem toho prebiehajú postupné testy tlače na rôzne materiály a zároveň testy u zákazníkov. Treba dodať, že počas tohto procesu vyvstali takisto viaceré otázky. Napríklad nutnosť zmeny materiálu fotopolymérneho štočku, ako aj nutnosť zmeny povrchovej úpravy pri tlači 100-% plôch. Posledným krokom kalibrácie je prechod na rozšírený farebný priestor CMYK + OGV, vďaka čomu by výrazným spôsobom došlo k úspore času aj materiálu v prípravnej časti tlače. Plnohodnotné spustenie stroja začne jeho zaradením do 3-zmennej prevádzky v priebehu tohto roka. Môžeme však prezradiť, že časť testov bola v takej kvalite, že ich zákazníci nasadili do výroby. Stroj SOMA Optima je tak neoficiálne „uvedený do života“.

Čo sa zmenilo v tlači za tri dekády

Spoločnosť ALUPRINT, s.r.o., existuje na polygrafickom trhu už 30 rokov. Za toto obdobie sa z technologického hľadiska najzásadnejšie zmenila forma prezentácie etikiet v nápojovom priemysle, a to hlavne personifikáciou tlače. Zákazníci sa snažia adresnejšie osloviť širšiu skupinu klientov práve personifikáciou svojho produktu. Digitalizácia v rozmere Priemysel 4.0 so sebou priniesla enormné zmeny – zjednodušenie ovládania alebo automatizáciu tlače. Spektrofotometrické vyhodnocovanie farieb zabezpečuje ustálenú štandardizáciu tlače a odstraňuje problematiku subjektívneho posudzovania kvality tlače. Automatizácia v rámci produkcie – od prepressu až po konečné spracovanie zasa pomáha eliminovať veľké množstvo ľudských pochybení.

Do ďalšej dekády vstúpil ALUPRINT, s.r.o., s ambíciou ponúknuť zákazníkom dlhodobú udržateľnosť, úsporu nákladov a energií. Verí v úspešnosť a kvalitu svojej produkcie, v záujem zákazníkov o svoje produkty a služby. Vďaka novej technológii dokáže podnik znovu porásť, čím si upevní pozíciu na trhu. Ekologické správanie bude zároveň prínosom pre všetkých zúčastnených a hlavne pre planétu.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...