1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

ALUPRINT, s.r.o.

Aluprint 19Priekopník vo výrobe etikiet

Špecializovaná tlačiareň na výrobu obalov a etikiet. Za jednoduchou definíciou spoločnosti ALUPRINT, s.r.o., sídliacou vo Vrútkach pri Martine sa skrýva silný príbeh. Štvrťstoročie skúseností, špičkové polygrafické produkty, získanie stabilnej pozície na európskom trhu, pravidelné investovanie do moderných technológií, exkluzívna spolupráca s jedným zo svetových hráčov v segmente polygrafie a neustále napredovanie v schopnosti ponúknuť progresívne riešenia, ktoré spolu so zvýšenými požiadavkami klientov na zmiernenie dopadov na ekológiu určujú dynamické smerovanie súčasnej polygrafie.

Vo sfére citlivej na technologické trendy zohráva prím kreatívny prístup a riešenia šité na mieru. Štandardné spracovanie a kvalita tlače sú dnes samozrejmosťou. V trendových aspektoch víťazí komunikácia so zákazníkom a možnosť spoločne s ním prechádzať nielen procesom tlače konečného produktu, ale aj kreatívnou fázou pri tvorbe vizuálu. Spoločnosť ALUPRINT disponuje vlastným grafickým ateliérom, kde jej kreatívny tím spracováva dodané grafické podklady do tlačovej podoby a zároveň navrhuje a vytvára rôzne verzie etikiet a obalov. Používa najmodernejší software ako program Adobe CS pre spracovanie elektronických podkladov, Enfocus pre generovanie, overovanie, opravu a čítanie čiarových kódov, Efi Colorproof XF pre vyhotovenie certifikovaných nátlačkov, ďalej program ArtPro pre vytváranie elektronických foriem či špecializovaný rip Nexus s kontrolným nástrojom Dotspy pre vytvorenie podkladov na výrobu tlačových foriem.

Profesionálna zostava editorov a nástrojov umožňuje simulovať finálny produkt v elektronickej alebo nátlačkovej podobe a poskytuje klientom väčší komfort pri schvaľovaní finálnej podoby výrobku. Zásluhou perfektnej výrobnej techniky a technologických podmienok dosahuje veľmi dobrú kvalitu tlače s využitím CDI technológie pri výrobe flexotlačovej formy, tzv. fotopolymérneho štočku. Digitálny fotopolymérny štočok nepotrebuje filmovú litografiu, ale vyrába sa laserom priamo z dát.

Spolupráca s gigantom

ALUPRINT dlhoročne spolupracuje s tímom Heidelberg. Prvý tlačový stroj od jedného z najväčších tlačiarenských výrobcov na svete bol vo Vrútkach nainštalovaný v roku 1998 a odvtedy slovenská tlačiareň pravidelne spája s nemeckou spoločnosťou svoje investície do inovácií. Vlastní dva tlačové stroje Heidelberg Speedmaster, pri ktorých je proces tlačenia v rozsiahlej miere automatizovaný, s dôrazom na rentabilnosť menších zákaziek. ALUPRINT posunul spoluprácu s nemeckým koncernom do ďalšej dimenzie, keď svoju činnosť rozšíril o model Heidelberg Subscription a technologický park inovoval o stroj Speedmaster XL 75 uvedený do prevádzky začiatkom leta.

Obchodno-výrobný zámer nemeckého výrobcu spočíva vo filozofii prenájmu výrobnej kapacity. To znamená, že klient bez toho, aby musel kupovať niečo navyše, platí za vytlačené hárky pevnú mesačnú sadzbu bez potreby investovať do samotného stroja. V rámci inovatívneho modelu spolu so strojom v konkrétnej konfigurácii poskytuje Heidelberg vrútockej tlačiarni materiály, diely, servis a konzultačné služby. „Model Heidelberg Subscription nie je len o dodávke technológií a spotrebného materiálu. Cenný výstup pre podnikateľa je už samotný audit, ktorý dokáže ukázať veľa priestoru na zlepšenie organizácie práce. Pre tento krok sme sa rozhodli aj preto, lebo sa chceme zlepšiť v oblasti efektívnosti a produktivity práce. Integrovanú ponuku tvoril nielen samotný stroj Speedmaster XL 75 a všetky spotrebné materiály, ale dôležitou súčasťou bol aj workflow Prinect Production a špičkový systém merania farieb Prinect Inpress Control 2. Významné je aj stále poradenstvo. Bez vzájomnej dôvery by sa tento projekt dal realizovať len ťažko, pretože sme aj pre dodávateľa špecifický projekt. Boli sme v prvej dvadsiatke firiem, kde sa realizoval model Subscription, ale sme prví na svete v oblasti výroby etikiet. V tomto segmente sme teda pilotným projektom,“ zhrnul prínosy novej podoby spolupráce obchodno-výrobný riaditeľ spoločnosti ALUPRINT, s.r.o., Vladimír Veselovský pre odborný dvojmesačník Print Progress.

Konkretizoval aj aktuálne možnosti technologického parku vrútockej spoločnosti. „Naše investície smerovali vždy do progresívnych technológií a momentálne prevádzkujeme dva ofsetové hárkové stroje, roll-to-roll hybridné technológie kombinujúce ofset a flexo a ďalšie flexotlačové linky. Na výrobu menších sérií etikiet, prípadne sérií z variabilných dát, máme digitálnu technológiu HP Indigo.“ V rýchlo napredujúcom segmente polygrafického odvetvia naráža aj ALUPRINT na problém nedostatku kvalifikovaných pracovníkov. Nárazník v tomto smere predstavujú najmä hybridné technológie, ktoré sú kombináciou rôznych tlačiarenských technológií. Pre potreby nových špecializácií v modernej polygrafii získavala firma odborníkov preškoľovaním pôvodných ofsetových tlačiarov alebo absolventov Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Martine, ktorá poskytuje vzdelávanie v odbore polygraf – knihár. Ďalšou možnosťou ako prísť k vyškoleným pracovníkom sa stali odborné školenia v spolupráci s Fakultou chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...