1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

AGROMAČAJ, a.s.

Agromacaj 20Naším hlavným pilierom je rodina a tradícia

Snaha regionálnych pestovateľov nájsť spoločnú cestu pri predaji svojich výrobkov vyústila do založenia spoločnosti Zeleninárska, s.r.o. Jej hybnou silou je akciová spoločnosť AGROMAČAJ. Táto rodinná firma má za sebou bohatú históriu.

Veď pestovaním zemiakov na svojom gazdovstve v Kráľovej pri Senci boli Mačajovci známi už v medzivojnovom období. Na otázky o spoločnosti postavenej na rodinnej tradícii a bohatých skúsenostiach nám odpovedal Ing. Juraj Mačaj, predseda predstavenstva AGROMAČAJ, a.s., a Zeleninárska, s.r.o.

S akým zámerom vzniklo družstvo pestovateľov Zeleninárska organizácia výrobcov?

K založeniu došlo v roku 2015 s cieľom posilniť pestovateľov zeleniny a zemiakov. V združovaní vidíme zmysel hlavne z pohľadu zvýšenia vyjednávacej sily pri obchodných dohodách s obchodnými reťazcami a ostatnými zákazníkmi. Nemenej dôležitým cieľom je združovanie investícií aj celkových kapacít so zámerom dosiahnutia úspor.

Jadro družstva pestovateľov Zeleninárska organizácia výrobcov predstavuje spoločnosť AGROMAČAJ, a.s. Môžete priblížiť vzťah medzi týmito dvoma subjektmi?

Zeleninárska, s.r.o., je 100-% dcérou firmy AGROMAČAJ, a.s., ktorá je zakladajúcim členom tohto družstva a zároveň jeho najväčším producentom. Družstvo má 12 členov a okrem spoločnosti AGROMAČAJ, a.s., v ňom pôsobia ďalšie tri s nami kapitálovo prepojené spoločnosti. Zvyšných 8 členov predstavujú nezávislé poľnohospodárske spoločnosti z nášho okolia. Úlohou spoločnosti Zeleninárska je vytriediť, zabaliť a predať produkciu členov organizácie výrobcov. Nachádza sa v obci Kostolná pri Dunaji a po spustení novej baliarne do prevádzky bude zastavaná plocha jej baliacich a expedičných priestorov presahovať 20-tisíc m². V súčasnosti zamestnáva vyše 140 ľudí na trvalý pracovný pomer a značný počet dodatočných agentúrnych pracovníkov.

Aká je história firmy AGROMAČAJ?

Ide o rodinnú poľnohospodársku firmu nadväzujúcu na tradíciu roľníctva, ktorú v našej rodine zachovávame už 6 generácií. V roku 1991 začal súčasný majiteľ firmy Ing. Juraj Mačaj st. hospodáriť na 50 ha pôdy, ktorá bola vo vlastníctve našej rodiny, so zameraním na pestovanie zemiakov. Boli sme jedným z priekopníkov produkcie tejto plodiny na západnom Slovensku. Za tradičný produkčný región zemiakov bol v 90. rokoch pokladaný Spiš, Liptov a Orava. Rýchlo sa ukázalo, že voľba pestovať zemiaky bola dobrá cesta, lebo našimi úrodami sme na hektár trojnásobne presiahli celoštátny priemer. Vďaka tomu sa nám darilo dosahovať vyššie marže a generovať dostatok prostriedkov na investície a následný rast produkcie.

Čo bolo ďalším medzníkom?

V roku 2001, keď bol naplno rozbehnutý rozvoj zahraničných obchodných sietí, bola naša spoločnosť najväčším pestovateľom zemiakov na Slovensku. Do prevádzky spustila svoju prvú baliareň praných zemiakov na menšie spotrebiteľské balenia. Odvtedy je neustále ťahaná dopytom zo strany silných zákazníkov a každoročne investuje do celej vertikály rozvoja – od nových polí, závlah, poľnej techniky, cez pozberovú úpravu a sklady až po balenie. V súčasnosti AGROMAČAJ produkuje 94-tisíc ton zemiakov a zeleniny ročne a tento objem plánuje naďalej zvyšovať.

Na pestovanie akých plodín sa zameriavate?

Najväčšou plodinou, ktorú pestujeme sú zemiaky, tie plánujeme tento rok pestovať na výmere 1200 ha. Za nimi nasleduje cibuľa s výmerou 600 ha a pokračuje mrkva na 200 ha, petržlen na 120 ha, cesnak na 75 ha, kapusta na 50 ha, paprika na 10 ha, melóny na 10 ha, a skladbu zeleniny uzatvára karfiol, kaleráb, zeler a cvikla, spolu o výmere 20 ha. Našimi cieľovými zákazníkmi sú prevažne obchodné reťazce na Slovensku, v Česku a Maďarsku.

Aké sú hlavné piliere vo fungovaní vašej spoločnosti?

Naším hlavným pilierom je rodina a tradícia. Vieme, že predstavujeme len ďalšiu generáciu v poradí, preto firmu nevnímame ako niečo čo je tu pre nás, ale v našom pôsobení sa snažíme vidieť poslanie a službu.

Na aké najčastejšie problémy narážajú slovenskí pestovatelia?

Najväčším problémom je tradične predaj. Pri dôkladnejšej analýze zistíme, že pestovateľ si musí zladiť parametre svojho produktu a celkovej produkcie s požiadavkami obchodu, čo sa väčšinou nedeje, a následne dochádza k zbytočným nedorozumeniam a obviňovaniu. Napríklad producent s malým objemom nemôže čakať, že jeho ponuka osloví veľkú medzinárodnú sieť, ktorá denne potrebuje niekoľko kamiónov štandardne zabaleného a označeného tovaru. V súčasnej dobe sa v týchto reťazcoch presadia iba väčšie firmy alebo združenia pestovateľov.

Pociťujete aj výhody?

Z prírodou daných konkurenčných výhod by som zdôraznil lokalitu bohatú na závlahovú vodu. Skutočne sa nachádzame v unikátnom regióne, nie iba z pohľadu Slovenska, ale aj zo širšej perspektívy okolitých štátov. Našou kľúčovou výhodou bola vždy dostupnosť závlahovej vody, čiže sme dokázali stabilizovať úrodu aj v suchých rokoch. Za nami budovanú konkurenčnú výhodu môžem uviesť vlastné baliace kapacity, ktoré nám umožňujú pracovať s obchodnými sieťami priamo, a tým si uchovať maximálnu časť pridanej hodnoty doma vo firme. Silu pociťujeme aj v spojitosti s rozvojom vlastných skladových kapacít, čo nám vypestovanú produkciu umožňuje skladovať až do novej úrody a potenciálne využiť na predaj celý rok.

Prevádzkujete skladové priestory v niekoľkých lokalitách. V čom spočíva náročnosť ich prevádzkovania?

Sklady sú v prvom rade investične náročné. Zelenina a zemiaky si navyše vyžadujú veľmi dobrý manažment. Nie je možné šetriť na chladiacej technike, ani na sklade celkovo. Už pár percent straty vody dokáže skladovaný produkt znehodnotiť a znížiť jeho predajnú cenu. V našich podmienkach nemáme k dispozícii veľa skladových priestorov, ktoré sa dajú komerčne prenajať. Každé zvýšenie pestovateľskej produkcie je preto podmienené budovaním nových skladových kapacít. Rovnako je dôležité, aby zvyšovanie produkcie bolo udržateľné, aby sme ju vedeli umiestniť na trh. Sklady teda predstavujú komplexnú problematiku, a predstavujú len jednu časť pestovateľského systému.

Presadzujete tzv. integrovanú produkciu. V čom spočívajú jej výhody?

Pri snahe o dosiahnutie rovnováhy medzi životným prostredím, výnosnosťou a sociálnymi požiadavkami táto schéma starostlivo volí biologické metódy, pestovateľské techniky a postupy chemickej ochrany. Neoddeliteľnou súčasťou integrovanej produkcie zeleniny a integrovanej ochrany je vykonávanie monitoringu škodlivých organizmov. Okrem postupov pestovania predpisuje striktné a pravidelné kontroly pôdy, vody a vypestovaných plodov na dusičnany, ťažké kovy a rezíduá pesticídov. Výsledkom je ekologickejšie pestovaná zelenina s minimom rezíduí. Súčasťou tohto systému je kontinuálne zavádzanie všetkých dostupných prostriedkov smerujúcich bližšie k ekologickej produkcii.

Do akých oblastí ste investovali v poslednom období?

Za posledné dva roky naše najväčšie investície smerovali do skladov a baliacich kapacít. Silne sme investovali do poľnej techniky, závlah, a v neposlednom rade aj do nákupu ornej pôdy. Prevažnú časť investícií realizujeme z vlastných prostriedkov a s pomocou úverov. Dúfame, že časť investícií bude refundovaná z európskych fondov, ale ide o beh na dlhé trate a s neistým koncom.

Ste držiteľom medzinárodných certifikátov?

Všetci naši pestovatelia sú držiteľmi certifikátu GLOBAL GAP, čo je systém kontrolujúci dodržiavanie pravidiel správnej poľnohospodárskej praxe. Na jar tohto roka sa budeme snažiť o získanie certifikátu IFS.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...