1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Adifex, a.s.

Adifex 22Stabilný partner na stavebnom trhu

Akciová spoločnosť Adifex nie je na stavebnom trhu žiadnym nováčikom. V odvetví začala pôsobiť v roku 2012 a odvtedy sa úspešne etablovala vo všetkých segmentoch stavebnej výroby. Svoje aktivity realizuje v pozemnom, priemyselnom, inžinierskom a vodnom staviteľstve, ako aj v oblasti komplexnej inžinierskej činnosti.

Firma je zároveň dôležitým partnerom verejného sektora, veď len za posledné dva roky so štátom podpísala zmluvy v hodnote takmer 70 miliónov eur. K jej najväčším projektom patrí výstavba Národného tenisového centra v Košiciach, hrubá stavba novej bratislavskej nemocnice na Boroch a v máji dokončené vjazdy do podzemných garáží novej budovy Eurovea. Prečo práve toto posledné dielo spoločnosť považuje za jedno z najnáročnejších, ale aj o ďalších plánoch do budúcnosti nám porozprával Ing. Ján Gusko, konateľ spoločnosti Adifex, a.s.

Konateľom spoločnosti ste sa stali po zlúčení firmy Adifex so spoločnosťou VHS-PS. Čo nasledovalo ďalej?

Spoločnosť Adifex potvrdila konštantný rast na prelome rokov 2020 – 2021, kedy svoje postavenie posilnila fúziou so spoločnosťou VHS-PS, ktorá dominovala na trhu realizáciou nosných developerských projektov súčasnej bratislavskej architektúry. Ďalej nasledovalo veľmi turbulentné obdobie spojené s pandémiou, a následne aj vojnou na Ukrajine, ktorá veľmi tvrdo ovplyvnila cenotvorbu na stavebnom trhu. Jej dôsledky výrazne zasiahli všetky zakontrahované stavebné projekty. Z našej strany bolo preto veľmi dôležité preniesť časť nákladov na investorov, ktorí nám pomohli ustáť nárast cien jednotlivých stavebných komodít. Opäť sa ukázalo, že piliermi korektných obchodných vzťahov sú vzájomná dôvera a otvorená komunikácia. 

S čím sa borí slovenské stavebníctvo dnes?

Tento rok je spojený s mimoriadne výrazným nárastom cien v stavebnom sektore, a to vyústilo do ďalšej problematickej situácie. Centrálne banky začali zvyšovať úrokové sadzby, čo sa dotklo miery poskytovania hypoték a ceny hypoték pre konečných užívateľov. Priamym dôsledkom je ochladnutie rezidenčného trhu. Predaj bytov sa výrazne prepadol, investori a developeri vyčkávajú na ďalší vývoj situácie. Na trh totiž prichádzajú výrazne drahšie hypotéky, a tým aj zhoršený prístup mladých ľudí k vlastnému bývaniu. Naša firma má prácu zakontrahovanú, čiže nie sme zasiahnutí vo výraznej miere, úbytok práce však napriek tomu pociťujeme.

Očakávajú sa zlepšenia v hypotekárnom sektore?

Dúfame, že postupne dôjde k stabilizovaniu situácie a v budúcom roku investori pozastavené projekty opäť spustia. Badať signály, že už v prvom kvartáli 2024 by sa malo vysúťažiť viac zákaziek ako v aktuálnom roku. Do hry totiž vstupujú štátne tendre v nadväznosti na prostriedky vydelené zo zdrojov EÚ. Veríme, že stavebné projekty sa rozbehnú, či už sa budú týkať rekonštrukcií, alebo novej výstavby nemocníc a verejných budov.

Hovorí sa, že konkurencia nikdy nespí. Platí to aj v tejto situácii?

Konkurencia je veľmi tvrdá, a tým vzniká obrovský tlak na cenotvorbu. Marže sa výrazne znižujú vzhľadom na to, že do jednotlivých tendrov sa hlási neporovnateľne viac spoločností v porovnaní s predošlým obdobím. Nie je výnimkou, že o jeden súkromný tender sa uchádza aj štrnásť firiem, čo kedysi nebývalo štandardom.

Hneď v úvode nášho rozhovoru ste podotkli, že máte za sebou realizáciu jedného z najnáročnejších projektov. Môžete nám ho priblížiť?

Každá stavba má svoje špecifiká, avšak za momentálne najnáročnejší projekt môžeme označiť stavbu 07 Eurovea 2, čiže realizáciu tunelových vjazdov do podzemných garáží novej budovy Eurovea 2. Spektrum stavebných profesií, ktoré sa na nej zúčastňovali, bol enormný. Vzhľadom na to, že stavba je 10 metrov pod hladinou Dunaja, sme riešili zabezpečenie tesnenia stavebnej jamy tryskovou injektážou dna. Zároveň boli realizované prekládky nosných inžinierskych sietí v podobe zberača splaškovej kanalizácie, vybudovania nového káblovodu, horúcovodu a plynovodu, a ďalej sa realizovali práce na podchytávaní energokanála a podobne.

Na akých ďalších projektoch momentálne pracujete?

Pokračujeme vo výstavbe Národného tréningového centra v Košiciach, ktoré bude veľmi zaujímavou referenčnou stavbou. Ďalej je to rekonštrukcia chirurgického pavilónu nemocnice v Ružomberku, ktorú pred tromi rokmi zasiahol ničivý požiar. V lete sme dokončili realizáciu hrubej železobetónovej stavby administratívneho centra Mill so 4 podzemnými a 17 nadzemnými podlažiami. Týmto projektom pokračuje séria administratívnych centier Bratislava Business Center v transformovaní postindustriálnej zóny Nivy.

Aké sú vyhliadky pre vašu ďalšiu expanziu?

V prvom rade sa budeme snažiť zachovať zamestnanosť, preto očakávame, že sa nám podarí uspieť v tendroch a využiť tak šancu v podobe fondu z EÚ na opravy budov. Ďalšie možnosti predstavuje segment priemyselného stavebníctva, kde máme za sebou viaceré zaujímavé projekty. V rámci našej českej dcéry aktuálne realizujeme niekoľko projektov v Ostrave a okolí. Patrí sem prístavba haly, ako aj rekonštrukcie niektorých objektov v bývalých priestoroch uhoľných baní, kde ich obnovou postupne vznikajú štýlové administratívne zóny s industriálnym nádychom. Na českom trhu zatiaľ nie sme rozbehnutí v takej veľkej miere ako na Slovensku, intenzívne však pracujeme na tom, aby sme sa stali aktívnou súčasťou českého stavebníctva.

Akú rolu vo vašich podnikateľských aktivitách zohráva téma životného prostredia?

Na túto oblasť sme naskočili v dostatočnej razancii, v našom sektore sa to týka hlavne separovania odpadu. Za posledné roky sa kladie veľký dôraz na likvidáciu stavebnej suti, čo je veľmi prísne monitorované. Adifex je modernou, stabilnou, profesionálnou a spoločensky zodpovednou spoločnosťou, čoho dôkazom je aj zapojenie sa do medzinárodnej iniciatívy EÚ v oblasti zlepšovania environmentálneho správania – do schémy EMAS. Pri väčších stavebných spoločnostiach začína byť certifikát EMAS štandardom.

Aké sú vaše skúsenosti s pracovným trhom?

Momentálne u nás pracuje 135 kmeňových zamestnancov, celkový počet pracovníkov však súvisí so sezónnosťou stavebného sektora. Situáciu nám komplikuje nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily, chýbajúce kapacity preto hľadáme v mimoslovenskom prostredí. Riešenie tejto situácie je všeobecne známe. Spočíva v posilnení školstva a vytvorení študijných programov, ktoré by korešpondovali s reálnymi potrebami pracovného trhu. K tomu nevyhnutne patrí aj motivovanie mladých ľudí k vytváraniu spoločenských hodnôt. Po inšpiráciu pritom netreba chodiť ďaleko. Veľké štátne spoločnosti ako Doprastav, Váhostav či Hydrostav mali v minulosti k dispozícii stabilné učňovské strediská, ktoré slúžili ako základný pilier zamestnanosti naprieč technickými profesiami. Previazanosť medzi školstvom a stavebníctvom je na tomto príklade evidentná.

Čo dnes v sektore stavebníctva považujete za kľúčové?

Kľúčovým je reštartovanie stavebného trhu a vytvorenie podmienok pre zdravé fungovanie stavebných spoločností, aby mohli poskytovať stabilné zázemie pre zamestnancov. Naďalej však chýba komplexné plánovanie, čiže usmerňovanie stavebných kapacít a objem finančných prostriedkov tak, aby ho sektor dokázal plynule zvládať v rámci realizácie stavebných projektov.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...