1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Adient Slovakia, s.r.o.

Adient sk 18Pohodlné sedenie za volantom znamená pohodlnú jazdu

Značka Adient je veľmi dobre známa na celom svete – je totiž jedným z globálnych lídrov vo vývoji a výrobe autosedačiek. Nájdeme ich vo viac ako 360 modeloch vozidiel najväčších automobilových výrobcov. Na Slovensku pôsobí od roku 1993, kedy bola ešte súčasťou značky Johnson Controls International (JCI).

Tá okrem automobilového priemyslu zahŕňala aj ďalšie divízie z iných odvetví. Samotná spoločnosť Adient vznikla v roku 2016 vyčlenením z materskej spoločnosti JCI a v súčasnosti má u nás štyri pobočky – v Bratislave, Žiline, Lučenci a Trenčíne. Zamerané sú na výrobu sedadiel a komponentov, vývoj sedadiel, a disponujú aj spoločným servisným centrom. Zamestnávajú dokopy takmer 3-tisíc ľudí. „Zo všetkých dodávateľských spoločností pôsobiacich v automobilovom priemysle na Slovensku je to stále veľmi unikátna stopa, ktorú má len malý počet spoločností, a ja osobne som na to veľmi hrdý,“ povedal na úvod rozhovoru Ing. Dušan Valient, riaditeľ trenčianskeho odštepného závodu Adient Slovakia, s.r.o.

Nadnesene možno povedať, že Adient zlepšuje svet autosedačiek aj mobility. Ako k tejto vízii prispieva dcérska spoločnosť Adient Slovensko? Na čo sa zameriava vaša výroba a kto sú vaši najdôležitejší zákazníci?

Máme jedinečnú stopu s tromi hlavnými úlohami (výroba, vývoj, podpora). Výrobné závody na Slovensku sa zameriavajú na výrobu sedadiel pre zákazníka KIA v Žiline a výrobu komponentov (opierky hlavy, penové diely) pre viacerých zákazníkov akými sú Mercedes, KIA, Volvo a Volkswagen. Vývojové centrum v Trenčíne pracuje na nových projektoch pre všetkých našich zákazníkov v Európskej únii. Centrum podpory zdieľaných služieb v Bratislave zasa zastupuje niektoré funkcie (nákup, IT, financie) pre Adient na globálnej úrovni.

Adient prevádzkuje v Trenčíne najväčšie vývojové centrum pre automobilový priemysel na Slovensku. Ako vám toto centrum pomáha? Aké zaujímavé zákazky ste tam riešili?

Trenčianske vývojové centrum vzniklo v roku 2004 a v súčasnosti je s viac ako 400 zamestnancami zrejme najväčším vývojovým centrom pre automobilový priemysel na Slovensku. Z tohto počtu pracuje cez 350 ľudí na samotnom vývoji produktov, ktorý zahŕňa vývoj pomocou CAD systémov a CAE simulácií, stavbu prototypov, a v neposlednom rade aj testovanie prototypových dielov. K tomu, samozrejme, prispievajú ďalší kolegovia z oddelení financií, IT, benchmarkingu a ľudských zdrojov, bez ktorých by naše centrum nebolo schopné samostatne fungovať. Musím povedať, že vývoj nových sedadiel (ktorý, pre zaujímavosť, trvá približne dva roky) je veľmi náročný, ale zároveň veľmi zaujímavý proces. Každý zákazník má totiž svoje špecifické požiadavky, ktoré musíme spojiť do jedného funkčného celku.

Testovacie oddelenie vykonáva rôzne merania a skúšky systémov sedadiel, od odolnosti, cez komfort, až po bezpečnostné testy airbagov a bezpečnostných pásov. Aké kvalitatívne a bezpečnostné parametre musia spĺňať sedadlá Adient? A aké máte referencie od zákazníkov?

Špecifikácie, ktoré musí sedadlo spĺňať, sa delia na dve základné skupiny: zákonné (zamerané na bezpečnosť), ktoré platia pre všetkých zákazníkov bez ohľadu na segment a triedu vozidla, a zákaznícke, ktorými sa jednotliví zákazníci odlišujú od svojich konkurentov. Tie sú zamerané na komfort a vizuálne parametre. Zákaznícke špecifikácie sú prísne strážené tajomstvo, ktoré si každá automobilka stráži a ktoré nesmiem zverejniť. Zákonné požiadavky sú verejne dostupné údaje. Ich cieľom je zabezpečiť ochranu cestujúcich v prípade nehody. Toto je viac-menej zhrnutie minimálnych požiadaviek na pevnosť konštrukcie sedadiel. Je tiež pravda, že existujú zákazníci, ktorí sa chcú odlíšiť od konkurencie, a tieto požiadavky splniť percentuálnym zvýšením. Vzhľadom na to, že ide o dodatočné náklady na samotný výrobok, premietne sa to aj do konečnej ceny vozidla.

Akú úlohu zohráva výskum a vývoj v spoločnosti Adient? Plánujete investovať do výrobných zariadení a nových technológií alebo doplniť vybavenie vášho vývojového centra?

V súčasnosti vidíme veľký potenciál v 3D tlači (plastových alebo kovových dielov), kde nám tieto technológie pomáhajú urýchliť vývoj sedadiel. Prvé prototypy sme vďaka tomu schopní predložiť zákazníkovi v priebehu niekoľkých dní. Ďalšie technológie, ktorým venujeme veľkú pozornosť, sú rozšírená realita „AR“, kde môžeme pomocou IT technológií virtuálne vidieť nový výrobok ešte predtým, ako začneme vyrábať prototypy. A potom je to pevnostná simulácia CAE, v ktorej môžeme nahradiť fyzický test počítačovou simuláciou. Všetky tieto technológie nám pomáhajú skrátiť vývoj, ušetriť peniaze a vytvoriť konkurenčnú výhodu.

Kde hľadáte posily pre svoj tím? Po akých profesiách je najväčší dopyt? Kto tvorí jadro zamestnancov trenčianskeho odštepného závodu Adient Slovakia, s.r.o.?

V minulosti nám stačilo zverejniť voľné pracovné pozície na internetových inzertných portáloch a dokázali sme si zabezpečiť dostatočný počet kandidátov. Dnes je situácia úplne iná. Súčasťou hľadania kandidátov je preto aj aktívne oslovovanie potenciálnych uchádzačov prostredníctvom profesijných sociálnych sietí a investovanie do prezentácie spoločnosti Adient na stredných a vysokých školách. V prípade potreby obsadenia vedúcej pozície sa spoločnosť stará o interný rast kmeňových zamestnancov a poskytuje im potrebné školenia. Veľmi obľúbeným nástrojom je bonus za odporúčanie, ktorý motivuje interných zamestnancov aby odporúčali vhodných kandidátov, ktorých poznajú.

Kam by mala spoločnosť Adient Slovensko, s.r.o., smerovať? V ktorej oblasti vidíte najväčšiu príležitosť na rast? Aké sú vaše vízie v dlhodobom horizonte?

Chceme pokračovať v tempe preberania ďalších kompetencií a úloh v rámci Slovenska. V súčasnosti sa spoločnosť Adient celosvetovo zameriava na udržateľnosť, čo znamená, že sa snažíme vyvíjať a vyrábať produkty s ohľadom na životné prostredie a tiež podporovať rozmanitosť v našich tímoch.

Čo by vám dnes uľahčilo podnikanie?

Najviac by asi pomohla transformácia vzdelávania na Slovensku. Napriek tomu, že väčšina HDP pochádza z priemyslu, pozorujem trend, že sa otvára čoraz viac škôl zameraných na humanitné odbory a klesá záujem budúcich uchádzačov o stredné a vysoké školy technického zamerania.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...