1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Adient Slovakia, s.r.o.

Adient sk 18Slovensko je pre Adient jednou z kľúčových krajín

Spoločnosť Adient sa po odčlenení od medzinárodnej skupiny Johnson Controls stala samostatnou spoločnosťou a zároveň svetovým lídrom vo vývoji a výrobe automobilových sedadiel. Celosvetovo zamestnáva 85-tisíc ľudí v 238 pracoviskách v 34 krajinách a dodáva sedadlá pre takmer všetky automobilové značky a hlavné OEMs.

Ako samostatná spoločnosť pôsobí Adient najmä v automobilovom priemysle a investuje do inovatívnych produktov a technológií. Pri vývoji autosedadiel sa zameriava na najnovšie trendy v oblasti autonómne jazdiacich automobilov, elektromobilov, úsporných a odľahčených sedadlových komponentov a v individualizácii produktov. Konsolidované ročné výnosy celého Adientu sa pohybujú vo výške 16,2 miliardy amerických dolárov a umožňujú spoločnosti dodávať 25 miliónov automobilových systémov pre viac ako 360 automobilových značiek na svete. O aktivitách spoločnosti na Slovensku sme sa zhovárali s Ing. Viktorom Šimonom, riaditeľom odštepného závodu v Lučenci.

Spoločnosť Adient vznikla odčlenením sa od Johnson Controls len v roku 2016, napriek tomu ju môžeme považovať za jedného z globálnych lídrov vo výrobe automobilových sedadiel. Môžete nám predstaviť slovenskú spoločnosť Adient Slovakia ako aj váš závod v Lučenci?

Slovensko je pre Adient jednou z kľúčových krajín. Okrem 6 výrobných závodov, ktoré sa nachádzajú v Lučenci, Martine, Žiline a v Bardejove a zameriavajú sa na šitie poťahov, výrobu textílií pre sedadlá, výrobu komponentov pre hlavové hlavy a montáž kompletných sedadlových systémov, má Adient na Slovensku aj progresívne technologické centrum v Trenčíne a jediné globálne biznis centrum v Bratislave. Slovensko tak zabezpečuje celý vývojový a výrobný proces – od vývoja, cez výrobu až po finančnú a administratívnu podporu výroby. S takmer 4-tisíc zamestnancami je Adient jedným z najväčších zamestnávateľov v slovenskom automobilovom priemysle.

Závod v Lučenci vznikol v roku 2005, v tom čase ešte pod hlavičkou Johnson Controls. Momentálne máme v Lučenci viac ako 900 zamestnancov a svojou komplexnosťou patríme medzi najväčšie závody Adient. Zameriavame sa na výrobu hlavových opierok a penových dielov pre automobilové sedadlá. Závod má 6 výrobných technológií. Ako prvá bola v roku 2006 spustená výroba hlavových opierok. O rok neskôr pribudla výroba pien pre veľké sedadlá. Vďaka zvyšujúcemu sa dopytu po výrobe komplexnejších hlavových opierok sa v roku 2007 rozbehla výroba aktívnych opierok. Aktuálne sa na tejto technológii vyrábajú luxusné hlavové opierky s rôznymi špeciálnymi funkciami. V roku 2008 bola výroba rozšírená o technológiu strihania látky, vinylu a šijaciu dielňu. O rok neskôr pribudla výroba malých pien, ktoré sa používajú ako vstupný komponent pre aktívne a luxusné hlavové opierky. Následne začala výrobu aj ďalšia linka zameraná na výrobu pien pre sedačky, a to hlavne pre zložitejšie produkty. Ďalšie rozšírenie portfólia výroby bolo v roku 2014, kedy sa začali montovať luxusné peny s ventiláciou a s masážnym modulom. V roku 2016 sa doplnila technológia strihania kože.

Slovenský Adient je zameraný výhradne na výrobu sedadiel pre slovenské automobilky alebo vyrábate aj iné komponenty pre iné značky a výrobcov automobilov z iných krajín?

V Žiline sa nachádza just-in-time závod, ktorý montuje komplexné sedadlá pre žilinskú automobilku. Okrem toho slovenské závody podporujú aj iné automobilky, najmä zo stredoeurópskeho regiónu. Príkladom je napríklad náš závod v Lučenci, ktorý dodáva produkty do 21 automobiliek na celom svete. Portfólio je rôznorodé, od štandardných produktov až po tie luxusné. Ide o rôzne penové diely, peny pre sedadlá a hlavové opierky, ako aj montáž hlavových opierok a opierok rúk. Aktuálny počet produktov sa nachádza približne na čísle 3600. Produkty dodávame do žilinského závodu. Ďalšie sú dodávané do okolitých štátov ako Česká republika, Nemecko, Francúzsko, Maďarsko, Poľsko, Rakúsko, Srbsko, Rumunsko, Slovinsko, Turecko, Holandsko, Veľká Británia, USA, Čína, Južná Kórea a Švédsko. Spolu máme okolo 50 interných Adient zákazníkov a 44 externých zákazníkov.

Výnimočnosť vašej spoločnosti na Slovensku spočíva aj v tom, že nie ste len výrobnou spoločnosťou. V Trenčíne je vybudované inžinieringové centrum a biznis centrum sa nachádza v Bratislave. Aké kompetencie majú tieto centrá, na akých projektoch pracujú a koľko ľudí zamestnávajú?

Áno, ako som už naznačil, Slovensko je pre Adient dôležité, pretože tu máme všetky oblasti pôsobenia – nielen výrobu, ale aj vývoj v Trenčíne a finančnú a administratívnu podporu v bratislavskom biznis centre. Trenčianske technologické centrum je jedno z našich 14 technologických centier, ktoré v súčasnosti zamestnáva viac ako 530 vysokokvalifikovaných inžinierov, a zároveň je najväčším vývojovým automobilovým centrom na Slovensku.

Centrum vzniklo v roku 2004 a vyvíja širokú paletu vysoko inovatívnych produktov pre automobily zajtrajška: najmodernejšie kompletné sedadlové systémy, odľahčené kovové konštrukcie a mechanizmy pre automobilové sedadlá, inovatívne bezpečnostné a komfortné moduly, veľké penové komponenty, nastaviteľné a vysoko trvanlivé doplnky a výkonné plastové komponenty. Dôležitou súčasťou vývojových aktivít spoločnosti Adient v trenčianskom centre je porovnávanie a testovanie produktov.

V Bratislave sa zas nachádza globálne biznis centrum spoločnosti, ktoré zabezpečuje dôležité funkcie pre všetky finančné procesy spojené s výrobou automobilových sedadiel. Bratislava spravuje všetky tržby spoločnosti, zabezpečuje viac ako 80 % finančných procesov spoločnosti a spracováva viac ako 2 milióny dodávateľských faktúr ročne. Zamestnáva približne 950 ľudí.

Kam smerovali vaše najväčšie investície v nedávnej minulosti?

Hovoriť môžem iba o investíciách na Slovensku. Tu v prvom rade rozširujeme naše technologické centrum v Trenčíne. Zo súčasných 18 600 m2 sa rozrastie na 26 600 m2. V novom priestore vznikne napríklad prototypové centrum pre hlavové a lakťové opierky či globálne kompetenčné centrum pre dodávanie testovacích prípravkov. V našom závode v Lučenci sme najviac investovali do modernizácie technológií a do rozširovania výrobných kapacít pre zvýšenie produktivity a kvality výroby. Investície sú hlavne zamerané na automatizáciu výroby a postupné zavádzanie štandardov Industry 4.0. Využívame taktiež technológie postavené na RFID čipoch, rôznych kamerových a detekčných systémoch. Plánované sú modernizácie skladových technológií a automatizácia logistiky. Väčšina riešení je navrhnutá interne v rámci nášho závodu, a to oddelením údržby a procesu.

Pôsobíte v priemyselne rozvinutých oblastiach Slovenska. Ako vnímate súčasný slovenský trh práce?

Náš závod začal s rozširovaním výrobných kapacít ešte v minulom roku, kedy sme potrebovali prijať približne 100 nových zamestnancov. Trend náboru nových zamestnancov pokračuje aj v tomto roku, vzhľadom na to, že sa nám podarilo získať nové, zaujímavé projekty na výrobu hlavových opierok pre významné automobilové značky. Situácia na trhu práce sa však podstatne zmenila. Prevažuje ponuka otvorených pracovných pozícií a klesá záujem zo strany kandidátov. Na trhu práce už nie je dostatok voľnej a hlavne kvalifikovanej pracovnej sily a miera evidovanej nezamestnanosti aj v tomto regióne stále klesá. Podľa posledných oficiálnych čísel je na úrovni 7,65 %. My však chceme aj naďalej pôsobiť na uchádzača o zamestnanie ako atraktívny zamestnávateľ a rovnako sa snažíme nezanedbávať, ale naopak, pozitívne motivovať aj našich súčasných zamestnancov. Starostlivosť o zamestnancov je našou základnou prioritou ako v blízkej, tak aj vo vzdialenej budúcnosti.

Aké sú vaše ďalšie ciele a plány do budúcnosti?

Najbližší rok by mal byť rokom stabilizácie lučenského závodu, keďže v ostatných rokoch sa nám rozšírilo portfólio a pribudli nové technológie. Naším cieľom a plánom je určite aj naďalej napredovať, rozšíriť svoje portfólio, a tým zabezpečiť dostatok pracovných príležitostí pre uchádzačov, ktorí majú chuť pracovať v tomto odvetví a v rámci skvelého kolektívu. Zameriame sa na tréning našich zamestnancov a na zvyšovanie znalostí, angažovanosti a spokojnosti nových, ako aj skúsených zamestnancov. Ako každý rok, tak aj v tom budúcom bude náš závod pokračovať v nastavenom trende podpory charitatívnych organizácií, malých spoločenstiev a organizácií, ako aj jednotlivcov v rámci lokálnej komunity. Jednou z našich priorít je byť zamestnávateľom so spoločenskou zodpovednosťou. Sme radi, že aspoň takto môžeme prispieť k rozvoju nášho regiónu a pomôcť ľuďom v ťažkých situáciách. Zo širšej perspektívy môžem povedať, že sme práve otvorili závody v Poľsku, Maroku a Srbsku. Takže v nadchádzajúcom období sa budeme snažiť dobre začleniť tieto závody do globálnej štruktúry firmy.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...