1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Zatvorenie nemeckých jadrových elektrární bude stáť 30 mld eur

nuklearna_elektrarenFrankfurt nad Mohanom - Energetický obrat v Nemecku, znamenajúci vystúpenie z jadra, bude drahý. Štyroch prevádzkovateľov atómových elektrární - E.ON, RWE, EnBW a Vattenfall, bude vyradenie 17 reaktorov z prevádzky stáť okolo 18 miliárd eur, informuje nemecký denník Handelsblatt.

Do toho však ešte nie sú započítané náklady na skladovanie jadrového odpadu, ktorý sa nahromadil počas životnosti elektrární, uvádza denník s odvolaním sa na štúdiu poradenskej spoločnosti Arthur D. Little. To znamená, že celkové náklady, ktoré si uvedené energetické spoločnosti budú musieť odložiť na vystúpenie z atómovej energie, môžu dosiahnuť až 30 miliárd eur.

Nemecko sa tento rok v dôsledku jadrovej katastrofy v Japonsku prekvapivo rozhodlo, že v priebehu najbližšieho desaťročia zatvorí všetky svoje atómové elektrárne. Podľa pôvodného plánu mala byť ich životnosť predĺžená až do 30. rokov tohto storočia.

29.09.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...