1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Turci zrušia kontrakt na 6 mld. m3 plynu od Gazpromu, ak firma nezníži ceny

gas-pipeline_bigAnkara - Turecko uvažuje o ukončení kontraktu na nákup 6 miliárd kubických metrov (m3) zemného plynu od ruského Gazpromu, ak ruská spoločnosť výrazne nezníži ceny. Oznámil to turecký minister energetiky Taner Yildiz.

Turecko má s Ruskom dlhodobé kontrakty na nákup 30 miliárd m3 plynu, reálne však nakupuje menej. Minulý rok kúpili Turci od Gazpromu 18 miliárd m3 plynu. Tento rok krajina očakáva, že nakúpi cez 75 % zakontrahovaného objemu plynu, aby sa vyhla automatickej pokute za neodobratie stanoveného množstva.

Yildiz uviedol, že Turecko momentálne prehodnocuje kontrakty s cieľom ušetriť energetické náklady, keďže ceny zemného plynu za posledných 29 mesiacov vzrástli o 39 %. Turecké ministerstvo energetiky tlačí na Rusko už nejaký čas, aby znížilo ceny, obe strany sa však zatiaľ nedokázali dohodnúť. V prípade, že by turecká štátna firma Botas zrušila kontrakt na dodávku 6 miliárd m3 plynu z Ruska, turecké súkromné firmy sú pripravené podpísať dohody na dodávky menšieho objemu a znížiť tak finančnú záťaž pre štátnu pokladnicu.

Turecko nie je jediným odberateľom ruského plynu, ktorý žiada od Gazpromu zníženie cien. V poslednom období sa hovorilo o nových sporoch medzi Ukrajinou a Ruskom za objem a cenu plynu, ukrajinský premiér Mykola Azarov však začiatkom tohto týždňa oznámil, že Rusko súhlasilo s prehodnotením kontraktu.

30.09.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...