1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Smer-SD nepresadil zákaz privatizácie štátnych teplární

Bratislava - Opozičnému Smeru-SD sa nepodarilo v Národnej rade (NR) SR presadiť novelu zákona o podmienkach prevodu majetku štátu na iné osoby, ktorou chcel zabrániť privatizácii šiestich štátnych teplárenských spoločností.

Za návrh hlasovalo len 69 zo 147 prítomných zákonodarcov.

Hlasovaniu o návrhu predchádzala niekoľko hodín trvajúca rozprava, v ktorej vystupovali prevažne poslanci Smeru-SD. Vládnu koalíciu obviňovali z podvodu na voličoch či snahy získať provízie z privatizácie. Koaliční poslanci reagovali kritikou predchádzajúcej vlády, ktorá podľa nich po sebe zanechala slovenskú ekonomiku vo veľmi zlom stave, čo sa týka aj teplárenských spoločnosti.
"Vzhľadom na skutočnosť, že tieto spoločnosti sú významné z regionálneho hľadiska, predstavujú rozhodujúce spoločnosti z hľadiska zabezpečovania tepla a teplej úžitkovej vody v príslušných regiónoch a sú aj významnými zamestnávateľmi, navrhuje sa, aby ich akcie zostali v 100-% vlastníctve Fondu národného majetku (FNM) SR a aby neboli predmetom ďalšieho predaja," konštatovala vo svojom návrhu skupina opozičných poslancov na čele s predsedom Smeru-SD Robertom Ficom.
Predložený návrh počítal s tým, že na 100-% majetkovú účasť FNM v týchto teplárenských spoločnostiach sa nebudú aplikovať ustanovenia zákona o veľkej privatizácii, upravujúce jednotlivé spôsoby privatizácie a majetkové účasti štátu zostanú natrvalo vo vlastníctve FNM. Novelou sa mali zrušiť aj všetky doterajšie rozhodnutia o privatizácii teplární.
Ministerstvo financií (MF) SR vo svojom stanovisku k návrhu nesúhlasilo s konštatovaním, že ponechanie 100-% majetkovej účasti v teplárenských spoločnostiach vo vlastníctve fondu bude mať pozitívny vplyv na verejné financie. "Predkladateľ neberie do úvahy skutočnosť, že v uvedených spoločnostiach je potrebné uskutočniť rozsiahle investície, čo môže mať negatívny vplyv na hospodárenie FNM," upozornil rezort financií.
Vládny kabinet sa na privatizácii štátnych teplární dohodol 9. februára tohto roka. Vychádzal pritom z materiálu FNM, podľa ktorého je pre štát výhodnejší predaj ako poberanie dividend z týchto spoločností. Ich odhadovaná trhová hodnota sa pohybuje na úrovni 160 až 200 miliónov eur, priemerný ročný dividendový výnos za všetky teplárne v rokoch 2002 až 2010 dosiahol pritom len 4,2 milióna eur.
Šiestimi teplárenskými spoločnosťami v 100-% vlastníctve štátu sú Bratislavská teplárenská, a.s., Trnavská teplárenská, a.s., Martinská teplárenská, a.s., Zvolenská teplárenská, a.s., Žilinská teplárenská, a.s., a Tepláreň Košice, a.s.

07.04.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...