1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Skupina Slovnaft v 2. štvrťroku so ziskom 14 miliónov eur

slovnaft_petrol_stationBratislava - Skupina Slovnaft v 2. štvrťroku 2011 dosiahla kladný hospodársky výsledok v hodnote 14 miliónov eur. Za celý 1. polrok 2011 jej hospodárenie pozitívne ovplyvnil vyšší objem spracovania a predaja motorových palív, pozitívny vývoj marží rafinérskych výrobkov a priaznivý vývoj eura voči americkému doláru. Informoval o tom hovorca spoločnosti Anton Molnár.

Rast dopytu na rozvíjajúcich sa trhoch, zhoršená politická situácia vo viacerých arabských krajinách, rastúca dlhová kríza, ako i tlak na oslabenie kurzu amerického dolára mali výrazný vplyv na vývoj cien ropy. Tá dosiahla v 2. štvrťroku 2011 úroveň 117 USD za barel a v porovnaní s 2. štvrťrokom 2010 vzrástla o 50 %.

Vývoj externého prostredia sa v 2. kvartáli tohto roka spomalil, čo malo za následok oslabenie výsledku v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom.

Tržby z predaja rafinérskych výrobkov na Slovensku sa v 2. štvrťroku 2011 medziročne zvýšili o 31 % pod vplyvom vyššieho objemu predaja a lepšej skladby výroby, ako aj v dôsledku nárastu kótovaných cien ropných výrobkov.

Kapitálové výdavky skupiny Slovnaft dosiahli v 1. polroku 2011 hodnotu 59 miliónov eur. Významnú časť investícií predstavovali výdavky na projekty zabezpečujúce zvýšenie efektívnosti výroby, udržanie prevádzkovej spoľahlivosti a na zlepšenie kvality výrobného procesu.

Spoločnosť v dôsledku nižšieho rozsahu generálnych revízií spracovala v 2. kvartáli vyše 1,5 milióna ton ropy, čo je oproti rovnakému obdobiu minulého roka viac o 377.000 ton, teda o 33 %. Celkovo spracovanie v 1. polroku 2011 bolo v porovnaní s rovnakým obdobím vlani medziročne vyššie o 19 % aj v dôsledku nárastu dopytu najmä po motorovej nafte.

Aj napriek legislatívnym zmenám platným od 1. januára 2011 s významným vplyvom na maloobchodné ceny sa celkový predaj pohonných látok na Slovensku v 1. polroku 2011 medziročne zvýšil o 2 %.

"Začiatok roka naznačoval zlepšenie ekonomického prostredia, v skutočnosti sa však ukázalo, že faktory, ktoré stoja za znížením výkonnosti ekonomík, ešte nie sú vyriešené. To malo vplyv aj na vývoj ropného priemyslu a hospodárske výsledky spoločnosti v 2. štvrťroku 2011, keď sa pozitívny vývoj externého prostredia značne spomalil. Tento vývoj sa nám však podarilo čiastočne kompenzovať dobrou skladbou výroby a silným predajom," uviedol k výsledkom predseda predstavenstva a generálny riaditeľ akciovej spoločnosti Slovnaft Oszkár Világi.

Skupina Slovnaft ku koncu júna 2011 zamestnávala 3628 ľudí a prevádzkovala na území Slovenska 209 čerpacích staníc.

16.08.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...